Kezdőlap (Tiszafa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tiszafa

Növény  Tippan  Tiszafenyő

Tiszafa
(növ., tiszafenyő, ternyőfa, Taxus, Tourn.), a róla nevezett családnak örökzöld faja v. cserjéje; 8 elő faja (hazánkban 1) mind a két földségnek északi mérsékelt vidékén, továbbá Ausztriában terem, de körülirt ásatag fajaiból is több ismeretes.


Tiszafa
Lapos és puha tűlevelű fenyőféle.
A szó tisza előtagja szláv eredetű: horvát, szlovén tisa, szlovák tis.

tiszafa taxus baccata fenyő fenyő fenyőfajták fenyő fajták, örökzöld tűlevelű növények kétivarú egyivarú, sövény tiszafasövény tiszafa sövény, nyírható nyírást metszést jól tűrő nyirhato, oszlopos alakú fenyő vásárlás ...

Közönséges tiszafa
Tiszafa (MehedinĹŁi megye) település Romániában
Ez egy egyértelműsítő lap, a hasonló nevű szócikkek közötti választást segíti elő.

Tiszafa
Webáruház » Fenyők, örökzöldek »
(Taxus baccata) 10-15 m magas fa vagy bokor. Amelyik tő nem nevel vezérágat, bokrosodni fog. Sötétzöld lombja árnyékban és napon is szépen fejlődik. Piros bogyók csak a nőnemű egyedeken jelennek meg.

~félék családja, ~virágúak rendje, örökzöld növény, kétlaki, toboztermő, fa vagy cserje,
Eredet:
Északi mérsékelt öv meszes talajú erdeiben honos. Ma már hazánkban is honos, középhegységünkben szép számmal fordul elő. Más néven tiszafenyő.

A ~ számos hasonló fajtája közül messze a legszebb változat, mely szabályos oszlopos növekedésével, csodálatos aranysárga lombozatával, új hajtásainak bronzos árnyalatával, egészséges, ...

A ~ lassú növekedésű, szabályos koronájú, 10-15 méter magas nagy bokor, vagy fa. Tűszerű levelei örökzöldek. Kétlaki növény. Átlagos vízigényű, télálló növény. Minden talajban megél. A metszést jól tűri, ezért sövénynek kiválóan alkalmas.
Kiszerelés: földlabdás
Magasság: 120-140 cm ...

A ~ hajtása a tobozbogyókkal
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

Oszlopos ~
Taxus baccata 'Fastigiata'
Magas, több azonos rangú hajtással felfelé növő, zárt oszlop alakú fenyőféle. Tűlevelei sötétzöldek. Nőnemű, rendszeresen terem, termését a szél nem tudja lerázni. Fiatalon fagyérzékeny, elegáns sövény nevelhető belőle.
Magasság: 10 m ...

Oszlopos ~ ültetési távolsága:
a növények közötti távolság 80-120 cm legyen attól függően, hogy zárt vagy szellősebb sövényt szeretnénk.
Oszlopos ~ gondozása ...

Taxus baccata: ~
Tűlevelei méregzöld, selymes tapintásukkal egy szelíd bokorrá változtatják. A kétlaki növény nőivarú példányait ősszel szépen dekorálják a piros, húsos magköpennyel borított fekete magvakat.

Nagylevelű ~ (Podocarpus macrophyllus) - Levéldíszek: L-XL méret - Szobanövény
Nyitóoldal
Apróhirdetés
Fórum
Édenkertész
Fotójáték
Kvíz ...

~
Cserjetermetű nyitvatermő a ~ (Taxus baccata, ~félék, Taxaceae). A legárnyéktűrőbb és a leglassabban növő fenyőnk. Kezdetben közepesen gyors, később kimondottan lassú növekedésű, de igen hosszú életű fa. Évente kb. 30 cm-t növekszik.

~ (közönséges)
A közönséges ~ hazánkban is megtalálható, erősen mérgező növény (termése kivételével). Napjainkban csak a gyógyszeripar és a homeopátia alkalmazza.
Tök ...

2.1.2 ~félék (Taxaceae)
Többnyire kétlaki, örökzöld fák tű alakú levelekkel. Tobozuk nincs. A magot nyitott, húsos burok, un. magköpeny veszi körül.

~ - Taxus baccata
Lassú növekedésű, széles kúpos, később kupolaszerű koronájú fa. Magassága: 10-15 m. Az éghajlattal szemben nem igényes, talajban nem válogat, főleg a hegyvidéket kedveli. Nagyon árnyéktűrő. Tűszerű, lapos levelei sötétzöldek.

~ (Taxus baccata)
A ~ előnye, hogy árnyékos helyen is szépen fejlődik, így az épületek északi oldalán is megfelelő takarást érhetünk el vele. Rendkívül igénytelen, a legkülönfélébb környezeti feltételekhez is jól alkalmazkodik. Jól tűri az erős metszést is.

