Kezdőlap (Tövises iglice)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tövises iglice

Növény  Tövises iglic  Töviskaktusz

Tövises iglice
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Iglic gyökér szócikkből átirányítva) ...


Tövises iglice
A tövises iglice évelő félcserje. Réteken, kaszálókon fordul elő gyakran. Egy rendkívül erőszakos és kellemetlen gyom. A többfejű gyökértörzséből eredő, 20-40 cm hosszú gyökérágai csavarodattak. Szára felálló, 40-70 cm magas, tövisekkel borított, mirigyes.

A tövises iglice virága
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

gilice tövis, ekenyűg, tövises iglice
A növény leírása:
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Tövises, bokros félcserje, amely utak mentén, parlagokon él. Júniustól szeptemberig virágzik.

Tövises iglice
Latinnév: Ononis spinosa L.
Családnév: Hüvelyesek családja (Leguminosae, Fabaceae) ...

~
A ~ a szántások gyomnövénye, a birkák és marhák csemegéje. Vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik. A népi gyógyászat vesekő hajtásra, hólyaghurutra, köszvényre, reumára alkalmazta.
Tőzegáfonya ...

~ (Ononis spinosa )
Népies neve: gilice tövis, ekenyűg, ~
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Tövises, bokros félcserje, amely utak mentén, parlagokon él. Júniustól szeptemberig virágzik.

A ~ gyökeréből előállított kivonatok vízhajtó hatásúak, de nem emelik meg a vizelet elektrolitszintjét: belsőleg vizelet-visszatartás, vesegyulladás és hólyaghurut kezelésére, valamint a kőképződés, elsősorban a vesekő megelőzésére ajánlott.

- ~
Pisum elatius STEV. - Magas borsó
Robinia pseudo-acacia L. - Akác
Trifolium medium L. - Erdei here
Trifolium pannonicum JACQ. - Magyar here
Trifolium repens L. - Fehér here
Trigonella gladiata STEV. - Bakszarvú lepkeszeg
Vicia sparsiflora TEN. - Pilisi bükköny
Polemoniales ...

- ~
Onopordum acanthium L. - Szamárbogáncs
Onosma arenarium W. ET K. - Homoki vértő
Onosma visianii CLEM. - Borzas vértő
Ophioglossum vulgatum L. - Kígyónyelv
Ophrys apifera HUDS. - Méhbangó
Ophrys fuciflora (F. W. SCHMIDT) MOENCH - Poszméhbangó
Ophrys insectifera L.

A ~ (iglic, gilice, gilicetövis. O. spinosa L.) 20-60 cm magas, többnyire erősen ágas felálló v. felemelkedő, kemény szárú növény, hármas levelekkel
Illóolaj ...

gilice tövis, ekenyűg, ~
Tövises iglic leírása:
Fásodó, szőrözött szárú, tövises növény. A levelek fogazottak, három lekerekített, vagy csúcsos, közepes levélkével. A virág színe rózsaszíntől a fehérig terjedhet. 10-20 mm-es pártával.

Vegyünk 5-5 g ~t s orvosi lestyángyökeret, 10-10 g hársfa- és bodzavirágot, 15-15 g diólevelet és tisztesfüvet, 10 g medveszőlőlevelet, 20 g sennalevelet és 40 g kutyabengekérget. E keverékből 1 csapott evőkenálnyit veszünk 1 csésze teára, melyből reggel, este 1 adagot fogyasztunk el.

Vese tea 1, Összetevők: 1 rész aranyvessző, 1 rész nyírfalevél, 1 rész ~, 3 rész mezei zsurló, Elkészítésének módja: 1 evőkanál teakeveréket 2 dl vízbe 15 percig főzünk, 20 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta négy- öt alkalommal javasolt.

Gyakran keverik más vizelethajtó hatású növényekkel, mint például a ~, vagy és az aranyvessző. Őseink időnként borókaágakat dobtak a tűzbe, hogy így védekezzenek a gonosz szellemek ellen.

Jó hatású a sánkóré: ~ (Onosis spinosa), a pui haj: kukoricahaj (Zea mays) és a bábic dudának nevezett fekete peszterce (Ballota nigra). Mindháromból fürdőt készítenek. Erre a célra az a kukorica alkalmas, amelynek nem tetszik (látszik) a szemje.

Ezenkívül még számos hatását igazoltan a tudományos kutatás így például Koffler megállapította, hogy a felszívódásra egyébként nem alkalmas anyagok saponinek jelenlétében felszívódásra képesek lesznek. Ismertebb saponin tartalmú gyógynövényeink: százszorszép, gyöngyvirág, zsurló, ~, ...

Konstans kísérői a tarackbúza (Elymus repens), a réti ecsetpázsit (Alopecurus pratensis), a mezei szarkaláb (Consolida regalis), a mezei boglárka (Ranunculus arvensis), a sebforrasztófű (Descurainia sophia), a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), a ~ (Ononis spinosa), ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tövises iglic, Iglice, Iglic, Tövis, Gyógynövény?

◄ Tövises iglic   Töviskaktusz ►
 
RSS Mobile