Kezdőlap (Tövises iglice)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Tövises iglice


 

Tövises iglice

Növény  Tövises iglic  Töviskaktusz

Tövises iglice
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Iglic gyökér szócikkből átirányítva) ...


Tövises iglice
A tövises iglice évelő félcserje. Réteken, kaszálókon fordul elő gyakran. Egy rendkívül erőszakos és kellemetlen gyom. A többfejű gyökértörzséből eredő, 20-40 cm hosszú gyökérágai csavarodattak.

gilice tövis, ekenyűg, tövises iglice
A növény leírása:
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Tövises, bokros félcserje, amely utak mentén, parlagokon él. Júniustól szeptemberig virágzik.

Tövises iglice
Latinnév: Ononis spinosa L.
Családnév: Hüvelyesek családja (Leguminosae, Fabaceae) ...

Tövises iglice (Ononis spinosa )
Népies neve: gilice tövis, ekenyűg, tövises iglice
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Tövises, bokros félcserje, amely utak mentén, parlagokon él. Júniustól szeptemberig virágzik.

A tövises iglice gyökeréből előállított kivonatok vízhajtó hatásúak, de nem emelik meg a vizelet elektrolitszintjét: belsőleg vizelet-visszatartás, vesegyulladás és hólyaghurut kezelésére, valamint a kőképződés, ...

- Tövises iglice
Pisum elatius STEV. - Magas borsó
Robinia pseudo-acacia L. - Akác
Trifolium medium L. - Erdei here
Trifolium pannonicum JACQ. - Magyar here
Trifolium repens L. - Fehér here
Trigonella gladiata STEV. - Bakszarvú lepkeszeg ...

- Tövises iglice
Onopordum acanthium L. - Szamárbogáncs
Onosma arenarium W. ET K. - Homoki vértő
Onosma visianii CLEM. - Borzas vértő
Ophioglossum vulgatum L. - Kígyónyelv
Ophrys apifera HUDS. - Méhbangó ...

A tövises Iglice (iglic, gilice, gilicetövis. O. spinosa L.) 20-60 cm magas, többnyire erősen ágas felálló v. felemelkedő, kemény szárú növény, hármas levelekkel
Illóolaj ...

gilice tövis, ekenyűg, tövises iglice
Tövises iglic leírása:
Fásodó, szőrözött szárú, tövises növény. A levelek fogazottak, három lekerekített, vagy csúcsos, közepes levélkével. A virág színe rózsaszíntől a fehérig terjedhet. 10-20 mm-es pártával.

Vegyünk 5-5 g tövises iglicet s orvosi lestyángyökeret, 10-10 g hársfa- és bodzavirágot, 15-15 g diólevelet és tisztesfüvet, 10 g medveszőlőlevelet, 20 g sennalevelet és 40 g kutyabengekérget.

Vese tea 1, Összetevők: 1 rész aranyvessző, 1 rész nyírfalevél, 1 rész tövises iglice, 3 rész mezei zsurló, Elkészítésének módja: 1 evőkanál teakeveréket 2 dl vízbe 15 percig főzünk, 20 percig állni hagyjuk, szűrjük.

Gyakran keverik más vizelethajtó hatású növényekkel, mint például a tövises iglice, vagy és az aranyvessző. Őseink időnként borókaágakat dobtak a tűzbe, hogy így védekezzenek a gonosz szellemek ellen.

Jó hatású a sánkóré: tövises iglice (Onosis spinosa), a pui haj: kukoricahaj (Zea mays) és a bábic dudának nevezett fekete peszterce (Ballota nigra). Mindháromból fürdőt készítenek.

kutatás így például Koffler megállapította, hogy a felszívódásra egyébként nem alkalmas anyagok saponinek jelenlétében felszívódásra képesek lesznek. Ismertebb saponin tartalmú gyógynövényeink: százszorszép, gyöngyvirág, zsurló, tövises iglice, ...

a tarackbúza (Elymus repens), a réti ecsetpázsit (Alopecurus pratensis), a mezei szarkaláb (Consolida regalis), a mezei boglárka (Ranunculus arvensis), a sebforrasztófű (Descurainia sophia), a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), a tövises iglice ...

200o. Terebélyes harangvirág
206o. Törpe nőszirom
292o. Tövises iglice
157o. Útszéli bogáncs
201o. Vállas harangvirág
193o. Vitézkosbor
136o. Vörös áfonya
290o. Vörös here
287o. Zászlós csüdfű ...

Lásd még: Lásd még: Tövises iglic, Iglice, Tövis, Iglic, Gyógynövény

Növény  Tövises iglic  Töviskaktusz

 
RSS Mobile