Kezdőlap (Vasvirág)

 Növény 

  » »
 
   

Vasvirág

Növény  Vastagtörzs  Vászonliliom

vasvirág
(növ., Xeranthemum Tourn., szalmavirág, pelyvavirág, papirosvirág), a csövesfészkesek szalmavirágu füve, négy-öt faja Európában, a mediterrán vidéken és Keleten (hazánkban kettő) terem.


Vasvirág
Ugyancsak kedvelt a lila virágú, június-szeptemberben virágzó egynyári vasvirág (Xeranthemum annuum). A 3-4 cm átmérőjű, mutatós fészekvirágzatok a hosszú kocsányon magánosan állnak.

Ékes vasvirág (Xeranthemum annuum)
Mutatós lilás rózsaszín, egyszerű virágú, jól szárítható növény. Száraz, köves területeket szeret, öntözés nélkül termeszthető. Április végén vetve június-júliusban virít.

Vasvirág (Xeranthemum annuum)
állandó helyre vethető egynyári kerti virág (lilás rózsaszínu)
júniustól ...

(Hamvas zsombor-vasvirág társulás)
Kontinentális jellegű, szárazságtűrő, másodlagos pionír gyep útbevágások, töltésfalak középkötött, vályogos vagy agyagos talajain.

- Ékes vasvirág
Fabales
Fabaceae
Astragalus asper WULF. - Érdes csüdfű
Astragalus dasyanthus PALL. - Gyapjas csüdfű
Astragalus exscapus L. - Szártalan csüdfű
Coronilla coronata L. - Sárga koronafürt
Coronilla vaginalis LAM. - Terpedt koronafürt ...

meg, s ez a felismerés tükröződik abban, hogy a földfelszín más-más részein kialakult különleges formavilágú ásványok és kőzetek bizonyos változatait elnevezésükben virágokhoz, növényekhez vagy állatokhoz hasonlítják: bányavirág, vasvirág, kénvirág, ...

A nyári színes kertbe kellemes vidéki stílust kölcsönözhetünk a sárga és fehér cickafarkkal, amely mellett jól mutat a mályvarózsa. De ültethetünk bíboros ökörszemet, borzaskatát, kék búzavirágot, vasvirágot, kaliforniai mákot, hófehér fátyolvirágot, ...

Lásd még: Lásd még: Magas, Egynyári, Évelő, Rózsa, Nyári

Növény  Vastagtörzs  Vászonliliom

 
RSS Mobile