Kezdőlap (Som)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Som

Növény  Sokvirágú jázmin  Somfélék

Som - Húsos som
Erdei gyümölcsfajta, termését régóta fogyasztják magas C-vitamin tartalma miatt.
Hatóanyag: cukor, pektin, C-vitamin, almasav, festékanyag, illatanyag.


som
A növény leírása:
A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor. Kedveli az erdőket, cserjéseket. Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik.

som
Piros, hosszúkás, csonthéjas erdei gyümölcs.
Ótörök eredetű: türkmén csüm, kun csum. Ez a gyümölcsnév Somogy megye névadója (ahogy Szilágyé a szil).

A "som" jelentése: Bogyós, bokros növény, amely mocsaras területeken található.

Húsos som (Cornus mas)
Veresgyűrűs som (Cornus sanguinea)
Ez egy egyértelműsítő lap, a hasonló nevű szócikkek közötti választást segíti elő.

Törpe ~
Alacsony növekedésű, 50-70 cm magas lombhullató, törpe cserje.
Zöld levelei ősszel foltos-pirosas árnyalatúvá változnak. Fiatal ágai télen fényes pirosak, az idősebb ágak barnás szinezetűek.
Kiváló talajtakaró növény, oldalágaival, vagy sarjakkal gyorsan terjed.

-A Fehér ~ (Cornus alba) néhány méter magas, terebélyes cserje. Levelei hosszúkásak, zöld színűek, ősszel pirosra színeződnek. Vesszői pirosak. Májusban bogernyőben hozza virgait, ősszel pedig sárga színű bogyókat hoz vesszőin. Páratlan természeti látvány.

Húsos ~ Cornus mas
Csillag~ Cornus kousa
Egész Európában megtalálható, középhegységeink alacsonyabb részein és a dombvidékeken mindenütt gyakori.

Húsos ~
A húsos ~ (Cornus mas), a ~félék (Cornaceae) családjába tartozó, egész Európában, így a Kárpát-medencében is elterjedt, 3-7 méter magasra növő cserje. Még a lombosodást megelőzően nyíló sárga virágai nem csak a tavasz első hírnökei, hanem dísze is a kertnek.

A húsos ~ meleg és fényigényes, szárazságtűrő növény. A természetben főként napos, meleg fekvésű helyeken található meg. A laza meszes talajokat kedveli. Növényvédelme nem okoz gondot, mert alig van kártevője.
A húsos ~ virágai kora tavasszal, lombfakadás elött nyílnak.

Virágos ~
Cornus florida
3-5 méteres cserje. A gombvirágzatban májusban nyíló apró, zöldes virágokat 4 nagy fehér murvalevél veszi körül. Üde, savanyú vagy mészmentes talajba ültessük. Félárnyékot kedvelő növény.
Magasság: 3-5 m ...

A húsos ~ alapváltozatával mindenben megegyezik, de termése gyönyörű aranysárga! Teljes érésben kell leszedni, akkor ugyanolyan finom, mint a piros! Különleges ritkaság! Fejlett, termőképes növények kaphatók igen korlátozott mennyiségben! Zóna:4b ...

Veresgyűrű ~ - Sânger
Cornus sanguinea L.
16. ábra. Veresgyűrű ~
a) leveles hajtás virággal, b) termés,
c) téli hajtás, d) mag ...

Húsos ~
Család:
~félék
Jellemzők:
6 m-ig megnövő, rövid, görbe törzsű fa. Az idősebb fa héjkérge szürkésbarna, szabálytalanul felrepedező. Hajtásrendszere hosszú- és rövidhajtásokra különül. A fiatal hajtások szürkészöldek, rányomott szőrűek, a csúcsi részen bordásak.

3-4 méteres magasságra növő ~. Ausztriából származik. Ősszel megjelenő termése nagy méretű (25-30 mm), mártás, likőr és lekvár készítésére is felhasználható.
5a USDA-zóna
Fényigény: ...

Húsos ~ [Cornus mas]
Cornelian cherry dogwood
Virágzó somfa. Ehető piros bogyói augusztus elejére érnek be. Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. A háztartásokban lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle.

Húsos ~ (Cornus mas)
Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, pedig a ~ igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből - különösen vadas húsok mellé való - kiváló lekvár készíthető. C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van, karotinban gazdag.

