Kezdőlap (Ribizli)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ribizli

Növény  Ribiszke  Ricinus

Ribizli fajták
A ribiszke nagy biológiai értékű gyümölcs, nagy mennyiségű vitamint tartalmaz, amely ásványi sókkal együtt kedvező az emberi szervezet fiziológiai folyamataira. A fekete ribiszke igen sok vitamint tartalmazm amelyek közül első helyen a C-vitamin áll.


Ribizli permetezése: minimális permetezés, biokultúrában nevelhető
Ribizli metszése: tavaszi ritkítás
Felhasználása: friss fogyasztás, lekvár, dzsem, gyümölcslé, szörp ...

Ribizli, egres, josta
Általában a ribizliről,
A bogyósok, úgy, mint, ribizli, egres, josta, kiemelkedő biológiai értékű gyümölcsfajták. Amelyek az ásványi sók, vitaminok, antioxidánsok tartalma miatt igen jó hatással vannak az emberi szervezetre.

ribizli
Bokron fürtösen termő, apró piros bogyójú, savanykás gyümölcs.
A bajor-osztrák ribisl átvétele, ez kicsinyítő képzős forma egy régi német ribes alakból, amely a latin ribes (ribizli) megfelelője, és az arabon át a perzsa rébász szóra megy vissza, ámbár ez rebarbara-félét jelentett.

Feketeribizli
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Fekete ribizli szócikkből átirányítva) ...

Piros ~ (Ribes rubrum)
Ázsia és a Földközi-tenger vidékén őshonos, innen került hazánkba a középkorban. A XIV. századtól kolostorkertekben kezdték termeszteni, a XV. századtól vált közkedveltté Európában, Magyarországon a XVII. századtól vált népszerűvé.

FEKETE ~
Szám: 00121
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...

A ~ több mint 80%-a víz.
Gazdag ásványi anyagokban (vas, foszfor, kálium, magnézium) és vitamintartalma (B, C, P) is jelentős. Pektintartalma révén tisztítja az érfalat, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az emésztést.

Virágai változó intenzitással tavasztól őszig nyílnak, s igen kedves látványt nyújtanak. A piros virágú fajtát piros ~virágnak is nevezik. Csoportba telepítve, vagy kőfalak elé ültetve még elbűvölőbb hangulatot adnak, s az sem mellékes, hogy bevonzzák a lepkéket a kertbe.

~
Hazánk éghajlata megfelelő a ~ termesztésnek..
Középkötött, enyhén savanyú, tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát.
...

~
A ~t a rómaiak még nem ismerték. Feltehetőleg több vad faj kereszteződése hozta létre a mai kerti fajtákat. A n...
Sárgadinnye ...

~
A ~ sok élettanilag értékes savat tartalmaz, széklethajtó, rothadásgátló. Kolitiszes megbetegedéseknél segítség lehet, bár az elején inkább csak a kipréselt levét ajánlatos fogyasztani.

~
fekete ribiszke - (Ribes nigrum L.)
Honos Európában, Ázsia mérsékelt égövi részein. 1-2 m magas cserje vagy fa. Vadon az Alföld (pl. Kis-Alföldön Szigetköz) liget- és láperdőiben szórványosan található, védett. Termeszthető, nemesített fajtáit ültetvényekben telepítik.
Hatóanyag: kb.

Fehér ~ - magas törzsű (Weise Versailler)
Hosszú fürtjein ízletes, édes, sárgásfehér bogyók fejlődnek. Kiváló ~bor vagy lekvár, szörp készíthető belőle, de nyers fogyasztásra is ajánlott, mert savtartalma csekély.
Harangláb (piros-fehér) ...

Fekete~, földiszeder, feketeáfonya, málna. Magas C-vitamin tartalmuk miatt immunerősítő hatásúak. Kiváló minőségű bioaktív hatóanyagokat tartalmaznak (flavonoid, anthocyane, procyanidin), ezért a fertőzések és szabadgyökök elleni küzdelemben kiemelt szerepük van.

Fekete ~
Latinnév: * Ribes nigrum L.
Családnév: Kőtöfőfűfélék családja (Saxifragaceae, más besorolás szerint Grossulariaceae) ...

