Kezdőlap (Hőátbocsátási tényező)

 Otthon 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Otthon » Hőátbocsátási tényező


 

Hőátbocsátási tényező

Otthon  Hőátbocsátás  Hőcserélő

Hőátbocsátási tényező
Az a sebesség, amellyel a hő az anyagon átvitelre kerül, felületre eső watt per négyzetméterben mérik egy Kelvin per méter vastagságra eső hőmérsékletesésre arányítva, egyszerűsítve W/m2K.
Címke: ...


Régebben a hőátbocsátási tényező jele k volt. Ez a jelölés már több éve nem használatos, azonban régi leírásokban, termékismertetőkben még napjainkban is találkozhatunk ezzel a jelzéssel.

Hőátbocsátási tényező (U) :
Mértékegysége W/m2K. Ez a tényező a falon keresztül létrejövő hőveszteséget jellemzi. Minél kisebb az értéke, annál jobb a fal hőszigetelő képessége. Egy falazat hőátbocsátási tényezője azt adja meg, hogy a külső ill.

Hőátbocsátási tényező
A szerkezetek hőszigetelő képességét az úgynevezett hőátbocsátási tényező, az U-érték (korábban k-érték) jellemzi, ami azt mutatja meg,mennyi hő távozik az adott szerkezeten keresztül.

Hőátbocsátási tényező (U): Mértékegysége: [W/m2K]
Meghatározása: 1 m2 felületen 1 Kelvin hőmérséklet különbség esetén átáramló hő mértéke. Minél kisebb az érték, annál jobb a szigetelése egy adott szerkezetnek.

Hőátbocsátási tényező: A hőszigetelésnél az az ismertető érték, ami meghatározza a fűtés energiafelhasználást (W/m2K 1° hőmérséklet eltérésnél). Minél kisebb ez az érték, annál jobb a hőszigetelés. Pl.

Hőátbocsátási tényező:
A hőátbocsátási tényezőt régebben "k" tényezőnek hívták, újabban az EU -sítás jegyében "U" tényezőnek nevezzük.

A hőátbocsátási tényező követelményértékei Szerkezet megnevezésejelenlegi követelményúj
követelmény
W/m2K
W/m2K ...

A hőátbocsátási tényező számításának módszere
Falszerkezeteink csak a legritkább esetben homogén jellegűek (pl. vályogfal), a hőátbocsátási tényező számítása az összetett falszerkezeteknél válik komplexebb feladattá.

Hőátbocsátási tényezők argongázzal töltött háromrétegű üvegezés esetén:
* Ug=0,63 W/m2K (üvegezés)
* Uw=0,8 W/m2K (teljes szerkezet)
Hőátbocsátási tényezők kriptongázzal töltött háromrétegű üvegezés esetén: ...

Hőátbocsátási tényező (U-érték)
Uf = 1,2 W/m²K
Az kombinációra 8010/8065 vizsgálva
Hőátbocsátási tényező (U-érték)
Uf = 1,4 W/m²K ...

d: hőátbocsátási tényező (k), a zárójelben megadott vakolatlan falvastagság esetén
e: tégla egyenérték (cm)
Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: ...

Az új hőátbocsátási tényező határértékek szeptember 30-tól lépnek életbe Szerbiában. Déli szomszédunk komolyan veszi az európai uniós csatlakozást, és jogrendszerét folyamatosan igazítja az elvárt normákhoz.

A fajlagos hőátbocsátási tényező azt adja meg, hogy mekkora az épület hővesztesége egységnyi fűtött térfogatra vetítve, ha a külső ill. belső levegő hőmérséklet különbsége 1K. Minél kisebb az értéke, annál jobb. Mértékegysége W/m3K.

A tetőszerkezet hőátbocsátási tényezője U=0,1W/m2K!
Európában sok évszázadon keresztül tradicionálisan kőből, majd téglából építkeztek.

A nyílászárók hőátbocsátási tényezőjét meghatározó tényezők
2006 szeptemberétől meghatározott épületkörnél figyelembe veendő, hogy az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006.

