Kezdőlap (Tulipán)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tulipán

Növény  Tuja  Tulipánfa

Tulipán

(Tulipa)
A tulipán a tavasz egyik legkedveltebb és legváltozatosabb virága, amely egyetlen kertből sem hiányozhat. A nemesítőknek köszönhetően a virág formavilága és színvilága olyan elképesztő gazdagságot mutat, amely valóban szemkápráztató.


Tulipánfa leírás, ismertetés - Liriodendron tulipifera. Tulipánfa virágzási idő, virág képek
Növényismertetések
Receptek ...

Tulipán
Ez a lehetőség nem fog megfelelően működni. A böngészője sajnos nem támogatja a beágyazott kereteket.
Tippek, Tanácsok ...

Tulipán
(népnyelven tulipánt, Lippainál tulipa, Tulipa L.), a liliomfélék családjának fűnemü génusza, 50 fajjal az óvilág északi meleg és mérsékelt égövében, hazánkban 4 vad fajjal. Tobozszerü hagymájából, melynek oldalán a jövő évi kisebb tartalék- v.

Tulipán
Kehelyvirágzatú, sok színben nyíló hagymás dísznövény.
Vándorszó az európai nyelvekben az olasz tulipa, tulipano nyomán, amely az oszmán-török tulbant (turbán) átvétele, a névadás oka, hogy a kinyílt virág hasonlít a keleti fejfedőhöz.

A ~ az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után.
Ma már ősszel és tavasszal is tele vannak a virágboltok és kertészetek polcai csodás virágzó cserepes ~okkal, ősszel pedig számtalan ~ hagyma csábít minket színes fotókkal.

A ~ egynyári növény?
Ha igen kommentbe irjátok azt hogy X
Han nem akkor azt hogy D
19866 zsobi ...

A ~fa hatalmas méreteket ölthet, igazi fatermetű, míg a liliomfa alacsony, inkább alacsonyan elágazó. A ~fa levele igen jellegzetes formájú, majdnem négyszög vagy téglalap alakú, karéjos, bőrnemű, vastag.

~ok
Tippek » Növényismertetések »
A ~ok színkavalkádjával megérkezik a várva várt tavasz. A legtöbb faj Hollandiából származik, ahol évtizedek óta termesztik a ~okat.

~
A ~ az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után.

~fa
Liriodendron Tulipifera
Nevéhez méltó növény: nemcsak különleges virágai, hanem érdekes formájú termése, és levelei is díszítenek. Magyarországon inkább nagy díszértéke miatt kedvelik. Erőteljesen, terebélyesre növekedő, lombhullató fa. Magassága eléri a 9-25 métert.

~
Kerti ~ok
Magassága: 20-60 cm, felálló virágszár
Virágzási ideje: fajtól függően március-május
Hagymás évelők ...

~fa
Liriodendron tulipifera
20-30 méter magasra megnövő, fiatalon kúpos, később boltozatos koronájú fa. Virágai júniusban nyílnak, zöldessárgák. Jó vízellátású, tápdús talajt kedvel.
Magasság: 20-30 m ...

~, nárcisz, liliom
Április virágait az egyre langyosabb napokon szívesen köszöntjük a tavasz hírnökeiként. Szépen kombinálva harmónikus illat- és színkompozíciót alkotnak.

ciprusi ~ - Tulipa cypria
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok.
Természetvédelmi értéke: - forint
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj. Zárvatermők törzse.

~ok idén, jövőre
rovat:Díszkert
A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó ~ok (Tulipa nemzetség) mind magasság, mind virágalak, szín és virágzási idő tekintetében igen változatosak. A ~ napos, nyílt fekvésben, laza homokos talajon díszlik kielégítően. ...
[elolvasom] ...

~fa [Liriodendron tulipifera]
Yellow poplar
Nem tévesztendő össze a Magyarországon néhol szintén ~nak nevezett liliomfával (magnólia). Gyönyörű virágai nyár elején nyílnak, sajnos a kiváncsi szemektől távoli 5-10 m magasban.

~
2-3 évente újítani kell. Ez úgy is elérhető, hogy évente egyharmadukat újítjuk meg, azaz cseréljük le. A hagyma évek alatt akár 30-40 cm mélységig is elvándorol.
Friss cikkek ...