Az áll~ páraigényes növény, nagyon lassan növekedik, hajtásai és levelei illatosak.Magyarországon fagytűrő. Habitusa tojásdad koronájú.
Felhasználás kerttervezési szempontból: dézsás növénynek, csoportos beültetésre.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig
Növekedés: Tojásdad korona.

Oszlopos ~ egy robosztusabb, szélesebb véltozata. Idősebb korban is megtartja oszlopos jellegét, nem esik szét. Magassága 4 métert is eléri. Levele mélyzöld. Hímivarú, nem hoz termést. Tágtűrésű. Sövénynek és szoliternek egyaránt ültethető.

Hosszúlevelű ál~ Cephalotaxus fortunei
További képek:
- Termőhelytől függően 4-20 méter magasra nő. Levelei a hajtás két oldalán rendeződnek, fényes-zöld...

Sajnos azonban környezetünkben a sokunk által jól ismert mérgező növényeken kívül (mint például egyes gombák, a mérgező növények királynőjének tartott bürök [Conium maculatum], a ~ [Taxus baccata], vagy a mindenhol megtalálható kutyatej) nagyon sok olyan növénnyel is találkozhatunk, ...

- ~
Telekia speciosa (SCHREB.) BAUMG. - Teleki-virág
Teucrium chamaedrys L. - Sarlós gamandor
Thelypteris palustris SCHOTT. - Tőzegpáfrány
Thlaspi alliaceum L. - Hagymaszagú tarsóka
Thlaspi montanum L. - Hegyi tarsóka
Thuidium delicatulum (L.) MITTEN - Nyurga tujamoha ...

Taxus baccata Standishii (Sárga, törpe, oszlopos ~) 1
Törpe növekedésű, karcsú, oszlop alakú tűlevelű örökzöld , tömött, legsárgább lombú ~fajta. Tűlevelei teljes szélességükben aranyszínűek. Nőivarú, és korán termőre fordul.

- ~
Telekia speciosa (SCHREB.) BAUMG. - Teleki-virág
Thelypteris palustris SCHOTT. - Tőzegpáfrány
Thlaspi alliaceum L. - Hagymaszagú tarsóka
Thlaspi montanum L. - Hegyi tarsóka
Thuidium delicatulum (L.) MITTEN - Nyurga tujamoha
Tragopogon floccosus W. ET K. - Homoki bakszakáll ...

Az orbáncfű virágában található biflavonok analóg struktúrájukban hasonló a ~félékből nyert biflavonokhoz ez a nyugtató hatás és az orbáncfűolajban található 2-metil-3butén-2-olra vezethető vissza, melyet a komló keserűsavainakk szedáló anyagcseretermékeként vitatnak.

A második koronaszintben a ~ (Taxus baccata) uralkodik, mellette kísérőként a mezei és a hegyi juhar (Acer campestre és A. pseudoplatanus), a cser (Quercus cerris), a virágos kőris (Fraxinus ornus) és a barkócafa (Sorbus torminalis) jelenik meg, változó borítással.

Japán ál~
Levélszín: hosszú, selymes, vaskos mélyzöld tűlevél
Mérete: 3-5 m magas
Leírás: Tiszafához hasonló, de hosszabb tűlevelű növénykülönlegesség. Oszlopos jellegű,lassú növésű ezért alkalmas sziklakertbe,edénybe,előkertbe. Napos, félárnyékos helyet kedvel.

Taxus Baccata 'Fastigiata' (Oszlopos ~)
Karcsú oszlopú, lassú növekedésű fajta. Több határozott főág alkotja az oszlop alakú koronát. Ágai függőlegesen felfelé állnak. Lombja sötétzöld.
TÉLÁLLÓSÁG: Fiatalon kissé fagyérzékeny ...

Oszlop alakú mandzsu ál~
Cephalotaxus harringtonii 'Fastigiata' / Oszlop alakú mandzsu ál~
Talajigény:
Fényigény:
Vízigény:
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

Állítólag sok XIV. századi angol íjkészítő belehalt a ~-mérgezésbe, mert munkájuk során túl gyakran érintkeztek a fával, ami a középkori íjak fontos alapanyaga volt. Voldemortnak is tiszafából készült varázspálcája van, de a méreg ellenszeréről nincs tudomásunk.

Kökörcsin - Pulsatilla: minden része mérgező,
Kutyatej - Euphorbia: a tejnedv mérgező,
Magyal - Ilex: a bogyó mérgező,
Nehézszagú boróka - Juniperus chinensis: minden része mérgező,
~ - Taxus baccata: minden része, a piros maghéjon kívül mérgező ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fenyő, Örökzöld, Rózsa, Juhar, Boróka?

◄ Tippan   Tiszafenyő ►
 
RSS Mobile