A beépítendő műanyag ablak profiljának megválasztásánál hőtechnikai szempontból alapvető paraméter az Uf hőátbocsátási tényező. Mivel ez a paraméter a kereten keresztüli hőveszteséget jellemzi, az alacsonyabb érték a kedvezőbb.

A toldalék épületrész külső hőszigetelésénél arra kell ügyelni, hogy a hőátbocsátási tényezője hasonló legyen a régi falazatéhoz, így elkerülhető a hőhíd, ami nemcsak fűtési energiát pazarol, hanem a páralecsapódás miatt penészesedéshez is vezethet.

Ha ki akarunk választani egy dryvit rendszert, először is tisztában kell lennünk épületünk szerkezetjellemző hőátbocsátási tényezőjével, amit szakmai körökben "k" értéknek neveznek, ennek fizikai mértékegysége a W/m2K.

A lapos-tetők hőszigetelésének vastagságát az új energetikai rendelet szerint kell kiszámítani, a hőátbocsátási tényező követelményértéke U = 0,25 W/m2K, (az ajánlott érték 0,2).

Az épület falpaneljének rétegtervi hőátbocsátási tényezője 0.35 W/m2K. Ez az érték a kétoldali vakolattal ellátott - és hőszigetelő falazóhabarcsba falazott - 44 cm vastag POROTHERM téglafal hőátbocsátási tényezőjének felel meg.

Különböző vastagságú és összetételű falak hőszigetelési értékeinek összehasonlítására jó adat a hőátbocsátási tényező U (régebben k) , W/m2K értéke. Minél kisebb az értéke, annál jobb hőszigetelő a fal.

A határoló szerkezetet alkotó anyagok nem azonosak minden ponton, és a különböző fajta anyagok más-más hővezetési tényezővel rendelkeznek; így a szerkezet az adott keresztmetszeti vonal mentén más hőátbocsátási tényezővel fog rendelkezni, ...

A passzívház ablakának hőátbocsátási tényezője (kerettel együt mérve) nem lehet több, mint 0,8 W/m2K.
Ezt a gyakorlatban többnyire háromrétegű üvegezéssel lehet kielégíteni, bár létezik ma már négyrétegű üveges Passzívház építés Ausztriában.

épületszerkezeti tervezés: határoló szerkezetek hőátbocsátási tényezője
építészeti tervezés: a fűtött teret burkoló felületek nagysága (kompakt vagy mozgalmas tömegformálás)
Qhh hőhidak miatti hőveszteség ...

Az új építésű házak többsége megfelelően szigetelt, jobb hőátbocsátási tényezővel rendelkezik, azaz kevesebb a fűtésköltség, több a megtakarítás.
Tovább a teljes cikkhez »
Itt az új Lakáskultúra! ...

Ezt a hőátbocsátási tényezőt az "U" érték jelöli, mértékegysége pedig a W/nmK, mely azt mutatja meg, hogy a fal egy négyzetméteres darabaj mennyi hőenergiát enged át (Wattban mérve) akkor, ...

Ez így talán még nem eléggé kézzelfogható, tehát nézzünk egy gyakorlati példát. Ha az U=1,0 hőátbocsátási tényezőszerkezet két oldala között 20ÂşC a hőmérséklet különbség, akkor az átbocsátott energia 20 watt.

A hőátbocsátás azt hivatott kifejezni, hogy adott felületen egységnyi idő alatt mennyi hőenergia képes keresztülhaladni. Minél kisebb ez a hőenergia, annál jobb a hőátbocsátási tényező. Mértékegysége: W/m2K.
Friss apróhirdetések ...

Az épület a legújabb technológiának köszönhetően a ház különleges fal- és tetőszerkezet szigeteléssel rendelkezik, valamint talajkollektoros központi szellőztető berendezéssel látták el. A különleges szigetelés igen alacsony hőátbocsátási tényezővel ...

A régi szabvány az egyes határoló szerkezetekre adott előírásokon kívül korlátozta az átlagos hőátbocsátási tényezőt és a határoló szerkezetek tulajdonságainak függvényében (nem csak "k" értékkel, ...

Lásd még: Lásd még: Hőátbocsátás, Épület, Hőszigetelés, Szerkezet, Fűtés

Otthon  Hőátbocsátás  Hőcserélő

 
RSS Mobile