Kezdőlap (Som)

 Növény 

  » »
 
   

Som

Növény  Sokvirágú jázmin  Somfélék

Som - Húsos som
Erdei gyümölcsfajta, termését régóta fogyasztják magas C-vitamin tartalma miatt.
Hatóanyag: cukor, pektin, C-vitamin, almasav, festékanyag, illatanyag.


Som (Cornus amomum) / katalógus oldal ajánlata
Cornus mas / húsos som
4-6 m magasra nővő, gömbölyű koronájú kis fa. Termései tél elején érnek be, fanyar ízűek.

som
A növény leírása:
A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor. Kedveli az erdőket, cserjéseket. Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik.

som
Piros, hosszúkás, csonthéjas erdei gyümölcs.
Ótörök eredetű: türkmén csüm, kun csum. Ez a gyümölcsnév Somogy megye névadója (ahogy Szilágyé a szil).

A "som" jelentése: Bogyós, bokros növény, amely mocsaras területeken található.

Húsos som (Cornus mas)
Veresgyűrűs som (Cornus sanguinea)
Ez egy egyértelműsítő lap, a hasonló nevű szócikkek közötti választást segíti elő.

Törpe som
Alacsony növekedésű, 50-70 cm magas lombhullató, törpe cserje.
Zöld levelei ősszel foltos-pirosas árnyalatúvá változnak. Fiatal ágai télen fényes pirosak, az idősebb ágak barnás szinezetűek.

-A Fehér som (Cornus alba) néhány méter magas, terebélyes cserje. Levelei hosszúkásak, zöld színűek, ősszel pirosra színeződnek. Vesszői pirosak. Májusban bogernyőben hozza virgait, ősszel pedig sárga színű bogyókat hoz vesszőin.

Húsos som Cornus mas
Csillagsom Cornus kousa
Egész Európában megtalálható, középhegységeink alacsonyabb részein és a dombvidékeken mindenütt gyakori.

Húsos som
A húsos som (Cornus mas), a somfélék (Cornaceae) családjába tartozó, egész Európában, így a Kárpát-medencében is elterjedt, 3-7 méter magasra növő cserje.

A húsos som meleg és fényigényes, szárazságtűrő növény. A természetben főként napos, meleg fekvésű helyeken található meg. A laza meszes talajokat kedveli. Növényvédelme nem okoz gondot, mert alig van kártevője.

Virágos som
Cornus florida
3-5 méteres cserje. A gombvirágzatban májusban nyíló apró, zöldes virágokat 4 nagy fehér murvalevél veszi körül. Üde, savanyú vagy mészmentes talajba ültessük. Félárnyékot kedvelő növény.
Magasság: 3-5 m ...

A húsos som alapváltozatával mindenben megegyezik, de termése gyönyörű aranysárga! Teljes érésben kell leszedni, akkor ugyanolyan finom, mint a piros! Különleges ritkaság! Fejlett, termőképes növények kaphatók igen korlátozott mennyiségben! Zóna:4b ...

Veresgyűrű som - Sânger
Cornus sanguinea L.
16. ábra. Veresgyűrű som
a) leveles hajtás virággal, b) termés,
c) téli hajtás, d) mag ...

Húsos som
Család:
Somfélék
Jellemzők:
6 m-ig megnövő, rövid, görbe törzsű fa. Az idősebb fa héjkérge szürkésbarna, szabálytalanul felrepedező. Hajtásrendszere hosszú- és rövidhajtásokra különül.

3-4 méteres magasságra növő som. Ausztriából származik. Ősszel megjelenő termése nagy méretű (25-30 mm), mártás, likőr és lekvár készítésére is felhasználható.
5a USDA-zóna
Fényigény: ...

Áprilisi sziklakert » Húsos som
Kapcsolódó írások
Nincs kapcsolódó cikk ...

Húsos som [Cornus mas]
Cornelian cherry dogwood
Virágzó somfa. Ehető piros bogyói augusztus elejére érnek be. Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.

