Kezdőlap (Pozsgás növény)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Pozsgás növény

Növény  Pozsgafa  Pozsgás zsázsa

Pozsgás növények
A pozsgás növények, succulensek legnagyobb része Amerika száraz sivatagi részeinek lakói, ahol az évi csapadék mindössze 120-160 mm.
A pozsgás növények egy része 4000-5000 m magas sziklás hegyvidéken, mások tengerparton, ismét mások a trópusi erdők fáin élnek.


Kaktuszok - pozsgás növények gondozása
A kaktuszok és a pozsgás növények gondozása többnyire egyszerű feladat. Ezek a növények a száraz barátságtalan környezethez alkalmazkodtak.

Pozsgás növények A húsos szervezetű növényeket pozsgásoknak vgy szukkulenseknek nevezzük.
Quercus.

'Ez a pozsgás növény nevét a pikkelyszerűen egymásra simuló leveleiről kapta, amelyeknek különleges formáját köszönheti. Gondozása nagyon egyszerű, még a gyerekek is könnyen megbírkoznak vele.
Ötven éve közkedvelt ...

Pozsgás növény, rozettába rendeződő, húsos, viaszbevonatú levelekkel. A virágok kis füzérekben a szárak csúcsán nyílnak, különböző színűek lehetnek. Helyigényük kicsi, gondozásuk egyszerű.
Magasság: 10-15 cm
Szélesség: 15 cm ...

POZSGÁS NÖVÉNYEK
Szárazságtűrő vagy szukkulens növények, amelyeknek megvastagodott húsos leveleiben vagy törzsében raktározószövetek vannak az esős időben felvett víz számára.

A ~eket és a kaktuszokat minden esetben az ablakpárkányon kell elhelyezni télen-nyáron.

Ez egy ~, mely szereti a sivatagi körülményeket, tehát elég csak akkor locsolni, ha kiszárad a földje. Leveleinek géltartalma első osztályú segítség lehet rovarcsípések, kisebb égési sebek és napégés ellen. A növényt ne tegyük tűző napra, a szobai körülményeket jól bírja.

Telepes, ~. Szára felálló, dúsan leveles. A levelek elliptikusak vagy kerekdedek, a szélük ép vagy fűrészes. A sárga színű virágok bogernyőben nyílnak a szár csúcsán.

3-5 cm magas, ~. Apró levelei tőlevélrózsát alkotnak. Fehér, csillag alakú virágait július-augusztusban bontja. Sziklakertbe, kőtálakba ajánlott. Jó talajtakaró. Szereti a tűző napot, szárazságtűrő. A pangó víztől elrothad.
Pünkösdi szegfű (Dianthus gratianapolitanus) ...

A kaktusz ~, melyek nagy része kevés kivételtől eltekintve a trópusokon honosak. Kitűnő igénytelen dísznövény, igénytelek, nevelésük egyszerű.

Általános: ~ek, átellenesen álló többnyire háromszög alakú, húsos levelekkel, amelyek szélén (különösen a levél csúcsa felé) vegetatív szaporodással létrejött, aprócska, növénykék sarjadnak.

Címkefelhő:
~ pozsgafa szobanövény crassula
Kapcsolodó cikkek ...

Érdekes karakteres ~, amely elsősorban sziklakertek és kőedények lakója, s amely természetes élőhelyein is elsősorban napos hegyoldalak mészkőszikláinak repedéseiben telepszik meg.

A kaktuszok ~ek, levélzetük visszafejlődött, húsos, vaskos szára sok vizet tárol, amit takarékosan használ fel. Tüskéi a pozsgás szárakon, a hajtások helyén alakultak ki. Egyrészt az állatoktól védik a növényt, másrészt az erős napfényt árnyékolják le.

Ez a különös formájú, 30-60 centi magas ~ Közép-Amerikából származik, és három- vagy ötkaréjú, kb. 20 centis leveleketképez. A virágzatok míniumvörösek és gyakran a hosszú nyélen ülő levelek előtt kialakulnak, de az is lehet, hogy nyár elején azokkal együtt jelennek meg.

Legalább 60 növénycsaládban fordulnak elő ~ek, amelyek közül sokuk kerti dísznövény. Különösen kedveltek azok a növények, amelyeknek földhöz simuló, víztárló tőlevélrózsái (rozettái) a rózsára emlékeztetnek. Kedveltek a Caudex-et fejlesztő fajok.

A fajok többségük lágyszárú, levélszukkulens ~, vagyis jól tűri a szárazságot. Néhány faj fásulú szárú félcserje, mások epifiták; akadnak köztük örökzöldek, félörökzöldek és lombhullatók is. A trópusi-szubtrópusi fajok a Kárpát-medencében nem télállók.

