Kezdőlap (Sáfrány)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sáfrány

Növény  Sadler-imola  Sáfrányfű

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)
A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice, trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a fészkesek családjába tartozó növény.


Sáfrányos szeklice
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Olajözön szócikkből átirányítva) ...

Sáfrányos szeklice
EGY MÉLTÁNYTALANUL ELFELEDETT
GYÓGYNÖVÉNY
Carthamus tinctorius ...

Sáfrány (Crocus) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld. Éves növekedése, kedvező körülmények között akár 1 m is ! ...

Sáfrányos szeklice
A teljes nyílás után szedik a csöves virágokat (szirmok). Élelmiszerek, cukrászati készítmények, gyógyszerek, borok színezésére alkalmas. Teája nyálkaoldó hatású. Nyugat-Európában kaszatterméséből érelmeszesedést gátló olajat nyernek.

A sáfrány hatásosan befolyásolja a kedélyállapotot
A sáfrányt a hagyományos perzsa orvoslás a depresszió kezelésére használta17, de erről nincsenek dokumentált adataink. Ez a korai használat vezetett oda, hogy korunkban is elkezdték kutatni a sáfrány hangulatra való hatását.

sáfrány
(növ., Crocus L.), a nősziromfélék üve, mintegy 50 faja (hazánkban 6) Európa D-i, Ázsia Ny-i részén és Mauritaniában terem. Földben hagymagumój van, levele keskeny szálas; virágleple nagy, csillagszerü, a csöve hosszu, a levél tövéből ered, a tetején hat metszete van.

Sáfrány
A sáfrány (Crocus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó növénynemzetség, illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése.

sáfrány
Krókusz, ennek sárga változata, amely fűszer- és festőnövényként is használatos volt.
A késői latin safranum átvétele német közvetítéssel, forrása az arab zaferán.

Sáfrány
Magassága: 5-10 cm; felálló virágszár
Virágzási ideje: fajtól függően februáráprilis
Hagymagumós évelő ...

A sáfrány színe vöröses barnás színű, aromás illatú, íze pedig kesernyés.
Ételek színezéséhez is használják.
Fűszerként kiváló húslevesekhez, mártásokhoz, tésztákhoz, süteményekhez és rizottókhoz. De ha nincs sáfrány kéznél, helyettesíthetjük sáfrányos szeklicével is.

A sáfrány nevű fűszert a Crocus sativus nevű fajtából állítják elő, amihez 1 kg sáfrányhoz egymillió bibe szükséges.
Így jelenleg ez a világ legdrágább fűszere, amely ősszel virágzik, mindössze két hétig, ekkor szedik le, és szárítják a bibéjét.

Egy kilogramm sáfránybibe kinyeréséhez 160 000 virágra van szükség. A spanyolok és franciák nagy mennyiségben termesztik. A sáfránybibe fűszerként, festékként, illatszerként és gyógyszerként egyaránt felhasználható és népszerű. Nagy értéke miatt hamisítják is.

Sáfrány (Crocus)
A sáfrány a tél gyermeke. Egy kis hó nem árthat meg neki. Csak megrázza magát, és máris Újra régi fényében pompázik. Nemcsak a szabadban, a lakásban is csodálatos látványt nyújt.

A sáfrányos szeklice élettani és gyógyhatása:


Szív- és érrendszer: ...

Sáfrányos zebralevél
Calathea crocata
A sáfrányos zebralevél rendkívűl változatos levélformájával és azok mintázatával tűnik ki a szobanövények sorából. Virága narancssárga vagy sárga. Nem mérgező. Kicsi, napos, egyenletesen meleg helyiségbe, gyerekszobába munkahelyre, irodába tartható sikerrel.

A sáfrány a világ egyik legdrágább fűszere: a jóféle sáfrány, Crocus sativus bibéit gyűjtik. A hazai fajok mind védettek! A nemzetség tagjai dísznövények is.

Illír sáfrány - Crocus tommasinianus
Védett növények: zárvatermők.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Zárvatermők törzse.

Ősszel virágzó krókusz különlegesség a kerti sáfrány (Crocus sativus). Káprázatos szépségű virágát októberben hozza. A viráglepel ibolyáslila, a virág alapja majdnem fekete, a lepel sötétebb árnyalattal erezett. Fűszerként a narancsvörös bibét gyűjtik.