Húsos som (Cornus mas)
Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, pedig a som igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből - különösen vadas húsok mellé való - kiváló lekvár készíthető.

Húsos som - Románul: Corn - Latinul: Cornus mas L.
Melegkedvelő és szárazságtűrő, fényigényes cserje. A hőmérsékleti szélsősé­gekkel szemben érzékeny.

Fehér som (Cornus alba)
2-3 méter magasra növő, terebélyes cserje. Vesszői pirosak, levelei hosszúkásak, zöldek, ősszel pirosra színeződnek. Virágai bogernyőben májusban nyílnak. Bogyói pedig ősszel sárgás színben pompáznak a vesszőkön.

A som ( cornus mas) eredeti élőhelyén Közép és Dél Amerikában egy igénytelen téltűrő növényként él meg, épp ezért itthon sem igényel túl sok törődést és gondozást.

A som őshonos növényünk. Középhegységeinkben gyakori, a domb- és síkvidékeken ritkább. Elképzelések szerint a Somlóhegy is az oldalát borító somról kapta nevét. Sokféleképpen hasznosítható, mutatós dísznövény, gyümölcse is tápláló.

Húsos som - Cornus mas
2,5 - 4 méteres bokor. 4-10 cm-es levelei fényeszöldek, tojásdad alakúak, ősszel sárgára színeződnek. 10-20 apró sárga virágból álló virágai kora tavasszal, lombfakadás előtt nyílnak.

500 g som;
1/4 pohár víz;
4 gerezd fokhagyma;
1 kávéskanál koriander;
1 kávéskanál hmeli-szunyeli;
2 evőkanál korianderlevél (kindza);
1 evőkanál kaporlevél;
1/2 kávéskanál pirospaprika.

Húsos som (Cornus mas) A rügyek átellenesek, sárgászöldek, molyhos pikkelyűek. Levelei rövidnyelűek, oválisak, ép szélűek. Jellemző a 3- 5 ívesen lefutó érpár. A virágok citromsárgák, ülő ernyőben lombfakadás előtt nyílnak. Az első virágzó cserje.

A húsos som növény ültetése és gondozása
A húsos som egy gyönyörű tavasszal virágzó díszcserje, de nem csak ezért érdemes a kertünkbe ültetni, hanem magas C-vitamin tartalmú termése miatt is.
Vízinövények ültetése a kerti tóba! ...

San Csu Jü - som
Cornus officinalis A nyugati kerteket is gyakran díszítő San Csu Jü a somfélék családjába tartozik, és már Sen Nung is említést tett róla több mint 2000 évvel ezelőtt. A híres növénykutató a somot a középrendű...
Sárgadinnye ...

Nagy bokor, vagy kisebb méretű fává cseperedik (4-6 m magas) a húsos som. Levele 4-10 cm-es, fényes zöld, tojásdad formájú, ősszel sárgás színűre színeződik. Cornus mas virágai apró, sárga, üllő ernyőben csoportosulva, kora tavasszal nyílnak.

Som
Hatóanyaga: C -vitamin, pektin, gyümölcssav, ásványi sók.
Gyógyhatás: roboráló, étvágyjavító, tisztító, frissítő.
Felhasználható: kompót, lekvár, mártás, befőtt, lé, szárítva, szörp, tea.
Szamóca
Hatóanyaga: mint a földieper.

A társulás cserjeszintjében a sziklai gyöngyvessző (Spiraea media) mellett a húsos som (Cornus mas), az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), a cseregalagonya (Crataegus laevigata), a fagyal (Ligustrum vulgare), ...

A cserjésedés másik jól karakterizálható típusa a galagonya-veresgyűrű som cserjés (Solidagini-Cornetum), amely többnyire ártereken, a keményfa-ligeterdők szintjén jöhet létre, és hazánkban a Duna felső és alsó folyására jellemző, ...

