Kezdőlap (Ricinus)

 Növény 

  » »
 
   

Ricinus

Növény  Ribizli  Rigópohár

Ricinus
A ricinus mérgező növény, a kutyatejfélék csoportjába tartozik. Leginkább trópusi éghajlaton alakul ki, de már hazánkban is kertekben megtalálható. Gyógyászati célokra magját hasznosítják magas zsíros olaja miatt.


Ricinus
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ricinus mag szócikkből átirányítva) ...

Ricinus
A Ricinus népies neve: Csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny. A Ricinus leírása A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik.

Ricinusolaj csomagok
Egyik legfontosabb és mégis legkevésbé alkalmazott módszer a ricinusolaj csomag használata. A csomag gazdaságos és hatásos mód a ricinussav és egyéb gyógyító összetevők közvetlenül a testszövetekbe felszívódásához.

Ricinus
(növ.), csodafa v. csodafű, jónásfája, jónástökszár, jónáskabak, kikojona, cici, kiki, kikinos, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujju fű, kerti berzseny, törökmag, Bock Kreuterbuchjának 105. old.

Ricinus
Olajos magvú növény, amelynek olaja hashajtóként használatos.
Latin szó, tkp. kullancs, tetű, a növény magva ugyanis e rovarokra emlékeztet.

Ricinus communis
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez
Rendelhető ...

A ricinus (Ricinus communis) a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó Ricinus nemzetség egyetlen faja.

A ricinust ősidők óta termesztik Kelet-Indiában és a trópusokon.
A magjának hashajtó olajáért (kasztorolaj, oleum ricini) sok helyen nagy mennyiségben termesztik.
Mi van benne?

A "ricinus" jelentése: Egyfajta növény, melynek a magvából nyert olajat természetes hashajtóként használjuk.

Ricinus communis
Csodafa
150-200 cm magas, nagy, újasan osztott levelű egynyári növény. Elsősorban sötétzöld leveleivel díszít. A levél bordó fürtös virágai jelentéktelenek, sárgák, termése tüskés tok, ami pirosra színeződik.

Ricinus, a hajnövesztő csodaolaj
A kutyatejfélék családjába tartozó Ricinus egy gyors növekedésű, lágyszárú növény. A trópusokon akár 10-12 méter magasságot is eléri.

Ricinus
Latinnév: + Ricinus communis L.
Családnév: Kutyatejtűfélék családja (Euphorbiaceae) ...

Ricinus (Ricinus communis)
Népies neve: csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny ...

Ricinus (Ricinus communis)
Magyarországon egyéves növény, mintegy 50 cm - 3 m magasra nő meg. Akár 5 cm vastagságú szára hengeres, üreges, tejnedvet nem tartalmaz.

Ricinus (Ricinus)
Hazai nemesítésű, nagyon mutatós növény a bíbor ricinus. Mérgező magvai miatt ajánlott a virágok lemetszése. Így nem kerülhet sor magképzésre, és elkerülhető a mérgezés veszélye.

Ricinus (Ricinus communis)
2-3 méter magasra megnövő egynyári dísznövény. Mereven felálló szárú, hosszú levélnyelű levelei tenyeresen szeldeltek. Színük lehet zöld vagy pirosas, fénylő vagy hamvas. Napos helyre ültessük, vízigényes.
Vissza ...

Ricinus, kerti (Ricinus communis Csudafa, sárfű, Krisztus keze, vakondokfű) Kertjeink kedvenc dísznövénye, azért is, mert gyorsan fejlődik. Tüskés termése 3 márványos, babszem nagyságú magot hoz. Hatóanyaga: mérges ricin,...
Római kamilla ...

Csodafa ( ricinus communis) Egy egzotikus hatású egynyári dísznövény, amely a trópusi Afrikából származik, ahol Krisztus pálmájának is hívják.

Olajnyerés a zsíros olajú magvakból (ricinus, napraforgó, mustár) sajtolással történik. Hideg sajtolással tiszta, világos olaj állítható elő, de hátránya, hogy sok olaj marad a pogácsában
Oltás
Oltás.

A ricinusolajat hashajtás céljára való alkalmazásakor figyelembe kell venni, hogy tartósan nem adható, mivel kiszáradást okozhat (főleg csecsemőknél és időseknél), a vastagbeleket teljesen kiüríti, ...

Különösen kedveltek voltak a hashajtók, mint ricinusolaj vagy a sártök, a kenőcsök, többek közt a bőrápoló balanitaolaj, amit datolya magból sajtoltak ki, vagy egyszerűen nagy mennyiségű rost fogyasztását ajánlották, mint füge vagy korpa, ...

Komoly fűszerkereskedelem létezett: majoranna, liliom, kakukkfű, zsálya, ánizs, rózsa és írisz volt vegyítve olíva-, mandula-, ricinus- és lennmagolajban, melyek így sűrű kenőcsöt képeztek.

Ugyanígy ismert a Krisztus, Jézus elnevezésből több növény: Krisztus keze (ricinus), Jézus Krisztus keze, Krisztus tövis, Krisztusfa, Krisztus szem, Krisztus koronafa, Jézus vére, Krisztus virág.

A könyv a következők termesztését mutatja be: csicseri borsó, lóbab, tarka koronafürt, ricinus, mustár, tarlórépa, takarmánytök, mézontófű, csicsóka, kender, tönköly, durum búza, amaránt, takarmánycirok, szemescirok, szudánifű, seprűcirok.

A cseppfolyósokat olajnak hívjuk; zsíros olajok esetében növényi zsírról beszélünk. Az illóolajtól abban különböznek, hogy nem párolognak és nem oldódnak alkoholban (a ricinust kivéve). Hatásuk sokoldalú.

Később más kétlaki és egylaki növényekkel ismételte meg ezeket a kísérleteket, kenderrel, ricinussal, spenóttal, kukoricával.

Lásd még: Lásd még: Gyógynövény, Hagyma, Magas, Fokhagyma, Saláta

Növény  Ribizli  Rigópohár

 
RSS Mobile