Kezdőlap (Tölgy)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tölgy

Növény  Tőlevélrózsa  Tölgyespáfrány

Tölgy
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tölgyfa szócikkből átirányítva) ...


Tölgyfa
A bükkfafélék csoportjába tartozik. Gyógyászati célokra a fiatal tölgyk kérgét hasznosítják.
Hatóanyag: szitoszterol, triterpén, katechin, galluszsav típusú cserzőanyag keverék.

Tölgy (Quercus) / katalógus oldal ajánlata
Quercus robur Schuring's Obelisk / oszlopos tölgyfa
Lassan fejlödő, oszlopos növekedésű tölgyfa. Hosszú évek alatt 8-10 méter magas. Talajban nem válogat, télálló! ...

Tölgy
Erős, magas törzsű, karéjos levelű, makktermésű erdei fa. Származéka: tölgyes.
Bizonytalan eredetű szó, talán az oszét túldzs, toldzse (tölgy) szó távolra szakadt rokona.

tölgyfa
(növ., Quercus, l. a képmellékletet), a róla nevezett család fája vagy cserjéje, 300 faja (hazánkban 6, de több fajvegyülék és eltérés) Ausztrália és Afrika kivételével az egész föld hegyein terem, még pedig Ázsiában 148, Amerikában 142, Európában 20-24.

Tölgyfa
Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy)
"Kiváló gyomorbántalmak és hasmenés ellen"
Népies neve: ...

Tölgyfélék - Quercinee
A hazai lombos fafajok legelterjedtebb nemzetsége. A folyók ártereitől kezdve az Alföld homoki- és szikes talajain keresztül a domb- és hegyvidékek változó termőtalajáig egyaránt jelentős szerepet töltenek be.
Gyökerük. Mélyre hatoló karógyökér.

Tölgyfa
Talán a legtöbb ember képzeletében ez a hatalmas termetű, vastag ágú, nagy koronával rendelkező fa jelképezi az igazi fát. Ennek a termését is ismeri mindenki, gyerekkorában bizonyára játszott is vele.

Vörös tölgy Quercus rubra
Kocsányos tölgy Quercus robur
Hazánk középhegységeiben a leggyakoribb állományalkotó fafaj. Gyakran ültetik elegyetlenül.

LY4 - Tölgyes jellegű sziklaerdők, tetőerdők és egyéb elegyes üde erdők
Kiegészítette: Kun András, Bartha Dénes, Csiky János, Nagy József, Szmorad Ferenc ...

Tölgyfa-csücsköslepke - Satyrium ilicis
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 2.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, boglárkalepke-félék családja.

A tölgyfajok a hazai erdőgazdálkodásban kulcsfontosságú szerepet töltenek be, ennek ellenére a genetikai, génmegőrzési területen rendkívül nagy lemaradás tapasztalható.

A tölgy fajok esetében, különösen a Lepidobalanus szekcióban lényegesen magasabb értéket találtak, ide tartozik a kocsányos és a kocsánytalan tölgy is. Nyugateurópai populációk elemzése alapján az átlagos allélszám 2,41 volt (Kremer et al. 1991).

Selyemtölgy
Grevillea rosmarinifolia
Örökzöld sűrű bokor 1,5 - 2 m magas és 2 - 3 m széles, kis szúrós zöld levelekkel. Vörös virágok kora tavasszal jelennek meg rajta. A természetben a köves dombos füves, meredek lejtőkön él. Virága jó mézelő.
Magasság: 1,5-2 m ...

Kocsányos tölgy (Quercus robur)
Megosztás Facebook-on
A Kárpát-medencében élő hét tölgyfaj egyike; a medencében a közepesen hűvös és csapadékosabb részeken él: ...

-A kurdisztáni tölgy (Quercus infectoria) gubacsa értékes gyógyszer, de jó minőségű tintát is készítenek belőle.
Galéria
Név ...

