Kezdőlap (Tölgy)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tölgy

Növény  Tőlevélrózsa  Tölgyespáfrány

Tölgy
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tölgyfa szócikkből átirányítva) ...


Tölgyfa
A bükkfafélék csoportjába tartozik. Gyógyászati célokra a fiatal tölgyk kérgét hasznosítják.
Hatóanyag: szitoszterol, triterpén, katechin, galluszsav típusú cserzőanyag keverék.

Tölgy
Erős, magas törzsű, karéjos levelű, makktermésű erdei fa. Származéka: tölgyes.
Bizonytalan eredetű szó, talán az oszét túldzs, toldzse (tölgy) szó távolra szakadt rokona.

tölgyfa
(növ., Quercus, l. a képmellékletet), a róla nevezett család fája vagy cserjéje, 300 faja (hazánkban 6, de több fajvegyülék és eltérés) Ausztrália és Afrika kivételével az egész föld hegyein terem, még pedig Ázsiában 148, Amerikában 142, Európában 20-24.

Tölgyfa
Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy)
"Kiváló gyomorbántalmak és hasmenés ellen"
Népies neve: ...

~félék - Quercinee
A hazai lombos fafajok legelterjedtebb nemzetsége. A folyók ártereitől kezdve az Alföld homoki- és szikes talajain keresztül a domb- és hegyvidékek változó termőtalajáig egyaránt jelentős szerepet töltenek be.
Gyökerük. Mélyre hatoló karógyökér.

Vörös ~ Quercus rubra
Kocsányos ~ Quercus robur
Hazánk középhegységeiben a leggyakoribb állományalkotó fafaj. Gyakran ültetik elegyetlenül.

LY4 - ~es jellegű sziklaerdők, tetőerdők és egyéb elegyes üde erdők
Kiegészítette: Kun András, Bartha Dénes, Csiky János, Nagy József, Szmorad Ferenc ...

~fa-csücsköslepke - Satyrium ilicis
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 2.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, boglárkalepke-félék családja.

A ~fajok a hazai erdőgazdálkodásban kulcsfontosságú szerepet töltenek be, ennek ellenére a genetikai, génmegőrzési területen rendkívül nagy lemaradás tapasztalható.

A ~ fajok esetében, különösen a Lepidobalanus szekcióban lényegesen magasabb értéket találtak, ide tartozik a kocsányos és a kocsánytalan ~ is. Nyugateurópai populációk elemzése alapján az átlagos allélszám 2,41 volt (Kremer et al. 1991).

Selyem~
Grevillea rosmarinifolia
Örökzöld sűrű bokor 1,5 - 2 m magas és 2 - 3 m széles, kis szúrós zöld levelekkel. Vörös virágok kora tavasszal jelennek meg rajta. A természetben a köves dombos füves, meredek lejtőkön él. Virága jó mézelő.
Magasság: 1,5-2 m ...

Kocsányos ~ (Quercus robur)
Megosztás Facebook-on
A Kárpát-medencében élő hét ~faj egyike; a medencében a közepesen hűvös és csapadékosabb részeken él: ...

-A kurdisztáni ~ (Quercus infectoria) gubacsa értékes gyógyszer, de jó minőségű tintát is készítenek belőle.
Galéria
Név ...

Veszélyeztetett ~eseket irtanak Nagykőrösnél
Kivágják az utolsó homoki ~eseket is a nagykőrösi Csókás-erdőben - tudta meg a HavariaPress. Az egykori gyöngyvirágos- ~es helyén már csak fatuskók találhatók, a vágásterületen sűrű fekete füst gomolyog.

~fa, Kocsányos ~
Quercus robur
Kocsánytalan ~
Quercus petraea
A fák fiatalabb ágairól lefejtett kéreg (Quercus cortex) csersavtartalmánál fogva erősen összehúzó hatású.

~
Latinnév: Quercus robur L. (syn.: Q. pedunculata Ehrh.) és Quercu
Családnév: Bükkfafélék családja (Fagaceae) ...

~levél saláta:
A levelek színe jellegzetes barna vagy zöld színű és karéjos formájú. Csak a fiatal zsenge leveleket szedjük le, akár tépő salátaként akár metélő salátaként.
Ruccola: ...

~elegyes erdőkben az egész országban gyakori, de kedveli a bolygatottabb helyeket is, így megtalálható utak mentén, kerítések, kőfalak tövében, törmelékes helyeken, vadcsapásokon.