Dél- és Délnyugat-Afrikából származik, ez a liliomfélék családjába tartozó, napfürdőt kedvelő ~. Tőr alakú levelei szoros levélrózsába rendeződnek, melyeket különböző fehér foltok, csíkok, vagy pontok díszítenek.

Vastag, tüskés leveliről felismerhető ~ az aloe vera. Bár eredetileg Afrikából származik, évszázadok óta számon tartják és termesztik az egész földközi-tengeri térségben. Gyógyító hatását állítólag már Kleopátra királynő is ismerte.

Örökzöld, ~. Húsos, pettyezett levelei tömött tőrózsában állnak, amelyek zöld, szürkés- vagy kékeszöld színűek. A meleg száraz, mediterrán régiót kedveli. Élőhelye Afrika és Nyugat-India. Magvetéssel szaporítható, illetve a legtöbb aloé sarjakat nevel, melyekről szaporíthatók is.

Kifejlett növény: Egyéves, alacsony, heverő, elágazó szárú, terebélyes, ~. Jól trágyázott, nedves, laza talajon példányai óriási méretűek lehetnek. Szára húsos, hengeres. Levelei ülők, lapát alakúak, válluk felé keskenyedők, pozsgásak.

A nagyobb edényekben próbálkozhatunk a különlegesebb, mediterrán növényekkel: mályvacserje, kékliliom, leánder, bugenvillea, trombitacserje, cserjés margitvirág satöbbi A levélzet formáit, a zöld szép árnyalatait élvezhetjük néhány évelő és ~ ültetésével.

Minden dísznövényhez, kivéve: kaktuszok és ~ek!
Márciustól októberig hetente egyszer, novembertől februárig a világos helyen tartott növényeket kéthetente, egyébként havonta tápoldatozzuk, 3 ml tápoldatot keverve 1 l öntözővízbe.
Örökzöld tápoldat: ...

Könnyen tartható, igénytelen szubtrópusi ~. Félárnyékba vagy napra tegyük. Jó vízvezetésű talajba ültessük. való.
Hullámlevél
Kevés öntözést, világos helyet kíván. Úgy öntözzük, hogy a leveleket ne érje víz. Télen nem kell öntözni.

Különösen gazdagok páfrányokban, ~ekben és látványos szép virágokban. A fajok egy része különleges értéket képviselő pannon-kárpáti endemizmus.

Származása:Dél-Afrika.Húsos négyszögletes szárú ~.Virágai tengercsillag alakúak szép rajzolatúak nagyon mutatósak,kellemetlen szagúak.
Méret: 20 cm-től 20 cm-ig
A növény igényei ...

Igen változatos fajok tartoznak ide, lágyszárú egyéves, évelő, vagy fás, bokros valamint sok kaktuszra emlékeztető ~ attól függően hol alakultak ki. Leveleik és szárai gyakran pozsgásak és jellemző tulajdonságuk, hogy fehér tejszerű, méreg hatóanyagú nedvet tartalmaznak.

Asclepiadacea - Dögvirágfélék > nagyon érdekes és hihetetlen virágformájú ~ekről.
Mindenes fényképalbum > érdekes, vicces, vagy csak olyan fényképek amik nekem tetszenek.

...

Dél-Délnyugat-Afrikában honos pozsgás levelű,változatos megjelenésű nemzetség. Nevüket az angol Adrian Haworth botanikusról kapták, aki a ~ek szakértője volt. Magyarul szemölcsliliomként vagy sávosfűként emlegetjük őket.
Orchideák III., Phalaenopsis gondozása ...

Szegfűvirágúag rendjébe ,porcsinfélék családjába tartozó ~.

Engedélyezett, E 120 a jelölése, a Coccus cacti rovarból állítják elő, amely pajzstetű különféle ~eken él. Mivel rovarokból készül vegetáriánusok nem fogyaszthatják. Mivel allergizáló hatású, óvatosan használjuk! Megtalálható sokféle élelmiszeripari termékben és gyógyszerekben is.

Juba, a mai Marokkó egykori királyát gyógyító udvari orvosnak, a görög természettudósnak, Euphorbusnak nevét viseli. A király jól táplált orvosáról nevezte el az Atlasz-hegységben honos pufók kinézetű ~ek valamelyikét, melyet az udvari orvos feltehetően gyógykezelésre alkalmazott.

A keleti vagy nyugati ablakban leginkább délelőtt vagy délután süt be a nap, ami a legtöbb szobanövények ideális lehet. Azokba a szobákba ahol erőseb süt be a nap, érdemes néhány egzotikus növényt tartani, mint például orchidea, hibiszkusz, fukszia, vagy ~eket kaktuszokkal társítva.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szobanövény, Rózsa, Évelő, Magas, Kaktusz?

◄ Pozsgafa   Pozsgás zsázsa ►
 
RSS Mobile