Kezdőlap (Pitypang)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Pitypang

Növény  Pisztácia  Platán

Pitypang méz
Készítsünk pitypang mézet, nagyon finom és egészséges! Most itt az ideje a mézkészítésnek, mert a sok esőtől tele vannak a kertek a gyönyörű sárga virágú pitypanggal.
Hozzávalók ...


Pitypang
Gyermekláncfű.
Hangutánzó szó, a növény szárának szétszakításakor hallható csattanó hang alapján. Hasonló eredetű a pipacs neve is.

A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású. Véghígító hatása miatt sűrűvérűség ellen kitűnő.
Forrás: Vitaminsziget
vissza a címoldalra ...

A pitypangot a benne lévő keserűanyagok miatt hasznos gyógynövényként tartjuk számon. Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van. Hatóanyagai epe- és májbántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre.

Pitypang, pongyola
Latin neve: Taraxacum officiale Weber
Termés: Kaszattermése 3-4 mm hosszú, sárgásbarna, felső részében a legszélesebb, hosszában futó bordái tüskések, a tüskék a talpheg felé egyre kisebbek. Felül hirtelen hosszú csőrbe keskenyedik melyen a bóbita található.

~szövő - Lemonia taraxaci
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, ősziszövőfélék családja.

A ~ magányos virága
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

pongyola ~, pongyola~, őszi oroszlánfog, oroszlánfog
Latin név: ...

Pongyola ~
A gyermekláncfű szócikk alatt található a leírása.
Napi gyógynövény-határozónkban a gyermekláncfüvet (Taraxacum officinale) mutatjuk be.

~méz
Kaczián Mária (dédnagymamám)
Kitűnő torokfájás ellen, de vigyázzunk ez "GYÓGYSZER", fogyasszuk mértékkel!!! ...

~ vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
~ról a Wikipédián
Rózsák (Rosa) ...

~leveles szendvics: Salátaalapot készítünk, és a zsenge leveleket ebben megforgatjuk, majd fokhagymás pirítósokra halmozzuk. Rakhatunk rá még főtt tojáskarikákat, vékonyra szelt sajtot, apróra vágott snidlinget.
Tyúkhúr: A neve is utal rá, hogy a tyúkok kedvenc tavaszi csemegéje.

~
A ~ (Taraxacum officinale) méltatlanul üldözött gyom! Pedig milyen szép a sárga, illatos virágokkal teli pázsit. A méhek nektárt gyűjtenek róla, remek méhlegelő, különösen a gyümölcsfák virágzását megelőzően.

A ~ gyógyító hatásai
Tudta, hogy a ~, amit sokan gyomnövénynek hisznek, véd a cukorbetegség, a rák, a májbetegség, és vesekő ellen?

A ~ nemesített változatát nevezzük ruccolának, ami az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga.
A '~' hangutánzó szó, a növény szárának szétszakításakor hallható csattanó hang alapján.
Érdekesség: ...

~ tőlevelek (Taraxacum officinale)
Illatos Ibolya (Viola odorata)
Csalán (Urtica dioica) ...

~: bimbófű, békasaláta, asszonyhűség, gyermekláncfű, kikirics, láncvirág, papatyi, pimpam.
Pohánka: hajdina, haricska, szerecsenbúza.
Póréhagyma: bőrke, párhagyma.

(~os sziki sásrét)
A szoloncsák sós rétek II. osztályú sziken kialakuló, változatos kifejlődésű társulása, ...

pongyola ~, ~, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág
A növény leírása: ...

Pongyola ~ (Taraxacum officinale Web.) Teája étvágygerjesztő, vértisztító, emésztést serkentő, vizelethajtó, erősítő, májbajokat gyógyító. Az őszi gyűjtésű növényekből kávépótszer is készül.
Gyöngyköles ...

A gyermekláncfű vagy ~ (Taraxacum officinale) mindenfelé gyakori évelő növény, régebben nevezték még pongyola ~nak, tejesfű virágnak, kákicsnak, de barátfejnek vagy barátfűnek is. Egyes vidékeken kikirics a neve (ami nem keverendő a kikericcsel).

~
~. Tőkocsányos, sárga virágú, fehér tejnedvet tartalmazó gyom-, ill. gyógynövény. A pongyola ~ (gyermekláncfű) évelő, függőleges gyöktörzsű növény.
Pocokfajok
Pocokfajok az egyszerű metszőfogú rágcsálók (Simplicidentata) alrendjének egérfélék (Muridae) családjába tartoznak.

Köznapi neve pongyola ~. Az ókori kínaiak megfázás, tüdőgyulladás, májgyulladás, hörghurut, furunkulus, elhízás, fekélyek, fogfájás, viszketés, belső sérülések kezelésére alkalmazták. Mellrákot gyógyítottak vele. Az arab orvosok később még vizeletkiválasztást fokozó hatását is felismerték.

