Kezdőlap (Törpemandula)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Törpemandula

Növény  Törpekaktusz  Törpepálma

Törpemandula (Amygdalus nana / Prunus tenella)
Megosztás Facebook-on
Védett ...


Törpemandula (Prunus tenella)
1 méter magas, terjedő tövű cserje. Zöld levelei ősszel szépen színesednek. Rózsaszín virágai tömegesen nyílnak a hajtások fölső részén. Termése mandulaszerű, szöszös. Szárazságtűrő, mészkedvelő növény. Napos helyre ültessük.

- A Törpemandula (Prunus tenella) lombhullató cserje. 1 m magasra növő, hosszúkás zöld levelei vannak, ősszel csodásan elszíneződnek. Bimbói április körül a levelekkel együtt kezdenek nyílni, rózsaszínűek. A hajtások felső részén tömegesen nyílnak a virágok. Mandulaszerű szőrös termése van.

Prunus tenella Batsch (syn. Amygdalus nana) - törpemandula
Csoport : Eurázsiai és középeurópai származású fajok
Család : Rózsafélék családja (Rosaceae)
Raunkiaer életforma-kategória: M
Talajnedvesség igény: 2
Hőigény: 4
Talaj igény - talajreakció: 4,5 ...

Jellemző a kora tavaszi lombosodás előtt virágzó, társulásalkotó törpemandula (Prunus tenella v. Amygdalus nana) sötétrózsaszínű, mintegy 1 m magas virágtengere, amelyet a szintén törpe növésű, de fehér virágú, fényes lombú csepleszmeggy (Prunus v. Cerasus fruticosa) helyettesíthet.

A komor, színtelen téli hangulat megbontására nagyon alkalmas az aranyvessző, a cseresznye, a japánbirs, a ~ ága. Ezek a növények jól reagálnak a hajtatásra, vízbe téve vesszejüket a vidámító művelet sikere biztos.
Lakáskultúra napi tippek ...

A magasra törő fajok (gyöngyvirágcserje, jezsámen) alacsonyabb növényekkel jól társíthatók. Az lehajló vesszőjűek (jázmin, japánbirs, madárbirs) viszont elnyomják kisebb szomszédjaikat. A tarackoló fajok (~, orgona) is csak a náluk magasabb szomszédokkal férnek meg, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Mandula, Rózsa, Cserje, Alacsony, Magas?

◄ Törpekaktusz   Törpepálma ►
 
RSS Mobile