Kezdőlap (Tulipán)

 Növény 

  » »
 
   

Tulipán

Növény  Tuja  Tulipánfa

Tulipán

(Tulipa)
A tulipán a tavasz egyik legkedveltebb és legváltozatosabb virága, amely egyetlen kertből sem hiányozhat.


Tulipánfa leírás, ismertetés - Liriodendron tulipifera. Tulipánfa virágzási idő, virág képek
Növényismertetések
Receptek ...

Tulipán
Ez a lehetőség nem fog megfelelően működni. A böngészője sajnos nem támogatja a beágyazott kereteket.
Tippek, Tanácsok ...

Tulipán
(népnyelven tulipánt, Lippainál tulipa, Tulipa L.), a liliomfélék családjának fűnemü génusza, 50 fajjal az óvilág északi meleg és mérsékelt égövében, hazánkban 4 vad fajjal.

Tulipán
Kehelyvirágzatú, sok színben nyíló hagymás dísznövény.
Vándorszó az európai nyelvekben az olasz tulipa, tulipano nyomán, amely az oszmán-török tulbant (turbán) átvétele, a névadás oka, hogy a kinyílt virág hasonlít a keleti fejfedőhöz.

A tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után.

A tulipán egynyári növény?
Ha igen kommentbe irjátok azt hogy X
Han nem akkor azt hogy D
19866 zsobi ...

A tulipánfa hatalmas méreteket ölthet, igazi fatermetű, míg a liliomfa alacsony, inkább alacsonyan elágazó. A tulipánfa levele igen jellegzetes formájú, majdnem négyszög vagy téglalap alakú, karéjos, bőrnemű, vastag.

Liriodendron tulipifera / tulipánfa
Valódi tulipánfa , tulipán formájú levelekkel. Hatalmas méretű, kúpos fa. Mély rétegű, tápdús talajt kedvel, virá ...

Tulipánok
Tippek » Növényismertetések »
A tulipánok színkavalkádjával megérkezik a várva várt tavasz. A legtöbb faj Hollandiából származik, ahol évtizedek óta termesztik a tulipánokat.

Tulipán
A tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után.

Tulipánfa
Liriodendron Tulipifera
Nevéhez méltó növény: nemcsak különleges virágai, hanem érdekes formájú termése, és levelei is díszítenek. Magyarországon inkább nagy díszértéke miatt kedvelik. Erőteljesen, terebélyesre növekedő, lombhullató fa.

Tulipán
Kerti tulipánok
Magassága: 20-60 cm, felálló virágszár
Virágzási ideje: fajtól függően március-május
Hagymás évelők ...

Tulipánfa
Liriodendron tulipifera
20-30 méter magasra megnövő, fiatalon kúpos, később boltozatos koronájú fa. Virágai júniusban nyílnak, zöldessárgák. Jó vízellátású, tápdús talajt kedvel.
Magasság: 20-30 m ...

Tulipán, nárcisz, liliom
Április virágait az egyre langyosabb napokon szívesen köszöntjük a tavasz hírnökeiként. Szépen kombinálva harmónikus illat- és színkompozíciót alkotnak.

Az első tulipánhagyma minden valószínűséggel a 11. században, al-Andalúz közvetítésével érkezett meg Európába, öt évszázaddal az eddig gondoltak előtt - derül ki a Córdobai Egyetem és az Arab Tanulmányok Iskolája legújabb tanulmányából.

ciprusi tulipán - Tulipa cypria
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok.
Természetvédelmi értéke: - forint
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj. Zárvatermők törzse.

Tulipánok idén, jövőre
rovat:Díszkert
A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó tulipánok (Tulipa nemzetség) mind magasság, mind virágalak, szín és virágzási idő tekintetében igen változatosak.

Tulipánfa [Liriodendron tulipifera]
Yellow poplar
Nem tévesztendő össze a Magyarországon néhol szintén tulipánnak nevezett liliomfával (magnólia). Gyönyörű virágai nyár elején nyílnak, sajnos a kiváncsi szemektől távoli 5-10 m magasban.

