Kezdőlap (Tulipánfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tulipánfa

Növény  Tulipán  Turbánliliom

Tulipánfa leírás, ismertetés - Liriodendron tulipifera. Tulipánfa virágzási idő, virág képek
Növényismertetések
Receptek ...


Tulipánfa
(növ., Liriodendron L., pompafa), a magnoliafélék fajaszakadt fája Észak-Amerikában. Levele karéjos, a csúcsa tompított; virága nagy harangforma, a tulipánéhoz hasonlít, csinos szinü, tüsző-termése tobozformán csoportosodik, fel nem nyilik. A L. tulipifera L.

A tulipánfa hatalmas méreteket ölthet, igazi fatermetű, míg a liliomfa alacsony, inkább alacsonyan elágazó. A tulipánfa levele igen jellegzetes formájú, majdnem négyszög vagy téglalap alakú, karéjos, bőrnemű, vastag.

Tulipánfa
Liriodendron Tulipifera
Nevéhez méltó növény: nemcsak különleges virágai, hanem érdekes formájú termése, és levelei is díszítenek. Magyarországon inkább nagy díszértéke miatt kedvelik. Erőteljesen, terebélyesre növekedő, lombhullató fa. Magassága eléri a 9-25 métert.

Tulipánfa
Liriodendron tulipifera
20-30 méter magasra megnövő, fiatalon kúpos, később boltozatos koronájú fa. Virágai júniusban nyílnak, zöldessárgák. Jó vízellátású, tápdús talajt kedvel.
Magasság: 20-30 m ...

~ [Liriodendron tulipifera]
Yellow poplar
Nem tévesztendő össze a Magyarországon néhol szintén tulipánfának nevezett liliomfával (magnólia). Gyönyörű virágai nyár elején nyílnak, sajnos a kiváncsi szemektől távoli 5-10 m magasban.

~
Különleges megjelenésű, értékes díszfa. Előnybe részesíti a mély rétegű, termékeny, nedves talajokat.
Vadkörte ...

~ (Liriodendron tulipifera)
Észak- Amerikából származó, 25-30 méter magasra megnövő, kúpos koronájú fa. Jellegzetes levelei lyra alakúak, vagy stilizált tulipánra emlékeztetnek. Zöldessárga virágai júniusban nyílnak, tulipánszerűek. Idősebb korában kezd virágozni.

~ - Liriodendron tulipifera
Magassága elérheti a 20-25 métert. Nagy árnyékot adó, gyorsan növő Különleges megjelenésű, értékes díszfa. Előnyben részesíti a mély rétegű, termékeny, nedves talajokat. Hatalmas, magányosan álló virágait hat zöldessárga - arany sárga színű sziromlevél vesz körbe.

12.) Afrikai ~ Spathodea campanulata
Folyamatosan virágzó örökzöld fa. Fagyérzékeny, ezért üvegházban tartsuk.
13.) Sárga trombitacserje Tecoma stans ...

~
Virágzó díszfa jellemzői: Nagy termetű, impozáns fa. Szép alakjával, különleges levelével és virágával egyedi színfoltja a kertnek. Júniusban nyíló, tulipánszerű virágai zöldessárgák, a szirmok tövénél aranysárga vonulattal. Termése tobozszerű, felálló, 6-7 cm-es.

~
20 - 30 m magasra növő díszfa.
Levelei jellegzetesek tulipánra emlékeztetnek.
Díszítő értéke a hármas karéjú levele.
Levele ősszel aranysárgára szineződik.
Virágai júniusban nyílnak, zöldessárgák és tulipánszerűek.
sajnos csak 20 - 25 éves korában kezd virágozni.
Szoliter növénynek ajánlom.

Gesner leírása és a rajz (92. kép) alapján lehetetlen megállapítani, mely ~j virágzott Augsburgban. Minthogy a leírás határozottan kellemes illatúnak mondja a virágot, talán nem a Tulipa Gesneriana, hanem valamely rokona esetleg a Tulipa suaveolens.

Liliodendron Tulipifera - ~
20-30 méter magas,kúpos koronájú fa.Levelei ősszel,sárgára majd barnára színeződnek.Virágai tulipán szerűek,sárgás zöldek ,tövénél narancsosak.Termése toboz szerű,száraz virág kötészetben kedvelt alapanyag.
Méret: 150 cm-től 200 cm-ig ...

Mivel a magnoliafák megjelenésekor még nem voltak méhek, ennek a növénynek a beporzását rovarok végzik a mai napig.
A különbség a ~ és a liliomfa között az élőhelyük a ~ Észak Amerikában élnek, míg a liliomfák Ázsiában és Kínában élnek, ...

A legdekoratívabb és legkeresettebb, hibrid-származású faj. Magassága: 3-4 méter. Terebélyes cserje, néha többtörzses fácskává nő. Virágai nagyok, húsos szirmúak, tulipánszerűek, ezért -tévesen- ~ néven is nevezik. Április végén - május elején virágzik.
Garami Márta ...

APG III (Angiosperm Phylogeny Group) osztályozása alapján a magnoliidák klád alatt található, vagyis nem tagja a valódi kétszikűek (Eudicotyledon v. eudicots) kládnak. Hat család és mintegy 35 faj tartozik ide; közülük a legismertebbek a Magnolia nemzetségbe tartozó valódi liliomfák és a ~ ...

Akkor még ritkaságnak számító növények is kerültek ide, mint például ~, kanadai nyár, vasfa, japánakác, fekete dió, amerikai kőris, törökmogyoró, vérbükk, lepényfa. "Töltelékfának" azonban sok hazai fafajt is betelepítettek.

A tulipántermesztés nemsokára hatalmas és jövedelmező üzletággá nőtt Németalföldön, és sok család erre alapozta a megélhetését, hiszen az értékesebb virághagymák valóságos vagyonokért cseréltek gazdát. Jellemző, hogy már 1629-ben 1000 különféle ~jtát jegyeztek, ...

Liliodendron tulipifera - ~
Lilium bulbiferum - Tűzliliom
Lilium candidum - Madonnaliliom
Lilium martagon - Turbánliliom
Lilium regale - Királyliliom
Lilium speciosum - Pompás liliom
Limonium latifolium - Sóvirág
Limonium tataricum - Sóvirág
Linaceae (cs.) - Lenfélék
Linum flavum - Sárga len ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tulipán, Magas, Liliom, Díszfa, Cserje?

◄ Tulipán   Turbánliliom ►
 
RSS Mobile