Kezdőlap (Kompakt fénycső)

 Otthon 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kompakt fénycső

Otthon  Komód  Komposztáló

GE Rúd kompakt fénycső E27/15W (15.000h) Naturális fehér
GE Körte kompakt fénycső E27/11W (10.000h) Melegfehér
LED lámpa MR16 GU5.3 (24 LED/LM) 1,25W melegfehér ...


Kompakt fénycső:
Először is a színnel kell megbarátkoznunk, hiszen a színvisszaadás a kompakt fénycsőnél nem tökéletes. Kétségkívül ez az izzólámpáknál egy előny volt, hogy kellemes meleg fényt adott, és az ún. színvisszaadása nagyon jó volt.

Kompakt fénycső
Az elmúlt néhány évben az energiahatékony világítástechnikai megoldások teljesítménye lényegesen megnövekedett.

Kompakt fénycső vagy energiatakarékos izzó?
Miért nem energiatakarékos izzó? Használjuk inkább elnevezésükre az energiatakarékos lámpát, energiatakarékos fényforrást, vagy a kompakt fénycsövet.
Részletes leírás » ...

A foglalat (G) lehet hagyományos bakelitből készült is, hiszen a kompakt fénycső közel sem melegszik annyira, mint a hagyományos izzólámpa, ezért a nagyobb fényerejűek esetében sem kell a foglalat elégésétől tartanunk.

fehér ~
11. fémhalogénlámpa
12. háromsávos meleg-fehér fénycső
13. meleg-fehér ~
14. javított színvisszaadású nagynyomású nátriumlámpa
15. fémhalogénlámpa
16. univerzális fehér (25-ös) normál fénycső
17. fehér normál fénycső
18. fémhalogénlámpa
19.

Míg a ~ térkörösen világít, addig a LED cső 120 fokos világítási szöget biztosít. Ennek ellenére mégis elmondható, hogy a fényerő elegendő volt, sőt nem változott a fényérzet, ellenben a zavaró, vibráló jelenség eltűnt.

Az az igazság, hogy a LED is termel jőt. Kb. ugyanannyit, mint a ~. Hatásfokuk azonos, azt hiszem, hogy 80% körüli.
VálaszTörlés
Ez tévedés. A LED a kompakt fénycsövekhez képest is minimális hőt termel.

Régóta tudjuk, hogy a hagyományos izzó nem számít túl takarékosnak, ezért, ha használsz még ilyet, érdemes lecserélni energiatakarékosabb fényforrásra, például ~re, halogén izzóra vagy LED-es világításra.

Ehhez képest egyetlen ~vel évente 10 ezer forintot is megtakaríthatunk! Bár az energiatakarékos világítótestek ára 400-3000 forint között mozog, ezer órára vetítve 4000 forintot spórolhatunk, és az égő ára is négyszeresen megtérül.

Ez egyrészt mozgásérzékelős kapcsolókkal érhető el, melyekkel a világítási költség akár 55 százaléka is megtakarítható, valamint fényerő-szabályozókkal: ~ alkalmazásával és a megfelelő helyeken 25 százalékra beállított hangulatvilágítás esetén a költségek 58 százaléka takarítható meg.

5. Megéri jó minőségű, "A" és "B" energiacímkékompakt fénycsövet vásárolni, hiszen 6-8-szor tovább bírja, és negyedét fogyasztja, mint egy hagyományos izzó. A 100 W-os hagyományos izzót 23 W-os ~ helyettesíti, a 60 W-ost 15 W-os.

Az energiatakarékos égő gyakori fel- és lekapcsolása megrövidítheti annak élettartamát. A gyártók a megadott élettartamot az alkalmankénti min. 1/4 órás bekapcsolás esetén szavatolják. A ~ energiahatékonysága annál jobban tud érvényesülni, minél tovább van alkalmanként használatban.

Amennyiben vannak az előszobában polcok, szekrények, azok felső párkányára is helyezhető fényforrás, ledcsík vagy ~ formájában. Ha tükör is van a helyiségben, fontos, hogy úgy helyezzük el a lámpákat, hogy az ne verődjön vissza róluk, mert az meglehetősen zavaróan hat.

A hagyományos izzók kivonása már megkezdődött 2009-ben, de küszöbön van a halogén izzók kivonásának kérdése is az Európai Unióban. A kereskedelembe kapható fényforrások közül marad hát az energiatakarékos LED, és a ~.

A kapott fény nagyságrendekkel jobb színösszetételű, kevésbé fárasztó, és olvasni is lehet mellette, míg ez a nagyfrekin üzemelő ~ről, LED fényforrásról nem mondható el. Az optikusok, szemüveggyártók minden bizonnyal tapsolnak ezeknek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fénycső, Világítás, Energiatakarékos, Fényforrás, LED?

◄ Komód   Komposztáló ►
 
RSS Mobile