Kezdőlap (Sáfrány)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sáfrány

Növény  Sadler-imola  Sáfrányfű

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)
A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice, trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a fészkesek családjába tartozó növény.


Sáfrányos szeklice
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Olajözön szócikkből átirányítva) ...

Sáfrányos szeklice
EGY MÉLTÁNYTALANUL ELFELEDETT
GYÓGYNÖVÉNY
Carthamus tinctorius ...

Sáfrányos szeklice
A teljes nyílás után szedik a csöves virágokat (szirmok). Élelmiszerek, cukrászati készítmények, gyógyszerek, borok színezésére alkalmas. Teája nyálkaoldó hatású. Nyugat-Európában kaszatterméséből érelmeszesedést gátló olajat nyernek.

A sáfrány hatásosan befolyásolja a kedélyállapotot
A sáfrányt a hagyományos perzsa orvoslás a depresszió kezelésére használta17, de erről nincsenek dokumentált adataink. Ez a korai használat vezetett oda, hogy korunkban is elkezdték kutatni a sáfrány hangulatra való hatását.

~
(növ., Crocus L.), a nősziromfélék üve, mintegy 50 faja (hazánkban 6) Európa D-i, Ázsia Ny-i részén és Mauritaniában terem. Földben hagymagumój van, levele keskeny szálas; virágleple nagy, csillagszerü, a csöve hosszu, a levél tövéből ered, a tetején hat metszete van.

~
A ~ (Crocus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó növénynemzetség, illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése.

~
Krókusz, ennek sárga változata, amely fűszer- és festőnövényként is használatos volt.
A késői latin safranum átvétele német közvetítéssel, forrása az arab zaferán.

~
Magassága: 5-10 cm; felálló virágszár
Virágzási ideje: fajtól függően februáráprilis
Hagymagumós évelő ...

A ~ színe vöröses barnás színű, aromás illatú, íze pedig kesernyés.
Ételek színezéséhez is használják.
Fűszerként kiváló húslevesekhez, mártásokhoz, tésztákhoz, süteményekhez és rizottókhoz. De ha nincs ~ kéznél, helyettesíthetjük ~os szeklicével is.

Egy kilogramm ~bibe kinyeréséhez 160 000 virágra van szükség. A spanyolok és franciák nagy mennyiségben termesztik. A ~bibe fűszerként, festékként, illatszerként és gyógyszerként egyaránt felhasználható és népszerű. Nagy értéke miatt hamisítják is.

A ~os szeklice élettani és gyógyhatása:


Szív- és érrendszer: ...

~os zebralevél
Calathea crocata
A ~os zebralevél rendkívűl változatos levélformájával és azok mintázatával tűnik ki a szobanövények sorából. Virága narancssárga vagy sárga. Nem mérgező. Kicsi, napos, egyenletesen meleg helyiségbe, gyerekszobába munkahelyre, irodába tartható sikerrel.

A ~ a világ egyik legdrágább fűszere: a jóféle ~, Crocus sativus bibéit gyűjtik. A hazai fajok mind védettek! A nemzetség tagjai dísznövények is.

Illír ~ - Crocus tommasinianus
Védett növények: zárvatermők.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Zárvatermők törzse.

Ősszel virágzó krókusz különlegesség a kerti ~ (Crocus sativus). Káprázatos szépségű virágát októberben hozza. A viráglepel ibolyáslila, a virág alapja majdnem fekete, a lepel sötétebb árnyalattal erezett. Fűszerként a narancsvörös bibét gyűjtik.

Hong Hua - kerti pór~
Cartliamus tinctorius
A Hong Hua, vagy kerti pór~ (olajözön) egy ~fajta. A Kínai Orvoslás szemlélete szerint a gyógynövények külső megjelenése általában összhangban van terápiás, gyógyító hatásukkal.

Kezdőlap / Magyarország növényvilága / Kárpáti ~
Kezdőlap
A kezdeményezésről ...

~
Latinnév: Crocus sativus L.
Családnév: Nősziromfélék családja (Iridaceae)
Ázsiai eredetű, Európában is termesztett fűszernövény. Termesztése a tulipánéhoz hasonló. A narancssárga bibét használják (Croci stigma), mely háromágú, egyenként szedik ki a virágból.

~
Csak gyér füves területen, bokrok szélén marad meg tartósan. A legtöbb faj napos helyet, jó vízgazdálkodású talajt igényel. Ismertek ősszel és tavasszal virágzó fajok.
A ~
Tulipán ...

~ok
A nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó ~ok (Crocus sp.) is már a tél végén vidám színpompát varázsolhatnak a kertbe, és az ébredező rovarok számára nélkülözhetetlen táplálékkal szolgálnak.

~os zebralevél (Calathea crocata)
Kivételnek számít a családjában, ugyanis nem csak méretes levelei, de aranysárga murvalevelekkel tarkított virágzata is díszít. Lehetőleg esővízzel vagy forralt és lehűtött csapvízzel locsoljuk, rendszeresen fürdessük.