Hong Hua - kerti pórsáfrány
Cartliamus tinctorius
A Hong Hua, vagy kerti pórsáfrány (olajözön) egy sáfrányfajta. A Kínai Orvoslás szemlélete szerint a gyógynövények külső megjelenése általában összhangban van terápiás, gyógyító hatásukkal.

Kezdőlap / Magyarország növényvilága / Kárpáti sáfrány
Kezdőlap
A kezdeményezésről ...

SÁFRÁNY, jóféle - Crocus sativus
-Fűszernövények-
A sáfrány ismert és értékes, jellegzetesen pirosas-narancsos színű fűszer, ételszínezék, valamint gyógyászati alapanyag. A terméket a jóféle sáfrány (Crocus sativus) virágának szárított bibéjéből vagy porzóiból nyerik.

Sáfrány
Latinnév: Crocus sativus L.
Családnév: Nősziromfélék családja (Iridaceae)
Ázsiai eredetű, Európában is termesztett fűszernövény. Termesztése a tulipánéhoz hasonló. A narancssárga bibét használják (Croci stigma), mely háromágú, egyenként szedik ki a virágból.

Sáfrány
Csak gyér füves területen, bokrok szélén marad meg tartósan. A legtöbb faj napos helyet, jó vízgazdálkodású talajt igényel. Ismertek ősszel és tavasszal virágzó fajok.
A sáfrány
Tulipán ...

Sáfrányos szeklice:
A termésből hidegen nyert olaját étkezési célokra, illetve a gyógyászatban érelmeszesedést megelőző és gyógyító szerként is hasznosítják.

Sáfrányok
A nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó sáfrányok (Crocus sp.) is már a tél végén vidám színpompát varázsolhatnak a kertbe, és az ébredező rovarok számára nélkülözhetetlen táplálékkal szolgálnak.

Sáfrányos zebralevél (Calathea crocata)
Kivételnek számít a családjában, ugyanis nem csak méretes levelei, de aranysárga murvalevelekkel tarkított virágzata is díszít. Lehetőleg esővízzel vagy forralt és lehűtött csapvízzel locsoljuk, rendszeresen fürdessük.

Sáfrány: húsleves, tészta, vaj, sajt, bor és süteményszínezésre.
Sáfrányos szeklice: levesek, sütemények, italok színezésére.
Szagosmüge: bólék, pálinkák, csemegeborok, gyomorkeserű likőrök.

sáfrányvirágokat növesztett körülöttük.
Mindez persze nem akadályozta meg Hérát abban,
hogy roppant változatos módszereket eszeljen ki ...

Sáfrányos szeklice
Népies neve: magyar pirosító, olajözön, pórsáfrány, szeklice
Nálunk több helyen termesztett, sátorozó fészkű fűszernővény. A fészekből kicsipegetett szirmok szolgáltatják a fűszert. Egyes konyhaételek, sütemények, tészták, italok színezésére használják.
Szegfűbors ...

Sáfrány
(Crocosmia)
Hagymagumós évelők, melyeket többnyire nyáron nyíló, élénk színű virágaikért ültetnek. Kard alakú felálló leveleik sűrű csomókat alkotnak. Fagytűrők, nyílt, napos helyet, és jó vízgazdálkodású talajt kedvelnek.

Sáfrányszeklice
Latin név: Carthamus tinctorius
Család: Asteraceae (Fészkesvirágzatúak) ...

Sáfrány
(Crocus sativus)
Gyógyhatása: Koleszterin, az artériák, lerakódás okozta érszűkület, magas vérnyomás, nőgyógyászati problémák. A bibeszárat forró vízben áztatva készített ital a szívinfraktus megelőzésére és a menstruáció elősegítésére alkalmas.

Sáfrány
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
MAURERS SCHWEDENBITTER 2,5% alkoholtartalommal
MAURERS SVÉDCSEPP oldat ...

A sáfrányról
A sáfrány a világ egyik legrégibb és legdrágább fűszere, mivel felhasználásra kerülő bibék betakarítása igen fáradtságos munka. Az ősszel nyíló virágokból kézzel szedik a porzókat, melyekből kb. 100000 darab ad ki fél kiló fűszert.

Sáfrány (Crocosmia): heteken át bontja tűzpiros virágait. Társíthatjuk margarétával, vagy fehér illetve sárga kúpvirággal. Vízáteresztő földbe ültessük, hogy a téli nedvesség ne károsítsa a gumókat. Télre takarást igényel.

Pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice
Virágzatának festékanyaga ételszínezésre való, magjából olajat préselnek. Kiválóan helyettesíti a valódi sáfrányt. Recepteket adok.
(cikksz: kül026)
ď"ż ...

Tarka sáfrány - Crocus reticulatus Stev.
A tarka sáfrány egyike legkorábban nyíló vadvirágainknak.

SÁFRÁNY valódi
...
Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók...

Sáfrányos szeklice (pórsáfrány, olajözön)
Fehér (angol) és fekete (francia) mustár
Kerti zsázsa (salátatorma, vadmustár, szépítőfű) ...

Sáfrány
Crocosmia 'Voyager' / Sáfrány
Talajigény: Tápdús, jó vízelvezetésű, humuszos talaj
Fényigény: Napos területek
Vízigény: jó vízgazdálkodású talajt igényel
Magasság: 80-100 cm
Tőtávolság: 40 cm
Virágzása: augusztustól-szeptemberig ...

A sáfrány termesztése kertünkben! Az első tavaszi napsugár hatására kertünkben megjelennek a színes kis sáfrányok(crocus), amelyek jelzik számunkra itt...

A sáfrány neve az arab eredetű za'faran szóból származik. Jellegzetes mediterrán növények, mert 80 fajuk közül a legtöbb a Földközi-tenger medencéjében és a Közel-Keleten található. Kultúrtörténetük az emberiséggel egyidős, hiszen már egyiptomi papiruszok és a Biblia is említik.

Csippék J.: Sáfrányosok a felvidéken. (N. M. É.) 1910.
Csoma J.: A magyar heraldika korszakai. 1913.
Degen Á.: Clusius botanikai jelentősége. (T. K. pótf.) 1926.

Szeklice, Sáfrányos szeklice, pórsáfrány, olajözön
Carthamus tinctorius
Teája nyálkaoldó hatású.
Szélfű, Egynyári szélfű
Mercurialis annua
A drogot az állatgyógyászatban hashajtóként és vizelethajtóként alkalmazzák.

A gyömbérfélékhez tartozó kurkuma, vagy más néven indiai sáfrány Dél-Ázsiában őshonos, Indiában és Kínában ősidők óta termesztett lágyszárú évelő növény. Általában fűszernövényként ismert, gyakori összetevője különböző fűszerkeverékeknek.

Alakja, mint egy 80-100 cm magaságot is elérő, Afrikából származó mutatós évelő a sáfrány, melyet télire takarni kell, csak védett helyen telel át takarás nélkül a crocozmia. Levelei hosszúkásak kardalakúak az íriszekéhez hasonló, sötétzöld színűek.

Magyar név: Sáfrányos imola
Latin név: Centaurea solstitialis
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

Crocosmia Emily Mckenzie sáfrány,narancssárga izzó piros középpel
Crocosmia Lucifer sáfrány, piros virág
Crocosmia Voyager sáfrány, sárga virág
Delosperma cooperi bíborvörös délvirág
Delosperma nubigeum sárga délvirág
Delphinium grandiflorum Blue Wawe törpe szarkaláb
Delphinium M.F.

Crocus heuffelianus HERBERT - Kárpáti sáfrány
Crocus reticulatus STEV. - Tarka sáfrány
Crocus tommasinianus HERBERT - Illír sáfrány
Gladiolus imbricatus L. - Réti kardvirág
Gladiolus palustris GAUD. - Mocsári kardvirág
Iris aphylla L. subsp. hungarica (W. ET K.) HEGI - Magyar nőszirom ...

Calathea crocata / Sáfrányos zebralevél
Általános: Félméteres magasságot elérő növény, melynek levelei egyszerűek, ép szelűek, hosszúkás-tojásdad alakúak, színük sötétzöld, fonákuk pedig sötét barnásvörös.

Régi írások bizonyítják, hogy már időszámításunk előtt több ezer évvel egyes fűszernövényeket például a köményt, a koriandert, az ánizst, a kaprot, a hagymát, a sáfrányt satöbbi már az egyiptomiak, a kínaiak, a görögök, és a rómaiak is ismerték és termesztették.

Napjainkra feledésbe merült, igen hatásos gyógynövényünket a sáfrányos szeklicét mutatjuk be. A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a őszirózsafélék családjába tartozó növény.