~fa felhasználása:
A drogot elsősorban a cseranyagok összehúzó, szárító, sebgyógyulást elősegítő, vérzéscsillapító és viszketés csökkentő hatása miatt alkalmazzák.

~levelű hortenzia - Hydrangea quercifolia
Az Egyesült Államok dél-keleti részén őshonos, 1-3 méter magas cserje rendkívül mutatós. A növény nevét 3-5-7 karéjos leveleiről kapta, amelyek gyakran megmaradnak a tél nagy részén. Rendkívül mutatós őszi, vörös levélszíne.

~fa
Kocsányos ~, (Qquercus robur L.) bükkfélék családjába tartozik. A Fák fiatalabb kérgeiből készült főzett a fa magas csertartalma miatt erős összehúzó hatású.

~kéreg- levél
(Quercus cortex et folium),
Gyógyhatása: hasmenések, vérhas, aranyeres bántalmak ellen, lábfürdőkre
Tőzegáfonya ...

Cser~
(Quercus cerris)
A bükkfafélék családjába (Fagaceae) tartozik.
30-35 m magasra megnövő fafaj, koronája terebélyes, laza.
Kérge idősebb korában hosszanti irányban mélyen repedezett, vastag, kemény.
Fiatal hajtásai molyhosak, a molyhosság őszre lekopik.

Homoki ~esek - Az erdő összkiterjedésének mintegy harmadát alkotják idős (90-140 év) kocsányos ~es állományok. Ezek az erdőrészletek a leszármazottai az ősi ~es rengetegeknek, melyek valaha az egész Nyírséget borították.

Vörös~ (Quercus rubra)
20-25 méter magas, egyenes törzsű, szabályos ágrendszerű fa. Koronája kúpos, gömbölyded formájú. Gyorsan nő. Mélyen karéjos levelei ősszel sárgásvörösre színesednek. Termése makktermés. Nedves, párás klímát kedvel, savanyú talajban fejlődik szépen.

TÖLGY
Általában nagytermetű fák.
Jellemző tulajdonságuk, hogy ősszel nehezen adják le lombjukat.
Fő jellemzője a kupacsban ülő makktermés.

~eseink gyakori kísérő cserjéi.
A síksági és hegyvidéki ~esekben egyaránt megtalálható.
Rügyei. Vörösbarnák, kopaszok. kúposan kihegyesedők, aprók. Hajtásai tövisekben végződnek.

~erdőkben VI-VII. hónapokban alkonyat táján tevékenykedik. Olykor kőrisben, dióban, gesztenyében, szilben, fűzben is él.

~levelű hortenzia
Széles kiterjedésű középmagas (1,5-2,5 méter) cserje. Jellegzetes ~ levélre emlékeztető bőrszerű, nagy levele, egész évben zöld, őszre bronzos, bordó színt vesz fel. Virága nagy méretű látványos fürt szerű buga, kissé az orgona virágára emlékezetet.

~esek. A tiszta állományú ~esek a síkság és az alacsony hegyvidék száraz talajának erdőségei. Koronaszintjükben más lombos fafajok is előfordulnak: nyár, mezei juhar, nyír. A hegyvidékek alacsonyabb völgyeiben gyertyánnal társul.

~, kocsánytalan (Quercus sessiliflora Muzsdaly~, cserefa, muzsna) 30-40 méterre is megnő. Rövid nyelű levelei szinte ülők, fordított tojósalakúak, korán tavasszal lehullnak. A terméskocsány 10 cm hosszú, vagy kocsánytalan,...
Torma ...

~
Április, május táján virágzik. Kevés pollent termel, viszont a hazai erdők jelentős százalékát teszi ki, emiatt érdemes rá odafigyelni.
Juhar ...

~fa (Quercus robur (kocsányos ~), Quercus petraea (kocsánytalan ~))
Népies neve: makkfa ...

~kéreg-levél
Elnevezése: Quercus petraea.
Gyógyhatása: A fa fiatal ágainak kérgét használják gyógyászati célokra. A felhasználható hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan ~ tartalmazza.

A ~kéregben található vegyületek barnásra színezhetik a bőrt és a hajat. Ezért a fürdőkhöz nem szabad tól erős forrázatot készíteni, a ~ből készült öblítőt pedig sötét hajra ajánlják.

A ~-kőris-szil ligetek lombkoronaszintje 25-30 m magas, borítása pedig az uralkodó fafajoktól függően eltérő lehet.

