Kezdőlap (Zsurló)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Zsurló

Növény  Zsombor  Zsurlófű

Zsurlók
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zsurló szócikkből átirányítva) ...


Zsurló
I.sz. 50-ben Dioszkoridész ismerte el és alkalmazta vérzéscsillapító és vizelethajtó szerként. Magyar nevét a kovasav hatóanyagnak köszönheti, mivel kemény és érdes tapintású ezáltal edények tisztítására, súrolására is alkalmazták. Gyógyászati célokra meddő hajtását alkalmazzák.

ZSURLÓ
Szám: 00343
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai ...

Zsurlólevelű kazuárfa (Casuarina equisetifolia) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld. Éves növekedése, kedvező körülmények között akár 1 m is ! ...

A zsurló, latin nevén Equisetum arvense, nemcsak egyszerű gyomnövény, hanem kitűnő gyógynövény is.
A zsurló agyagos, nedves réteken fordul elő. Neve onnan ered, hogy régen, s bizonyos területeken faluhelyen még napjainkban is, edények súrolására is használták, magas kovasav tartalma miatt.

Zsurló
vagy zsurló (növ., farkfű, cinsikó, cindrót, sikárlófű, fentőfű, mostanában etimologiailag surlófű, l. o., Equisetum L.), a róla nevezett családnak ma egyetlen egy élő génusza, mintegy 25 fajjal, hazánkban 11. A mezei Zs.

Zsurló
Spórákkal szaporodó, érdes tapintású gyomnövény.
A súrol ige folyamatos melléknévi igeneve, amely zöngésedéssel és a két nyílt szótagos tendencia jegyében nyerte mai alakját: súroló Ä súrló Ä zsúrló.

Zsurló
vizelethajtó, vese, hólyag és húgyutak kezelésére
Szinte mindenki tisztában a magas vérnyomás főbb veszélyeivel, azonban kevesen tudják, hogy pontosan miket is eredményez egyes szervek esetében. Dr.

Zsurló, mezei
Equisetum arvense
"A vértisztító kúrák fontos gyógynövénye"
Népies neve: ...

Zsurló, mezei
Latin neve: Equisetum arvense
Kifejlett növény: Spórás szára sárgás vagy vörösesbarna, 20-30 cm magas, el nem ágazó, kora tavasszal jelenik meg. A meddő szár zöld, 10-30 cm magas, kovaszemcséktől érdes, 6-20 barázdás, örveiben 5-12 oldalszár áll, melyek négyélűek.

A zsurlók ősi növények, legtöbb fajuk már kihalt, a maiak rokonai a karbonkori őserdőt alkotó zsurlófáknak. Már Dioszkoridész is ismerte és alkalmazta. Gyógyászati felhasználásának története az ókorig nyúlik vissza, de a középkorban is a fontos gyógynövényként tartották számon.

A zsurlók ősi növények, legtöbb fajuk kihalt. A ma élők a karbonkori őserdőt alkotó zsurlófáknak a rokonai. A népi gyógyászatban már régóta nagy becsben tartják a mezei zsurlót, elsősorban vérzéscsillapító hatása miatt, valamint a vese- és hólyag megbetegedésekre gyakorolt gyógyhatása miatt.

Mezei zsurló
HATÉKONY, SZERTEÁGAZÓ GYÓGYHATÁSÚ NÖVÉNY!
Equisetum arvense ...

Mezei zsurló
A mezei zsurló bővelkednek flavonoidokban, kovasavban és kálium sókban.

A mezei zsurló felhasználása
Teakészítés: 1 púpozott teáskanál mezei zsurlót adunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk.
Dunsztkötés: egy összmarék mezei zsurlót teszünk a szitába, amit forrásban lévő víz fölé helyezünk.

Téli zsurló - Equisetum hyemale
Védett növények: harasztok.
Természetvédelmi értéke: 5.000 forint
Védett. Harasztok törzse.

Zsurlófélék
VÉDETT!
Jellemzők:
A szár sima, vékony, alacsony, a rizóma mélyen fekvő, elágazó. A nóduszokon körben helyezkednek el a pikkelyszerűvé redukálódott, hüvellyé összenőtt levelek, melyek 6-8 fogúak, felső részük fekete, a fogak lándzsásak, hártyás szélűek.

