Kezdőlap (Fagyhatár)

 Otthon 

  » »
 
   

Fagyhatár

Otthon  Fagyasztószekrény  Faház

Fagyhatár
Az a talajszinttől számított talajmélység, ahol a talaj az adott területen szokásos leghidegebb hőmérséklet esetén sem fagy át.
Magyarországon ez az érték 50cm körüli.


Fagyhatár (mértékadó): a terepcsatlakozástól mért azon talajmélység, ahol már a talaj biztonsággal nem fagy át.

A fent leírt (nem a fagyhatár alá alapozás miatti) kár elhárítására téglaépületeknél megfelelő megoldás, hogy az épület körül a terepszintet megemelik (8-10 cm-el), és a járdát ehhez igazítják.

Régebben a szabványok a fagyhatárt egyszerűen úgy határozták meg, hogy 300 méter alatti területen szemcsés talajban 50 cm, kötött talajban 80 cm a fagyhatár, 300 méter feletti magasságban pedig 80 cm ill. 100 cm ez az érték.

Ennél a rendszernél több száz méter hosszú, különlegesen ellenálló PVC burkolattal bevont rézcsöveket, vagy polietilén csöveket fektetnek le a fagyhatár alatt, azaz kb. 1,2 méter mélyen, a földfelszínnel párhuzamosan.

A leggyakoribb fajtája a téli csapadékoknak talán a nedves hó, amely a fagyhatár körüli hőmérsékleten, azaz általában 0 °C-on hullik. A nedves hó nagy pelyhekben hull, mivel a sok csapadék (ld. az elnevezés) miatt a hókristályok összetapadnak.

A földfelszínnel párhuzamosan, a fagyhatár alatt kialakított több száz méter hosszú, padlófűtésszerűen lefektetett csőrendszer.

(Szükség esetén a vízóra akna fagyhatár alatti része is megfelel erre a célra, min. 120 cm.) A tárolás megkezdése előtt a helyiséget kitakarítjuk, a fölösleges lomoktól megszabadítjuk, és legalább kétszer a falait átmeszeljük.

Belső szigetelésnél a falazat mindenütt hideg, a fagyhatár a falazaton belül van. A szobák a fűtés kikapcsolása után gyorsan lehűlnek.

Mivel a természetes fagyhatár hazánkban 80 cm, ebben a zónában ne legyenek fagy által veszélyeztetett anyagok (pl: agyagos talaj). A terület tükörszintjét a kívánt formára alakítsuk és megfelelő eszközökkel tömörítsük.

A kúp alakú kosárforma nagy felületet biztosít a földhő átvételére, és így megnöveli a keringtető folyadék űrtartalmát. Ezek a tulajdonságok elősegítik a talajból az egyenletes hőelvonást. A kosarat a fagyhatár alá helyezik el a földben, ...

Lásd még: Lásd még: Épület, Szerkezet, Építés, Kivitelezés, Víz

Otthon  Fagyasztószekrény  Faház

 
RSS Mobile