Veszélyeztetett tölgyeseket irtanak Nagykőrösnél
Kivágják az utolsó homoki tölgyeseket is a nagykőrösi Csókás-erdőben - tudta meg a HavariaPress. Az egykori gyöngyvirágos- tölgyes helyén már csak fatuskók találhatók, a vágásterületen sűrű fekete füst gomolyog.

Tölgyfa, Kocsányos tölgy
Quercus robur
Kocsánytalan tölgy
Quercus petraea
A fák fiatalabb ágairól lefejtett kéreg (Quercus cortex) csersavtartalmánál fogva erősen összehúzó hatású.

Tölgy
Latinnév: Quercus robur L. (syn.: Q. pedunculata Ehrh.) és Quercu
Családnév: Bükkfafélék családja (Fagaceae) ...

Tölgylevél saláta:
A levelek színe jellegzetes barna vagy zöld színű és karéjos formájú. Csak a fiatal zsenge leveleket szedjük le, akár tépő salátaként akár metélő salátaként.
Ruccola: ...

Tölgyelegyes erdőkben az egész országban gyakori, de kedveli a bolygatottabb helyeket is, így megtalálható utak mentén, kerítések, kőfalak tövében, törmelékes helyeken, vadcsapásokon.

Tölgyfa felhasználása:
A drogot elsősorban a cseranyagok összehúzó, szárító, sebgyógyulást elősegítő, vérzéscsillapító és viszketés csökkentő hatása miatt alkalmazzák.

Tölgylevelű hortenzia - Hydrangea quercifolia
Az Egyesült Államok dél-keleti részén őshonos, 1-3 méter magas cserje rendkívül mutatós. A növény nevét 3-5-7 karéjos leveleiről kapta, amelyek gyakran megmaradnak a tél nagy részén. Rendkívül mutatós őszi, vörös levélszíne.

Tölgyfa
Kocsányos tölgy, (Qquercus robur L.) bükkfélék családjába tartozik. A Fák fiatalabb kérgeiből készült főzett a fa magas csertartalma miatt erős összehúzó hatású.

Tölgykéreg- levél
(Quercus cortex et folium),
Gyógyhatása: hasmenések, vérhas, aranyeres bántalmak ellen, lábfürdőkre
Tőzegáfonya ...

Csertölgy
(Quercus cerris)
A bükkfafélék családjába (Fagaceae) tartozik.
30-35 m magasra megnövő fafaj, koronája terebélyes, laza.
Kérge idősebb korában hosszanti irányban mélyen repedezett, vastag, kemény.
Fiatal hajtásai molyhosak, a molyhosság őszre lekopik.

Homoki tölgyesek - Az erdő összkiterjedésének mintegy harmadát alkotják idős (90-140 év) kocsányos tölgyes állományok. Ezek az erdőrészletek a leszármazottai az ősi tölgyes rengetegeknek, melyek valaha az egész Nyírséget borították.

Vöröstölgy (Quercus rubra)
20-25 méter magas, egyenes törzsű, szabályos ágrendszerű fa. Koronája kúpos, gömbölyded formájú. Gyorsan nő. Mélyen karéjos levelei ősszel sárgásvörösre színesednek. Termése makktermés. Nedves, párás klímát kedvel, savanyú talajban fejlődik szépen.

TÖLGY
Általában nagytermetű fák.
Jellemző tulajdonságuk, hogy ősszel nehezen adják le lombjukat.
Fő jellemzője a kupacsban ülő makktermés.

Tölgyeseink gyakori kísérő cserjéi.
A síksági és hegyvidéki tölgyesekben egyaránt megtalálható.
Rügyei. Vörösbarnák, kopaszok. kúposan kihegyesedők, aprók. Hajtásai tövisekben végződnek.

Tölgylevelű hortenzia
Széles kiterjedésű középmagas (1,5-2,5 méter) cserje. Jellegzetes tölgy levélre emlékeztető bőrszerű, nagy levele, egész évben zöld, őszre bronzos, bordó színt vesz fel. Virága nagy méretű látványos fürt szerű buga, kissé az orgona virágára emlékezetet.