Száraz ~esekben, erdei tisztásokon lelhetünk rá bókoló virágzatára. "Kulcsos" népi nevei a virágernyőnek egy kulcs tollához való hasonlóságát jelzik. Gyógynövény, gyökerét és hajtását köptető, nyugtató teákhoz használják.

A Turner-~ a kocsányos ~ és a magyal ~ keresztezésével előállított fajhibrid.Jelentéktelen virágú.15 méter magas fa.Levelei hosszúak és keskenyek.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig
Magasság: 15 méter.

A száraz ~esek (Quercion pubescenti-petreae) közül a sédbúzás cseres-kocsányos ~es (Deschampsio-Quercetum robori-cerris) a nádasdi fennsíkon, Szőce és Nádasd határában található.

A pusztai ~esek tisztásain kialakult kisebb-nagyobb száraz homoki réteken márciusban rábukkanhatunk a ritka magyar kökörcsin hamvas, sötétlila, bókoló, harang alakú virágaira is, de gyakrabban megtalálhatjuk a leánykökörcsin világosabb lila kelyhecskéit.

A kocsányos ~ (Quercus robur) a téli tölggyel (Quercus patrea) együtt mindannyiunk számára ismert fa. Időnként talán összekeverjük a bűkkel, de ez megbocsátható. Engedje meg tehát, hogy bemutassam minden idők legtiszteletreméltóbb fáját, az erdő fenséges urát, a ~et.

kocsányos ~
A szárazságot jól tűri. Ez teszi a homok- és szikfásítás legfontosabb fafajává. Hideg iránt sem érzékeny, de a nagyon erős téli hidegek törzsén fagyrepedéseket okoznak.
Lonc ...

Élőhely:
~elegyes lomberdőkben, bükkösökben, gyertyánelegyes erdőkben, sziklaerdőkben, száraz ~esekben, karszterdőkben, liget-, lucfenyves és mészkerülő erdőkben.

Évelő növény. ~esekben, liget erdőkben, erdő széleken és üde gyomtársulásokban fordul elő, az ország nagy részében megtalálható. Gyöktörzse vízszintes helyzetű és elágazó. Felálló vagy felegyenesedő szára 30-40cm magas, négyszögletes.

Savanyú talajú ~esek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is. A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg.

Megjelenése ...

A gyöngyvirágos ~esek zárt lombkoronaszintjében uralkodó a terebélyes koronájú kocsányos ~ (Quercus robur), de jellemző két hazai nyárfajunk, a szürke nyár (Populus canescens) és a fehér nyár (Populus alba) is.

az utat, de én itt maradok, amíg a halál elér és enyhíti szenvedésemet." A ~


viszont arra gondolva, hogy minden elveszett, és többé nem látják a napfényt, azt mondta: "Én az utolsó leheletemig harcolni fogok". Szikárka ...

Gyógyhatás: nyugtató, altató.
Felhasználható: salátába, levesbe, mártásba, sütve, rántva, párolva.
~ (Makk)
Hatóanyaga: csersav, szervetlen sók.
Gyógyhatás: angolkór, csontgyengeség, bélhurut, idegesség.
Felhasználható: kávé.

Az összes hazai ~ fajtáktól, jól elkülöníthető, leveles, mint levéltelen állapotban. A Vörös ~ Észak-Amerikában őshonos, lombhullató díszfa, melynek 20 cm-nél is hosszabb levelei ősszel, rubinvörösre színeződnek. Innen ered a Vörös ~ elnevezés is.

» mirigyes ~espáfrány (Mirigyes hármaslevelűpáfrány)
mirigyes ~espáfrány (Mirigyes hármaslevelűpáfrány)
Adatok: ...

Aprólevelű selyem~
Grevillea rosmarinifolia / Aprólevelű selyem~
Talajigény: Közepesen tápanyagigényes
Fényigény: Félárnyékos, árnyékos helyre
Vízigény: Vízigényes
Magasság: 1-2 m
Tőtávolság: -
Virágzása: márciustól-májusig ...

[pic 18; right] A ~es zóna jellegzetes társulásai még a palakőzeten vagy kvarciton kialakult savanyú talajokon, meleg száraz termőhelyeken található mészkerülő ~esek (Genisto tinctoriae-Quercetum és Genisto pilosae-Quercetum) és a dolomiton megtalálható igen fajgazdag, ...

Quercus petraea - Kocsánytalan ~
Quercus robur - Kocsányos ~
Quercus rubra - Vörös ~
Ranunculaceae - Boglárkafélék
Ranunculus asiaticus - Ázsiai boglárka
Ranunculus lingua - Nádi boglárka
Rebutia sp. - Törpekaktusz
Reseda odorata - Rezeda
Rhapis excelsa - Botpálma ...