~: húsleves, tészta, vaj, sajt, bor és süteményszínezésre.
~os szeklice: levesek, sütemények, italok színezésére.
Szagosmüge: bólék, pálinkák, csemegeborok, gyomorkeserű likőrök.

~virágokat növesztett körülöttük.
Mindez persze nem akadályozta meg Hérát abban,
hogy roppant változatos módszereket eszeljen ki ...

~os szeklice
Népies neve: magyar pirosító, olajözön, pór~, szeklice
Nálunk több helyen termesztett, sátorozó fészkű fűszernővény. A fészekből kicsipegetett szirmok szolgáltatják a fűszert. Egyes konyhaételek, sütemények, tészták, italok színezésére használják.
Szegfűbors ...

~
(Crocosmia)
Hagymagumós évelők, melyeket többnyire nyáron nyíló, élénk színű virágaikért ültetnek. Kard alakú felálló leveleik sűrű csomókat alkotnak. Fagytűrők, nyílt, napos helyet, és jó vízgazdálkodású talajt kedvelnek.

~
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
MAURERS SCHWEDENBITTER 2,5% alkoholtartalommal
MAURERS SVÉDCSEPP oldat ...

~
A ~ az egyik legősibb, nagy becsben tartott fűszernövény, amelyről már az ókor szent iratok is említést tettek. A depresszió, premenses szindróma oldására is alkalmazható.
~os szeklice ...

A ~ról
A ~ a világ egyik legrégibb és legdrágább fűszere, mivel felhasználásra kerülő bibék betakarítása igen fáradtságos munka. Az ősszel nyíló virágokból kézzel szedik a porzókat, melyekből kb. 100000 darab ad ki fél kiló fűszert.

~ (Crocosmia): heteken át bontja tűzpiros virágait. Társíthatjuk margarétával, vagy fehér illetve sárga kúpvirággal. Vízáteresztő földbe ültessük, hogy a téli nedvesség ne károsítsa a gumókat. Télre takarást igényel.

Pór~ vagy ~os szeklice
Virágzatának festékanyaga ételszínezésre való, magjából olajat préselnek. Kiválóan helyettesíti a valódi ~t. Recepteket adok.
(cikksz: kül026)
ď"ż ...

Tarka ~ - Crocus reticulatus Stev.
A tarka ~ egyike legkorábban nyíló vadvirágainknak.

SÁFRÁNY valódi
...
Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók...

~os szeklice (pór~, olajözön)
Fehér (angol) és fekete (francia) mustár
Kerti zsázsa (salátatorma, vadmustár, szépítőfű) ...

~
Crocosmia 'Voyager' / ~
Talajigény: Tápdús, jó vízelvezetésű, humuszos talaj
Fényigény: Napos területek
Vízigény: jó vízgazdálkodású talajt igényel
Magasság: 80-100 cm
Tőtávolság: 40 cm
Virágzása: augusztustól-szeptemberig ...

~
(Crocus sativus)
Gyógyhatása: Koleszterin, az artériák, lerakódás okozta érszűkület, magas vérnyomás, nőgyógyászati problémák. A bibeszárat forró vízben áztatva készített ital a szívinfraktus megelőzésére és a menstruáció elősegítésére alkalmas.

A ~ neve az arab eredetű za'faran szóból származik. Jellegzetes mediterrán növények, mert 80 fajuk közül a legtöbb a Földközi-tenger medencéjében és a Közel-Keleten található. Kultúrtörténetük az emberiséggel egyidős, hiszen már egyiptomi papiruszok és a Biblia is említik.

Csippék J.: ~osok a felvidéken. (N. M. É.) 1910.
Csoma J.: A magyar heraldika korszakai. 1913.
Degen Á.: Clusius botanikai jelentősége. (T. K. pótf.) 1926.

Szeklice, ~os szeklice, pór~, olajözön
Carthamus tinctorius
Teája nyálkaoldó hatású.
Szélfű, Egynyári szélfű
Mercurialis annua
A drogot az állatgyógyászatban hashajtóként és vizelethajtóként alkalmazzák.

Alakja, mint egy 80-100 cm magaságot is elérő, Afrikából származó mutatós évelő a ~, melyet télire takarni kell, csak védett helyen telel át takarás nélkül a crocozmia. Levelei hosszúkásak kardalakúak az íriszekéhez hasonló, sötétzöld színűek.

Magyar név: ~os imola
Latin név: Centaurea solstitialis
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

Crocosmia Emily Mckenzie ~,narancssárga izzó piros középpel
Crocosmia Lucifer ~, piros virág
Crocosmia Voyager ~, sárga virág
Delosperma cooperi bíborvörös délvirág
Delosperma nubigeum sárga délvirág
Delphinium grandiflorum Blue Wawe törpe szarkaláb
Delphinium M.F.

Crocus heuffelianus HERBERT - Kárpáti ~
Crocus reticulatus STEV. - Tarka ~
Crocus tommasinianus HERBERT - Illír ~
Gladiolus imbricatus L. - Réti kardvirág
Gladiolus palustris GAUD. - Mocsári kardvirág
Iris aphylla L. subsp. hungarica (W. ET K.) HEGI - Magyar nőszirom ...

