Kezdőlap (Zsurló)

 Növény 

  » »
 
   

Zsurló

Növény  Zsombor  Zsurlófű

Zsurlók
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zsurló szócikkből átirányítva) ...


Zsurló
I.sz. 50-ben Dioszkoridész ismerte el és alkalmazta vérzéscsillapító és vizelethajtó szerként. Magyar nevét a kovasav hatóanyagnak köszönheti, mivel kemény és érdes tapintású ezáltal edények tisztítására, súrolására is alkalmazták.

ZSURLÓ
Szám: 00343
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai ...

Zsurlólevelű kazuárfa (Casuarina equisetifolia) / katalógus
Rendszertan
Rend: ...

A zsurló
A zsurló, latin nevén Equisetum arvense, nemcsak egyszerű gyomnövény, hanem kitűnő gyógynövény is.

Zsurló
vagy zsurló (növ., farkfű, cinsikó, cindrót, sikárlófű, fentőfű, mostanában etimologiailag surlófű, l. o., Equisetum L.), a róla nevezett családnak ma egyetlen egy élő génusza, mintegy 25 fajjal, hazánkban 11. A mezei Zs. (E. arvense L.

Zsurló
Spórákkal szaporodó, érdes tapintású gyomnövény.
A súrol ige folyamatos melléknévi igeneve, amely zöngésedéssel és a két nyílt szótagos tendencia jegyében nyerte mai alakját: súroló Ä súrló Ä zsúrló.

Zsurló
vizelethajtó, vese, hólyag és húgyutak kezelésére
Szinte mindenki tisztában a magas vérnyomás főbb veszélyeivel, azonban kevesen tudják, hogy pontosan miket is eredményez egyes szervek esetében. Dr.

Zsurló, mezei
Equisetum arvense
"A vértisztító kúrák fontos gyógynövénye"
Népies neve: ...

Zsurló, mezei
Latin neve: Equisetum arvense
Kifejlett növény: Spórás szára sárgás vagy vörösesbarna, 20-30 cm magas, el nem ágazó, kora tavasszal jelenik meg.

A zsurlók ősi növények, legtöbb fajuk kihalt. A ma élők a karbonkori őserdőt alkotó zsurlófáknak a rokonai.

Mezei zsurló
HATÉKONY, SZERTEÁGAZÓ GYÓGYHATÁSÚ NÖVÉNY!
Equisetum arvense ...

Mezei zsurló
A mezei zsurló bővelkednek flavonoidokban, kovasavban és kálium sókban.

A mezei zsurló felhasználása
Teakészítés: 1 púpozott teáskanál mezei zsurlót adunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk.
Dunsztkötés: egy összmarék mezei zsurlót teszünk a szitába, amit forrásban lévő víz fölé helyezünk.

Téli zsurló - Equisetum hyemale
Védett növények: harasztok.
Természetvédelmi értéke: 5.000 forint
Védett. Harasztok törzse.

Zsurlófélék
VÉDETT!
Jellemzők:
A szár sima, vékony, alacsony, a rizóma mélyen fekvő, elágazó.

Zsurló, mezei felhasználása:
A mezei zsurló herbáját gyakran használják vizelethajtóként a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél és vesehomok esetén lökésterápiában, valamint ödémás vagy sérülésekből származó duzzanatok kiegészítő kezelésére.

Zsurló
Mezei zsurló, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka (Equisetum arvense L.) Zsurló félék családjába tartozik.

Zsurló
(Equisetum arvense) - Mezei zsurló
Gyógyhatása: vizelethajtó, vese, hólyag és húgyutak kezelésére.
Cimkék: Gyógynövények ...

A zsurlót (békarokka, csikófark, cingrát, farkfű, kannamosófű, tálmosófű, zsonja, stb.) mindenki ismeri, falun még ma is ezzel súrolják és dörzsölik, mintázzák ki a fémedényeket, magas (17% kovasav) szilikát-tartalma folytán.

A zsurló tisztítja, és ragyogóvá teszi a szemet. Borogatásként a gyulladt szemre téve, gyulladásgátló hatású. Borogatva és a teát fogyasztva, csökkenti a szemben érezhető nyomást, használható glaukóma esetén is.

Téli zsurló (Equisetum hiemale 'robusta')
Nedves erdőkben, réteken, lápokban, mocsarakban nő. A barázdás szárban a csomók között vékony üreg húzódik végig. A szár csúcsán fejlődnek a spóratartó tokok.

Mezei zsurló
Latinnév: Equisetum arvense L.
Családnév: Zsurlófélék családja (Equisetaceae) ...

Mezei zsurló
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
DIURO belsőleges oldatos cseppek
HERBÁRIA VÍZHAJTÓ filteres teakeverék
HERBÁRIA VÍZHAJTÓ teakeverék
MECSEK PROSZTATA filteres teakeverék
NATURLAND REUMÁS PANASZOKAT ENYHÍTŐ filteres teakeverék ...