Hazánkban leginkább a Balaton-Nyíregyháza vonaltól délre, gyertyános, száraz, gyöngyvirágos és pusztai ~esekben őshonos faj.
A legszebb ezüsthársas erdőállományt a Zselicségben találjuk.

A fűrészporok közül jó a lombos fák fűrészpora (az akácé és a nemes ~eké csak a shiitakénál 20-30%-ban), a fenyők közül csak a lucfenyőé. Kizárólag szép, bomlásmentes, vegyszermentes, penészmentes anyagokat használjunk!
Az alapanyagok előkészítése (több módszer közül választhatunk).
Pasztőrözés.

Jellegzetes alakú, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből álló, fehér színű bókoló virágaival februártól áprilisig találkozhatunk az üde- és nedves lombos erdőkben, középhegységi gyertyános-~esekben, bükkösökben, patak- és folyó-menti ligeterdőkben.

A jelenleg fellelhető erdőtársulások közül az egyik legnagyobb területtel rendelkezik a 300-600 m magasságban előforduló nyugat-dunántúli (gesztenyés) gyertyános-~es. Lombkorona-szintjének uralkodó fafaja a kocsánytalan ~, de mindenhol megjelenik benne a szelídgesztenye is.

Hazánkban a ~esek, a cserjések társulásainak tagja, de füves társulások tagjaként is igen gyakori. A növény ágai elágazóak, fiatalon vörösbarnák, molyhosak, később kopaszodók, tövisesek. A szórt állású levelek fordított tojásdad alakúak, szeldeltek.

Levelei - melyek hasonlítanak a ~éhoz - szeldeltek, a szárnyak csipkések. A növény gyökerét tavasszal és ősszel gyűjtjük; a növényt virágzás idején, egész nyáron át. A régi füveskönyvekben az áll, hogy a fecskék kis levéldarabkájával kenik be s fiókáik szemét.
Vértisztító és vérképző hatású.

Ceraso - Quercetum pubescentis - Sajmeggyes molyhos-~es bokorerdő
Chenopodietum urbici - Sziki libatopos
Chenopodio - Puccinellietum limosae - Libatop-mézpázsit szikes társulás
Chrysopogono - Caricetum humilis - Dolomit lejtősztyeprét ...

Azok a példányok a leghatásosabbak, amelyek erdőszéleken és ~ek alatt nőnek. Az orvosi veronika a vértisztító teák kedvelt adaléka és a friss csalán csúcsával együtt segít kigyógyulni a krónikus ekcémából.
» méregtelenítés, vértisztítás ...

Hazánkban főleg a gyertyános, ~es vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Zselic és a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg.

"Selymes peremizs (Inula oculus-christi): Egyetlen lelőhelye a Halászihoz tartozó "Derék-erdő" melletti parányi rontott erdőben van (feltehetően egykor pusztai ~es lehetett). A többszáz töves állomány egy illegális kavicsbánya és szemétlerakó miatt erősen pusztulóban van.

Alacsonyabb (15 m), lassú növésű, gyakran göcsörtös, csavarodott törzsű, szárazságkedvelő ~faj. Fiatal hajtásai, rügyei szürkén molyhosak. Levelei változatosak, többnyire kicsit (4-7 cm), tojásdadok vagy széles-tojásdadok, nyelesek, szeldeltek vagy karéjosak.

A szagosmüge vagy erdőmester, más néven májusfű, borvirág, csillagos májfű, csillagszívű, és erdődísz (Galium odoratum, Asperula odorata) bükk- és ~erdők alján megbújó, apró virágú növény. Április végén, május elején érdemes szedni, akkor a legjobb az illata, amikor még nem virágzott ki.

Laza, humuszos, homokos-löszös altalajú ~esekben, gyepekben, sztyeplejtőkön valamint az ide telepített akácosokban él. Hazánkban éri el elterjedésének ÉNy-i határát. Előfordulásait a Mezőföld és a Duna-Tisza köze déli részének néhány pontjáról, valamint Debrecen környékéről ismerjük.

Helyenként találni az egykori ~-kőris-szil ligeterdők maradványait, ahol a lombkoronaszintben a kocsányos ~ (Quercus robur) a magyar kőrissel (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica) és a vénicfával (Ulmus laevis) elegyedik.