~ (Tulipa)
Uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós; csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.
Néhány felhasznált forrásom:
Terebess
Kertpont ...

~ (latinul Tulipa), család: Liliaceae (fel)
Kutatások szerint a ~ neve a farsi (perzsa) "toliban" szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban oly nagyon elterjedt fejfedőre. A nemzetségbe több mint 100 botanikai faj és kb. 5600 nemesített fajta tartozik.

Divat a ~
Tudták, hogy a virágok is a divat szerint változnak? Színüket, formájukat, tán még illatukat is az aktuális divat diktálja, éppúgy, mint az öltözködését. Nézzük, mi a virágmódi ezen a tavaszon.
A tavasz ígérete ...

~fa - Liriodendron tulipifera
Magassága elérheti a 20-25 métert. Nagy árnyékot adó, gyorsan növő Különleges megjelenésű, értékes díszfa. Előnyben részesíti a mély rétegű, termékeny, nedves talajokat. Hatalmas, magányosan álló virágait hat zöldessárga - arany sárga színű sziromlevél vesz körbe.

~ra emlékeztető, bókoló, harang alakú, 3-5 cm-es virágai magánosak, néha párosával fejlődnek április-május környékén. Színük bíbor vagy rózsaszínű, néha fehér (f. Alba változat), igen látványosak.

~-a természetesség, a játékosság, a vidámság, valamint a szerelem jelképe. A magyar népművészetben a ~ gyakran a liliomot helyettesíti.
Orchidea-egykor a vágyat jelképezte. A Távol-Keleten a kifinomultság, a műveltség és a gyöngédség szimbóluma volt.

A ~ már csak azért sem lehetett a maga valóságában népies virág, mert egészen a legújabb időkig Magyarországon egyáltalában nem foglalkoztak ~tenyésztéssel, hanem külföldről, főként Hollandiából hozatták a kertekbe a ~hagymákat.

A vadon élő ~ok "hazája" Közép-Ázsia, ahol 125 vadtulipánfaj ismert. Az elsődleges génközpontja, azaz eredő helye feltételezhetően a Tien-san és a Pamír-Aláj hegység, ahol egy 1000 km sugarú körben 51 fajtája határozható meg.

Tulips Abba - ~
Korai fajta .Hosszan nyíló telt virágú kiterülő .Sötétpiros színű.Őszi időszakban hagymája kapható.
Méret: 20 cm-től 40 cm-ig ...

Levele a stilizált ~ra hasonlít, világoszöld, őszre aranysárágára színeződik. Virága látványos: sárga, ~szerű, de csak 12-15 éves kor után kezdi meg a virágzást. Mély rétegű, tápanyagban gazdagabb talajra ültessük.

12.) Afrikai ~fa Spathodea campanulata
Folyamatosan virágzó örökzöld fa. Fagyérzékeny, ezért üvegházban tartsuk.
13.) Sárga trombitacserje Tecoma stans ...

Liliodendron tulipifera - ~fa
Lilium bulbiferum - Tűzliliom
Lilium candidum - Madonnaliliom
Lilium martagon - Turbánliliom
Lilium regale - Királyliliom
Lilium speciosum - Pompás liliom
Limonium latifolium - Sóvirág
Limonium tataricum - Sóvirág
Linaceae (cs.) - Lenfélék
Linum flavum - Sárga len ...

(1) Mango (1) másodvetemény (1) mésztűrő (1) Meténg (1) napra (16) Nárcisz (1) nedves helyre (1) Nefelejcs (3) Nyári orgona (1) Nyírfa (1) nyirkos talajba (1) nyuszifül (1) ördogszem (1) örökzöld lomblevelű (1) orvosi borágó (1) ősszel virágzó (1) padlizsán (1) Palástfű (1) Papagáj~ (1) ...

~fa
Virágzó díszfa jellemzői: Nagy termetű, impozáns fa. Szép alakjával, különleges levelével és virágával egyedi színfoltja a kertnek. Júniusban nyíló, ~szerű virágai zöldessárgák, a szirmok tövénél aranysárga vonulattal. Termése tobozszerű, felálló, 6-7 cm-es.

Nagy, húsos szirmú, a ~éhoz hasonló, április-májusban nyíló, virágai miatt kedvelik. Rendszeresen összetévesztik a ~val (Liriodendron tulipifera).
Három-öt méteresre növő, terebélyes cserje, ami néha többtörzses fácskává nő.

