Kezdőlap (Tölgyfa)

 Növény 

  » »
 
   

Tölgyfa

Növény  Tölgyespáfrány  Tölgyfazuzmó

Tölgyfa
A bükkfafélék csoportjába tartozik. Gyógyászati célokra a fiatal tölgyfák kérgét hasznosítják.
Hatóanyag: szitoszterol, triterpén, katechin, galluszsav típusú cserzőanyag keverék.


Tölgyfazuzmó
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pontosság ...

tölgyfa
(növ., Quercus, l. a képmellékletet), a róla nevezett család fája vagy cserjéje, 300 faja (hazánkban 6, de több fajvegyülék és eltérés) Ausztrália és Afrika kivételével az egész föld hegyein terem, még pedig Ázsiában 148, Amerikában 142, ...

Tölgyfa
Talán a legtöbb ember képzeletében ez a hatalmas termetű, vastag ágú, nagy koronával rendelkező fa jelképezi az igazi fát. Ennek a termését is ismeri mindenki, gyerekkorában bizonyára játszott is vele.

Tölgyfa
Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy)
"Kiváló gyomorbántalmak és hasmenés ellen"
Népies neve: ...

Tölgyfa-csücsköslepke - Satyrium ilicis
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 2.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, boglárkalepke-félék családja.

Tölgyfa, Kocsányos tölgy
Quercus robur
Kocsánytalan tölgy
Quercus petraea
A fák fiatalabb ágairól lefejtett kéreg (Quercus cortex) csersavtartalmánál fogva erősen összehúzó hatású.

Tölgyfa felhasználása:
A drogot elsősorban a cseranyagok összehúzó, szárító, sebgyógyulást elősegítő, vérzéscsillapító és viszketés csökkentő hatása miatt alkalmazzák.

Tölgyfa
Kocsányos tölgy, (Qquercus robur L.) bükkfélék családjába tartozik. A Fák fiatalabb kérgeiből készült főzett a fa magas csertartalma miatt erős összehúzó hatású.

Tölgyfa (Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy))
Népies neve: makkfa ...

A tölgyfajok a hazai erdőgazdálkodásban kulcsfontosságú szerepet töltenek be, ennek ellenére a genetikai, génmegőrzési területen rendkívül nagy lemaradás tapasztalható.

A tölgyfazuzmó (Evernia prunastri) drogját Lichen Quercus néven ismerik, és illatanyagok rögzítésére kölnivíz, parfümök, szagtalanító (dezodoráló) testápoló szerek előállítására használják ipari nyersanyagként.

A két tölgyfaj ma tapasztalható genetikai mintázatának alakulásában két további elem is fontos, de összességében tisztázatlan szerepet játszik: az egyik a tölgyek igen rendszertelen magtermése, valamint az ember általi terjesztés.

A gyakran változó vízgazdálkodású, savanyú talajok természetes módon is a tölgyfajoknak kedveznek, e tendenciát (az elegyfafajok hiányát) az erdőgazdálkodás is erősítette.

Fájában sok a bélsugár, különben szép fehér vagy világos barna magyon finom rostu, kemény, mint a legjobb tölgyfa, hajlékony, puha, könnyü s nagyon tartós.

Alacsonyabb (15 m), lassú növésű, gyakran göcsörtös, csavarodott törzsű, szárazságkedvelő tölgyfaj. Fiatal hajtásai, rügyei szürkén molyhosak.

A kelta mitológia szerint varázsereje van a fagyöngynek, ami a hagyomány szerint egy villámcsapással került a tölgyfalomok közé. A druidák orvosként tekintettek a fagyöngyre, szent növénynek tartották.

Quercus ilex - Magyaltölgyfa, kövi tölgyfa
Jó fényviszonyok között a magyaltölgy gömbölyded koronát nevel.A magyaltölgy levélfelszíne felkopaszodik, de fonáka molyhos marad.25 méter magas.Kérge finoman repedezett.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

A csersavat a tölgyfagubacsból nyerik. Ez a rendellenes sejtszaporulat úgy jön létre, hogya gubacstetvek vagy a gubacsdarazsak a tölgy levelére vagy ágára petéznek. Az általuk termelt vegyületek hatására képződik a gubacs.