Tölgyesek. A tiszta állományú tölgyesek a síkság és az alacsony hegyvidék száraz talajának erdőségei. Koronaszintjükben más lombos fafajok is előfordulnak: nyár, mezei juhar, nyír. A hegyvidékek alacsonyabb völgyeiben gyertyánnal társul.

Tölgy, kocsánytalan (Quercus sessiliflora Muzsdalytölgy, cserefa, muzsna) 30-40 méterre is megnő. Rövid nyelű levelei szinte ülők, fordított tojósalakúak, korán tavasszal lehullnak. A terméskocsány 10 cm hosszú, vagy kocsánytalan,...
Torma ...

Tölgy
Április, május táján virágzik. Kevés pollent termel, viszont a hazai erdők jelentős százalékát teszi ki, emiatt érdemes rá odafigyelni.
Juhar ...

Tölgyfa (Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy))
Népies neve: makkfa ...

Tölgykéreg-levél
Elnevezése: Quercus petraea.
Gyógyhatása: A fa fiatal ágainak kérgét használják gyógyászati célokra. A felhasználható hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan tölgy tartalmazza.

A tölgykéregben található vegyületek barnásra színezhetik a bőrt és a hajat. Ezért a fürdőkhöz nem szabad tól erős forrázatot készíteni, a tölgyből készült öblítőt pedig sötét hajra ajánlják.

A tölgy-kőris-szil ligetek lombkoronaszintje 25-30 m magas, borítása pedig az uralkodó fafajoktól függően eltérő lehet.

Száraz tölgyesekben, erdei tisztásokon lelhetünk rá bókoló virágzatára. "Kulcsos" népi nevei a virágernyőnek egy kulcs tollához való hasonlóságát jelzik. Gyógynövény, gyökerét és hajtását köptető, nyugtató teákhoz használják.

A Turner-tölgy a kocsányos tölgy és a magyal tölgy keresztezésével előállított fajhibrid.Jelentéktelen virágú.15 méter magas fa.Levelei hosszúak és keskenyek.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig
Magasság: 15 méter.

A száraz tölgyesek (Quercion pubescenti-petreae) közül a sédbúzás cseres-kocsányos tölgyes (Deschampsio-Quercetum robori-cerris) a nádasdi fennsíkon, Szőce és Nádasd határában található.

A pusztai tölgyesek tisztásain kialakult kisebb-nagyobb száraz homoki réteken márciusban rábukkanhatunk a ritka magyar kökörcsin hamvas, sötétlila, bókoló, harang alakú virágaira is, de gyakrabban megtalálhatjuk a leánykökörcsin világosabb lila kelyhecskéit.

A kocsányos tölgy (Quercus robur) a téli tölggyel (Quercus patrea) együtt mindannyiunk számára ismert fa. Időnként talán összekeverjük a bűkkel, de ez megbocsátható. Engedje meg tehát, hogy bemutassam minden idők legtiszteletreméltóbb fáját, az erdő fenséges urát, a tölgyet.

kocsányos tölgy
A szárazságot jól tűri. Ez teszi a homok- és szikfásítás legfontosabb fafajává. Hideg iránt sem érzékeny, de a nagyon erős téli hidegek törzsén fagyrepedéseket okoznak.
Lonc ...

Élőhely:
Tölgyelegyes lomberdőkben, bükkösökben, gyertyánelegyes erdőkben, sziklaerdőkben, száraz tölgyesekben, karszterdőkben, liget-, lucfenyves és mészkerülő erdőkben.

Évelő növény. Tölgyesekben, liget erdőkben, erdő széleken és üde gyomtársulásokban fordul elő, az ország nagy részében megtalálható. Gyöktörzse vízszintes helyzetű és elágazó. Felálló vagy felegyenesedő szára 30-40cm magas, négyszögletes.

Savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is. A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg.

Megjelenése ...

A gyöngyvirágos tölgyesek zárt lombkoronaszintjében uralkodó a terebélyes koronájú kocsányos tölgy (Quercus robur), de jellemző két hazai nyárfajunk, a szürke nyár (Populus canescens) és a fehér nyár (Populus alba) is.

az utat, de én itt maradok, amíg a halál elér és enyhíti szenvedésemet." A Tölgy


viszont arra gondolva, hogy minden elveszett, és többé nem látják a napfényt, azt mondta: "Én az utolsó leheletemig harcolni fogok". Szikárka ...

Gyógyhatás: nyugtató, altató.
Felhasználható: salátába, levesbe, mártásba, sütve, rántva, párolva.
Tölgy (Makk)
Hatóanyaga: csersav, szervetlen sók.
Gyógyhatás: angolkór, csontgyengeség, bélhurut, idegesség.
Felhasználható: kávé.

Az összes hazai tölgy fajtáktól, jól elkülöníthető, leveles, mint levéltelen állapotban. A Vörös tölgy Észak-Amerikában őshonos, lombhullató díszfa, melynek 20 cm-nél is hosszabb levelei ősszel, rubinvörösre színeződnek. Innen ered a Vörös tölgy elnevezés is.

» mirigyes tölgyespáfrány (Mirigyes hármaslevelűpáfrány)
mirigyes tölgyespáfrány (Mirigyes hármaslevelűpáfrány)
Adatok: ...

Aprólevelű selyemtölgy
Grevillea rosmarinifolia / Aprólevelű selyemtölgy
Talajigény: Közepesen tápanyagigényes
Fényigény: Félárnyékos, árnyékos helyre
Vízigény: Vízigényes
Magasság: 1-2 m
Tőtávolság: -
Virágzása: márciustól-májusig ...

[pic 18; right] A tölgyes zóna jellegzetes társulásai még a palakőzeten vagy kvarciton kialakult savanyú talajokon, meleg száraz termőhelyeken található mészkerülő tölgyesek (Genisto tinctoriae-Quercetum és Genisto pilosae-Quercetum) és a dolomiton megtalálható igen fajgazdag, ...

Az erdőszéleken és tölgyesekben előforduló példányok bírnak a legnagyobb gyógyító erővel. Hatóanyagai közé tartoznak a flavonoidok is.

Quercus petraea - Kocsánytalan tölgy
Quercus robur - Kocsányos tölgy
Quercus rubra - Vörös tölgy
Ranunculaceae - Boglárkafélék
Ranunculus asiaticus - Ázsiai boglárka
Ranunculus lingua - Nádi boglárka
Rebutia sp. - Törpekaktusz
Reseda odorata - Rezeda
Rhapis excelsa - Botpálma ...

Hazánkban leginkább a Balaton-Nyíregyháza vonaltól délre, gyertyános, száraz, gyöngyvirágos és pusztai tölgyesekben őshonos faj.
A legszebb ezüsthársas erdőállományt a Zselicségben találjuk.

A fűrészporok közül jó a lombos fák fűrészpora (az akácé és a nemes tölgyeké csak a shiitakénál 20-30%-ban), a fenyők közül csak a lucfenyőé. Kizárólag szép, bomlásmentes, vegyszermentes, penészmentes anyagokat használjunk!
Az alapanyagok előkészítése (több módszer közül választhatunk).
Pasztőrözés.

Jellegzetes alakú, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből álló, fehér színű bókoló virágaival februártól áprilisig találkozhatunk az üde- és nedves lombos erdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyó-menti ligeterdőkben.

A jelenleg fellelhető erdőtársulások közül az egyik legnagyobb területtel rendelkezik a 300-600 m magasságban előforduló nyugat-dunántúli (gesztenyés) gyertyános-tölgyes. Lombkorona-szintjének uralkodó fafaja a kocsánytalan tölgy, de mindenhol megjelenik benne a szelídgesztenye is.