(pongyola ~nak, tejesfű virág, kákics, barátfej, vagy barátfű).
Gyógyhatása: Menstruációt megelőző tünetek, fogyás, magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, rákmegelőzés, gombafertőzés, emésztés-elősegítő.

pimpó ma is Békés vármegyében, pimpónya Csanád vármegyében, ~, Taraxacum Juss., Diószegia Heuff. az őszi faj), nyelves-fészkes, tejelő, csöves száru fű, gyermekjátékul láncot lehet belőle füzni. Fészekpikkelye kétféle, az alsók sokkal apróbbak, fészke magános, sárga virágu.

Kisebb vesekövek elhajtására előírt vízlökés céljára 2 evőkanálnyi ~ levélből 1,5 liter vízzel főzetet készítenek 3 percig tartó főzéssel, negyedóra múlva szűrik, majd langyosan, éhgyomorra, az egész mennyiséget 15-20 perc alatt elfogyasztják, ...

~/ irtása, mert ezek nagyon csúnyává teszik a gyepet. Ősszel az utolsó nyírás ideje szeptember vége-október eleje. Az ősz folyamán a pázsitról gereblyézzük össze a faleveleket, mert a vastag lombtakaró alatt a fű kipusztul.

Pu Gong Ying - mongol ~
Taraxacum mongolicum A Pu Gong Ying a mongol ~. Évezredek óta használatos szerte a világon. A Kínai Orvoslásban a növény föld felett lévő részeit használjuk, a gyökeret nem. Tulajdonságai: Édes és kesernyés íz,...
Pu Ku Cse - Psoralea ...

Bizonyára gyerekkorából mindenki emlékszik erre a kis sárga virágra, melyet szoktak még hívni ~nak, kutyatejnek, láncfűnek. Virágzása idején legmagasabb a hatóanyag tartalma. A növény bármely részét megsértve fehér tejszerű váladék jön ki, melynek íze kesernyés.

A bíbor bársonylevél tavasszal, apró ~hoz hasonló fészekvirágzatot hoz, amelyet még bimbósan el kell távolítani, mert kellemetlen szagú.
A csúcshajtások visszavágásával az új levelek növekedését serkenthetjük.
A bíbor bársonylevél gondozása
...

Népies neve: pongyola ~, ~, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág ...

A teához keverjünk össze 15 g csalánlevelet, 50 g zsenge bodzabimbóval, 15 g ~gyökérrel, és 50 g kankalinvirággal. Egy csészéhez egy púpos teáskanál keveréket mérjünk ki, majd forrázzuk le és hagyjuk állni kb. 3 percig. Szűrjük le, és naponta két csészével fogyasszunk el belőle.

Gyermekláncfű, Pongyola ~
Taraxacum officinale.
Teaként étvágygerjesztő, emésztést serkentő, epeműködést elősegítő, vizelethajtó, vértisztító, erősítő hatású, illetve májbajok kezelésére alkalmas.

A réteken, mezőkön nagy számban virít a százszorszép, a ~, a margaréta, a mezei zsálya, a gólyahír és még számtalan sok kedves mezei virág. Ezek közül is a legjobban kitűnnek a pipacsok élénk piros virágaikkal, amelyek minden természetkedvelő ember számára a nyár egyik szimbólumai.

Magyar név: Kései ~
Latin név: Taraxacum serotinum
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

5. A szárát nem szabad leszedni, hanem össze kell fonni, úgy ahogy a ~-koszorút szokás.
A fokhagyma mellé ültethetünk salátát is, nagyon jól mutat.
Saláta és hagyma ...

(Taraxacum officinale Web.) - pongyola ~nak, tejesfű virág, kákics, barátfej, vagy barátfű.

Bazsalikom, Bodza, Borágó, brokkoli, büdöske, Csalán, dália, golgota virág, gyógynövény, hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, krizantém, Levendula, Lóhere, lonc, mályvarózsa, menta, méreganyag, muskátli, napraforgó, orgona, ~, ...

Bár a medveszőlő tradicionálisan használt, jól bevált gyógynövény, amelynek hatásosságát esetleírások is alátámasztják, monopreparátumával nem végeztek klinikai vizsgálatot. Más vizelethajtó növénnyel (~) egy vizsgálat szerint csökkenti a húgyúti fertőzés kiújulásának kockázatát.
Hatásmód ...

Salátának, frissen fogyasztva a legjobb, de szórhatjuk vajas kenyérre, szendvicsre, készíthetünk belőle pesztot is.Hozzá hasonló ízű a kertekben, a pázsitban növő gyomnövény, amelyet gyógynövényként is tisztelünk: a pongyola ~.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Saláta, Magas, Tavaszi, Évelő?

◄ Pisztácia   Platán ►
 
RSS Mobile