Kezdőlap (Zsurló)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Zsurló

Növény  Zsombor  Zsurlófű

Zsurlók
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zsurló szócikkből átirányítva) ...


Zsurló
I.sz. 50-ben Dioszkoridész ismerte el és alkalmazta vérzéscsillapító és vizelethajtó szerként. Magyar nevét a kovasav hatóanyagnak köszönheti, mivel kemény és érdes tapintású ezáltal edények tisztítására, súrolására is alkalmazták. Gyógyászati célokra meddő hajtását alkalmazzák.

ZSURLÓ
Szám: 00343
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai ...

A zsurló, latin nevén Equisetum arvense, nemcsak egyszerű gyomnövény, hanem kitűnő gyógynövény is.
A zsurló agyagos, nedves réteken fordul elő. Neve onnan ered, hogy régen, s bizonyos területeken faluhelyen még napjainkban is, edények súrolására is használták, magas kovasav tartalma miatt.

Zsurló
vagy zsurló (növ., farkfű, cinsikó, cindrót, sikárlófű, fentőfű, mostanában etimologiailag surlófű, l. o., Equisetum L.), a róla nevezett családnak ma egyetlen egy élő génusza, mintegy 25 fajjal, hazánkban 11. A mezei Zs.

~
Spórákkal szaporodó, érdes tapintású gyomnövény.
A súrol ige folyamatos melléknévi igeneve, amely zöngésedéssel és a két nyílt szótagos tendencia jegyében nyerte mai alakját: súroló Ä súrló Ä zsúrló.

~
vizelethajtó, vese, hólyag és húgyutak kezelésére
Szinte mindenki tisztában a magas vérnyomás főbb veszélyeivel, azonban kevesen tudják, hogy pontosan miket is eredményez egyes szervek esetében. Dr.

~, mezei
Equisetum arvense
"A vértisztító kúrák fontos gyógynövénye"
Népies neve: ...

~, mezei
Latin neve: Equisetum arvense
Kifejlett növény: Spórás szára sárgás vagy vörösesbarna, 20-30 cm magas, el nem ágazó, kora tavasszal jelenik meg. A meddő szár zöld, 10-30 cm magas, kovaszemcséktől érdes, 6-20 barázdás, örveiben 5-12 oldalszár áll, melyek négyélűek.

A ~k ősi növények, legtöbb fajuk már kihalt, a maiak rokonai a karbonkori őserdőt alkotó ~fáknak. Már Dioszkoridész is ismerte és alkalmazta. Gyógyászati felhasználásának története az ókorig nyúlik vissza, de a középkorban is a fontos gyógynövényként tartották számon.

A ~k ősi növények, legtöbb fajuk kihalt. A ma élők a karbonkori őserdőt alkotó ~fáknak a rokonai. A népi gyógyászatban már régóta nagy becsben tartják a mezei ~t, elsősorban vérzéscsillapító hatása miatt, valamint a vese- és hólyag megbetegedésekre gyakorolt gyógyhatása miatt.

Mezei ~
HATÉKONY, SZERTEÁGAZÓ GYÓGYHATÁSÚ NÖVÉNY!
Equisetum arvense ...

Téli ~ - Equisetum hyemale
Védett növények: harasztok.
Természetvédelmi értéke: 5.000 forint
Védett. Harasztok törzse.

~félék
VÉDETT!
Jellemzők:
A szár sima, vékony, alacsony, a rizóma mélyen fekvő, elágazó. A nóduszokon körben helyezkednek el a pikkelyszerűvé redukálódott, hüvellyé összenőtt levelek, melyek 6-8 fogúak, felső részük fekete, a fogak lándzsásak, hártyás szélűek.

Vézna kutyatejből rákgyógyszer
Mezei ~ egy univerzális gyógynövény
Gyógynövényes álompárna
Nemcsak kiváló ránctalanító, de kiváló méregtelenítő
Izzik a galagonya
A fa, mely vigyáz egészségünkre
Ingyen természetes mosószer vadgesztenyéből ...

