Kezdőlap (Som)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Som


 

Som

Növény  Sokvirágú jázmin  Somfélék

Som - Húsos som
Erdei gyümölcsfajta, termését régóta fogyasztják magas C-vitamin tartalma miatt.
Hatóanyag: cukor, pektin, C-vitamin, almasav, festékanyag, illatanyag.


(Cornus amomum) / katalógus oldal ajánlata
Cornus mas / húsos
4-6 m magasra nővő, gömbölyű koronájú kis fa. Termései tél elején érnek be, fanyar ízűek.

som
A növény leírása:
A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor. Kedveli az erdőket, cserjéseket. Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik.


Piros, hosszúkás, csonthéjas erdei gyümölcs.
Ótörök eredetű: türkmén csüm, kun csum. Ez a gyümölcsnév Somogy megye névadója (ahogy Szilágyé a szil).

A "som" jelentése: Bogyós, bokros növény, amely mocsaras területeken található.

Húsos (Cornus mas)
Veresgyűrűs (Cornus sanguinea)
Ez egy egyértelműsítő lap, a hasonló nevű szócikkek közötti választást segíti elő.

Törpe som
Alacsony növekedésű, 50-70 cm magas lombhullató, törpe cserje.
Zöld levelei ősszel foltos-pirosas árnyalatúvá változnak. Fiatal ágai télen fényes pirosak, az idősebb ágak barnás szinezetűek.

-A Fehér (Cornus alba) néhány méter magas, terebélyes cserje. Levelei hosszúkásak, zöld színűek, ősszel pirosra színeződnek. Vesszői pirosak. Májusban bogernyőben hozza virgait, ősszel pedig sárga színű bogyókat hoz vesszőin.

Húsos som
A húsos som (Cornus mas), a somfélék (Cornaceae) családjába tartozó, egész Európában, így a Kárpát-medencében is elterjedt, 3-7 méter magasra növő cserje.

A húsos meleg és fényigényes, szárazságtűrő növény. A természetben főként napos, meleg fekvésű helyeken található meg. A laza meszes talajokat kedveli. Növényvédelme nem okoz gondot, mert alig van kártevője.

Virágos som
Cornus florida
3-5 méteres cserje. A gombvirágzatban májusban nyíló apró, zöldes virágokat 4 nagy fehér murvalevél veszi körül. Üde, savanyú vagy mészmentes talajba ültessük. Félárnyékot kedvelő növény.
Magasság: 3-5 m ...

A húsos alapváltozatával mindenben megegyezik, de termése gyönyörű aranysárga! Teljes érésben kell leszedni, akkor ugyanolyan finom, mint a piros! Különleges ritkaság! Fejlett, termőképes növények kaphatók igen korlátozott mennyiségben! Zóna:4b ...

Veresgyűrű som - Sânger
Cornus sanguinea L.
16. ábra. Veresgyűrű som
a) leveles hajtás virággal, b) termés,
c) téli hajtás, d) mag ...

Húsos
Család:
félék
Jellemzők:
6 m-ig megnövő, rövid, görbe törzsű fa. Az idősebb fa héjkérge szürkésbarna, szabálytalanul felrepedező. Hajtásrendszere hosszú- és rövidhajtásokra különül.

3-4 méteres magasságra növő som. Ausztriából származik. Ősszel megjelenő termése nagy méretű (25-30 mm), mártás, likőr és lekvár készítésére is felhasználható.
5a USDA-zóna
Fényigény: ...

Áprilisi sziklakert » Húsos
Kapcsolódó írások
Nincs kapcsolódó cikk ...

Húsos som [Cornus mas]
Cornelian cherry dogwood
Virágzó somfa. Ehető piros bogyói augusztus elejére érnek be. Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.

Húsos (Cornus mas)
Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, pedig a igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből - különösen vadas húsok mellé való - kiváló lekvár készíthető.

Húsos som - Románul: Corn - Latinul: Cornus mas L.
Melegkedvelő és szárazságtűrő, fényigényes cserje. A hőmérsékleti szélsősé­gekkel szemben érzékeny.