Legtöbbször zord ritkás növényzetű vidékeken például Skócia és Wales hegyein nő, de gyakran találkozhatunk vele ~ és fenyőerdők aljnövényzetében is. Elágazó szárának kis ágai felfelé nyúlnak, levelei szorosan egymáshoz simulnak.

Viszonylag gyakori, ~esekben, bükkösökben, ritkán homoki nyárasokban fordul elő, az Alföldön némileg ritkább. 30-50 centiméteres magasságúra nő meg, virágai sarkantyú nélküliek, a lepellevelek fehér színűek. Alsó levelei tojásdadok, a felsők tojásdad-lándzsásak. Májustól júniusig virágzik.

A magas ártéri szinten valaha uralkodó szerepet töltött be ~-kőris-szil ligeterdő. Tudományos neve (Fraxino pannonicae Ulmetum) a magyar kőris jelentős előfordulására utal.

Ma ezek a néhány százéves terebélyes kocsányos ~fák impozáns látványt nyújtanak, azonban az elmúlt évtizedekben az állatállomány nagyságának visszaszorulásával a legelőerdők - a csokonyavisontai legelőerdőhöz hasonlóan - átalakulóban vannak.

Cserfakéregfürdő-Kocsánytalan ~
A cserfakéregnek csersav (tannin) tartalmánál fogva van jelentősége. Elsősorban ipari célokra, de nem utolsó sorban gyógyászatilag is sok oldalúan felhasználható.

Hazája Közép- és Dél-Európa, nálunk a Dunántúli-középhegység és a Dunántúl egyes részein, sziklás erdőkben, ~esekben, fenyvesekben fordul elő. 10-25 cm magas évelő növény, levelei visszás-tojásdadok hosszúkásak és ráncos lemezűek, melyek tőlevélrózsában állnak.

Három fő fajtája létezik, melyek gyógyhatásukban igen hasonlóak: kisezerjófű ritkás ~esekben, erdőirtásokban, réteken terem. Szára 30-50 cm magas, egyenes, 2-3 mm vastag, csak a virágzatban elágazó.

~esekben, ligeterdőkben, cserjésekben, ártéri nedves kaszálókon, legelőkön, parlagokon, szántókon, kertekben, gyümölcsösökben, utak mellett, sövények, árkok közelében, üde vagy nedves, inkább savanyú talajokon fordul elő. Kertekben az öntözés növeli előfordulási gyakoriságát.

Elterjedés: Közönséges az egész országban. ~esekben, ártéri és ligeterdőkben, nedves kaszálókon, parlagokon, szántókon és ültetvényekben egyaránt előfordul. Kedveli a nedves, üde, inkább savanyú talajokat. A var. villosa inkább mészkedvelő.
Comments are closed.
Search ...

Elsősorban lombos fákon, ~ön élősködő gomba fajta. Gomba feje kemény, sárgás idővel vörösre színeződik. Immunrendszer erősítő hatása van.
Méret: 0 cm-től 20 cm-ig
Gyógyhatás: Immunrendszer erősítő.

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Hegyvidékek erdeiben (fenyvesek, bükkösök, ~esek) megtalálható, feltűnően szép piros termésű cserje vagy fa.
Hogyan gyűjtsük?
A berkenyepálinka közkedvelt rövidital egyes országok - Románia, Ausztria - hegyvidékein.
Fája fafaragásra alkalmas.

Az érett piros csilipaprikákat sóval összezúzzák és három évig érlelik ~fahordóban, mint a bort. Ezután ecetet adnak hozzá és palackozzák. A világ legerősebb mártásának mondják, nagyon óvatosan, cseppenként szabad csak használni. Szinte minden olyan ételhez jó, amit csípősnek szánunk.

mediterráneum. Nálunk helyenként üde ~esekben meghonosodott.
A növény általános leírása, alakja:
felálló szárú, bokros termetű.

Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos, elsősorban ~esekben fordul elő, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol a talaj nyirkos. Még meszes talajon is tenyészik, ha árnyékba telepítik, és a föld nem szárad ki hamar.

Természetes élőhelyén, ami az USA délkeleti részén található (Dél-Karolinától Floridán keresztül egészen Louisianaig) jellemzően fenyvesek (Pinus elliottii, P. serotina, P. palustris, P. clausa) és ~esek (Quercus virginiana, Q. myrtlifolia) aljnövényzetét képezi.

Kizárólag a már elhalt fák törzsén és főleg ~n, bükkön és gesztenyén él. Az enyhén fokhagymás ízű, jó szöveti szerkezetű és kiváló eltarthatóságú shiitake világszerte elterjedt gomba, amiből a csiperke után a legtöbbet termesztenek (évente kb. 1 000 000 tonnát).

