Kezdőlap (Tölgyfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tölgyfa

Növény  Tölgyespáfrány  Tölgyfazuzmó

Tölgyfa
A bükkfafélék csoportjába tartozik. Gyógyászati célokra a fiatal tölgyfák kérgét hasznosítják.
Hatóanyag: szitoszterol, triterpén, katechin, galluszsav típusú cserzőanyag keverék.


Tölgyfazuzmó
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pontosság ...

tölgyfa
(növ., Quercus, l. a képmellékletet), a róla nevezett család fája vagy cserjéje, 300 faja (hazánkban 6, de több fajvegyülék és eltérés) Ausztrália és Afrika kivételével az egész föld hegyein terem, még pedig Ázsiában 148, Amerikában 142, Európában 20-24.

Tölgyfa
Talán a legtöbb ember képzeletében ez a hatalmas termetű, vastag ágú, nagy koronával rendelkező fa jelképezi az igazi fát. Ennek a termését is ismeri mindenki, gyerekkorában bizonyára játszott is vele.

Tölgyfa
Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy)
"Kiváló gyomorbántalmak és hasmenés ellen"
Népies neve: ...

Tölgyfa-csücsköslepke - Satyrium ilicis
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 2.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, boglárkalepke-félék családja.

Tölgyfa, Kocsányos tölgy
Quercus robur
Kocsánytalan tölgy
Quercus petraea
A fák fiatalabb ágairól lefejtett kéreg (Quercus cortex) csersavtartalmánál fogva erősen összehúzó hatású.

Tölgyfa felhasználása:
A drogot elsősorban a cseranyagok összehúzó, szárító, sebgyógyulást elősegítő, vérzéscsillapító és viszketés csökkentő hatása miatt alkalmazzák.

Tölgyfa
Kocsányos tölgy, (Qquercus robur L.) bükkfélék családjába tartozik. A Fák fiatalabb kérgeiből készült főzett a fa magas csertartalma miatt erős összehúzó hatású.

Tölgyfa (Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy))
Népies neve: makkfa ...

A tölgyfajok a hazai erdőgazdálkodásban kulcsfontosságú szerepet töltenek be, ennek ellenére a genetikai, génmegőrzési területen rendkívül nagy lemaradás tapasztalható.

A tölgyfazuzmó (Evernia prunastri) drogját Lichen Quercus néven ismerik, és illatanyagok rögzítésére kölnivíz, parfümök, szagtalanító (dezodoráló) testápoló szerek előállítására használják ipari nyersanyagként. E tölgyfazuzmó kivonata lassítja az illatosítóanyagok elpárolgását a bőr felületéről.

A két tölgyfaj ma tapasztalható genetikai mintázatának alakulásában két további elem is fontos, de összességében tisztázatlan szerepet játszik: az egyik a tölgyek igen rendszertelen magtermése, valamint az ember általi terjesztés.

A gyakran változó vízgazdálkodású, savanyú talajok természetes módon is a tölgyfajoknak kedveznek, e tendenciát (az elegyfafajok hiányát) az erdőgazdálkodás is erősítette.

Fájában sok a bélsugár, különben szép fehér vagy világos barna magyon finom rostu, kemény, mint a legjobb tölgyfa, hajlékony, puha, könnyü s nagyon tartós.
Francia- és Angolországban a földmivelés eszközeit, hajót satöbbi készítenek belőle, de az asztalos és esztergályos is feldolgozza.

Alacsonyabb (15 m), lassú növésű, gyakran göcsörtös, csavarodott törzsű, szárazságkedvelő tölgyfaj. Fiatal hajtásai, rügyei szürkén molyhosak. Levelei változatosak, többnyire kicsit (4-7 cm), tojásdadok vagy széles-tojásdadok, nyelesek, szeldeltek vagy karéjosak.

A kelta mitológia szerint varázsereje van a fagyöngynek, ami a hagyomány szerint egy villámcsapással került a tölgyfalomok közé. A druidák orvosként tekintettek a fagyöngyre, szent növénynek tartották.

Quercus robur Schuring's Obelisk / oszlopos tölgyfa
Lassan fejlödő, oszlopos növekedésű tölgyfa. Hosszú évek alatt 8-10 méter magas. Talajban nem válogat, télálló!
Quercus robur Fastigiata / oszlopos kocsányos tölgy
Oszlopos fajta, magassága elérheti az öt métert.

A Kárpát-medencében élő hét tölgyfaj egyike; a medencében a közepesen hűvös és csapadékosabb részeken él:
a hegyvidéken 400-800 m között;
az Alföldön pedig:
a galériaerdőkben,
azokon az öntés- és homokterületeken, ahol a talajvíz szintje magas,
a Délnyugat-Dunántúltól dél fel ...

Quercus ilex - Magyaltölgyfa, kövi tölgyfa
Jó fényviszonyok között a magyaltölgy gömbölyded koronát nevel.A magyaltölgy levélfelszíne felkopaszodik, de fonáka molyhos marad.25 méter magas.Kérge finoman repedezett.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

A csersavat a tölgyfagubacsból nyerik. Ez a rendellenes sejtszaporulat úgy jön létre, hogya gubacstetvek vagy a gubacsdarazsak a tölgy levelére vagy ágára petéznek. Az általuk termelt vegyületek hatására képződik a gubacs.