Hazánkban a tölgyesek, a cserjések társulásainak tagja, de füves társulások tagjaként is igen gyakori. A növény ágai elágazóak, fiatalon vörösbarnák, molyhosak, később kopaszodók, tövisesek. A szórt állású levelek fordított tojásdad alakúak, szeldeltek.

Levelei - melyek hasonlítanak a tölgyéhoz - szeldeltek, a szárnyak csipkések. A növény gyökerét tavasszal és ősszel gyűjtjük; a növényt virágzás idején, egész nyáron át. A régi füveskönyvekben az áll, hogy a fecskék kis levéldarabkájával kenik be s fiókáik szemét.
Vértisztító és vérképző hatású.

Ceraso - Quercetum pubescentis - Sajmeggyes molyhos-tölgyes bokorerdő
Chenopodietum urbici - Sziki libatopos
Chenopodio - Puccinellietum limosae - Libatop-mézpázsit szikes társulás
Chrysopogono - Caricetum humilis - Dolomit lejtősztyeprét ...

Azok a példányok a leghatásosabbak, amelyek erdőszéleken és tölgyek alatt nőnek. Az orvosi veronika a vértisztító teák kedvelt adaléka és a friss csalán csúcsával együtt segít kigyógyulni a krónikus ekcémából.
» méregtelenítés, vértisztítás ...

Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Zselic és a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg.

"Selymes peremizs (Inula oculus-christi): Egyetlen lelőhelye a Halászihoz tartozó "Derék-erdő" melletti parányi rontott erdőben van (feltehetően egykor pusztai tölgyes lehetett). A többszáz töves állomány egy illegális kavicsbánya és szemétlerakó miatt erősen pusztulóban van.

Alacsonyabb (15 m), lassú növésű, gyakran göcsörtös, csavarodott törzsű, szárazságkedvelő tölgyfaj. Fiatal hajtásai, rügyei szürkén molyhosak. Levelei változatosak, többnyire kicsit (4-7 cm), tojásdadok vagy széles-tojásdadok, nyelesek, szeldeltek vagy karéjosak.

A szagosmüge vagy erdőmester, más néven májusfű, borvirág, csillagos májfű, csillagszívű, és erdődísz (Galium odoratum, Asperula odorata) bükk- és tölgyerdők alján megbújó, apró virágú növény. Április végén, május elején érdemes szedni, akkor a legjobb az illata, amikor még nem virágzott ki.

Laza, humuszos, homokos-löszös altalajú tölgyesekben, gyepekben, sztyeplejtőkön valamint az ide telepített akácosokban él. Hazánkban éri el elterjedésének ÉNy-i határát. Előfordulásait a Mezőföld és a Duna-Tisza köze déli részének néhány pontjáról, valamint Debrecen környékéről ismerjük.

A kelta mitológia szerint varázsereje van a fagyöngynek, ami a hagyomány szerint egy villámcsapással került a tölgyfalomok közé. A druidák orvosként tekintettek a fagyöngyre, szent növénynek tartották.

Helyenként találni az egykori tölgy-kőris-szil ligeterdők maradványait, ahol a lombkoronaszintben a kocsányos tölgy (Quercus robur) a magyar kőrissel (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica) és a vénicfával (Ulmus laevis) elegyedik.

Legtöbbször zord ritkás növényzetű vidékeken például Skócia és Wales hegyein nő, de gyakran találkozhatunk vele tölgy és fenyőerdők aljnövényzetében is. Elágazó szárának kis ágai felfelé nyúlnak, levelei szorosan egymáshoz simulnak.

Viszonylag gyakori, tölgyesekben, bükkösökben, ritkán homoki nyárasokban fordul elő, az Alföldön némileg ritkább. 30-50 centiméteres magasságúra nő meg, virágai sarkantyú nélküliek, a lepellevelek fehér színűek. Alsó levelei tojásdadok, a felsők tojásdad-lándzsásak. Májustól júniusig virágzik.