Húsos ~ - Románul: Corn - Latinul: Cornus mas L.
Melegkedvelő és szárazságtűrő, fényigényes cserje. A hőmérsékleti szélsősé­gekkel szemben érzékeny. Elsősorban a meszes, laza talajokon találjuk, ahol a molyhos- és cseres-tölgyesek állandó és tömeges kísérője. Lassan nő.

Fehér ~ (Cornus alba)
2-3 méter magasra növő, terebélyes cserje. Vesszői pirosak, levelei hosszúkásak, zöldek, ősszel pirosra színeződnek. Virágai bogernyőben májusban nyílnak. Bogyói pedig ősszel sárgás színben pompáznak a vesszőkön.

A ~ termése remek lekvár és dzsem alapanyag, de magas C-vitamin tartalma miatt is érdemes fogyasztani!
Aki szeretne visszatérni Nagymamáink lekvár és dzsem receptjeihez, ültessen kertjébe húsos ~ot, majd ősszel szedje le az ízletes finom vitamindús termést.

A ~ őshonos növényünk. Középhegységeinkben gyakori, a domb- és síkvidékeken ritkább. Elképzelések szerint a Somlóhegy is az oldalát borító somról kapta nevét. Sokféleképpen hasznosítható, mutatós dísznövény, gyümölcse is tápláló. Természetese kertjeinkből ne hiányozzon.
A növény bemutatása ...

Húsos ~ - Cornus mas
2,5 - 4 méteres bokor. 4-10 cm-es levelei fényeszöldek, tojásdad alakúak, ősszel sárgára színeződnek. 10-20 apró sárga virágból álló virágai kora tavasszal, lombfakadás előtt nyílnak.

Húsos ~
Kissé távolabb, a tótól, nagyobb kertekben díszíthet az ágas-bogas ~. A húsos ~ virágai az elsők a között virágoznak, s ehető piros termései ősszel díszítenek.
Sárga íriszek ...

500 g ~;
1/4 pohár víz;
4 gerezd fokhagyma;
1 kávéskanál koriander;
1 kávéskanál hmeli-szunyeli;
2 evőkanál korianderlevél (kindza);
1 evőkanál kaporlevél;
1/2 kávéskanál pirospaprika.

Húsos ~ (Cornus mas) A rügyek átellenesek, sárgászöldek, molyhos pikkelyűek. Levelei rövidnyelűek, oválisak, ép szélűek. Jellemző a 3- 5 ívesen lefutó érpár. A virágok citromsárgák, ülő ernyőben lombfakadás előtt nyílnak. Az első virágzó cserje. Termése hosszúkás cseresznyepiros csontár.

San Csu Jü - ~
Cornus officinalis A nyugati kerteket is gyakran díszítő San Csu Jü a ~félék családjába tartozik, és már Sen Nung is említést tett róla több mint 2000 évvel ezelőtt. A híres növénykutató a somot a középrendű...
Sárgadinnye ...

Nagy bokor, vagy kisebb méretű fává cseperedik (4-6 m magas) a húsos ~. Levele 4-10 cm-es, fényes zöld, tojásdad formájú, ősszel sárgás színűre színeződik. Cornus mas virágai apró, sárga, üllő ernyőben csoportosulva, kora tavasszal nyílnak.

A társulás cserjeszintjében a sziklai gyöngyvessző (Spiraea media) mellett a húsos ~ (Cornus mas), az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), a cseregalagonya (Crataegus laevigata), a fagyal (Ligustrum vulgare), a pannon madárbirs (Cotoneaster matrensis) lehetnek állandó, illetve tömeges kísérők.

FEHÉRTARKA ~ (CORNACEAE)
Alkat: lombhullató dekoratív cserje, de télen birdópiros vesszői is dekoratív hatást keltenek.
Levelei: fehértarkák .
Virágai: fehérek
Termései: kékes-zöldes árnyalatúak nyáron hozza.
Igénye: közepes, jó vízáteresztő, közepes tápanyagellátottságú talajt kedvel.

A nem túl sűrű cserjeszintben (mivel a kettős lombkorona kevés fényt enged be) gyakori a mogyoró, mellette galagonya, csíkos kecskerágó, bodza, veresgyűrű ~ jellemző.