Calathea crocata / ~os zebralevél
Általános: Félméteres magasságot elérő növény, melynek levelei egyszerűek, ép szelűek, hosszúkás-tojásdad alakúak, színük sötétzöld, fonákuk pedig sötét barnásvörös.

Régi írások bizonyítják, hogy már időszámításunk előtt több ezer évvel egyes fűszernövényeket például a köményt, a koriandert, az ánizst, a kaprot, a hagymát, a ~t satöbbi már az egyiptomiak, a kínaiak, a görögök, és a rómaiak is ismerték és termesztették.

Napjainkra feledésbe merült, igen hatásos gyógynövényünket a ~os szeklicét mutatjuk be. A kerti pór~, más néven olajözön vagy ~os szeklice (Carthamus tinctorius) trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a őszirózsafélék családjába tartozó növény.

A kerti dísznövényként használt sárga virágú ~ok az arany~ (C. flavus), míg a fehér és lila virágúak a kerti ~ (C. vernus) nemesített fajtái.

A kurkumin, ami az indiai ~ hatóanyaga, lehetséges antioxidáns. Azonban, a gyomor-bélrendszer emésztőnedvei gyorsan bontják a kurkumint, ezért a vérbe csak kevés jut be.

Cáki konglomerátum, a fehér ~, osztrák és alpesi tarsóka, hármaslevelű kakukktorma, hegyi lednek, széleslevelű harangvirág valamint az alpesi sáska, az óriás medvelepke, a kárpáti, az alhavasi és a feketebordás aranyfutrinka, a foltos szalamandra, a fekete gólya, a fehérhátú fakopáncs, ...

Calathea crotata - ~os zebralevél
Tudjon meg többet a növényről a Videólexikonban!
Levelei nagyok.Virágai sárgák sokáig díszítenek.Huzatra érzékeny,mészmentes vizet igényel.Estére a levelei össze csukódnak.

10 gr aloe,5 gr mirha,0,2 gr ~, 10 gr szennalevél, 10 gr. kámfor, 10 gr rebarbaragyökér, 10 gr kurkumagyökér, 10 gr theriak venezian, 5 gr bábakalácsgyökér, 10 gr angyalgyökér, 10 gr manna ...

Borágó, brokkoli, büdöske, Csalán, dália, golgota virág, gyógynövény, hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, krizantém, Levendula, Lóhere, lonc, mályvarózsa, menta, méreganyag, muskátli, napraforgó, orgona, pitypang, rózsa, ~, ...

Virágai: rolytosszírmuak, félduplák, ~szerü virágai dekoratívak, általában bókolnak. Színkeverék: lila-piros-fehér-rózsaszín keverékei.
Igénye: laza, közepes tápanyagellátottságú talajt kedvel.
Fényigénye: nap és félárnyékos területek.

Hygrocybe persistens ; Hygrocybe acutoconica : ~sárga nedűgomba.
Nemzetség: Hygrocybe
Család: Hygrophoraceae, csigagombák családja.

Crocosmia 'Emily McKenzie'
Kerti ~
Származás:
Az alapfaj hazája dél-Afrika. Nemesített fajta.

Szintén a láp területén találja meg élőhelyét a széleslevelű hídőr, a tőzegeper és a lápi csalán. A kárpáti ~ kora tavasszal elsőként virágzik a tó környékének egyik homokhátán.

Virágszirmait ételek (rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények) fűszerezésére, színezésére használhatjuk, melyeknek ~ színt és enyhén csípős ízt kölcsönöz.

Orvosi Tüdőfű (Lungworth - Pulmonaria officinalis)
Kakukkfű (Thyme - Thymus vulgaris)
Édesgyökér (Liquorice root - Glycyrrhiza glabra)
Ökörfarkkóró (Orange mullein - Verbascum phlomoides)
~os Szeklice (Safflower - Carthamus tinctorius) ...

Magunk is elkészíthetjük, bár többféle recept is rendelkezésünkre áll ehhez: joghurt, gyömbér, fokhagyma, kumin, garma massal, ~ általában szerepel bennük. A tandoor egy hagyományos, indiai, agyadból épített sütő alkalmatosság, amiről az étel a nevét kapta.

Az egyik ilyen itt-ott még fellelhető növény a február végén, március elején virágzó, gyönyörű lila színű egyhajúvirág, vagy ismertebb nevén tavaszi kikerics. Hasonló korai és ritka a fehéres vagy lilás lepellevelű, három ibolyás színű csíkkal ékes tarka ~. Szigorúan védettek.

Szárított virágát ételeink színezésére, "befestésére", ~ként, illetve annak pótlására használhatjuk fel. Gyökerét felfőzve likőrök vagy gyógyborok készítésénél alkalmazhatjuk; kesernyés ízt kölcsönöz az italoknak, de gyógyhatása kiváló (mértékkel használva).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hagyma, Zsálya, Rózsa, Fokhagyma, Narancs?

◄ Sadler-imola   Sáfrányfű ►
 
RSS Mobile