Zsurló, mezei felhasználása:
A mezei zsurló herbáját gyakran használják vizelethajtóként a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél és vesehomok esetén lökésterápiában, valamint ödémás vagy sérülésekből származó duzzanatok kiegészítő kezelésére.

Zsurló, Mezei zsurló, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, bókarokka
Equisetum arvense
Főzete vizelethajtó, vesetisztító, izzasztó, vérzéscsillapító, továbbá epe- és májbántalmak elleni teakeverékek gyakran alkalmazott alkotórésze. Reuma, csúz és mészlerakódás okozta bántalmak ellen is használják.

Zsurló
Mezei zsurló, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka (Equisetum arvense L.) Zsurló félék családjába tartozik. Főzete vizelethajtó, vesetisztító, izzasztó, vérzéscsillapító, valamint epe- és májbántalmak elleni teakeverékek alkotórésze.

Zsurló
(Equisetum arvense) - Mezei zsurló
Gyógyhatása: vizelethajtó, vese, hólyag és húgyutak kezelésére.
Cimkék: Gyógynövények ...

A zsurló tisztítja, és ragyogóvá teszi a szemet. Borogatásként a gyulladt szemre téve, gyulladásgátló hatású. Borogatva és a teát fogyasztva, csökkenti a szemben érezhető nyomást, használható glaukóma esetén is.

Téli zsurló (Equisetum hiemale 'robusta')
Nedves erdőkben, réteken, lápokban, mocsarakban nő. A barázdás szárban a csomók között vékony üreg húzódik végig. A szár csúcsán fejlődnek a spóratartó tokok. Különlegessége, hogy télen is zöld, innen ered a neve.

Mezei zsurló
Latinnév: Equisetum arvense L.
Családnév: Zsurlófélék családja (Equisetaceae) ...

Mezei zsurló (Equisetum arvense)
Folyóvizek mentén, árterületeken, homokos-agyagos helyeken található, előfordul nehezen kiirtható vetési gyomként is, továbbá vasúti töltéseken (utóbbi helyről nem gyűjthető). Taposásra törik, ezért legelőkön nem található tömegesen.

Mezei zsurló
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
DIURO belsőleges oldatos cseppek
HERBÁRIA VÍZHAJTÓ filteres teakeverék
HERBÁRIA VÍZHAJTÓ teakeverék
MECSEK PROSZTATA filteres teakeverék
NATURLAND REUMÁS PANASZOKAT ENYHÍTŐ filteres teakeverék
NATURLAND VESEVÉDŐ filteres teakeverék ...

Mocsári zsurló (Equisetum palustre)
Szára élesen barázdált. A csomóknál található levélhüvelyek fogainak száma 10-nél kevesebb. A szár zöld színű, többnyire elágazó, 20-60 centiméter magas, vastagsága 3 milliméter. Végén hosszúkás, tompa csúcsú spóratermő füzér fejlődik.

Zsurlókhoz vagy harasztokhoz hasonló kis cserje, de a nyitvatermők csoportjának tagja, vagyis közelebbi rokonságban áll a fenyőfélékkel, mint a zsurlókkal.

Zsurló (Equisetum arvense)
Évszázadokkal ezelőtt aranytartalma miatt az ügyeskedők meggazdagodhattak vele. A zsurló képes a vízben oldott aranyat felszívni.
gyógynövények ...

Zsurló, mezei (Equisetum arvense)
Népies neve: bábaguzsaly, békarokka, cindrót, kannamosófű, ólomsimító, sikárlófű, surlófű, zsurló ...

Zsurló
Elnevezése: Equisetum arvense (Mezei zsurló).
Gyógyhatása: A zsurlóból készítet tea vesetisztító és vesekőoldó, vizelethajtó hatású. A fentieken túl a teát használjuk még reumás fájdalmak enyhítésére.

(Zsurlós mocsár)
Északi és hegyvidéki tájakon a nádast (Phragmitetum communis) helyettesítő társulás, amely elsősorban disztróf-mezotróf, nem túl mély vizekben, vastag, szerves anyagban gazdag iszapon jelenik meg. Meglehetősen sűrű, középmagas állományokat alkot.

Mezei zsurló meddő hajtás
Equiseti herba
Enyhe vizelethajtó és húgyúti fertőtlenítő, mérsékli a sérülés utáni ödémás tüneteket. Népgyógyászati tapasztalatok alapján köszvényes betegeknél salaktalanításra alkalmazható.

