Kezdőlap (Hőátbocsátási tényező)

 Otthon 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hőátbocsátási tényező

Otthon  Hőátbocsátás  Hőcserélő

Hőátbocsátási tényező
Az a sebesség, amellyel a hő az anyagon átvitelre kerül, felületre eső watt per négyzetméterben mérik egy Kelvin per méter vastagságra eső hőmérsékletesésre arányítva, egyszerűsítve W/m2K.
Címke: ...


Hőátbocsátási tényező
Mi az az U érték és miért fontos megnéznünk az egyes hőszigetelő anyagokon?
Az U érték a hőátbocsátási tényezőt jelöli. Tovább → ...

Hőátbocsátási tényező
A szerkezetek hőszigetelő képességét az úgynevezett hőátbocsátási tényező, az U-érték (korábban k-érték) jellemzi, ami azt mutatja meg,mennyi hő távozik az adott szerkezeten keresztül.

Hőátbocsátási tényező: A hőszigetelésnél az az ismertető érték, ami meghatározza a fűtés energiafelhasználást (W/m2K 1° hőmérséklet eltérésnél). Minél kisebb ez az érték, annál jobb a hőszigetelés. Pl.: az U=0,2 W/m2K érték esetében elmondható, hogy az adott épület hőszigetelése rendkívül jó.

Hőátbocsátási tényező:
A hőátbocsátási tényezőt régebben "k" tényezőnek hívták, újabban az EU -sítás jegyében "U" tényezőnek nevezzük.

A hőátbocsátási tényező követelményértékei Szerkezet megnevezésejelenlegi követelményúj
követelmény
W/m2K
W/m2K ...

A hőátbocsátási tényező számításának módszere
Falszerkezeteink csak a legritkább esetben homogén jellegűek (pl. vályogfal), a hőátbocsátási tényező számítása az összetett falszerkezeteknél válik komplexebb feladattá.

Hőátbocsátási tényezők argongázzal töltött háromrétegű üvegezés esetén:
* Ug=0,63 W/m2K (üvegezés)
* Uw=0,8 W/m2K (teljes szerkezet)
Hőátbocsátási tényezők kriptongázzal töltött háromrétegű üvegezés esetén: ...

Hőátbocsátási tényező (U-érték)
Uf = 1,2 W/m²K
Az kombinációra 8010/8065 vizsgálva
Hőátbocsátási tényező (U-érték)
Uf = 1,4 W/m²K ...

d: hőátbocsátási tényező (k), a zárójelben megadott vakolatlan falvastagság esetén
e: tégla egyenérték (cm)
Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: ...

Az új hőátbocsátási tényező határértékek szeptember 30-tól lépnek életbe Szerbiában. Déli szomszédunk komolyan veszi az európai uniós csatlakozást, és jogrendszerét folyamatosan igazítja az elvárt normákhoz. Ez most az épületszigetelés területét is elérte.

Az "U" hőátbocsátási tényező, leánykori nevén a "k" érték!
'Az U-érték azt mutatja meg, hogy valamely építőanyag egy négyzetméterén 1 K hőmérsékletkülönbség esetén mennyi energia kerül leadásra bentről kifelé" [3].

A tetőszerkezet hőátbocsátási tényezője U=0,1W/m2K!
Európában sok évszázadon keresztül tradicionálisan kőből, majd téglából építkeztek. Napjainkra azonban az új és egyre korszerűbb építőanyagok megjelenésével (gipszkarton, gipszrost lapok, OSB lapok, szálas szigetelőanyagok, nemes vakolatok..

A toldalék épületrész külső hőszigetelésénél arra kell ügyelni, hogy a hőátbocsátási tényezője hasonló legyen a régi falazatéhoz, így elkerülhető a hőhíd, ami nemcsak fűtési energiát pazarol, hanem a páralecsapódás miatt penészesedéshez is vezethet.

Ha ki akarunk választani egy dryvit rendszert, először is tisztában kell lennünk épületünk szerkezetjellemző hőátbocsátási tényezőjével, amit szakmai körökben "k" értéknek neveznek, ennek fizikai mértékegysége a W/m2K.

A 41 cm-es standard falazóelemekkel 0,17 W/m2K hőátbocsátási tényezőfalazatok építhetők, de a falszerkezet vastagsága igény szerint növelhető, akár 0,09 W/m2K hőátbocsátási tényezőt is elérve.

A lapos-tetők hőszigetelésének vastagságát az új energetikai rendelet szerint kell kiszámítani, a hőátbocsátási tényező követelményértéke U = 0,25 W/m2K, (az ajánlott érték 0,2).

Az épület falpaneljének rétegtervi hőátbocsátási tényezője 0.35 W/m2K. Ez az érték a kétoldali vakolattal ellátott - és hőszigetelő falazóhabarcsba falazott - 44 cm vastag POROTHERM téglafal hőátbocsátási tényezőjének felel meg.

Különböző vastagságú és összetételű falak hőszigetelési értékeinek összehasonlítására jó adat a hőátbocsátási tényező U (régebben k) , W/m2K értéke. Minél kisebb az értéke, annál jobb hőszigetelő a fal.

A határoló szerkezetet alkotó anyagok nem azonosak minden ponton, és a különböző fajta anyagok más-más hővezetési tényezővel rendelkeznek; így a szerkezet az adott keresztmetszeti vonal mentén más hőátbocsátási tényezővel fog rendelkezni, mint máshol. Ezek a helyek az anyagváltásból adódó hőhidak.

A passzívház ablakának hőátbocsátási tényezője (kerettel együt mérve) nem lehet több, mint 0,8 W/m2K.
Ezt a gyakorlatban többnyire háromrétegű üvegezéssel lehet kielégíteni, bár létezik ma már négyrétegű üveges Passzívház építés Ausztriában.
...

2015-től szigorodnak az épületek határoló szerkezeteire vonatkozó hőátbocsátási tényező ('U') értékek. Ez a változás része az épületeink minél gazdaságosabb működtetését előirányzó folyamatnak.
Tovább a teljes cikkhez »
Fűtés biomasszával ...

épületszerkezeti tervezés: határoló szerkezetek hőátbocsátási tényezője
építészeti tervezés: a fűtött teret burkoló felületek nagysága (kompakt vagy mozgalmas tömegformálás)
Qhh hőhidak miatti hőveszteség ...

A hőátbocsátás azt hivatott kifejezni, hogy adott felületen egységnyi idő alatt mennyi hőenergia képes keresztülhaladni. Minél kisebb ez a hőenergia, annál jobb a hőátbocsátási tényező. Mértékegysége: W/m2K.
Friss apróhirdetések
Családi ház építés ...

Az épület a legújabb technológiának köszönhetően a ház különleges fal- és tetőszerkezet szigeteléssel rendelkezik, valamint talajkollektoros központi szellőztető berendezéssel látták el. A különleges szigetelés igen alacsony hőátbocsátási tényezővel rendelkezik.

A régi szabvány az egyes határoló szerkezetekre adott előírásokon kívül korlátozta az átlagos hőátbocsátási tényezőt és a határoló szerkezetek tulajdonságainak függvényében (nem csak "k" értékkel, hanem hőtehetetlenségi és hőfokcsillapítási tényezővel is), igaz, tájékoztató jelleggel, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hőátbocsátás, Hőszigetelés, Szigetelés, Építés, Homlokzat?

◄ Hőátbocsátás   Hőcserélő ►
 
RSS Mobile