A kerti dísznövényként használt sárga virágú sáfrányok az aranysáfrány (C. flavus), míg a fehér és lila virágúak a kerti sáfrány (C. vernus) nemesített fajtái.

Sáfrányos szeklicével vagy hibiszkusszal kombinálva segít a menstruáció szabályozásában.
Energetikailag keserű, pikáns, fanyar, édes.
A középkor nagy gyógyítója, Avicenna nyerte ki először a rózsa olajat és alkalmazta masszírozáshoz.

Cáki konglomerátum, a fehér sáfrány, osztrák és alpesi tarsóka, hármaslevelű kakukktorma, hegyi lednek, széleslevelű harangvirág valamint az alpesi sáska, az óriás medvelepke, a kárpáti, az alhavasi és a feketebordás aranyfutrinka, a foltos szalamandra, a fekete gólya, a fehérhátú fakopáncs, ...

Calathea crotata - Sáfrányos zebralevél
Tudjon meg többet a növényről a Videólexikonban!
Levelei nagyok.Virágai sárgák sokáig díszítenek.Huzatra érzékeny,mészmentes vizet igényel.Estére a levelei össze csukódnak.

10 gr aloe,5 gr mirha,0,2 gr sáfrány, 10 gr szennalevél, 10 gr. kámfor, 10 gr rebarbaragyökér, 10 gr kurkumagyökér, 10 gr theriak venezian, 5 gr bábakalácsgyökér, 10 gr angyalgyökér, 10 gr manna ...

Borágó, brokkoli, büdöske, Csalán, dália, golgota virág, gyógynövény, hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, krizantém, Levendula, Lóhere, lonc, mályvarózsa, menta, méreganyag, muskátli, napraforgó, orgona, pitypang, rózsa, Sáfrány, ...

Virágai: rolytosszírmuak, félduplák, sáfrányszerü virágai dekoratívak, általában bókolnak. Színkeverék: lila-piros-fehér-rózsaszín keverékei.
Igénye: laza, közepes tápanyagellátottságú talajt kedvel.
Fényigénye: nap és félárnyékos területek.

Hygrocybe persistens ; Hygrocybe acutoconica : sáfránysárga nedűgomba.
Nemzetség: Hygrocybe
Család: Hygrophoraceae, csigagombák családja.

Crocosmia 'Emily McKenzie'
Kerti sáfrány
Származás:
Az alapfaj hazája dél-Afrika. Nemesített fajta.

Szintén a láp területén találja meg élőhelyét a széleslevelű hídőr, a tőzegeper és a lápi csalán. A kárpáti sáfrány kora tavasszal elsőként virágzik a tó környékének egyik homokhátán.

Orvosi Tüdőfű (Lungworth - Pulmonaria officinalis)
Kakukkfű (Thyme - Thymus vulgaris)
Édesgyökér (Liquorice root - Glycyrrhiza glabra)
Ökörfarkkóró (Orange mullein - Verbascum phlomoides)
Sáfrányos Szeklice (Safflower - Carthamus tinctorius) ...

Magunk is elkészíthetjük, bár többféle recept is rendelkezésünkre áll ehhez: joghurt, gyömbér, fokhagyma, kumin, garma massal, sáfrány általában szerepel bennük. A tandoor egy hagyományos, indiai, agyadból épített sütő alkalmatosság, amiről az étel a nevét kapta.

A terület flórájában még vannak bizonyos dealpin fajok (hamvas éger - Alnus incana, szőrös baraboly - Chaerophyllum hirsutum, fehér sáfrány - Crocus albiflorus), főleg a folyók mellett leereszkedve.

Az egyik ilyen itt-ott még fellelhető növény a február végén, március elején virágzó, gyönyörű lila színű egyhajúvirág, vagy ismertebb nevén tavaszi kikerics. Hasonló korai és ritka a fehéres vagy lilás lepellevelű, három ibolyás színű csíkkal ékes tarka sáfrány. Szigorúan védettek.

Szárított virágát ételeink színezésére, "befestésére", sáfrányként, illetve annak pótlására használhatjuk fel. Gyökerét felfőzve likőrök vagy gyógyborok készítésénél alkalmazhatjuk; kesernyés ízt kölcsönöz az italoknak, de gyógyhatása kiváló (mértékkel használva).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hagyma, Zsálya, Rózsa, Fokhagyma, Narancs?

◄ Sadler-imola   Sáfrányfű ►
 
RSS Mobile