Mezei zsurló (Equisetum arvense Kannamosófű, sikárlófű, békarokka, ólomsimítófű ) Először hajt a termőszár, mely 30 cm-re is megnő. Pirosas, vagy sárgásbarna színű, belül üres, csomók által ízekre osztott szárat hajt,...
Mi Meng Hua - nyári orgona ...

Mezei zsurló
(Equisetum arvense)
Fő hatásterülete a vesetisztítás illetve a vizelethajtás. Reuma és csúz, epe- és májbántalmak orvoslására is jó. A kis veseköveket és vesehomokot is érdemes vele oldani, eloszlatni. Szívnyugtatóként is lehet használni. A nyári meddő hajtását gyűjtjük.

Equisetaceae (zsurlófélék családja)
Növekedési formája: Felálló hajtásrendszerű évelő, indákat hoz. A hajtásai nem ágaznak el, és télen is megtartják sötétzöld színüket. A nóduszok sűrűn követik egymást, a rajtuk lévő fogazat legtöbbször fekete.

Equisetum hiemale - Téli zsurló
Eranthis hiemalis - Téltemető
Eremurus robustus - Óriás korbácsliliom
Erhythrima abyssiniaca - Afrikai korallcserje
Erica sp. - Erika, hanga
Erica carnea - Hússzínű hanga
Erica tetralix - Mocsári erika
Erica tetralix - Mocsári hanga, keresztes hanga ...

Equisetum hyemale télizsurló
Eriophorum angustifolium keskenylevelű gyapjúsás
Glyceria maxima Variegata vízi harnmatkása
Hibiscus moscheotus mocsári mályva színkeverék
Houttuynia cordata Chameleon tarka kaméleonlevél
Iris ensata Activity vízparti nőszirom világoskék ...

Maga a növény örökzöld, dúsan elágazó habitusú bokor, melynek zsurlószerű vékony zöldszínű szárait egészen apró levelek borítják. A hosszúkás tölcsér alakú törékeny virágok sokasága a karcsú hajtások végén fejlődik, s zuhatagként borítja be az íves ágakból álló laza cserjét.

Család: Equisetaceae (Zsurlófélék)
Leírás: Gyöktörzse fekete, elágazó, évelő. Tavasszal belőle nem elágazó barna száron 1-4 cm-es spórafüzér fejlődik. Később fejlődik ki a tagolt, meddő zöld szár, melyen örvösen helyezkednek el az ágak. A zöld száron sohasem fejlődik spórafüzér! ...

Jelentéktelen külsejű faj. Virág vagy termés nélkül összetéveszthető egyes zsurlókkal (Equisetum spp.), különösen a hasonló termőhelyen élő hosszú zsurlóval (Equisetum ramosissimum), de ennek hártyás levelei többcsúcsú kürtőt alkotnak, ágvégei sosem kunkorodnak vissza, hajtásai barázdáltak.

30% apróbojtorján, 20% csalán, 20% zsurló, 20% aranyvessző, 5% tejoltó galaj, 5% fehér babhéj.
Vízhajtó salaktalanító teakeverék:
30% bodza, 10% gyermekláncfű, 30% csalán, 20% zsurló,5% szederlevél, 5% babhéj ...

Vese tea 1, Összetevők: 1 rész aranyvessző, 1 rész nyírfalevél, 1 rész tövises iglice, 3 rész mezei zsurló, Elkészítésének módja: 1 evőkanál teakeveréket 2 dl vízbe 15 percig főzünk, 20 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta négy- öt alkalommal javasolt.

Megtalálható viszont a téli zsurló (Equisetum hyemale), a tőzegpáfrány (Thelypteris plustris), buglyospáfrány (Phegopteris connectilis), a struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris), a farkasölő sisakvirág (Aconitum vulparia), bíboribolya nőszőfű(Epipactis purpurata), ...

Vékony ágai zöldek, szártagokra osztottak, rajta a levelek alig észrevehetőek (megjelenésében a zsurlókhoz hasonlít). Kétlaki, vagyis külön növényen nyílnak a hím és nővirágok. A hímvirágok csomókban, a nővirágok egyesével nyílnak. A magot piros, húsos fellevelek övezik.

A zsurló nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagot, mely főzéssel távolítható el. Belsőleg történő alkalmazásánál mindig főzzük. Várandós anyukák ne alkalmazzák. Gyűjtése nagy körültekintést igényel, számos faja mérgező (mocsári, erdei, iszap stb.).