~, mezei felhasználása:
A mezei ~ herbáját gyakran használják vizelethajtóként a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél és vesehomok esetén lökésterápiában, valamint ödémás vagy sérülésekből származó duzzanatok kiegészítő kezelésére.

~, Mezei ~, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, bókarokka
Equisetum arvense
Főzete vizelethajtó, vesetisztító, izzasztó, vérzéscsillapító, továbbá epe- és májbántalmak elleni teakeverékek gyakran alkalmazott alkotórésze. Reuma, csúz és mészlerakódás okozta bántalmak ellen is használják.

~
Mezei ~, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka (Equisetum arvense L.) ~ félék családjába tartozik. Főzete vizelethajtó, vesetisztító, izzasztó, vérzéscsillapító, valamint epe- és májbántalmak elleni teakeverékek alkotórésze.

A ~ tisztítja, és ragyogóvá teszi a szemet. Borogatásként a gyulladt szemre téve, gyulladásgátló hatású. Borogatva és a teát fogyasztva, csökkenti a szemben érezhető nyomást, használható glaukóma esetén is.

Téli ~ (Equisetum hiemale 'robusta')
Nedves erdőkben, réteken, lápokban, mocsarakban nő. A barázdás szárban a csomók között vékony üreg húzódik végig. A szár csúcsán fejlődnek a spóratartó tokok. Különlegessége, hogy télen is zöld, innen ered a neve.

Mezei ~borogatás:
A hasnyálmirigy betegség esetén érdemes naponta kétszer 2-2 óra hosszat ~dunsztkötést feltenni a hasra. Tegyünk kétmaréknyi ~t egy szűrőbe és akasszunk föl egy fazék forrásban levő víz fölé.

Mezei ~
Latinnév: Equisetum arvense L.
Családnév: ~félék családja (Equisetaceae) ...

Mezei ~ (Equisetum arvense)
Folyóvizek mentén, árterületeken, homokos-agyagos helyeken található, előfordul nehezen kiirtható vetési gyomként is, továbbá vasúti töltéseken (utóbbi helyről nem gyűjthető). Taposásra törik, ezért legelőkön nem található tömegesen.

Mezei ~
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
DIURO belsőleges oldatos cseppek
HERBÁRIA VÍZHAJTÓ filteres teakeverék
HERBÁRIA VÍZHAJTÓ teakeverék
MECSEK PROSZTATA filteres teakeverék
NATURLAND REUMÁS PANASZOKAT ENYHÍTŐ filteres teakeverék
NATURLAND VESEVÉDŐ filteres teakeverék ...

Mezei ~
A mezei ~ bővelkednek flavonoidokban, kovasavban és kálium sókban.

~khoz vagy harasztokhoz hasonló kis cserje, de a nyitvatermők csoportjának tagja, vagyis közelebbi rokonságban áll a fenyőfélékkel, mint a ~kkal.

~ (Equisetum arvense)
Évszázadokkal ezelőtt aranytartalma miatt az ügyeskedők meggazdagodhattak vele. A ~ képes a vízben oldott aranyat felszívni.
gyógynövények ...

~, mezei (Equisetum arvense)
Népies neve: bábaguzsaly, békarokka, cindrót, kannamosófű, ólomsimító, sikárlófű, surlófű, ~ ...

~
Elnevezése: Equisetum arvense (Mezei ~).
Gyógyhatása: A ~ból készítet tea vesetisztító és vesekőoldó, vizelethajtó hatású. A fentieken túl a teát használjuk még reumás fájdalmak enyhítésére.

(~s mocsár)
Északi és hegyvidéki tájakon a nádast (Phragmitetum communis) helyettesítő társulás, amely elsősorban disztróf-mezotróf, nem túl mély vizekben, vastag, szerves anyagban gazdag iszapon jelenik meg. Meglehetősen sűrű, középmagas állományokat alkot.

