Kezdőlap (Vörösfenyő)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vörösfenyő

Növény  Vörösbegyvirág  Vöröshagyma

Dauriai vörösfenyő Larix dahurica
Áreája elsősorban Közép-Európa magashegységeire korlátozódik. Hazákban nem őshonos, elsősorban a Nyugat-Dunántúlon találkozhatunk vele.


Európai vörösfenyő
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Közönséges vörösfenyő szócikkből átirányítva) ...

Vörösfenyő csigagomba
Kategória: Ehető, Szimbiózisban élő
Latin neve: Hygrophorus lucorum
Család : Hygrophoraceae - Csigagombafélék ...

- Az Európai vörösfenyő (Larix decidua) kérge szürkésbarna színű, pikkelyesen hámló. Belső kérge összehúzó, vizelethajtó hatású. Hörghurut, húgyúti fertőzések kezelésére alkalmas.
Galéria
Név ...

Larix decidua: vörösfenyő
Szép kúpos formájú, kihajtáskor világoszöld tűlevelei 30-40-es csomókban állnak. Virágzata a levelekkel együtt jelenik meg, fénylő piros, majd barnára érő tobozokká alakul.

Megjegyzés: Csak a ~ az a fenyőfajta, ami lombhullató
[ Vissza ] ...

~
Latinnév: Larix decidua Mill
Családnév: Fenyőfélék családja (Abietaceae) ...

~
A karácsonyfa formájú ~ (Larix decidua, fenyőfélék, Pinaceae) az egyetlen lombhullató fenyő erdeinkben. Fényigényes, ezért más fafajok könnyen elnyomják. Fiatal korban azonban gyorsan nő, erdősítésekben kiemelkedik.

~- Larice A legértékesebb fenyőféle
Larix decidua MW.
Larix europaea Lam.
Jelentősége: A ~ hazánkban már elég nagy területet foglal el, rendkívül értékes fája, gyors növekedése és viszonylag kevés károsítója miatt nagyon kedvelt fafaj.

~
A természetben rejlő minden erőt fel kell ismernünk és testi, lelki erőnk szolgálatába kell állítanunk.

~ (Larix decidua). Tűlevelei lágyak - nem szúrósak - világoszöldek, ősszel megsárgulnak és lehullanak. Tavasszal zsenge zölddel fakad. A rövid hajtásokon a tűk ecsetszerűen - sok tűs fenyő - állnak és csavarvonalban helyezkednek el. Hajtásai, vesszői hosszan lecsüngők.

A ~k egy oltvány változata, emiatt a magassága az oltástól függ. Növekedése közepes. Habitusára jellemző az egyenesebb oszlop, melyről a sűrű tömött lombkorona ívesen hajlik (szomorú) lefele. Levele puha és selymes, színe enyhén szürkés színezetű, mellyet télen ledob.

Szomorú japán ~ - Larix kaempferi Pendula
Az európai szomorú fajtáknál szép kék színű lombjával díszítőbb.
Előző 1 2 3 4 5 Következő Utolsó lap ...

Larix - ~
Larix (~, Abietaceae). 25-30 m magas, lombhullató, laza koronájú tűlevelű fák, durva, cserepes kéreggel. Tűi a hosszú hajtásokon egyesével, a rövid hajtásokon csomóban állnak, színük világoszöld, ősszel sárgára színeződnek
Lathyrus - lednek
Lathyrus (Leguminosae). Évelő v.

Egyes botanikusok a lucfenyő és a ~ szálankénti őshonosságát feltételezik a hűvös, mély völgyekben, bár ezek a fafajok elegyetlen monokultúraként telepített formájukban mindenképpen tájidegenek. Az utóbbi évtizedekben számos külhonból származó lágyszárú növény szaporodott el tömegesen.

A fenyő örökzöld növény, egyedüli kivétel a ~, mely lombhullató. Különböző fajtái parkok, kertek közkedvelt növényei. Forma- és színgazdagságuk, tökéletes alakjuk révén a kert karakteres elemei. Néhány változatos fenyővel különleges hangulatot teremthetünk környezetünkben.

Larix kaempferi Blue Dwarf - Japán ~
Oltvány fenyő,bokor, vagy kis fa változatban kapható. Lombja 1.1,5 méter szélles. Kékes lombja lombhullató. Savanyú talajt, és kissé párásabb környezetet igényel.
Növekedés: Fa, vagy bokor.

A magyar Vend-vidék a stájer flórajárás (Stiriacum) része, amelyre a jegenyefenyves és a lucelegyes bükkösök (Abieti-Piceetum, illetve Bazzanio-Abietetum) jellemzők a fecsketárnics (Gentiana asclepiadea), a luc (Picea abies) és a ~ (Larix decidua), ...

A legkatonásabb virág: Szanszeviéria
Ismerjük meg a fákat! - Az európai ~ - 2. rész
Neveljünk Begóniát (Begonia 'Anita Roseanna')!
Téma: Ismerjük meg a Közönséges kígyókontyot (Arisarum vulgare)! ...

A másutt is előforduló erdeifenyveseken kívül itt már eredeti (spontán) lucosok találhatók ~vel együtt, sőt helyenként talán már a jegenyefenyő (Abies alba) is őshonos.

Fán lakó (epifia) melegházi bromélia. Télen tartsuk 18-25 oC-on. A levéltölcsérben mindig legyen víz. A talajuk enyhén nedves legyen. Ültetőközege tőzeg, ~kéreg és hungarocell golyócskák keveréke.
Friss cikkek ...

Előfordul a kaukázusi jegenyefenyő, a balzsam jegenyefenyő, a görög jegenyefenyő, a kolorádófenyő, a gyantáscédrus, az arizonai ciprus, az atlaszcédrus, a libanoni cédrus, a páfrányfenyő, a hamisciprusok, a kínai szúrósfenyő, a többféle ~ és lucfenyő, a kínai mamutfenyő, ...

Kertészeti fenyőkéreg áruház. ~kéreg, lucfenyőkéreg értékesítése. Bio- mulcs a Keresztes és Társa Bt.-től.
AddYourWeb.Info
Carysma ezoterikus oldala
Tekintse meg vadászházunk honlapját! Kattintson ide: Hangulatos vadászház erdei környezetben.

Larix decidua - Európai ~
Lathyrus odoratus - Szagos lednek
Lauraceae (cs.) - Babérfélék
Laurus nobilis - Babér
Lavandula angustifolia - Közönséges levendula
Lavatera thuringiaca - Parlagi madármályva
Leguminosae - Hüvelyesek
Lemna sp. - Békalencse
Lentopodium alpinum - Havasigyopár ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fenyő, Magas, Örökzöld, Lucfenyő, Rózsa?

◄ Vörösbegyvirág   Vöröshagyma ►
 
RSS Mobile