FEHÉRTARKA SOM (CORNACEAE)
Alkat: lombhullató dekoratív cserje, de télen birdópiros vesszői is dekoratív hatást keltenek.
Levelei: fehértarkák .
Virágai: fehérek
Termései: kékes-zöldes árnyalatúak nyáron hozza.

A nem túl sűrű cserjeszintben (mivel a kettős lombkorona kevés fényt enged be) gyakori a mogyoró, mellette galagonya, csíkos kecskerágó, bodza, veresgyűrű som jellemző.

Virágos som Red Sunset
Őszi lombszín: feltűnően szép narancsos, vöröses
Levélszín: fehér szélű zöld levelek
Virágszín: vörös-rózsaszín fellevelek május-júniusban
Termés színe: vörös gyümölcs ősszel, télen ...

Cornus mas - Húsos som
Magyarországon természetes körülmények között száraz tölgyesekben, karszterdőkben és bokros déli lejtőkön fordul elő.
Lombhullató laza koronájú terebélyes cserje.Tojásdad levelei ősszel lilásvörös színre váltanak.

Legjellemzőbb cserjéje a húsos som (Cornus mas), a kányabangita (Viburnum opulus) és az egybibéjű galagonya (Crataegus monogyna). A fajgazdag lágyszárú szintben a xerotherm növényfajok dominálnak.

Cserjeszintjük gazdag: él benne mogyoró, veresgyűrű és húsos som, ükörkelonc, ostoménfa. A kányabangitából nemesítették ki a labdarózsát. A gabonarozsda köztes gazdája a savanykás levelű, szép sóskaborbolya.

: csipkebogyó, som, kökény, naspolya, amelyek akkor lesznek jóízűek, zamatosak, édesek ha a dér már megcsípte őket. Ezért az első fagyok után érdemes leszedni őket.

CORNUS ALBA 'SIBIRICA'
Pirosvesszős som
2 m magas, télen élénkpiros vesszőivel díszítő, lombhullató cserje.
Meleg, napos helyet, nem túl száraz talajt kedvel.
Gyakran vágjuk vissza mert a fiatal vesszők szép színűek.

CORNUS alba 'Spaethii' - Tarkalevelű fehér som
MAGASSÁG: 1,5-2 m magas, sűrű bokros
LOMB: sárga levélszél ősszel rózsaszín bemosódással VESSZŐ: élénk korallpiros ...

készült teákat kellemes ízükért fogyasztják: száldop virág (Tilia platyphillos és Tilia cordata), máciesnek nevezett gyepűrózsa (Rosa camina) gyümölcse, az almafa (Malus sylvestris és Malus domestica) virága, a körtefa virága (Pyrus communis), som ...

Elegyítése csoportosan vagy foltosan a puhafás ligeterdők fafajaival - fehér nyár, fehér fűz, vénic szil, cserjeszintben kányabangita, veresgyűrű som - történhet. A fekete nyár foltok javasolt induló hálózata 2 x 2 m.

Fiatalabb cserjéknél a vaskosabb, előző évi vesszőket 4-8 rügyre, a vékonyabbakat 1-3 rügyre érdemes visszavágni. Néhány faj azonban nem tűri az erős metszést, mint például a fehér som (Cornus alba), a boglárkacserje (Kerria japonica).

Ha jó a som termés (húsos - ez már évek óta nincs a száraz nyarak miatt) - abból is készítettem bár - barackkal kevert lekvárt.
Nagyhirtelen ezek jutottak eszembe.

A következő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása szintén nagyon ajánlott: borsó, cékla, fekete áfonya, fokhagyma, paprika, sárgarépa, szilvalekvár, sütőtök, dió, fagyöngy, közönséges galaj, som, kökény, lucerna, körömvirág /nyersen/, szeder termés.

Lásd még: Lásd még: Örökzöld, Rózsa, Fenyő, Citrom, Narancs

Növény  Sokvirágú jázmin  Somfélék

 
RSS Mobile