Kezdőlap (Ricinus)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ricinus

Növény  Ribizli  Rigópohár

Ricinus
A ricinus mérgező növény, a kutyatejfélék csoportjába tartozik. Leginkább trópusi éghajlaton alakul ki, de már hazánkban is kertekben megtalálható. Gyógyászati célokra magját hasznosítják magas zsíros olaja miatt.
Hatóanyag: oleum ricini, kasztorolaj, ricin, ricinin.


Ricinus
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ricinus mag szócikkből átirányítva) ...

Ricinus
A Ricinus népies neve: Csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny. A Ricinus leírása A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik. A trópusokon örökzöld, hazánkban egynyári növény.

Ricinusolaj csomagok
Egyik legfontosabb és mégis legkevésbé alkalmazott módszer a ricinusolaj csomag használata. A csomag gazdaságos és hatásos mód a ricinussav és egyéb gyógyító összetevők közvetlenül a testszövetekbe felszívódásához.

Ricinus
(növ.), csodafa v. csodafű, jónásfája, jónástökszár, jónáskabak, kikojona, cici, kiki, kikinos, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujju fű, kerti berzseny, törökmag, Bock Kreuterbuchjának 105. old. Phaselum Romanum, azaz római bab, R. Tourn.

~
Olajos magvú növény, amelynek olaja hashajtóként használatos.
Latin szó, tkp. kullancs, tetű, a növény magva ugyanis e rovarokra emlékeztet.

~ communis
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez
Rendelhető ...

A ~ (~ communis) a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó ~ nemzetség egyetlen faja. A trópusi Afrikából származó (i. e. 4000 környéki egyiptomi sírokban már megtalálható a magja), a Földközi-tenger mellékén meghonosodott gyógy- és dísznövény.

A ~t ősidők óta termesztik Kelet-Indiában és a trópusokon.
A magjának hashajtó olajáért (kasztorolaj, oleum ricini) sok helyen nagy mennyiségben termesztik.
Mi van benne?

A "~" jelentése: Egyfajta növény, melynek a magvából nyert olajat természetes hashajtóként használjuk.

~ communis
Csodafa
150-200 cm magas, nagy, újasan osztott levelű egynyári növény. Elsősorban sötétzöld leveleivel díszít. A levél bordó fürtös virágai jelentéktelenek, sárgák, termése tüskés tok, ami pirosra színeződik. Április végén vetjük állandó helyére, fészekbe. Magja erősen mérgező.

~, a hajnövesztő csodaolaj
A kutyatejfélék családjába tartozó ~ egy gyors növekedésű, lágyszárú növény. A trópusokon akár 10-12 méter magasságot is eléri. Magyarországon viszont csak 'egyéves' növény, így jellemzően 50 cm - 3 m magasra nő. Magja mérgező.

~
Latinnév: + ~ communis L.
Családnév: Kutyatejtűfélék családja (Euphorbiaceae) ...

~ (~ communis)
Népies neve: csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny ...

~ (~ communis)
2-3 méter magasra megnövő egynyári dísznövény. Mereven felálló szárú, hosszú levélnyelű levelei tenyeresen szeldeltek. Színük lehet zöld vagy pirosas, fénylő vagy hamvas. Napos helyre ültessük, vízigényes.
Vissza ...

~, kerti (~ communis Csudafa, sárfű, Krisztus keze, vakondokfű) Kertjeink kedvenc dísznövénye, azért is, mert gyorsan fejlődik. Tüskés termése 3 márványos, babszem nagyságú magot hoz. Hatóanyaga: mérges ricin,...
Római kamilla ...

Olajnyerés a zsíros olajú magvakból (~, napraforgó, mustár) sajtolással történik. Hideg sajtolással tiszta, világos olaj állítható elő, de hátránya, hogy sok olaj marad a pogácsában
Oltás
Oltás. Szövet átültetésén alapuló vegetatív szaporítási mód. Egész éven át olthatunk.

A ~olajat hashajtás céljára való alkalmazásakor figyelembe kell venni, hogy tartósan nem adható, mivel kiszáradást okozhat (főleg csecsemőknél és időseknél), a vastagbeleket teljesen kiüríti, így újbóli székletürítés csak néhány nap múlva várható. Maga a ~mag egyébként mérgező.

Különösen kedveltek voltak a hashajtók, mint ~olaj vagy a sártök, a kenőcsök, többek közt a bőrápoló balanitaolaj, amit datolya magból sajtoltak ki, vagy egyszerűen nagy mennyiségű rost fogyasztását ajánlották, mint füge vagy korpa, ami szintén jól jött, ha valaki szorulással küzdött.

Komoly fűszerkereskedelem létezett: majoranna, liliom, kakukkfű, zsálya, ánizs, rózsa és írisz volt vegyítve olíva-, mandula-, ~- és lennmagolajban, melyek így sűrű kenőcsöt képeztek. A kenőcsöt aztán díszített kis kerámiaedényekben árusították.

Hazai nemesítésű, nagyon mutatós növény a bíbor ~. Mérgező magvai miatt ajánlott a virágok lemetszése. Így nem kerülhet sor magképzésre, és elkerülhető a mérgezés veszélye. Ha mégis ~ magvakat szerzünk be, tartsuk távol a gyerekektől, illetve illetéktelen kezektől.

A könyv a következők termesztését mutatja be: csicseri borsó, lóbab, tarka koronafürt, ~, mustár, tarlórépa, takarmánytök, mézontófű, csicsóka, kender, tönköly, durum búza, amaránt, takarmánycirok, szemescirok, szudánifű, seprűcirok.

Később más kétlaki és egylaki növényekkel ismételte meg ezeket a kísérleteket, kenderrel, ~sal, spenóttal, kukoricával. De ezek a kísérleti részben sikertelenül végződtek s ezért záródik a növények ivariságáról írt, korszakos fontosságú levél meglehetősen méla akkorddal.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Hagyma, Magas, Fokhagyma, Saláta?

◄ Ribizli   Rigópohár ►
 
RSS Mobile