A kutyatejfélék családjába tartozó kroton (Codiaeum variegatum) a Maláji-félszigetről került hozzánk. Egyes változatok a ~, mások a fűz leveleire emlékeztetnek, de mindegyik rendkívül színes: piros, bordó, zöld, fehér, sárga pettyek, foltok találhatók az egyes leveleken.

Csipkebogyó, gyújtoványfű, libapimpófű, szerecsendió, ~fakéreg, palástfű, pásztortáskafű, zsályalevél.


Bénulásos betegségek: ...

Hydrangea quercifolia
(~levelű hortenzia)
- Vissza a listához! - ...

Ártéri erdőkben, melyek fűz és nyárligetek vagy magasabb részekan ~ kőris-szil ligeterdők kevésbé vannak jelen a hegyvidéki erdőkből ...
Porcsin - egy igazi finom "gaz" ...

Az áfonyának két fajtája létezik: fekete- és vörös áfonya. Az előbbi bükkösök és ~esek talaján terem, míg az utóbbi örökzöld félcserje. A vörös áfonya hazánkban védett növény! ...

Kora nyártól késő őszig terem lomberdőben, főleg ~ alatt, de néha fenyőerdőben is előfordul. Halálosan mérgező! A gomba elfogyasztása után 8-24 óra múlva csillapíthatatlan hányás kezdődik, majd átmeneti javulás után a mérgezett néhány napon belül máj- és veseelégtelenség következtében meghalhat.

lucfenyves, lombhullató cserjék családjába tartozik és erdei fenyvesekben, bükkösben fordul elő
Savanyú talajokon, lucosokban, erdei fenyvesekben, bükkösökben és fenyéreken tenyészik
Savanyú ~es és bükkös erdők talajának lakója. A sekély, savanyú talajú erdők jellegzetessége.
Gyűjtése: ...

Fő hatóanyagai: kolin, acetilkolin, propionilkolin, vérnyomáscsökkentő anyagot, szívre ható viszkotoxin protein, savanyú szapoin. A ~kon élő fagyöngy nem gyógynövény.

Hazánkban dombvidéki és hegyvidéki élőhelyeken, napsütötte pusztafüves lejtőkön, száraz sziklagyepekben, lösz- és homoki gyepekben, irtásréteken és legelőkön, karsztbokorerdőkben és ligetes, melegkedvelő ~esekben találkozhatunk vele.

Így a gyógyító anyagok a gyömbérnél a gyökérben, az articsókánál a levelekben, a kamillánál a virágokban, és az ánizsnál a termésben rejtőznek. Olykor gyógyító célokra a magokat használják, például a vadgesztenyénél, vagy akár a kérget, mint a ~nél és a fűzfánál.

Sebekre fertőzésmegelőző, de érdemes kombinálni olyan más gyógynövényekkel, amik cserzőanyagot tartalmaznak és sebösszehúzó hatásúak (apróbojtorján, ~fakéreg), mert a kamilla egymagában eláztatná a sebet. Aktivizálja az immunrendszert, mert serkenti a B-limfociták és makrofágok falóaktivitását.

Igyunk meg 2 óránként egy csésze főzetet és ve­gyünk be hozzá 2 kapszula egyenlő rész kansasi kígyógyökérből (Echinacea angustifolia), aranygyökérből (Hydrastis canadensis) és mirhá­ból (Commiphora myrrha) összeállított porkeve­réket. Külsőleg Naponta egyszer végezzünk hüvelyöblítést fehér ~ ...

A lepellevelek vöröses vagy bíborbarnák, 3 - 5 cm hosszúak, a tövükön sárga folttal, amelyek közül a két alsó összenőtt. A mézajak papucsalakúan mélyen kiöblösödött, felfújt, citromsárga. Virágzás: május - június Élőhely: karsztbokorerdők, elegyes karszterdők, mészkedvelő ~esek, bükkösök ...

Magja kerülékes, világosbarna, síma, fénylő, tompaaljú, felső hegyesebb végén hordja a ferdén ülő fehér köldököt.
Virágzás: Március-május.
Méret: 5-15cm
Élőhely: Bükkösökben, gyertyános-~eseknek, mészkerülő erdőkben, sziklaerdőkben.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Gyertyán, Évelő, Virágzás, Cserje?

◄ Tőlevélrózsa   Tölgyespáfrány ►
 
RSS Mobile