Fehér (Cornus alba)
2-3 méter magasra növő, terebélyes cserje. Vesszői pirosak, levelei hosszúkásak, zöldek, ősszel pirosra színeződnek. Virágai bogernyőben májusban nyílnak. Bogyói pedig ősszel sárgás színben pompáznak a vesszőkön.

A som ( cornus mas) eredeti élőhelyén Közép és Dél Amerikában egy igénytelen téltűrő növényként él meg, épp ezért itthon sem igényel túl sok törődést és gondozást.

A őshonos növényünk. Középhegységeinkben gyakori, a domb- és síkvidékeken ritkább. Elképzelések szerint a Somlóhegy is az oldalát borító somról kapta nevét. Sokféleképpen hasznosítható, mutatós dísznövény, gyümölcse is tápláló.

Húsos som - Cornus mas
2,5 - 4 méteres bokor. 4-10 cm-es levelei fényeszöldek, tojásdad alakúak, ősszel sárgára színeződnek. 10-20 apró sárga virágból álló virágai kora tavasszal, lombfakadás előtt nyílnak.

500 g ;
1/4 pohár víz;
4 gerezd fokhagyma;
1 kávéskanál koriander;
1 kávéskanál hmeli-szunyeli;
2 evőkanál korianderlevél (kindza);
1 evőkanál kaporlevél;
1/2 kávéskanál pirospaprika.

Húsos som (Cornus mas) A rügyek átellenesek, sárgászöldek, molyhos pikkelyűek. Levelei rövidnyelűek, oválisak, ép szélűek. Jellemző a 3- 5 ívesen lefutó érpár. A virágok citromsárgák, ülő ernyőben lombfakadás előtt nyílnak. Az első virágzó cserje.

A húsos növény ültetése és gondozása
A húsos egy gyönyörű tavasszal virágzó díszcserje, de nem csak ezért érdemes a kertünkbe ültetni, hanem magas C-vitamin tartalmú termése miatt is.
Vízinövények ültetése a kerti tóba! ...

San Csu Jü - som
Cornus officinalis A nyugati kerteket is gyakran díszítő San Csu Jü a somfélék családjába tartozik, és már Sen Nung is említést tett róla több mint 2000 évvel ezelőtt. A híres növénykutató a somot a középrendű...
Sárgadinnye ...


Hatóanyaga: C -vitamin, pektin, gyümölcssav, ásványi sók.
Gyógyhatás: roboráló, étvágyjavító, tisztító, frissítő.
Felhasználható: kompót, lekvár, mártás, befőtt, lé, szárítva, szörp, tea.
Szamóca
Hatóanyaga: mint a földieper.

A társulás cserjeszintjében a sziklai gyöngyvessző (Spiraea media) mellett a húsos som (Cornus mas), az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), a cseregalagonya (Crataegus laevigata), a fagyal (Ligustrum vulgare), ...

A cserjésedés másik jól karakterizálható típusa a galagonya-veresgyűrű cserjés (Solidagini-Cornetum), amely többnyire ártereken, a keményfa-ligeterdők szintjén jöhet létre, és hazánkban a Duna felső és alsó folyására jellemző, ...

FEHÉRTARKA SOM (CORNACEAE)
Alkat: lombhullató dekoratív cserje, de télen birdópiros vesszői is dekoratív hatást keltenek.
Levelei: fehértarkák .
Virágai: fehérek
Termései: kékes-zöldes árnyalatúak nyáron hozza.

A nem túl sűrű cserjeszintben (mivel a kettős lombkorona kevés fényt enged be) gyakori a mogyoró, mellette galagonya, csíkos kecskerágó, bodza, veresgyűrű jellemző.

Cornus mas - Húsos som
Magyarországon természetes körülmények között száraz tölgyesekben, karszterdőkben és bokros déli lejtőkön fordul elő.
Lombhullató laza koronájú terebélyes cserje.Tojásdad levelei ősszel lilásvörös színre váltanak.

Lásd még: Lásd még: Örökzöld, Rózsa, Fenyő, Hagyma, Citrom

Növény  Sokvirágú jázmin  Somfélék

 
RSS Mobile