Kezdőlap (Hőátbocsátási tényező)

 Otthon 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hőátbocsátási tényező

Otthon  Hőátbocsátás  Hőcserélő

Hőátbocsátási tényező
Az a sebesség, amellyel a hő az anyagon átvitelre kerül, felületre eső watt per négyzetméterben mérik egy Kelvin per méter vastagságra eső hőmérsékletesésre arányítva, egyszerűsítve W/m2K.
Címke: ...


Hőátbocsátási tényező
Mi az az U érték és miért fontos megnéznünk az egyes hőszigetelő anyagokon?
Az U érték a hőátbocsátási tényezőt jelöli. Tovább → ...

Hőátbocsátási tényező
A szerkezetek hőszigetelő képességét az úgynevezett hőátbocsátási tényező, az U-érték (korábban k-érték) jellemzi, ami azt mutatja meg,mennyi hő távozik az adott szerkezeten keresztül.

Hőátbocsátási tényező: A hőszigetelésnél az az ismertető érték, ami meghatározza a fűtés energiafelhasználást (W/m2K 1° hőmérséklet eltérésnél). Minél kisebb ez az érték, annál jobb a hőszigetelés. Pl.: az U=0,2 W/m2K érték esetében elmondható, hogy az adott épület hőszigetelése rendkívül jó.

Hőátbocsátási tényező:
A hőátbocsátási tényezőt régebben "k" tényezőnek hívták, újabban az EU -sítás jegyében "U" tényezőnek nevezzük.

A ~ követelményértékei Szerkezet megnevezésejelenlegi követelményúj
követelmény
W/m2K
W/m2K ...

A ~ számításának módszere
Falszerkezeteink csak a legritkább esetben homogén jellegűek (pl. vályogfal), a ~ számítása az összetett falszerkezeteknél válik komplexebb feladattá.

~k argongázzal töltött háromrétegű üvegezés esetén:
* Ug=0,63 W/m2K (üvegezés)
* Uw=0,8 W/m2K (teljes szerkezet)
~k kriptongázzal töltött háromrétegű üvegezés esetén: ...

~ (U-érték)
Uf = 1,2 W/m²K
Az kombinációra 8010/8065 vizsgálva
~ (U-érték)
Uf = 1,4 W/m²K ...

A ~, más néven U-érték azt mutatja meg, hogy az ablakon keresztül egységnyi idő alatt mennyi energia távozik - az ajánlott értékeket rendeletben szabályozták.
Az ablakokon keresztül két módon következhet be hőveszteség.

d: ~ (k), a zárójelben megadott vakolatlan falvastagság esetén
e: tégla egyenérték (cm)
Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: ...

Az új ~ határértékek szeptember 30-tól lépnek életbe Szerbiában. Déli szomszédunk komolyan veszi az európai uniós csatlakozást, és jogrendszerét folyamatosan igazítja az elvárt normákhoz. Ez most az épületszigetelés területét is elérte.

Az "U" ~, leánykori nevén a "k" érték!
'Az U-érték azt mutatja meg, hogy valamely építőanyag egy négyzetméterén 1 K hőmérsékletkülönbség esetén mennyi energia kerül leadásra bentről kifelé" [3].

A tetőszerkezet ~je U=0,1W/m2K!
Európában sok évszázadon keresztül tradicionálisan kőből, majd téglából építkeztek. Napjainkra azonban az új és egyre korszerűbb építőanyagok megjelenésével (gipszkarton, gipszrost lapok, OSB lapok, szálas szigetelőanyagok, nemes vakolatok..

A biologikaC akár U=0,12 W/m2K (ez a ~, amely azt jelenti, hogy a fal egy négyzetmétere 1 fok külső-belső hőmérsékletkülönbség esetén 0,12 Wattnyi teljesítménnyel fűti az utcát ) hővezetési tényezőfalszerkezet, amely megfelel a német passzívház-ajánlásnak.

A toldalék épületrész külső hőszigetelésénél arra kell ügyelni, hogy a ~je hasonló legyen a régi falazatéhoz, így elkerülhető a hőhíd, ami nemcsak fűtési energiát pazarol, hanem a páralecsapódás miatt penészesedéshez is vezethet.