Mezei ~ meddő hajtás
Equiseti herba
Enyhe vizelethajtó és húgyúti fertőtlenítő, mérsékli a sérülés utáni ödémás tüneteket. Népgyógyászati tapasztalatok alapján köszvényes betegeknél salaktalanításra alkalmazható.

Mezei ~ (Equisetum arvense Kannamosófű, sikárlófű, békarokka, ólomsimítófű ) Először hajt a termőszár, mely 30 cm-re is megnő. Pirosas, vagy sárgásbarna színű, belül üres, csomók által ízekre osztott szárat hajt,...
Mi Meng Hua - nyári orgona ...

Mezei ~
(Equisetum arvense)
Fő hatásterülete a vesetisztítás illetve a vizelethajtás. Reuma és csúz, epe- és májbántalmak orvoslására is jó. A kis veseköveket és vesehomokot is érdemes vele oldani, eloszlatni. Szívnyugtatóként is lehet használni. A nyári meddő hajtását gyűjtjük.

Equisetaceae (~félék családja)
Növekedési formája: Felálló hajtásrendszerű évelő, indákat hoz. A hajtásai nem ágaznak el, és télen is megtartják sötétzöld színüket. A nóduszok sűrűn követik egymást, a rajtuk lévő fogazat legtöbbször fekete.

Equisetum hiemale - Téli ~
Eranthis hiemalis - Téltemető
Eremurus robustus - Óriás korbácsliliom
Erhythrima abyssiniaca - Afrikai korallcserje
Erica sp. - Erika, hanga
Erica carnea - Hússzínű hanga
Erica tetralix - Mocsári erika
Erica tetralix - Mocsári hanga, keresztes hanga ...

Equisetum hyemale téli~
Eriophorum angustifolium keskenylevelű gyapjúsás
Glyceria maxima Variegata vízi harnmatkása
Hibiscus moscheotus mocsári mályva színkeverék
Houttuynia cordata Chameleon tarka kaméleonlevél
Iris ensata Activity vízparti nőszirom világoskék ...

Maga a növény örökzöld, dúsan elágazó habitusú bokor, melynek ~szerű vékony zöldszínű szárait egészen apró levelek borítják. A hosszúkás tölcsér alakú törékeny virágok sokasága a karcsú hajtások végén fejlődik, s zuhatagként borítja be az íves ágakból álló laza cserjét.

Jelentéktelen külsejű faj. Virág vagy termés nélkül összetéveszthető egyes ~kkal (Equisetum spp.), különösen a hasonló termőhelyen élő hosszú ~val (Equisetum ramosissimum), de ennek hártyás levelei többcsúcsú kürtőt alkotnak, ágvégei sosem kunkorodnak vissza, hajtásai barázdáltak.

30% apróbojtorján, 20% csalán, 20% ~, 20% aranyvessző, 5% tejoltó galaj, 5% fehér babhéj.
Vízhajtó salaktalanító teakeverék:
30% bodza, 10% gyermekláncfű, 30% csalán, 20% ~,5% szederlevél, 5% babhéj ...

Egyébként a passiógyümölcs nagyon kedveli a friss szabad levegőt, nyáron, ha elmúlnak a fagyok ki lehet ültetni szabadföldbe, vagy kitenni cseréppel, hatalmasat fog nőni.
Ha nagyon lelkes vagy ~főzetet is készíthetsz ez szilárdítja a szöveteket: egy marék ~t 1 liter vízben 1 napig kell ...

Vese tea 1, Összetevők: 1 rész aranyvessző, 1 rész nyírfalevél, 1 rész tövises iglice, 3 rész mezei ~, Elkészítésének módja: 1 evőkanál teakeveréket 2 dl vízbe 15 percig főzünk, 20 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta négy- öt alkalommal javasolt.