A magas ártéri szinten valaha uralkodó szerepet töltött be tölgy-kőris-szil ligeterdő. Tudományos neve (Fraxino pannonicae Ulmetum) a magyar kőris jelentős előfordulására utal.

Ma ezek a néhány százéves terebélyes kocsányos tölgyfák impozáns látványt nyújtanak, azonban az elmúlt évtizedekben az állatállomány nagyságának visszaszorulásával a legelőerdők - a csokonyavisontai legelőerdőhöz hasonlóan - átalakulóban vannak.

Cserfakéregfürdő-Kocsánytalan Tölgy
A cserfakéregnek csersav (tannin) tartalmánál fogva van jelentősége. Elsősorban ipari célokra, de nem utolsó sorban gyógyászatilag is sok oldalúan felhasználható.

Hazája Közép- és Dél-Európa, nálunk a Dunántúli-középhegység és a Dunántúl egyes részein, sziklás erdőkben, tölgyesekben, fenyvesekben fordul elő. 10-25 cm magas évelő növény, levelei visszás-tojásdadok hosszúkásak és ráncos lemezűek, melyek tőlevélrózsában állnak.

Három fő fajtája létezik, melyek gyógyhatásukban igen hasonlóak: kisezerjófű ritkás tölgyesekben, erdőirtásokban, réteken terem. Szára 30-50 cm magas, egyenes, 2-3 mm vastag, csak a virágzatban elágazó.

Tölgyesekben, ligeterdőkben, cserjésekben, ártéri nedves kaszálókon, legelőkön, parlagokon, szántókon, kertekben, gyümölcsösökben, utak mellett, sövények, árkok közelében, üde vagy nedves, inkább savanyú talajokon fordul elő. Kertekben az öntözés növeli előfordulási gyakoriságát.

Elterjedés: Közönséges az egész országban. Tölgyesekben, ártéri és ligeterdőkben, nedves kaszálókon, parlagokon, szántókon és ültetvényekben egyaránt előfordul. Kedveli a nedves, üde, inkább savanyú talajokat. A var. villosa inkább mészkedvelő.
Comments are closed.
Search ...

Elsősorban lombos fákon, tölgyön élősködő gomba fajta. Gomba feje kemény, sárgás idővel vörösre színeződik. Immunrendszer erősítő hatása van.
Méret: 0 cm-től 20 cm-ig
Gyógyhatás: Immunrendszer erősítő.

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Hegyvidékek erdeiben (fenyvesek, bükkösök, tölgyesek) megtalálható, feltűnően szép piros termésű cserje vagy fa.
Hogyan gyűjtsük?
A berkenyepálinka közkedvelt rövidital egyes országok - Románia, Ausztria - hegyvidékein.
Fája fafaragásra alkalmas.

Az érett piros csilipaprikákat sóval összezúzzák és három évig érlelik tölgyfahordóban, mint a bort. Ezután ecetet adnak hozzá és palackozzák. A világ legerősebb mártásának mondják, nagyon óvatosan, cseppenként szabad csak használni. Szinte minden olyan ételhez jó, amit csípősnek szánunk.

mediterráneum. Nálunk helyenként üde tölgyesekben meghonosodott.
A növény általános leírása, alakja:
felálló szárú, bokros termetű.

Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos, elsősorban tölgyesekben fordul elő, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol a talaj nyirkos. Még meszes talajon is tenyészik, ha árnyékba telepítik, és a föld nem szárad ki hamar.

Természetes élőhelyén, ami az USA délkeleti részén található (Dél-Karolinától Floridán keresztül egészen Louisianaig) jellemzően fenyvesek (Pinus elliottii, P. serotina, P. palustris, P. clausa) és tölgyesek (Quercus virginiana, Q. myrtlifolia) aljnövényzetét képezi.