Ha ki akarunk választani egy dryvit rendszert, először is tisztában kell lennünk épületünk szerkezetjellemző ~jével, amit szakmai körökben "k" értéknek neveznek, ennek fizikai mértékegysége a W/m2K.

A 41 cm-es standard falazóelemekkel 0,17 W/m2K ~falazatok építhetők, de a falszerkezet vastagsága igény szerint növelhető, akár 0,09 W/m2K ~t is elérve.

A lapos-tetők hőszigetelésének vastagságát az új energetikai rendelet szerint kell kiszámítani, a ~ követelményértéke U = 0,25 W/m2K, (az ajánlott érték 0,2).

Az épület falpaneljének rétegtervi ~je 0.35 W/m2K. Ez az érték a kétoldali vakolattal ellátott - és hőszigetelő falazóhabarcsba falazott - 44 cm vastag POROTHERM téglafal ~jének felel meg.

Különböző vastagságú és összetételű falak hőszigetelési értékeinek összehasonlítására jó adat a ~ U (régebben k) , W/m2K értéke. Minél kisebb az értéke, annál jobb hőszigetelő a fal.

A határoló szerkezetet alkotó anyagok nem azonosak minden ponton, és a különböző fajta anyagok más-más hővezetési tényezővel rendelkeznek; így a szerkezet az adott keresztmetszeti vonal mentén más ~vel fog rendelkezni, mint máshol. Ezek a helyek az anyagváltásból adódó hőhidak.

A passzívház ablakának ~je (kerettel együt mérve) nem lehet több, mint 0,8 W/m2K.
Ezt a gyakorlatban többnyire háromrétegű üvegezéssel lehet kielégíteni, bár létezik ma már négyrétegű üveges Passzívház építés Ausztriában.
...

2015-től szigorodnak az épületek határoló szerkezeteire vonatkozó ~ ('U') értékek. Ez a változás része az épületeink minél gazdaságosabb működtetését előirányzó folyamatnak.
Tovább a teljes cikkhez »
Fűtés biomasszával ...

épületszerkezeti tervezés: határoló szerkezetek ~je
építészeti tervezés: a fűtött teret burkoló felületek nagysága (kompakt vagy mozgalmas tömegformálás)
Qhh hőhidak miatti hőveszteség ...

egy normál hőszigetelt ablak "K" ( üveg ~) értékét lehet elérni. Belülről egy ablak beépítése is megoldás lehet, habár szerintem kicsit furcsán nézne ki. Gondolom itt a gazdaságosság is fontos. Meg kell nézni, hogy melyik jönne ki jobb árban.

A hőátbocsátás azt hivatott kifejezni, hogy adott felületen egységnyi idő alatt mennyi hőenergia képes keresztülhaladni. Minél kisebb ez a hőenergia, annál jobb a ~. Mértékegysége: W/m2K.
Kiemelt apróhirdetések
Tölgy prizma áron alul ...

Az épület a legújabb technológiának köszönhetően a ház különleges fal- és tetőszerkezet szigeteléssel rendelkezik, valamint talajkollektoros központi szellőztető berendezéssel látták el. A különleges szigetelés igen alacsony ~vel rendelkezik.

Ha az eredeti ablakméretnél és darabszámnál maradsz, akkor a beépítő szakemberrel közösen válasszátok majd ki a kilincs-elhelyezkedésben, működtetésben, üvegezésben (a K ~re kérdezzetek rá mekkora) legmegfelelőbb tetőtéri ablakot.

A régi szabvány az egyes határoló szerkezetekre adott előírásokon kívül korlátozta az átlagos ~t és a határoló szerkezetek tulajdonságainak függvényében (nem csak "k" értékkel, hanem hőtehetetlenségi és hőfokcsillapítási tényezővel is), igaz, tájékoztató jelleggel, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hőátbocsátás, Hőszigetelés, Szigetelés, Építés, Felújítás?

◄ Hőátbocsátás   Hőcserélő ►
 
RSS Mobile