Kezdőlap (Tulipánfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tulipánfa

Növény  Tulipán  Turbánliliom

Tulipánfa leírás, ismertetés - Liriodendron tulipifera. Tulipánfa virágzási idő, virág képek
Növényismertetések
Receptek ...


Tulipánfa (Liriodendron) / katalógus oldal ajánlata
Liriodendron tulipifera / tulipánfa
Valódi tulipánfa , tulipán formájú levelekkel. Hatalmas méretű, kúpos fa. Mély rétegű, tápdús talajt kedvel, virá ...

Tulipánfa
(növ., Liriodendron L., pompafa), a magnoliafélék fajaszakadt fája Észak-Amerikában. Levele karéjos, a csúcsa tompított; virága nagy harangforma, a tulipánéhoz hasonlít, csinos szinü, tüsző-termése tobozformán csoportosodik, fel nem nyilik. A L. tulipifera L.

A tulipánfa hatalmas méreteket ölthet, igazi fatermetű, míg a liliomfa alacsony, inkább alacsonyan elágazó. A tulipánfa levele igen jellegzetes formájú, majdnem négyszög vagy téglalap alakú, karéjos, bőrnemű, vastag.

Tulipánfa
Liriodendron Tulipifera
Nevéhez méltó növény: nemcsak különleges virágai, hanem érdekes formájú termése, és levelei is díszítenek. Magyarországon inkább nagy díszértéke miatt kedvelik. Erőteljesen, terebélyesre növekedő, lombhullató fa. Magassága eléri a 9-25 métert.

Tulipánfa
Liriodendron tulipifera
20-30 méter magasra megnövő, fiatalon kúpos, később boltozatos koronájú fa. Virágai júniusban nyílnak, zöldessárgák. Jó vízellátású, tápdús talajt kedvel.
Magasság: 20-30 m ...

Tulipánfa [Liriodendron tulipifera]
Yellow poplar
Nem tévesztendő össze a Magyarországon néhol szintén tulipánfának nevezett liliomfával (magnólia). Gyönyörű virágai nyár elején nyílnak, sajnos a kiváncsi szemektől távoli 5-10 m magasban.

Tulipánfa
Különleges megjelenésű, értékes díszfa. Előnybe részesíti a mély rétegű, termékeny, nedves talajokat.
Vadkörte ...

Tulipánfa (Liriodendron tulipifera)
Észak- Amerikából származó, 25-30 méter magasra megnövő, kúpos koronájú fa. Jellegzetes levelei lyra alakúak, vagy stilizált tulipánra emlékeztetnek. Zöldessárga virágai júniusban nyílnak, tulipánszerűek. Idősebb korában kezd virágozni.

Tulipánfa - Liriodendron tulipifera
Magassága elérheti a 20-25 métert. Nagy árnyékot adó, gyorsan növő Különleges megjelenésű, értékes díszfa. Előnyben részesíti a mély rétegű, termékeny, nedves talajokat. Hatalmas, magányosan álló virágait hat zöldessárga - arany sárga színű sziromlevél vesz körbe.

12.) Afrikai tulipánfa Spathodea campanulata
Folyamatosan virágzó örökzöld fa. Fagyérzékeny, ezért üvegházban tartsuk.
13.) Sárga trombitacserje Tecoma stans ...

Tulipánfa
Virágzó díszfa jellemzői: Nagy termetű, impozáns fa. Szép alakjával, különleges levelével és virágával egyedi színfoltja a kertnek. Júniusban nyíló, tulipánszerű virágai zöldessárgák, a szirmok tövénél aranysárga vonulattal. Termése tobozszerű, felálló, 6-7 cm-es.

Tulipánfa
20 - 30 m magasra növő díszfa.
Levelei jellegzetesek tulipánra emlékeztetnek.
Díszítő értéke a hármas karéjú levele.
Levele ősszel aranysárgára szineződik.
Virágai júniusban nyílnak, zöldessárgák és tulipánszerűek.
sajnos csak 20 - 25 éves korában kezd virágozni.
Szoliter növénynek ajánlom.

Gesner leírása és a rajz (92. kép) alapján lehetetlen megállapítani, mely tulipánfaj virágzott Augsburgban. Minthogy a leírás határozottan kellemes illatúnak mondja a virágot, talán nem a Tulipa Gesneriana, hanem valamely rokona esetleg a Tulipa suaveolens.

Liliodendron Tulipifera - Tulipánfa
20-30 méter magas,kúpos koronájú fa.Levelei ősszel,sárgára majd barnára színeződnek.Virágai tulipán szerűek,sárgás zöldek ,tövénél narancsosak.Termése toboz szerű,száraz virág kötészetben kedvelt alapanyag.
Méret: 150 cm-től 200 cm-ig ...

Mivel a magnoliafák megjelenésekor még nem voltak méhek, ennek a növénynek a beporzását rovarok végzik a mai napig.
A különbség a tulipánfa és a liliomfa között az élőhelyük a tulipánfa Észak Amerikában élnek, míg a liliomfák Ázsiában és Kínában élnek, ...

A legdekoratívabb és legkeresettebb, hibrid-származású faj. Magassága: 3-4 méter. Terebélyes cserje, néha többtörzses fácskává nő. Virágai nagyok, húsos szirmúak, tulipánszerűek, ezért -tévesen- tulipánfa néven is nevezik. Április végén - május elején virágzik.
Garami Márta ...

APG III (Angiosperm Phylogeny Group) osztályozása alapján a magnoliidák klád alatt található, vagyis nem tagja a valódi kétszikűek (Eudicotyledon v. eudicots) kládnak. Hat család és mintegy 35 faj tartozik ide; közülük a legismertebbek a Magnolia nemzetségbe tartozó valódi liliomfák és a tulipánfa ...

Akkor még ritkaságnak számító növények is kerültek ide, mint például tulipánfa, kanadai nyár, vasfa, japánakác, fekete dió, amerikai kőris, törökmogyoró, vérbükk, lepényfa. "Töltelékfának" azonban sok hazai fafajt is betelepítettek.

A tulipántermesztés nemsokára hatalmas és jövedelmező üzletággá nőtt Németalföldön, és sok család erre alapozta a megélhetését, hiszen az értékesebb virághagymák valóságos vagyonokért cseréltek gazdát. Jellemző, hogy már 1629-ben 1000 különféle tulipánfajtát jegyeztek, ...

Liliodendron tulipifera - Tulipánfa
Lilium bulbiferum - Tűzliliom
Lilium candidum - Madonnaliliom
Lilium martagon - Turbánliliom
Lilium regale - Királyliliom
Lilium speciosum - Pompás liliom
Limonium latifolium - Sóvirág
Limonium tataricum - Sóvirág
Linaceae (cs.) - Lenfélék
Linum flavum - Sárga len ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tulipán, Magas, Liliom, Díszfa, Cserje?

◄ Tulipán   Turbánliliom ►
 
RSS Mobile