Kezdőlap (Szilfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szilfa

Növény  Szil  Szilfa háncs

A szilfa (Ulmus) a rózsavirágúak (Rosales) rendjében a szilfafélék (Ulmaceae) család névadó, egyúttal legnagyobb és legészakabbra hatoló nemzetsége. Első pollen- és törzsmaradványait a felső-krétából ismerjük; a legtöbb lelet az újidő oligocén korából került elő.
Tartalomjegyzék ...


szilfa
szíjjfa, széfa vagy szilhárs (növ., Ulmus L.), a hasonló nevü család cserjés, sőt terebélyes fatermetü tagja, váltakozó, határozottan kétsoru, ferde, egyszerüen vagy kétszeresen fürészes szélü, rövid nyelü, ...

Szilfa-csücsköslepke - Satyrium w-album
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 2.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, boglárkalepke-félék családja.

Szilfa, Mezei szil
Ulmus campestris
A fa fiatalabb ágairól főzetét hasmenés ellen, vizelethajtóként, skrofulózis, vesekő ellen és vértisztítóként fogyasztják. Külsőleg bőrkiütések borogatására, toroköblítőnek és aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként használják.

Szilfa
Mezei szil (Ulmus campestris L.) Szilfafélék családjába tartizok. Főzete hasmenés ellen, vizelethajtónak, skrofulózis, vesekő ellen valamint vértisztítónak alkalmas. Külsőleg bőrkiütések borogatására, és aranyeres bántalmakra ülőfürdőnek alkalmazzák.
Szulákfű ...

Szilfa (Ulmaceae), vörös szilfa háncs (Ulmi rubraecortex)
A csalánképűek rendjébe tartozó család, fák vagy cserjék. Mintegy 140 faja az északi földgömb mérsékelt vidékén nő, a ma élő szilfa meg a Planera levélnyomását a földtörténeti harmadkorából is ismerjük.

Szilfa háncs
Elnevezése: Ulmaceae.
Gyógyhatása: A szilfa kéregből készült főzet sebek, köhögés, torokfájás, emésztési zavarok, nőgyógyászati panaszok enyhítésére használható.
Vissza a lap tetejére ...

Az egyes szilfajok faanyagjellemzői között jelentős eltérések nincsenek. Megemlítjük azonban, hogy az ipari feldolgozás szempontjából a jó növekedésű mezei szilnek (U.minor) van a legnagyobb szerepe.

Egy szilfabetegség miatt az 1970-es évek végén az árnyékképző szilfák teljesen kipusztultak, 1987-ben hatalmas viharok pusztítottak Kew ezen részén, míg 1990-ben az Armillaria gombafertőzés okozott komoly veszteséget a gyűjteményben.

Bár a szileket alaposan tizedeli a szilfavész nevű tömlősgomba, a turkesztáni szil igen ellenálló a kórokozóval szemben: eddig a legkisebb károsodást sem észleltük rajta! Ellenállóságát irodalmi adatok is megerősítik.

A nyugaton alkalmazott nyugtató hatású orvosságokkal, például gyomorfekély esetén a csúszós szilfa kérgével jól kombinálható. A pézsmával (So Hsziang) együtt megtalálható a Jun Non Paj Jao formulában, mely váratlanul bekövetkező belső és külső vérzésre alkalmazott orvosság.

Válla a három hazai szilfaj közül legkevésbé részaránytalan, csúcsa hirtelen és hosszan kihegyezett, kétszeresen fogazott. Felülete apró serteszőröktől érdes. Oldalerek száma 16-20, feltűnően elágazók. A termés a mezei sziléhez hasonló szárnyas makk. A makkocska a szárny közepén fekszik.

Ulmus Ă- elegantissima Jacqueline Hillier - Pompás szilfa Jacqueline Hillier fajtája
1,5-2 m-es, sűrű ágú, lassú növekedésű cserje, kétsorba rendezett, elliptikus-lándzsás leveleivel feltűnő megjelenésű dísz-szil.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Létüket nagymértékben veszélyezteti a szilfavész!
Jelentőségük. A síksági erdőktől kezdve a hegyvidékig tölgyesekben, bükkösökben, fenyvesekben jelentős kísérő fafajok.
Hazájuk. Európa.

Az egész szil állományt nagyon megritkította a szilfavész. Leveléből főzet készül, mellyel külsőleg aranyeres csomót, égett, kivörösödött bőrt gyógyítanak. Fiatal hajtásának nedvéből hajhullás elleni szert készítenek. Belső kérge nyugtató hatású, homeopátiás összehúzó tinktúrát készítenek belőle.

Az ilyen láperdőben erdőalkotó elegyfafaj a magyar kőris (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica) és a szilfavész óta megritkult vénicfa (Ulmus laevis).

A Kis-Balaton telepítésre alkalmas területein a fásító erdészek ligeteket alakítanak ki. Az őshonos fűz-, nyár-, égerfák, kocsányostölgy- és szilfaligetek egyre szaporodnak, szebbé, hangulatosabbá teszik a tájat, fészkelőhelyei a madaraknak.

Virágai nem túl mutatósak, a hajtásokon kis apró ernyőszerű csomókban nyílnak a lombfakadás előtt. Szárnyas lependék-termése a legnagyobb méretű a hazai szilfafélék közül. Fája közepesen tartós, a 21. századi technika épületfának hasznosítja.

A hazai szilfajok közül ennek a legasszimetrikusabb a levélválla. Virágai változó méretű kocsányon csüngenek, levélhónalji csomókban nyílnak, színük zöldes-vörös. Apró virágai lágy, átlagosan 1 cm hosszú kocsányon fejlődnek.

Valaha ezek voltak a Kárpát-medence legszebb tölgy- (Quercus robur) és kőris- (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) példányait nevelő társulások. Mellettük fontos fafajok a szilek (Ulmus laevis és U. minor), amelyek azonban az 1920-as években pusztító szilfavész következtében csak ritkán ...

Ulmaceae - Szilfafélék
Ulmus carpinifolia - Mezei szil
Ulmus glabra - Hegyi szil
Ulmus x hollandica - Robusztus szil
Utricularia vulgaris - Közönséges rence
Vaccinium sp. - Áfonya
Verbascum - Ökörfarkkóró
Verbena sp. - Verbéna
Verbenaceae - Vasfűfélék
Veronica incana - Hamvas veronika ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Tölgy, Rózsa, Csalán, Szil?

◄ Szil   Szilfa háncs ►
 
RSS Mobile