Kezdőlap (Selyemakác)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Selyemakác

Növény  Sellővirág  Selyemfenyő

Selyemakác
Üdv mindenkinek!
19 éves vagyok és édesanyámmal imádjuk a növényeket. Tavaly nyáron kipróbálásképpen a szomszédom selyemakácáról szedett magokkal próbálkoztam szúrópróba szerűen, hogy sikerül-e magról keltetni és nevelni. Nos igaz, hogy csak kettő lett, de még van egy csomó mag.


A Selyemakác dekoratív virágai
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

Selyemakác szaporítása
Magvetés
. A selyemakác-ot magról szaporítják májusban, a szabadban vagy április elején fólia alatt.
A késő ősszel érő magot a vetésig szárazon tároljuk, majd vetés előtt szkarifikáljuk, koptatjuk vagy forrázzuk, hogy a vékony, de porcelánkemény maghéj megrepedjen.

Selyemakác
Albizia Julibrissin

Magassága 6-10 méter lehet, koronája ernyős. Levelei aprók, virágai fényes rózsaszínűek. Júniustól szeptemberig több hullámban nyílnak lilásrózsaszín virágcsomói. Normál csapadékmennyiség elegendő számára. Levelei éjjel felhajlanak (összecsukódnak).

Selyemakác
Albizia julibrissin
Szép, ernyős lombkoronájú kis fa. Levelei az akácra emlékeztetnek, csak sokkal apróbbak, finom megjelenésűek. A lombja, habitusa mellett igen dekoratív hosszan elnyúló virágzása.

Albizia julibrissin - ~
Albizia julibrissin
~
Alacsony bokorfa, ernyősen szétterülő koronával egyedi megjelenésű, egzotikus dísze a kertnek. Virágainak érdekes szépségét a hosszú, tollszerű porzók tömege adja, illata pedig a rovarok széles táborát vonza magához.

Albizzia julibrissin Rouge de Tuiliere (Rouge de Tuiliere ~)
Francia nemesítőknek köszönhetjük ezt a csodálatos növényt, melynek virága legjobban közelíti meg a piros színt. Virágszínt illetően ezt tartják az elsőszámúnak a világon.

~ (Albizia julirissin)
A ~ 6-10 méteres, ernyő alakú kisebb méretű fa.
Júniustól szeptemberig több hullámban nyílik sokporzós lilásrózsaszín porzószálaktól borzas, illatos, díszes virágcsomói.
Virágzáskor a méhek előszeretettel látogatják.

~/Akciós!/
Albizia julibrissin
Kissé fagyérzékeny!Takarást igényel télen! ...

~
Meleg, védett, napsütötte fekvésbe telepítsük, ahol a hajtások jól beérhetnek. A meszes talajokat kedveli. Szoliterként telepítsük.
Oldalak 123 ...

~
Virágzó díszfa jellemzői: 6-10 méteres, ernyős koronájú, különlegesen szép fa. Gyors növekedésű, finom lombozatú, tartós virágzású parkfa. Lilás-rózsaszínű virágai egész nyáron nyílnak. Védett, napos fekvést, mérsékelten száraz talajt igényel.
- magassága: 6-10 m ...

~ - Albizia julibrissin
Fa termetű; koronája terebélyes. Vesszeje szögletes, kopasz. Levele szárnyaltan, 40-50 sarló alakú, hosszúkás, kb. 1 cm hosszú görbe levélkéből összetett, melyek éjszakánként redősen összehajlanak.

~
Albizia julibrissin / ~
Talajigény: Mérsékelten száraz talaj
Fényigény: Védett, napos, meleg területek
Vízigény:
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

Japántól - Iránig elterjedt, gyönyörű szép, értékes díszfa a ~. Gyönyörű lombozata és még gyönyörűbb virágzata miatt közkedvelt, kisebb termetű díszfa. Terebélyes koronájú, kétszeresen szárnyasan összetett levelei zöld színűek.

Albizia julibrissin - Perzsa ~, fátyolakác
Azon ritka növényfajok egyike, amely Nyugat-Európában nem él meg, míg Magyarországon igen. Tőlünk nyugatra a hajtások nem tudnának beérni a hűvös nyár miatt. Keleti hangulatú habitusa különlegessé teszi a növényt.

~
6 - 8 méter magasra növő, ernyős koronájú fácska.
levelei az akácra emlékeztetnek, de sokkal aprób levelekből állnak.
Igen dekoratív növény a hosszan elnyúló virágzásával.
Virágai rózsaszínűek és pamacsszerűek, egész nyáron, még ősz elején is nyílnak.

(Piros virágú ~)
Finom lombú, egzotikus megjelenésű, ernyős koronájú díszfa. Az alapfajnál erősebb rózsaszín, lilásbordóba hajló bojtszerű virágai szinte egész nyáron nyílnak. Fiatal korban fagyérzékeny, később igen ellenálló.

A kertészetünkben több változatban is kapható ~ (Albizzia julibrissin) közeli rokona érdemli ki a fás szárúak között a leggyorsabban fejlődő növény címet. A Malajziában élő Albizzia falcata egy év alatt akár 10 métert is nőhet! ...

(mert miért áll ki árván, levél nélkül a földből például ~fa, magnólia, ezeket nagy játékok árán leskalpolta). De úgy vagyok vele, ha minden megmaradna, nem pusztulna ki, akár a kutya révén is, miért is kellene belátogatnom a kertészetekbe?

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsa, Magas, Örökzöld, Virágzás, Mediterrán?

◄ Sellővirág   Selyemfenyő ►
 
RSS Mobile