Tulipán
2-3 évente újítani kell. Ez úgy is elérhető, hogy évente egyharmadukat újítjuk meg, azaz cseréljük le. A hagyma évek alatt akár 30-40 cm mélységig is elvándorol.
Friss cikkek ...

Tulipán (Tulipa)
Uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós; csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.
Néhány felhasznált forrásom:
Terebess
Kertpont ...

Tulipán (latinul Tulipa), család: Liliaceae (fel)
Kutatások szerint a tulipán neve a farsi (perzsa) "toliban" szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban oly nagyon elterjedt fejfedőre.

A tulipán, a krókusz, a jácint, a nárcisz a tavasz legszebb növényei.

Divat a tulipán
Tudták, hogy a virágok is a divat szerint változnak? Színüket, formájukat, tán még illatukat is az aktuális divat diktálja, éppúgy, mint az öltözködését. Nézzük, mi a virágmódi ezen a tavaszon.
A tavasz ígérete ...

Tulipánfa - Liriodendron tulipifera
Magassága elérheti a 20-25 métert. Nagy árnyékot adó, gyorsan növő Különleges megjelenésű, értékes díszfa. Előnyben részesíti a mély rétegű, termékeny, nedves talajokat.

Tulipánra emlékeztető, bókoló, harang alakú, 3-5 cm-es virágai magánosak, néha párosával fejlődnek április-május környékén. Színük bíbor vagy rózsaszínű, néha fehér (f. Alba változat), igen látványosak.

Tulipán-a természetesség, a játékosság, a vidámság, valamint a szerelem jelképe. A magyar népművészetben a tulipán gyakran a liliomot helyettesíti.

A tulipán már csak azért sem lehetett a maga valóságában népies virág, mert egészen a legújabb időkig Magyarországon egyáltalában nem foglalkoztak tulipántenyésztéssel, hanem külföldről, főként Hollandiából hozatták a kertekbe a tulipánhagymákat.

A vadon élő tulipánok "hazája" Közép-Ázsia, ahol 125 vadtulipánfaj ismert. Az elsődleges génközpontja, azaz eredő helye feltételezhetően a Tien-san és a Pamír-Aláj hegység, ahol egy 1000 km sugarú körben 51 fajtája határozható meg.

Tulips Abba - Tulipán
Korai fajta .Hosszan nyíló telt virágú kiterülő .Sötétpiros színű.Őszi időszakban hagymája kapható.
Méret: 20 cm-től 40 cm-ig ...

Levele a stilizált tulipánra hasonlít, világoszöld, őszre aranysárágára színeződik. Virága látványos: sárga, tulipánszerű, de csak 12-15 éves kor után kezdi meg a virágzást. Mély rétegű, tápanyagban gazdagabb talajra ültessük.

12.) Afrikai tulipánfa Spathodea campanulata
Folyamatosan virágzó örökzöld fa. Fagyérzékeny, ezért üvegházban tartsuk.
13.) Sárga trombitacserje Tecoma stans ...

Liliodendron tulipifera - Tulipánfa
Lilium bulbiferum - Tűzliliom
Lilium candidum - Madonnaliliom
Lilium martagon - Turbánliliom
Lilium regale - Királyliliom
Lilium speciosum - Pompás liliom
Limonium latifolium - Sóvirág
Limonium tataricum - Sóvirág ...

(1) Meténg (1) napra (16) Nárcisz (1) nedves helyre (1) Nefelejcs (3) Nyári orgona (1) Nyírfa (1) nyirkos talajba (1) nyuszifül (1) ördogszem (1) örökzöld lomblevelű (1) orvosi borágó (1) ősszel virágzó (1) padlizsán (1) Palástfű (1) Papagájtulipán ...

Tulipánfa
Virágzó díszfa jellemzői: Nagy termetű, impozáns fa. Szép alakjával, különleges levelével és virágával egyedi színfoltja a kertnek. Júniusban nyíló, tulipánszerű virágai zöldessárgák, a szirmok tövénél aranysárga vonulattal.