Fekete ~ (Ribes nigrum)
Egyéb elnevezései: fekete ~, A kőtörőfűfélék családjába tartozó, hazánkban csak elvétve előforduló, enyhén kellemetlen szagú...
Fekete mustár (Sinapis nigrae) ...

FEKETE ~
Ribes Nigrum L.
Fő hatóanyagai: rutin, cseranyag, C-vitamin, illóolaj, vas ...

Fekete ~ (Ribes nigrum L.)
Sóürítést előmozdító (saluretikus) hatása is hozzájárul, hosszú távon, vérnyomáscsökkentő (antihipertensiv) tulajdonságaihoz. Ez a hatás elsősorban piknogenoltartalmának köszönhető.

Fekete ~
(Ribes nigrum L.) teája vese- és hólyagbántalmak, reuma, magas vérnyomás, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztónak fogyasztják. Bogyójából szörpöt készítenek, amely sok C-, B-vitamint tartalmaz, megszárítva vesebaj elleni tea készíthető belőle.
Festő mályva ...

Fekete ~
Ribes nigrum
Teáját magas vérnyomás, vese- és hólyagbántalmak, reuma, ízületi problémák, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztóként fogyasztják. A friss bogyóból szörpöt készítenek, amely sok C-, B-vitamint, gyümölcssavakat, cukrot, pektint, piros festéket tartalmaz.

~ - piros, Rovada Ribes rubrum
További képek:
- Június végén érik. - Fürtje hosszú, virágai jól termékenyülnek, bogyói nagyok, kerekdedek, kemények. - Bokra...

~ levél (fekete)
Elnevezése: ribiszke nigrum (fekete ribizke).
Gyógyhatása: Levélteája szívbántalmakban vizelethajtásra alkalmas, de hasznos a hólyagbántalmak kezelésére is.
Vissza a lap tetejére ...

Fekete~ (Ribes nigrum) Különleges tulajdonsága: azon kívül, hogy igen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, a legtöbb növényhez képest megfelelően tárolható még jóval leszedése után is, és ellenáll az oxigén és a magas...
Fenyő ...

Fekete ~levél
Ribis nigri folium
Enyhe vizelethajtó és izzasztó hatású. Teáját vese- és hólyagbántalmak, rheuma, ízületi bántalmak, valamint maghűléses betegségeknél izzasztónak és roboráló hatású teaként fogysztják.

ribizke, fekete ~
A növény leírása:
A ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. Védett növény. Hazánkban termesztett cserje. Áprilisban virágzik, virágzata lecsüngő fürt, termése augusztusban érik. Ekkor ízletes, C-vitaminban gazdag szörp és lekvár készíthető belőle.

Ugyancsak nagy jelentősége van a bakteriális húgyúti fertőzések utókezelésében, illetve kiegészítő terápiájában, így például húgyhólyaggyulladásban, vesemedence-gyulladásban, de javasolják például fekete ~ leveleivel együtt magas vérnyomásos betegek kezelésének kiegészítésére ...

ribizke, fekete ~
Fekete ribiszke leírása:
Jellegzetes illatú cserje. Kétszeresen fűrészelt levelei 2-5 karéjosak, fonákjukon sárga mirigyekkel.

TERMÉKEK:
Fekete ~ levél
Steinberger fekete ~
Herbária Mecsek érelmeszesedés elleni teakeverék ...

A köszméte, málna, ~, vagy a füge és kivi ma már számtalan méretben és fajtában kapható, gondozásuk egyszerű akár egy erkélyen is nevelhetjük őket dézsában.
Az almafák, körte és szilvafák nagyobb helyett és több gondozást igényelnek, de semmi sem ér fel a saját termesztésű gyümölcs élvezetével.

~ méretű, élénkvörös, húsos bogyókat terem. A növényi gyógyászatban azonban nem a bogyók az értékesek, hanem a levelek. Gyökerei hosszú, szálas, töve fás, levelei bőrszerűek, virágai apró, fehér színűek. A növény kavicsos, köves területeken terem. Mérsékelt égöv alatt érzi jól magát.