Mocsári zsurló (Equisetum palustre)
Szára élesen barázdált. A csomóknál található levélhüvelyek fogainak száma 10-nél kevesebb. A szár zöld színű, többnyire elágazó, 20-60 centiméter magas, vastagsága 3 milliméter.

Zsurlókhoz vagy harasztokhoz hasonló kis cserje, de a nyitvatermők csoportjának tagja, vagyis közelebbi rokonságban áll a fenyőfélékkel, mint a zsurlókkal.

Zsurló (Equisetum arvense)
Évszázadokkal ezelőtt aranytartalma miatt az ügyeskedők meggazdagodhattak vele. A zsurló képes a vízben oldott aranyat felszívni.
gyógynövények ...

Zsurló, mezei (Equisetum arvense)
Népies neve: bábaguzsaly, békarokka, cindrót, kannamosófű, ólomsimító, sikárlófű, surlófű, zsurló ...

Zsurló
Elnevezése: Equisetum arvense (Mezei zsurló).
Gyógyhatása: A zsurlóból készítet tea vesetisztító és vesekőoldó, vizelethajtó hatású. A fentieken túl a teát használjuk még reumás fájdalmak enyhítésére.

(Zsurlós mocsár)
Északi és hegyvidéki tájakon a nádast (Phragmitetum communis) helyettesítő társulás, amely elsősorban disztróf-mezotróf, nem túl mély vizekben, vastag, szerves anyagban gazdag iszapon jelenik meg.

Mezei zsurló meddő hajtás
Equiseti herba
Enyhe vizelethajtó és húgyúti fertőtlenítő, mérsékli a sérülés utáni ödémás tüneteket. Népgyógyászati tapasztalatok alapján köszvényes betegeknél salaktalanításra alkalmazható.

Mezei zsurló (Equisetum arvense Kannamosófű, sikárlófű, békarokka, ólomsimítófű ) Először hajt a termőszár, mely 30 cm-re is megnő. Pirosas, vagy sárgásbarna színű, belül üres, csomók által ízekre osztott szárat hajt,...
Mi Meng Hua - nyári orgona ...

Mezei zsurló
(Equisetum arvense)
Fő hatásterülete a vesetisztítás illetve a vizelethajtás. Reuma és csúz, epe- és májbántalmak orvoslására is jó. A kis veseköveket és vesehomokot is érdemes vele oldani, eloszlatni. Szívnyugtatóként is lehet használni.

Equisetaceae (zsurlófélék családja)
Növekedési formája: Felálló hajtásrendszerű évelő, indákat hoz. A hajtásai nem ágaznak el, és télen is megtartják sötétzöld színüket. A nóduszok sűrűn követik egymást, a rajtuk lévő fogazat legtöbbször fekete.

zsurló, porcikafű, iglicgyökér, tarackgyökér,medveszőlőlevél, áfonyalevél, legyezőfű, aranyvesszőfű, porcsinfű, kerekrepkényfű, lapugyökér, nyárfarügy, nyírfalevél,cseresznyeszár, borókabogyó, babhüvely, kukoricabajusz, bodzagyökér, szamócalevél, ...

Equisetum hiemale - Téli zsurló
Eranthis hiemalis - Téltemető
Eremurus robustus - Óriás korbácsliliom
Erhythrima abyssiniaca - Afrikai korallcserje
Erica sp. - Erika, hanga
Erica carnea - Hússzínű hanga
Erica tetralix - Mocsári erika ...

Equisetum hyemale télizsurló
Eriophorum angustifolium keskenylevelű gyapjúsás
Glyceria maxima Variegata vízi harnmatkása
Hibiscus moscheotus mocsári mályva színkeverék
Houttuynia cordata Chameleon tarka kaméleonlevél ...

Maga a növény örökzöld, dúsan elágazó habitusú bokor, melynek zsurlószerű vékony zöldszínű szárait egészen apró levelek borítják.

Család: Equisetaceae (Zsurlófélék)
Leírás: Gyöktörzse fekete, elágazó, évelő. Tavasszal belőle nem elágazó barna száron 1-4 cm-es spórafüzér fejlődik. Később fejlődik ki a tagolt, meddő zöld szár, melyen örvösen helyezkednek el az ágak.

Virág vagy termés nélkül összetéveszthető egyes zsurlókkal (Equisetum spp.), különösen a hasonló termőhelyen élő hosszú zsurlóval (Equisetum ramosissimum), de ennek hártyás levelei többcsúcsú kürtőt alkotnak, ágvégei sosem kunkorodnak vissza, ...

30% apróbojtorján, 20% csalán, 20% zsurló, 20% aranyvessző, 5% tejoltó galaj, 5% fehér babhéj.
Vízhajtó salaktalanító teakeverék:
30% bodza, 10% gyermekláncfű, 30% csalán, 20% zsurló,5% szederlevél, 5% babhéj ...

