Kezdőlap (Fagyhatár)

 Otthon 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fagyhatár

Otthon  Fagyasztószekrény  Faház

Fagyhatár
Az a talajszinttől számított talajmélység, ahol a talaj az adott területen szokásos leghidegebb hőmérséklet esetén sem fagy át.
Magyarországon ez az érték 50cm körüli.
Ezért Magyarországon az alapozásnál az alaptest alsó részét minimum 80 cm-es mélységűre kell készíteni.


Fagyhatár (mértékadó): a terepcsatlakozástól mért azon talajmélység, ahol már a talaj biztonsággal nem fagy át.
Felújítás: meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség eredeti használhatóságának, üzembiztonságának biztosítása érdekében végzett építési-szerelési munka.

Fagyhatár
A rendezett terepcsatlakozástól mért azon talajmélység, ahol a talaj nem hűl tartósan 0 °C alá.
Forrás: BMGE Építészmérnöki Kar, Épületszerkezettani Tanszék ...

A fent leírt (nem a fagyhatár alá alapozás miatti) kár elhárítására téglaépületeknél megfelelő megoldás, hogy az épület körül a terepszintet megemelik (8-10 cm-el), és a járdát ehhez igazítják.

Régebben a szabványok a fagyhatárt egyszerűen úgy határozták meg, hogy 300 méter alatti területen szemcsés talajban 50 cm, kötött talajban 80 cm a fagyhatár, 300 méter feletti magasságban pedig 80 cm ill. 100 cm ez az érték. Ezt a meghatározást ma is alkalmazhatjuk.

A leggyakoribb fajtája a téli csapadékoknak talán a nedves hó, amely a ~ körüli hőmérsékleten, azaz általában 0 °C-on hullik. A nedves hó nagy pelyhekben hull, mivel a sok csapadék (ld. az elnevezés) miatt a hókristályok összetapadnak.

A földfelszínnel párhuzamosan, a ~ alatt kialakított több száz méter hosszú, padlófűtésszerűen lefektetett csőrendszer. Ebben kering a fagyálló folyadék, mely a körülbelül 7-10°C hőmérsékletű talaj hőjét a hőszivattyú párologtató rendszerébe szállítja, ahol a kinyert hő fűtésre használható.

(Szükség esetén a vízóra akna ~ alatti része is megfelel erre a célra, min. 120 cm.) A tárolás megkezdése előtt a helyiséget kitakarítjuk, a fölösleges lomoktól megszabadítjuk, és legalább kétszer a falait átmeszeljük.

Már a kiásás során ügyeljünk a lejtés kialakítására, a csapadékvíz gyorsabb elvezetése érdekében! Mivel a természetes ~ hazánkban 80 cm, ebben a zónában ne legyenek fagy által veszélyeztetett anyagok (pl: agyagos talaj).

A kúp alakú kosárforma nagy felületet biztosít a földhő átvételére, és így megnöveli a keringtető folyadék űrtartalmát. Ezek a tulajdonságok elősegítik a talajból az egyenletes hőelvonást. A kosarat a ~ alá helyezik el a földben, így nincs elfagyási veszély.

A kivitelezők a főfalak alapozási síkját a régen bevált 80 cm-es ~nál meghúzzák, a válaszfalak alapozásával szinte nem is törődnek. Mindezek eredménye a jól látható repedések, amelyek a tüneti kezelések után újra és újra megjelennek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Épület, Szerkezet, Építés, Felújítás, Szigetelés?

◄ Fagyasztószekrény   Faház ►
 
RSS Mobile