A Nyugat-európai származású ~ (Ribes silvestre) is igen kedvelt gyümölcsünk. A világos és piros bogyóknak enyhébb, míg a feketéknek (R.nigrum) erőteljesebb az ízük.

Ültessünk gyümölcsfát, ~t, egrest, málnát, szedret!
Tervezzük meg új szerzeményeink helyét, ássuk ki az ültetőgödröt. A gödöröbe helyezzünk jó minőségű szerves trágyát virágfölddel vegyítve, hogy megalapozzuk növényünk gyors begyökeresedését és egészséges fejlődését.

C-vitamin: Minden zöld gyümölcs, citrus-félék, csipkebogyó, fekete ~, piros ~, szamóca, burgonya, spenót, káposzta, vizitorma.
D-vitamin: vizitorma, búzacsíra, valamennyi olajos mag.

Áfonya, szeder, fekete ~, acai, málna, bodza. Gyakorlatilag, ma már mindenki tisztában van ezeknek a gyümölcsöknek az egészségre gyakorolt jótékony hatásával. De csak kevesen hallottak a legszuperebb szupergyümölcsről, ami nem más, mint a maqui bogyó.

Ribizkének vagy fekete ~nek is szokták nevezni, a ribiszkefélék csoportjába tartozik, hazánkban védett növény, de ettől függetlenül otthon lehet termeszteni. Levelét gyógyászati célokra, míg termését lekvárra, szörpre lehet hasznosítani.

B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, ~ben, fokhagymában, áfonyában és a benedekfűben található meg nagyobb mennyiségben.

Felhasználható: eper, málna, szeder, ~, egres és más bogyós gyümölcs növények ültetésére, tápanyag ellátására. Összetétele segíti a növény fejlődését, elősegíti a virágképződést, továbbá ízletes és magas termést biztosít.
A kertészetünk története ...

Zágoni Elemér ma már nyugdíjas erdélyi (Csíkkarcfalva, Hargita) gyógyszerész fekete ~ gyümölcséből és leveléből kivont több gyógyhatású készítményt dolgozott ki a vashiányos vérszegénység ellen (Ribifer), a magas vérnyomás ellen (Hiporib tabletta), és számos gyógyteát, ...

veresgyűrűsom (Cornus sanguinea), a mogyoró (Corylus avellana), az egybibés és a cseregalagonya (Crataegus monogyna és C. laevigata), a csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus), de mellettük megjelennek a ligeterdők cserjéi, a kányabangita (Viburnum opulus), a kutyabenge (Frangula alnus) és a ~ ...

Blogkóstoló 8. - A sorsolás kis~ blogját dobta. A játékra jelentkezést követően kicsit át kellett alakítanom az étkezési szokásaimat, így végül egy gyümölcssal...
5 napja
Reformkori konyha ...

Az aloe vera esetében nem szabad kémia anyagokat használni a tartósításhoz, csak természetes úton lehet ezt megoldani, az egyik leggyakrabban használt természetes tartósítószer a fekete ~ből kivont natriumbenzonát, hazánkban például az aloe vera italok is ezzel vannak tartósítva.

A gyümölcsök közt az eper és a szeder, bodzából, kék szőlőből, fekete ~ből nyert levek, az olajos magvak közül pedig a dió bizonyult jó flavonoidforrásnak. Növényi olajok közül az olívaolajban mutathatók ki nagyobb mennyiségben.

Az fiatal levelek a levélüst legtetején bújnak elő.
A kifejlett növény fürtökben ereszkedő virágzata rózsaszín, sárga vagy pirosas színű, és édes illatot áraszt. Termése piros bogyók formáját ölti, mérete és fürtözöttsége által ~re emlékeztet.

(6) medvehagyma (25) meggy (11) menta (8) mogyoró (9) mák (11) málna (3) mángold (2) márna (1) méz (49) natúr joghurt (13) nyúl (16) olajbogyó (4) padlizsán (4) pak choi (3) parmezán (3) pescada (1) pesto (3) pisztráng (2) pisztácia (6) puding (7) pulyka (10) pálinka (2) pálmacukor (2) ~ (2) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Évelő, Fenyő, Szeder, Málna, Magas?

◄ Ribiszke   Ricinus ►
 
RSS Mobile