Vese tea 1, Összetevők: 1 rész aranyvessző, 1 rész nyírfalevél, 1 rész tövises iglice, 3 rész mezei zsurló, Elkészítésének módja: 1 evőkanál teakeveréket 2 dl vízbe 15 percig főzünk, 20 percig állni hagyjuk, szűrjük.

Megtalálható viszont a téli zsurló (Equisetum hyemale), a tőzegpáfrány (Thelypteris plustris), buglyospáfrány (Phegopteris connectilis), a struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris), a farkasölő sisakvirág (Aconitum vulparia), ...

Vékony ágai zöldek, szártagokra osztottak, rajta a levelek alig észrevehetőek (megjelenésében a zsurlókhoz hasonlít). Kétlaki, vagyis külön növényen nyílnak a hím és nővirágok. A hímvirágok csomókban, a nővirágok egyesével nyílnak.

A zsurló nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagot, mely főzéssel távolítható el. Belsőleg történő alkalmazásánál mindig főzzük. Várandós anyukák ne alkalmazzák.

Lehetőség szerint gyakran locsolgassuk erjesztett csalán- és zsurlólével. Ezzel elsősorban nem tápanyagot juttatunk a növénynek, hanem fokozzuk ellenállóképességét és védjük egyes állati kártevők (pl. levéltetű) ellen.

Növény orvosa növény: gyógyfűreceptek
Mezei zsurló
1 kg friss, vagy 15 dkg száraz növény szükséges 10 liter vízhez. 1:10-hez arányban a növényre, vagy talajára permetezve, gombásodás ellen hat.

Volt idő, amikor zsurló teát ittam a veseköveim miatt. Csalánteát is szoktam (főleg tavasszal a zsenge levelekből) főzni.
Medvehagyma pedig állandóan van a hűtőmben. Levendula pedig a ruhás-szekrényemben.

40 g kasvirággyökér és virág
20 g medveszőlőlevél
20 g aranyvessző
20 g mezei zsurló
Egy kávéskanál keveréket forrázzunk le. A panaszok megszűnése után még három hétig igyuk a teát, hogy erősítsük ellenálló képességünket.

A "reumateák" alapanyagai között gyakran szerepelnek a mezei zsurló, a gyermekláncfű, a csalán és az aranyvessző egyes részei. A vizelet mennyiségének szabályozásán, a veseműködés serkentésén keresztül méregtelenítő hatással is rendelkeznek.

Citromfű, lepkeszegmag, kakukkfű, kamillavirág, körömvirág, fagyöngy, fehérmályvalevél, feketenadálytő, nyárfarügy, somkórófű, Zsurló.


...

A kúra ideje alatt igyon gyógyteákat (zsurló, csalán, gyermekláncfű), kombinálja azt talpmasszázzsal és szódás fürdőkkel, melyek igen jó hatást fejtenek ki idült esetekben is. A lédús, lágy és édes fajtáit keressük! ...

Hogy a gombák ne terjedjenek át a növényre, megelőzésképpen időről időre fertőtlenítsük a veszélyeztetett helyeket szaküzletben kapható gombaölő szerrel vagy mezei zsurlóból készült főzettel, ...

Galagonya, gyulladás, hársfa, japán akác, kamilla, karotionidok, klorofill, koleszterinszint, Körömvirág, Kukorica, lúg, lúgosító, luteolin, Máriatövis, napraforgó, Nyírfa, pH-érték, rutin, sav, vérnyomás, visszérgyulladás, vizelethajtó, Zsurló ...

macskagyökér, Mezei menta, Mezei perjeszittyó, Mezei pipacs, Mezei saláta, Mezei sóska, Mezei szarkaláb, Mezei szegfűgomba, Mezei szegfű, Mezei szil, Mezei tarsóka,Mezei tikszem, Mezei varfű, Mezei veronika, Mezei zsálya, Mezei zsázsa, Mezei zsurló.

Az áruházi állványos kínálatból ezeket a bevált fajtákat érdemes kipróbálni: Cherrola F1, Black Prince, Lugas F1, Marmande, San Marzano, Ökörszív. A tasakos cégek javára írom, hogy nekem a minőséggel eddig nem voltak problémáim, zsurlóteás beáztatás ...

fajok dominálnak (tavaszi tőzike - Leucojum vernum, hóvirág - Galanthus nivalis, bogláros szellőrózsa - Anemone ranunculoides), de a folyó mentén dealpin fajok is leereszkednek (hamvas éger - Alnus incana, pajzstok - Peltaria alliacea, téli zsurló - ...

Lásd még: Lásd még: Gyógynövény, Magas, Csalán, Zsálya, Hagyma

Növény  Zsombor  Zsurlófű

 
RSS Mobile