Kizárólag a már elhalt fák törzsén és főleg tölgyn, bükkön és gesztenyén él. Az enyhén fokhagymás ízű, jó szöveti szerkezetű és kiváló eltarthatóságú shiitake világszerte elterjedt gomba, amiből a csiperke után a legtöbbet termesztenek (évente kb. 1 000 000 tonnát).

A kutyatejfélék családjába tartozó kroton (Codiaeum variegatum) a Maláji-félszigetről került hozzánk. Egyes változatok a tölgy, mások a fűz leveleire emlékeztetnek, de mindegyik rendkívül színes: piros, bordó, zöld, fehér, sárga pettyek, foltok találhatók az egyes leveleken.

Csipkebogyó, gyújtoványfű, libapimpófű, szerecsendió, tölgyfakéreg, palástfű, pásztortáskafű, zsályalevél.


Bénulásos betegségek: ...

Hydrangea quercifolia
(Tölgylevelű hortenzia)
- Vissza a listához! - ...

Ártéri erdőkben, melyek fűz és nyárligetek vagy magasabb részekan tölgy kőris-szil ligeterdők kevésbé vannak jelen a hegyvidéki erdőkből ...
Porcsin - egy igazi finom "gaz" ...

Az áfonyának két fajtája létezik: fekete- és vörös áfonya. Az előbbi bükkösök és tölgyesek talaján terem, míg az utóbbi örökzöld félcserje. A vörös áfonya hazánkban védett növény! ...

Kora nyártól késő őszig terem lomberdőben, főleg tölgy alatt, de néha fenyőerdőben is előfordul. Halálosan mérgező! A gomba elfogyasztása után 8-24 óra múlva csillapíthatatlan hányás kezdődik, majd átmeneti javulás után a mérgezett néhány napon belül máj- és veseelégtelenség következtében meghalhat.

lucfenyves, lombhullató cserjék családjába tartozik és erdei fenyvesekben, bükkösben fordul elő
Savanyú talajokon, lucosokban, erdei fenyvesekben, bükkösökben és fenyéreken tenyészik
Savanyú tölgyes és bükkös erdők talajának lakója. A sekély, savanyú talajú erdők jellegzetessége.
Gyűjtése: ...

Fő hatóanyagai: kolin, acetilkolin, propionilkolin, vérnyomáscsökkentő anyagot, szívre ható viszkotoxin protein, savanyú szapoin. A tölgykon élő fagyöngy nem gyógynövény.

Hazánkban dombvidéki és hegyvidéki élőhelyeken, napsütötte pusztafüves lejtőkön, száraz sziklagyepekben, lösz- és homoki gyepekben, irtásréteken és legelőkön, karsztbokorerdőkben és ligetes, melegkedvelő tölgyesekben találkozhatunk vele.

Így a gyógyító anyagok a gyömbérnél a gyökérben, az articsókánál a levelekben, a kamillánál a virágokban, és az ánizsnál a termésben rejtőznek. Olykor gyógyító célokra a magokat használják, például a vadgesztenyénél, vagy akár a kérget, mint a tölgynél és a fűzfánál.

Sebekre fertőzésmegelőző, de érdemes kombinálni olyan más gyógynövényekkel, amik cserzőanyagot tartalmaznak és sebösszehúzó hatásúak (apróbojtorján, tölgyfakéreg), mert a kamilla egymagában eláztatná a sebet. Aktivizálja az immunrendszert, mert serkenti a B-limfociták és makrofágok falóaktivitását.

Igyunk meg 2 óránként egy csésze főzetet és ve­gyünk be hozzá 2 kapszula egyenlő rész kansasi kígyógyökérből (Echinacea angustifolia), aranygyökérből (Hydrastis canadensis) és mirhá­ból (Commiphora myrrha) összeállított porkeve­réket. Külsőleg Naponta egyszer végezzünk hüvelyöblítést fehér tölgy ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Gyertyán, Évelő, Virágzás, Cserje?

◄ Tőlevélrózsa   Tölgyespáfrány ►
 
RSS Mobile