Kezdőlap (Tarlórépa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tarlórépa

Növény  Tarlóhere  Tarlóvirág

Tarlórépa
A tarlórépa a legrégebben termesztett zöldségeink közé tartozik, mely sokféleképpen elkészíthető, fogyasztható. Neve arra utal, hogy a gabonák lekerülése után a tarlóba vetették.


fehérrépa (tarlórépa)
sarkantyúvirág (böjtfű)
bab, brokkoli (spárgakel), káposzta, karfiol, kínai káposzta, leveles kel, retek, gyümölcsfák ...

Réparepce (Brassica rapa) Különleges tulajdonsága: a réparepce vagy tarlórépa tejfőzete (100 g réparepcét számoljunk egy liter tejre) az egyik leghatékonyabb köptető, mely megkönnyíti a különböző eredetű torokfájások...
Ricinus ...

FEKETE RETEK A többi, közönségesebb változatokkal szemben a fekete téli retek kisebb tarlórépa nagyságú. Főleg téli salátazöldségként használatos.

A könyv a következők termesztését mutatja be: csicseri borsó, lóbab, tarka koronafürt, ricinus, mustár, tarlórépa, takarmánytök, mézontófű, csicsóka, kender, tönköly, durum búza, amaránt, takarmánycirok, szemescirok, szudánifű, seprűcirok.

Van vörös, sárga és fehér változata, ez utolsót ritkán termelik. Előnye, hogy könnyen kiszedhető, hátránya, hogy könnyen kap száraz rothadást s hogy a közepe gyakran üreges. ~, tövisrépa és turóci répa, l. Kerekrépa; vörösrépa a. m. cékla; l. még Raponca és Álgumó.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rozmaring, Ricinus, Virágzat, Repce, Kamilla?

◄ Tarlóhere   Tarlóvirág ►
 
RSS Mobile