Nagy, húsos szirmú, a tulipánéhoz hasonló, április-májusban nyíló, virágai miatt kedvelik. Rendszeresen összetévesztik a tulipánval (Liriodendron tulipifera).
Három-öt méteresre növő, terebélyes cserje, ami néha többtörzses fácskává nő.

Hazájában a mélyebb fekvésű, üde termőhelyeken vannak a legszebb állományok, ahol tulipánval, amerikai kőrissel, szillel, hárssal és hykori dióval alkot elegyes állományokat. Nálunk kedvezőtlenebb körülmények között is jól növekszik.

A köznyelv néha - tévesen - tulipánnak említi, pedig az a név a valóban tulipán alakú virágot hozó Liliodendron tulipiferá-t illeti. Igényes a jó talaj és a jó vízellátás iránt. A lombfakadás előtt, április végén, május elején virágzik.

Tulipánfa
20 - 30 m magasra növő díszfa.
Levelei jellegzetesek tulipánra emlékeztetnek.
Díszítő értéke a hármas karéjú levele.
Levele ősszel aranysárgára szineződik.
Virágai júniusban nyílnak, zöldessárgák és tulipánszerűek.

Hiszen milyen lenne a tavasz tulipán, tőzike vagy hóvirág nélkül? E növénycsoport színes tagjai között van olyan, amelyik éppen csak kilátszik a földből, és lehetnek akár méteres példányok is.

Hagymás évelő törpe fajtájú botanikai tulipán. Levelei fényes zöldek hosszúkásak zöld színűek rozettát alkotnak. Virágai rövid merev száron fejlődnek. A sziromlevelek kívülről zöldekkinyílva citromsárgák szélük fehér szegélyű.

Liliodendron Tulipifera - Tulipánfa
20-30 méter magas,kúpos koronájú fa.Levelei ősszel,sárgára majd barnára színeződnek.Virágai tulipán szerűek,sárgás zöldek ,tövénél narancsosak.Termése toboz szerű,száraz virág kötészetben kedvelt alapanyag.

Virágszín: enyhén illatos, tulipán formájú, felálló erős rózsaszín
Talajigény: tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, savanyú
Mérete: 4-6 m x 3-4 m
Leírás: 120 cm magas törzsre nevelt egyed. Napsütést v.

telepítést, mint a tulipán. Nincs szüksége
átültetésre. Sajnos néha a nárcisz sem nő olyan
szépen, mint ahogyan szeretnénk. Van, hogy ...

Ázsiai eredetű, Európában is termesztett fűszernövény. Termesztése a tulipánéhoz hasonló. A narancssárga bibét használják (Croci stigma), mely háromágú, egyenként szedik ki a virágból.

A tulipánról egy levéllel együtt vágjuk a virágot, a jácintból csak húzzuk ki a virágszárat,a gyöngyikéből szintén csak kitépjük. Kicsit később, amikor elszáradtak a levelek eltávolíthatjuk őket vagy végigtolhatjuk rajta a fűnyírót.

A Pallas nagy lexikona
Hagymás növények
Gazlap - Tulipán, nárcisz, liliom
Liliom
Fehér liliomszál ...

Az első levél fordított tojásdad alakú, széles csúcsán rendszerint öt széleslándzsás foggal, melyek közül a középső a legnagyobb (stilizált tulipánrajzhoz hasonlít a levél). A következő levelek az elsőhöz hasonlítanak, de a fogak száma hét is lehet.

A kertekben - legyen az falvakban, városokban - mindenütt megtalálható. Különböző színekben és színeknek különböző árnyalatában találkozhatunk vele. Egyidőben virágzik a nárcisszal, a fürtös gyöngyikével, a százszorszéppel és a tulipánt néhány korai ...

Körömvirág, krizantém, Levendula, Lóhere, lonc, mályvarózsa, menta, méreganyag, muskátli, napraforgó, orgona, pitypang, rózsa, Sáfrány, sáfrányos szeklice, salátaboglárka, Sarkantyúvirág, sásliliom, szegfű, Szegfűszeg, tökvirág, toxin, tulipán ...

Lásd még: Lásd még: Rózsa, Liliom, Hagyma, Fenyő, Dália

Növény  Tuja  Tulipánfa

 
RSS Mobile