Elegy fafajaként mindkét tölgyfajunk (kocsányos, kocsánytalan) előfordul, de a bükk, a nyír és még egy sor fafaj a jellemzője. A lesavanyodott termőhelyeken számos ritka szubalpin, szubmediterrán fajt lehet tanulmányozni. A körtikék, a korpafüvek, ritka páfrányfajok hazája ez.

A legelterjedtebb európai tölgyfaj. Az éghajlati szélsőségeket bírja, csupán a talaj tápanyagtartalmával szemben igényes. Megkívánja a talaj időszakonkénti elárasztását. Magas kort ér el. Ipari felhasználása széles körű.

Kupacsa kehely alakú, felületén számos hosszú, ár alakúan elvékonyodó, felfelé felpödört pikkelyektől bozontos, ami minden más tölgyfajtól megkülönbözteti. Makkja 20-43 mm hosszú, 15-25 mm vastag, felületén hosszanti tűkarcszerű bemélyedések vannak, köldöke kiemelkedő félgömb, durván ripacsos.

gubacs
Kemény, gömbölyű kinövés tölgyfa levelén.
Hangfestő eredetű szó lehet, a guba2 kicsinyítő képzős származéka, eredetére nézve lásd guba1.

Az érett piros csilipaprikákat sóval összezúzzák és három évig érlelik tölgyfahordóban, mint a bort. Ezután ecetet adnak hozzá és palackozzák. A világ legerősebb mártásának mondják, nagyon óvatosan, cseppenként szabad csak használni. Szinte minden olyan ételhez jó, amit csípősnek szánunk.

Csipkebogyó, gyújtoványfű, libapimpófű, szerecsendió, tölgyfakéreg, palástfű, pásztortáskafű, zsályalevél.


Bénulásos betegségek: ...

2. A Szent Korona folyamatossága nem ismeri a KÖZTÁRSASÁGOT.
3. Ez most megint újabb címerek? címer … 'tölgyfa lombokkal övezett pajzs'. Az elnök jelenleg egy új angyalos címerrel díszíti magát, itt egy újabb.

3 nagy hagymát apróra vágunk és 1 l gyümölcs vagy seprőpálinkában, esetleg 70%-os alkoholban 4 napig meleg helyen áztatunk. Aztán leszűrjük; ugyanakkor külön 20 g tölgyfakérget fél liter vízzel a felére befőzünk és átszűrjük.

A tölgyfakéreg cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában nedvező bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják. Hasmenés és gyomor-bélhurut esetén belsőleg ritkán alkalmazzák.

A Keleti-Bakonyban, a Balaton-felvidéken, valamint a Mecsekben és a Villányi-hegységben 200 és 550 m között a molyhos tölgyes szálerdők a hegygerinceket is elfoglalják, sőt átnyúlnak az északi lejtőkre is. E társulásokban a molyhostölgy- és kocsánytalantölgy-fajok (összesen öt tölgyfaj!) mellett a ...

Sebekre fertőzésmegelőző, de érdemes kombinálni olyan más gyógynövényekkel, amik cserzőanyagot tartalmaznak és sebösszehúzó hatásúak (apróbojtorján, tölgyfakéreg), mert a kamilla egymagában eláztatná a sebet. Aktivizálja az immunrendszert, mert serkenti a B-limfociták és makrofágok falóaktivitását.

A tölgyfát szintén Zeusznak szentelték, a Dodonaban található Zeusz szentélynél levő tölgyfát jósnak tekintették, a leveleinek zizzenése volt Zeusz hangja, amelyet a papnők fordítottak le. A tölgyfa Pán fája is volt, míg a mirtusz Aphroditét jelképezte, Athénának pedig az olajfa jutott.

A Szent Iván éjszakáján szedett fagyöngy, amelyet nyíllal lőttek le a tölgyfaágról, hatásos ellenszernek számított villámcsapás, rontás ellen, és elűzte a gonosz démonokat. Éppen ezért előszeretettel akasztották fel a házak mennyezetére.

A frissen hullott makk színe sötétbarna, általában 1,5-3 centiméter hosszú és mindig a középső részen a legszélesebb. Fája kettős színű, (a geszt sárgásbarna, a szíjács, a keskeny szíjács sárgásfehér), magas csersavtartalma miatt rendkívül tartós, sűrű szövete miatt az összes tölgyfa közül a ...

Csak csendesen jegyzi meg, hogy a saját erdeiből kitermelt tölgyfa köbméteréért például 1200 forint erdőfenntartási járulékot (útalaphoz hasonló áladó - a szerk.) fizet, s cserében az állami erdőkben kifejlődött rovarok próbálják tönkretenni.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tölgy, Magas, Cserje, Gyógynövény, Kocsány?

◄ Tölgyespáfrány   Tölgyfazuzmó ►
 
RSS Mobile