Megtalálható viszont a téli ~ (Equisetum hyemale), a tőzegpáfrány (Thelypteris plustris), buglyospáfrány (Phegopteris connectilis), a struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris), a farkasölő sisakvirág (Aconitum vulparia), bíboribolya nőszőfű(Epipactis purpurata), ...

Vékony ágai zöldek, szártagokra osztottak, rajta a levelek alig észrevehetőek (megjelenésében a ~khoz hasonlít). Kétlaki, vagyis külön növényen nyílnak a hím és nővirágok. A hímvirágok csomókban, a nővirágok egyesével nyílnak. A magot piros, húsos fellevelek övezik.

A ~ nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagot, mely főzéssel távolítható el. Belsőleg történő alkalmazásánál mindig főzzük. Várandós anyukák ne alkalmazzák. Gyűjtése nagy körültekintést igényel, számos faja mérgező (mocsári, erdei, iszap stb.).

Lehetőség szerint gyakran locsolgassuk erjesztett csalán- és ~lével. Ezzel elsősorban nem tápanyagot juttatunk a növénynek, hanem fokozzuk ellenállóképességét és védjük egyes állati kártevők (pl. levéltetű) ellen.

Növény orvosa növény: gyógyfűreceptek
Mezei ~
1 kg friss, vagy 15 dkg száraz növény szükséges 10 liter vízhez. 1:10-hez arányban a növényre, vagy talajára permetezve, gombásodás ellen hat.

Volt idő, amikor ~ teát ittam a veseköveim miatt. Csalánteát is szoktam (főleg tavasszal a zsenge levelekből) főzni.
Medvehagyma pedig állandóan van a hűtőmben. Levendula pedig a ruhás-szekrényemben.
Magam gyűjtötte csipkebogyóból főzök hecsedlilekvárt, ill. vadszederből szintén lekvárt.

A "reumateák" alapanyagai között gyakran szerepelnek a mezei ~, a gyermekláncfű, a csalán és az aranyvessző egyes részei. A vizelet mennyiségének szabályozásán, a veseműködés serkentésén keresztül méregtelenítő hatással is rendelkeznek.

Citromfű, lepkeszegmag, kakukkfű, kamillavirág, körömvirág, fagyöngy, fehérmályvalevél, feketenadálytő, nyárfarügy, somkórófű, ~.


...

A kúra ideje alatt igyon gyógyteákat (~, csalán, gyermekláncfű), kombinálja azt talpmasszázzsal és szódás fürdőkkel, melyek igen jó hatást fejtenek ki idült esetekben is. A lédús, lágy és édes fajtáit keressük! A timsós, kemény, köves fajták nem túlzottan kívánatosak, nem hoznak jó eredményt.

Hogy a gombák ne terjedjenek át a növényre, megelőzésképpen időről időre fertőtlenítsük a veszélyeztetett helyeket szaküzletben kapható gombaölő szerrel vagy mezei ~ból készült főzettel, amelyhez 1 kg friss vagy 15 dkg szárított növényt keverjünk el 10 liter vízzel.

Csalán, fekete áfonya, festékanyag, flavon, flavonid, Galagonya, gyulladás, hársfa, japán akác, kamilla, karotionidok, klorofill, koleszterinszint, Körömvirág, Kukorica, lúg, lúgosító, luteolin, Máriatövis, napraforgó, Nyírfa, pH-érték, rutin, sav, vérnyomás, visszérgyulladás, vizelethajtó, ~ ...

Az áruházi állványos kínálatból ezeket a bevált fajtákat érdemes kipróbálni: Cherrola F1, Black Prince, Lugas F1, Marmande, San Marzano, Ökörszív. A tasakos cégek javára írom, hogy nekem a minőséggel eddig nem voltak problémáim, ~teás beáztatás és hasonló varázslások nélkül is 90 százalék ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Magas, Csalán, Zsálya, Hagyma?

◄ Zsombor   Zsurlófű ►
 
RSS Mobile