Hazájában a mélyebb fekvésű, üde termőhelyeken vannak a legszebb állományok, ahol ~val, amerikai kőrissel, szillel, hárssal és hykori dióval alkot elegyes állományokat. Nálunk kedvezőtlenebb körülmények között is jól növekszik.

A köznyelv néha - tévesen - ~nak említi, pedig az a név a valóban ~ alakú virágot hozó Liliodendron tulipiferá-t illeti. Igényes a jó talaj és a jó vízellátás iránt. A lombfakadás előtt, április végén, május elején virágzik.

~fa
20 - 30 m magasra növő díszfa.
Levelei jellegzetesek ~ra emlékeztetnek.
Díszítő értéke a hármas karéjú levele.
Levele ősszel aranysárgára szineződik.
Virágai júniusban nyílnak, zöldessárgák és ~szerűek.
sajnos csak 20 - 25 éves korában kezd virágozni.
Szoliter növénynek ajánlom.

Hiszen milyen lenne a tavasz ~, tőzike vagy hóvirág nélkül? E növénycsoport színes tagjai között van olyan, amelyik éppen csak kilátszik a földből, és lehetnek akár méteres példányok is. Egyeseket a kertbe ültetünk, másokat pedig cserépben vagy dézsában tartunk.

Liliodendron Tulipifera - ~fa
20-30 méter magas,kúpos koronájú fa.Levelei ősszel,sárgára majd barnára színeződnek.Virágai ~ szerűek,sárgás zöldek ,tövénél narancsosak.Termése toboz szerű,száraz virág kötészetben kedvelt alapanyag.
Méret: 150 cm-től 200 cm-ig ...

Hagymás évelő törpe fajtájú botanikai ~. Levelei fényes zöldek hosszúkásak zöld színűek rozettát alkotnak. Virágai rövid merev száron fejlődnek. A sziromlevelek kívülről zöldekkinyílva citromsárgák szélük fehér szegélyű. Napos vagy félárnyékos helyre átlagos kerti talajba ültessük. Igénytelen.

Virágszín: enyhén illatos, ~ formájú, felálló erős rózsaszín
Talajigény: tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, savanyú
Mérete: 4-6 m x 3-4 m
Leírás: 120 cm magas törzsre nevelt egyed. Napsütést v. félárnyékot igénylő, lombfakadás előtt tavasszal virágzó nagyon dekoratív kis fa.

telepítést, mint a ~. Nincs szüksége
átültetésre. Sajnos néha a nárcisz sem nő olyan
szépen, mint ahogyan szeretnénk. Van, hogy ...

Ázsiai eredetű, Európában is termesztett fűszernövény. Termesztése a ~éhoz hasonló. A narancssárga bibét használják (Croci stigma), mely háromágú, egyenként szedik ki a virágból.

A ~ról egy levéllel együtt vágjuk a virágot, a jácintból csak húzzuk ki a virágszárat,a gyöngyikéből szintén csak kitépjük. Kicsit később, amikor elszáradtak a levelek eltávolíthatjuk őket vagy végigtolhatjuk rajta a fűnyírót.

A Pallas nagy lexikona
Hagymás növények
Gazlap - ~, nárcisz, liliom
Liliom
Fehér liliomszál ...

Az első levél fordított tojásdad alakú, széles csúcsán rendszerint öt széleslándzsás foggal, melyek közül a középső a legnagyobb (stilizált ~rajzhoz hasonlít a levél). A következő levelek az elsőhöz hasonlítanak, de a fogak száma hét is lehet.

A kertekben - legyen az falvakban, városokban - mindenütt megtalálható. Különböző színekben és színeknek különböző árnyalatában találkozhatunk vele. Egyidőben virágzik a nárcisszal, a fürtös gyöngyikével, a százszorszéppel és a ~t néhány korai fajtájával.

kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, krizantém, Levendula, Lóhere, lonc, mályvarózsa, menta, méreganyag, muskátli, napraforgó, orgona, pitypang, rózsa, Sáfrány, sáfrányos szeklice, salátaboglárka, Sarkantyúvirág, sásliliom, szegfű, Szegfűszeg, tökvirág, toxin, ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsa, Liliom, Hagyma, Fenyő, Dália?

◄ Tuja   Tulipánfa ►
 
RSS Mobile