Kezdőlap (Szilfa)

 Növény 

  » »
 
   

Szilfa

Növény  Szil  Szilfa háncs

Szilfa (Ulmus) / katalógus oldal ajánlata
ULMUS / SZIL bonsai
25 CM, 7 ÉVES.SZOBAI ÉS KÜLTÉRI TARTÁSRA ALKALMAS, FÉLÁRNYÉKOS HELYET IGÉNYEL.NAPI ÖNTÖZÉST IGÉNYEL. Bonsai- ról bővebben : KLIKK IDEÖntözés: KLIKK IDE Kiszállítás ...


A szilfa (Ulmus) a rózsavirágúak (Rosales) rendjében a szilfafélék (Ulmaceae) család névadó, egyúttal legnagyobb és legészakabbra hatoló nemzetsége.

Szilfa-csücsköslepke - Satyrium w-album
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 2.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, boglárkalepke-félék családja.

Szilfa, Mezei szil
Ulmus campestris
A fa fiatalabb ágairól főzetét hasmenés ellen, vizelethajtóként, skrofulózis, vesekő ellen és vértisztítóként fogyasztják.

Szilfa
Mezei szil (Ulmus campestris L.) Szilfafélék családjába tartizok. Főzete hasmenés ellen, vizelethajtónak, skrofulózis, vesekő ellen valamint vértisztítónak alkalmas.

Szilfa háncs
Szilfa (Ulmaceae), vörös szilfa háncs (Ulmi rubraecortex)
A csalánképűek rendjébe tartozó család, fák vagy cserjék.

Szilfa háncs
Elnevezése: Ulmaceae.
Gyógyhatása: A szilfa kéregből készült főzet sebek, köhögés, torokfájás, emésztési zavarok, nőgyógyászati panaszok enyhítésére használható.
Vissza a lap tetejére ...

Az egyes szilfajok faanyagjellemzői között jelentős eltérések nincsenek. Megemlítjük azonban, hogy az ipari feldolgozás szempontjából a jó növekedésű mezei szilnek (U.minor) van a legnagyobb szerepe.

Egy szilfabetegség miatt az 1970-es évek végén az árnyékképző szilfák teljesen kipusztultak, 1987-ben hatalmas viharok pusztítottak Kew ezen részén, míg 1990-ben az Armillaria gombafertőzés okozott komoly veszteséget a gyűjteményben.

Bár a szileket alaposan tizedeli a szilfavész nevű tömlősgomba, a turkesztáni szil igen ellenálló a kórokozóval szemben: eddig a legkisebb károsodást sem észleltük rajta! Ellenállóságát irodalmi adatok is megerősítik.

A nyugaton alkalmazott nyugtató hatású orvosságokkal, például gyomorfekély esetén a csúszós szilfa kérgével jól kombinálható.

Válla a három hazai szilfaj közül legkevésbé részaránytalan, csúcsa hirtelen és hosszan kihegyezett, kétszeresen fogazott. Felülete apró serteszőröktől érdes. Oldalerek száma 16-20, feltűnően elágazók. A termés a mezei sziléhez hasonló szárnyas makk.

Ulmus Ă- elegantissima Jacqueline Hillier - Pompás szilfa Jacqueline Hillier fajtája
1,5-2 m-es, sűrű ágú, lassú növekedésű cserje, kétsorba rendezett, elliptikus-lándzsás leveleivel feltűnő megjelenésű dísz-szil.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Létüket nagymértékben veszélyezteti a szilfavész!
Jelentőségük. A síksági erdőktől kezdve a hegyvidékig tölgyesekben, bükkösökben, fenyvesekben jelentős kísérő fafajok.
Hazájuk. Európa.

Az egész szil állományt nagyon megritkította a szilfavész. Leveléből főzet készül, mellyel külsőleg aranyeres csomót, égett, kivörösödött bőrt gyógyítanak. Fiatal hajtásának nedvéből hajhullás elleni szert készítenek.

Az ilyen láperdőben erdőalkotó elegyfafaj a magyar kőris (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica) és a szilfavész óta megritkult vénicfa (Ulmus laevis).

A Kis-Balaton telepítésre alkalmas területein a fásító erdészek ligeteket alakítanak ki. Az őshonos fűz-, nyár-, égerfák, kocsányostölgy- és szilfaligetek egyre szaporodnak, szebbé, hangulatosabbá teszik a tájat, fészkelőhelyei a madaraknak.

Szárnyas lependék-termése a legnagyobb méretű a hazai szilfafélék közül. Fája közepesen tartós, a 21. századi technika épületfának hasznosítja. Nagy hasítószilárdsága miatt régebben húsvágó deszkák készítésére is felhasználták.

A hazai szilfajok közül ennek a legasszimetrikusabb a levélválla. Virágai változó méretű kocsányon csüngenek, levélhónalji csomókban nyílnak, színük zöldes-vörös. Apró virágai lágy, átlagosan 1 cm hosszú kocsányon fejlődnek.

A 10-15 m magas, ritkás alsó lombkoronaszintben alacsonyabb növésű fafajok jelennek meg, amilyen a vadalma (Malus sylvestris), a zselnicemeggy (Padus avium) és a különböző szilfajok (Ulmus laevis, U. minor, U. scabra).

Ulmaceae - Szilfafélék
Ulmus carpinifolia - Mezei szil
Ulmus glabra - Hegyi szil
Ulmus x hollandica - Robusztus szil
Utricularia vulgaris - Közönséges rence
Vaccinium sp. - Áfonya
Verbascum - Ökörfarkkóró
Verbena sp. - Verbéna ...

Lásd még: Lásd még: Magas, Tölgy, Rózsa, Csalán, Szil

Növény  Szil  Szilfa háncs

 
RSS Mobile