Virágos ~ Red Sunset
Őszi lombszín: feltűnően szép narancsos, vöröses
Levélszín: fehér szélű zöld levelek
Virágszín: vörös-rózsaszín fellevelek május-júniusban
Termés színe: vörös gyümölcs ősszel, télen
Talajigény: jó vízelevezetésű, savanyú kémhatású
Mérete: max 5x5m ...

Cornus alba - Fehér ~, tatár ~
Terebélyes cserje 2-3 méterre nől. Vesszői pirossal, levelei ősszel pirosra színeződnek. Virágai májusban bogernyőben nyílnak. Bogyói ősszel sárgára színeződnek. Szoliterként vagy cserje csoportban is ültethető.
Méret: 20 cm-től 20 cm-ig ...

Legjellemzőbb cserjéje a húsos ~ (Cornus mas), a kányabangita (Viburnum opulus) és az egybibéjű galagonya (Crataegus monogyna). A fajgazdag lágyszárú szintben a xerotherm növényfajok dominálnak. Helyenként nagy foltokat képez az azúrkék virágú erdei gyöngyköles (Lithospermum purpureo-coeruleum).

Cserjeszintjük gazdag: él benne mogyoró, veresgyűrű és húsos ~, ükörkelonc, ostoménfa. A kányabangitából nemesítették ki a labdarózsát. A gabonarozsda köztes gazdája a savanykás levelű, szép sóskaborbolya. Az egybibés galagonya és a fekete bodza értékes és ízletes gyógynövény.

: csipkebogyó, ~, kökény, naspolya, amelyek akkor lesznek jóízűek, zamatosak, édesek ha a dér már megcsípte őket. Ezért az első fagyok után érdemes leszedni őket. Sajnos nagyon romlandóak, ezért szüret után ajánlatos őket frissen elfogyasztani, vagy lefagyasztani.

CORNUS ALBA 'SIBIRICA'
Pirosvesszős ~
2 m magas, télen élénkpiros vesszőivel díszítő, lombhullató cserje.
Meleg, napos helyet, nem túl száraz talajt kedvel.
Gyakran vágjuk vissza mert a fiatal vesszők szép színűek.

CORNUS alba 'Spaethii' - Tarkalevelű fehér ~
MAGASSÁG: 1,5-2 m magas, sűrű bokros
LOMB: sárga levélszél ősszel rózsaszín bemosódással VESSZŐ: élénk korallpiros ...

A következő növényekből készült teákat kellemes ízükért fogyasztják: száldop virág (Tilia platyphillos és Tilia cordata), máciesnek nevezett gyepűrózsa (Rosa camina) gyümölcse, az almafa (Malus sylvestris és Malus domestica) virága, a körtefa virága (Pyrus communis), ~ (Cornus).

javasoljuk, amely a nedvesebb területeken lehet botdugvány (40 cm-es), kevésbé nedves termőhelyen gyökeres dugvány (lehetőleg "A" méretű). Elegyítése csoportosan vagy foltosan a puhafás ligeterdők fafajaival - fehér nyár, fehér fűz, vénic szil, cserjeszintben kányabangita, veresgyűrű ~ - történhet.

Fiatalabb cserjéknél a vaskosabb, előző évi vesszőket 4-8 rügyre, a vékonyabbakat 1-3 rügyre érdemes visszavágni. Néhány faj azonban nem tűri az erős metszést, mint például a fehér ~ (Cornus alba), a boglárkacserje (Kerria japonica). Ezek esetében csak az elöregedett részek kerüljenek kimetszésre.

Ha jó a ~ termés (húsos - ez már évek óta nincs a száraz nyarak miatt) - abból is készítettem bár - barackkal kevert lekvárt.
Nagyhirtelen ezek jutottak eszembe.

A következő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása szintén nagyon ajánlott: borsó, cékla, fekete áfonya, fokhagyma, paprika, sárgarépa, szilvalekvár, sütőtök, dió, fagyöngy, közönséges galaj, ~, kökény, lucerna, körömvirág /nyersen/, szeder termés.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Örökzöld, Rózsa, Fenyő, Citrom, Narancs?

◄ Sokvirágú jázmin   Somfélék ►
 
RSS Mobile