Kezdőlap (Tavaszi tőzike)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tavaszi tőzike

Növény  Tavaszi sáfrány  Tavi káka

A tavaszi tőzike 15-35 centiméter magas, hagymás, évelő növény. Levelei tőállásúak, széles szálasak, 1 centiméter szélesek. A tőkocsány csúcsán mintegy 3,5 centiméter hosszú levélhüvelyben folytatódik, melynek hónaljában egy, ritkán két bókoló virág fejlődik.


Tavaszi tőzike (Leucojum vernum): a tőzike nagyon hasonlít a hóvirághoz, de virágát csak a hóvirágok elnyílásakor bontja ki. Március-áprilisban virít, 15-20 cm magas, mérgező növény. Fehér virága illatos, szereti az árnyékos helyeket, a nedves, humuszos talajt.

Tavaszi tőzike Kökörcsin Tavaszi csillagvirág Salátaboglárka Kankalin vagy primula Fürtös gyöngyike
Keresés:
névnapja van.
Küldj képeslapot! ...

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) szalag alakú tőlevelei elállóak és a tőkocsányon 1-2, bókoló, 1,5-2 cm-es harang alakú fehér virágok fejlődnek. A lepellevelek csúcsa zöld pettyes.

-A Tavaszi tőzike (Leucojum vernum) általában tavasszal nyílik. Szalag formájú levelei vannak. Illatos virága harang formájú, aminek a szirmai vége zöldes. Levéltelen szárain csüngve helyezkednek el a virágok.

A hóvirágon kívül egész sereg gyönyörű vadvirág hirdeti a tavasz beköszöntét. A hóvirág közeli rokona, nagyobb testvére a ~ (Leucojum vernum). Magyarországon őshonos, a homokos talaj kivételével mindenütt jól érzi magát. Főleg árnyékos helyeket kedveli.

Magyar név: ~
Latin név: Leucojum vernum
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

Leucojum vernum : ~
Az Amaryllidaceae családba tartozik (azaz Amarilliszfélék)
Az Ócsai Turjánvidéken fényképeztem le, egy terepbejárás alkalmával, tavasszal.
A növény március-áprilisban virágzik.
Tőkocsánya 10-30 cm , 1-2 virág van rajta általában.

Ugyanis a lovagkorban a két nagyon korán nyíló 'hagymás fehér viola', vagyis a ~ (Leucoium vernum) és a hóvirág (Galanthus nivalis) közül inkább a tőzike vonta magára a figyelmet és eleinte főként ez volt a hóvirág, vagyis a havat búcsúztató tavaszi virág.

- ~
Ligularia sibirica (L.) CASS. - Szibériai hamuvirág
Lilium martagon L. - Turbánliliom
Limodorum abortivum (L.) SW. - Gérbics
Limonium gmelini (WILLD.) KTZE. subsp. hungaricum (KLOKOV) SOÓ - Magyar sóvirág
Linaria vulgaris MILL. - Közönséges gyújtoványfű
Linum austriacum L.

Helyenként tömeges a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus), a ~ (Leucojum vernum); Csaroda tőzegmohás dagadólápjain pedig egyedül itt él hazánkban a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos); új felfedezés a tőzegorchidea (Hammarbya paludosa).

A hóvirág jellegzetes megjelenésű, ám az egy családba tartozó tavaszi tőzikével (Leucojum vernum) esetlegesen összekeverhető. A ~ lepellevelei közel egyforma méretűek, harang alakban összehajlók és csúcsuk zöldessárga vagy sárga.

A növények közül ismertté vált az éjszaka virágzó királyné gyertyája, a hagymások közül a kakasmandikó, sárgaliliom, ~ satöbbi A TK területéről eddig harminchat védett növényfaj kisebb-nagyobb népességéről számoltak be.

Helyenként tömeges itt a ~ (Leucojum vernum), a tavaszi csillagvirág (ScilIa vindobonensis). Legszebb ilyen terület, a Dobogó, Körmend-Horvátnádalja közelében (a nemzeti parkon kívül) és a Szakonyfalui erdőtömb több patakvölgye.

A ~ lepellevelei közel egyforma méretűek, harang alakban összehajlók és csúcsuk zöldessárga vagy sárga.
A hóvirág kereskedelemben kapható, hazánkban nem őshonos rokonaival és kerti változataival parkokban és kertekben is találkozhatunk.

Lombfakadás előtt a geofitonok virítanak, mint a csillagvirágok (Scilla bifolia agg.), a ~ (Leucojum verum), a keltikék (Corydalis spp.), néhol a medvehagyma (Allium ursinum), a bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides), a nagyon gyakori és jellemző salátaboglárka (Ficaria verna).

Leucojum vernum - ~, hóvirág
Leucothoe sp. - Fürtöshanga
Lewisia cotyledon - Változékony dohánygyökér
Liatris spicata - Füzéres díszcsorba
Ligularia prezewalskii - Keleti hamuvirág
Ligustrum vulgare - Fagyal
Liliaceae (cs.) - Liliomfélék
Liliodendron tulipifera - Tulipánfa ...

~ (Leucojum vernum)
harangvirág: felfutó sövényszulák (Kalystegia sepium)
kakasvirág: mocsári nőszirom (Iris pseudacorus)
katin: ezüstös homoktövis (Hippophae rhamnoides)
kígyó virág: szőrös fenyőspárga (Monotroppa hypopitys) klopocel virág:
közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tavaszi, Tőzike, Liliom, Boglárka, Hagyma?

◄ Tavaszi sáfrány   Tavi káka ►
 
RSS Mobile