Lehetőség szerint gyakran locsolgassuk erjesztett csalán- és zsurlólével. Ezzel elsősorban nem tápanyagot juttatunk a növénynek, hanem fokozzuk ellenállóképességét és védjük egyes állati kártevők (pl. levéltetű) ellen.

Növény orvosa növény: gyógyfűreceptek
Mezei zsurló
1 kg friss, vagy 15 dkg száraz növény szükséges 10 liter vízhez. 1:10-hez arányban a növényre, vagy talajára permetezve, gombásodás ellen hat.

Volt idő, amikor zsurló teát ittam a veseköveim miatt. Csalánteát is szoktam (főleg tavasszal a zsenge levelekből) főzni.
Medvehagyma pedig állandóan van a hűtőmben. Levendula pedig a ruhás-szekrényemben.
Magam gyűjtötte csipkebogyóból főzök hecsedlilekvárt, ill. vadszederből szintén lekvárt.

Krónikus húgyúti fertőzés esetén
40 g kasvirággyökér és virág
20 g medveszőlőlevél
20 g aranyvessző
20 g mezei zsurló
Egy kávéskanál keveréket forrázzunk le. A panaszok megszűnése után még három hétig igyuk a teát, hogy erősítsük ellenálló képességünket.

A "reumateák" alapanyagai között gyakran szerepelnek a mezei zsurló, a gyermekláncfű, a csalán és az aranyvessző egyes részei. A vizelet mennyiségének szabályozásán, a veseműködés serkentésén keresztül méregtelenítő hatással is rendelkeznek.

Citromfű, lepkeszegmag, kakukkfű, kamillavirág, körömvirág, fagyöngy, fehérmályvalevél, feketenadálytő, nyárfarügy, somkórófű, Zsurló.


...

A kúra ideje alatt igyon gyógyteákat (zsurló, csalán, gyermekláncfű), kombinálja azt talpmasszázzsal és szódás fürdőkkel, melyek igen jó hatást fejtenek ki idült esetekben is. A lédús, lágy és édes fajtáit keressük! A timsós, kemény, köves fajták nem túlzottan kívánatosak, nem hoznak jó eredményt.

Hogy a gombák ne terjedjenek át a növényre, megelőzésképpen időről időre fertőtlenítsük a veszélyeztetett helyeket szaküzletben kapható gombaölő szerrel vagy mezei zsurlóból készült főzettel, amelyhez 1 kg friss vagy 15 dkg szárított növényt keverjünk el 10 liter vízzel.

Csalán, fekete áfonya, festékanyag, flavon, flavonid, Galagonya, gyulladás, hársfa, japán akác, kamilla, karotionidok, klorofill, koleszterinszint, Körömvirág, Kukorica, lúg, lúgosító, luteolin, Máriatövis, napraforgó, Nyírfa, pH-érték, rutin, sav, vérnyomás, visszérgyulladás, vizelethajtó, Zsurló ...

kakukkfű, Mezei kandilla, Mezei katáng, Mezei macskagyökér, Mezei menta, Mezei perjeszittyó, Mezei pipacs, Mezei saláta, Mezei sóska, Mezei szarkaláb, Mezei szegfűgomba, Mezei szegfű, Mezei szil, Mezei tarsóka,Mezei tikszem, Mezei varfű, Mezei veronika, Mezei zsálya, Mezei zsázsa, Mezei zsurló.

Az áruházi állványos kínálatból ezeket a bevált fajtákat érdemes kipróbálni: Cherrola F1, Black Prince, Lugas F1, Marmande, San Marzano, Ökörszív. A tasakos cégek javára írom, hogy nekem a minőséggel eddig nem voltak problémáim, zsurlóteás beáztatás és hasonló varázslások nélkül is 90 százalék ...

A Rába menti ártéri erdőkben a ligeterdei fajok dominálnak (tavaszi tőzike - Leucojum vernum, hóvirág - Galanthus nivalis, bogláros szellőrózsa - Anemone ranunculoides), de a folyó mentén dealpin fajok is leereszkednek (hamvas éger - Alnus incana, pajzstok - Peltaria alliacea, téli zsurló - ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Magas, Csalán, Zsálya, Hagyma?

◄ Zsombor   Zsurlófű ►
 
RSS Mobile