Elegy fafajaként mindkét tölgyfajunk (kocsányos, kocsánytalan) előfordul, de a bükk, a nyír és még egy sor fafaj a jellemzője. A lesavanyodott termőhelyeken számos ritka szubalpin, szubmediterrán fajt lehet tanulmányozni.

A legelterjedtebb európai tölgyfaj. Az éghajlati szélsőségeket bírja, csupán a talaj tápanyagtartalmával szemben igényes. Megkívánja a talaj időszakonkénti elárasztását. Magas kort ér el. Ipari felhasználása széles körű.

Kupacsa kehely alakú, felületén számos hosszú, ár alakúan elvékonyodó, felfelé felpödört pikkelyektől bozontos, ami minden más tölgyfajtól megkülönbözteti.

Quercus robur Schuring's Obelisk / oszlopos tölgyfa
Lassan fejlödő, oszlopos növekedésű tölgyfa. Hosszú évek alatt 8-10 méter magas. Talajban nem válogat, télálló! ...

gubacs
Kemény, gömbölyű kinövés tölgyfa levelén.
Hangfestő eredetű szó lehet, a guba2 kicsinyítő képzős származéka, eredetére nézve lásd guba1.

Az érett piros csilipaprikákat sóval összezúzzák és három évig érlelik tölgyfahordóban, mint a bort. Ezután ecetet adnak hozzá és palackozzák. A világ legerősebb mártásának mondják, nagyon óvatosan, cseppenként szabad csak használni.

A Kárpát-medencében élő hét tölgyfaj egyike; a medencében a közepesen hűvös és csapadékosabb részeken él: ...

Csipkebogyó, gyújtoványfű, libapimpófű, szerecsendió, tölgyfakéreg, palástfű, pásztortáskafű, zsályalevél.


Bénulásos betegségek: ...

2. A Szent Korona folyamatossága nem ismeri a KÖZTÁRSASÁGOT.
3. Ez most megint újabb címerek? címer … 'tölgyfa lombokkal övezett pajzs'. Az elnök jelenleg egy új angyalos címerrel díszíti magát, itt egy újabb.

3 nagy hagymát apróra vágunk és 1 l gyümölcs vagy seprőpálinkában, esetleg 70%-os alkoholban 4 napig meleg helyen áztatunk. Aztán leszűrjük; ugyanakkor külön 20 g tölgyfakérget fél liter vízzel a felére befőzünk és átszűrjük.

A tölgyfakéreg cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában nedvező bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják.

E társulásokban a molyhostölgy- és kocsánytalantölgy-fajok (összesen öt tölgyfaj!) mellett a virágos kőris játszik fontos szerepet. Az aljnövényzetben pedig a termofil fajok gyakran árnyas erdei fajokkal keverednek.

Sebekre fertőzésmegelőző, de érdemes kombinálni olyan más gyógynövényekkel, amik cserzőanyagot tartalmaznak és sebösszehúzó hatásúak (apróbojtorján, tölgyfakéreg), mert a kamilla egymagában eláztatná a sebet.

A tölgyfát szintén Zeusznak szentelték, a Dodonaban található Zeusz szentélynél levő tölgyfát jósnak tekintették, a leveleinek zizzenése volt Zeusz hangja, amelyet a papnők fordítottak le. A tölgyfa Pán fája is volt, ...

A Szent Iván éjszakáján szedett fagyöngy, amelyet nyíllal lőttek le a tölgyfaágról, hatásos ellenszernek számított villámcsapás, rontás ellen, és elűzte a gonosz démonokat. Éppen ezért előszeretettel akasztották fel a házak mennyezetére.

általában 1,5-3 centiméter hosszú és mindig a középső részen a legszélesebb. Fája kettős színű, (a geszt sárgásbarna, a szíjács, a keskeny szíjács sárgásfehér), magas csersavtartalma miatt rendkívül tartós, sűrű szövete miatt az összes tölgyfa közül ...

Csak csendesen jegyzi meg, hogy a saját erdeiből kitermelt tölgyfa köbméteréért például 1200 forint erdőfenntartási járulékot (útalaphoz hasonló áladó - a szerk.) fizet, s cserében az állami erdőkben kifejlődött rovarok próbálják tönkretenni.

Lásd még: Lásd még: Tölgy, Magas, Cserje, Gyógynövény, Kocsány

Növény  Tölgyespáfrány  Tölgyfazuzmó

 
RSS Mobile