Kezdőlap (Paszternák)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Paszternák

Növény  Pasuchaca  Pasztinák

paszternák
Fehérrépához hasonló konyhakerti növény.
Sok nyelvben elterjedt szó a latin pastinaca nyomán, amely a pastinum (kétágú kapa) származéka az ágas gyökerű növény hasonlósága alapján. A paszternák a szlovák pastrnak átvétele, ejtéskönnyítő e betoldásával.


PASZTERNÁKKOCKA
Már az ókorban is ismerték és nagyon kedvelték. A paszternákgyökér a pe...
Petrezselyem helyettesítésére, levesekhez, sültekhez, mártásokhoz használ...

Népies neve: paszternák, olaszrépa
Évelő vagy kétéves, erős karógyökeret fejlesztő növény. Levelei egyszerűen szárnyaltak, a levélkék szélesek. Szára 120-150 cm magas. Virágzata összetett ernyő, termése lapos ikerkaszat.
Az ókorban is ismert volt már, és azóta is igen közkedvelt fűszer.

Népies neve: paszternák, olaszrépa
A gyökere és magja a petrezselyemhez nagyon hasonló ízű, csak valamivel édeskésebb. Tápértéke nagyobb, mint a petrezselyemé, gyökere is nagyobbra fejlődik.
Petrezselyem ...

Nyáron sokszor okoz gondot a meztelen csiga, amely mindent megrág, ami az útjába kerül. Ellene a legjobb védekezés az, ha a növények köré paszternákot ültetünk, amelyet messzire elkerülnek.

Szalmakrumpli ~ból
Hozzávalók 2 főre: 0,5 kg ~ - 5-6 .
Rántott sertés hús paleo panírral - többféle sütési módszerrel ...

cékla, sárgarépa, ~, fehérrépa (tarlórépa)
póréhagyma
sárgarépa ...

Pasztinák ~ ~ (Pastinaca sativa L.)
Pásztortáska ~ Közönséges pásztortáska (Capsella bursa-pastoris L.)
Pecsétviaszgomba ~ Reishi (Ganoderma lucidum)
Pejotl ~ Meszkalin kaktusz (Lophophora williamsii (Lem.)
Pemetefű, Közönséges pemetefű, Orvosi pemetefű (Marrubium vulgare L.) ...

latin név: Pastinaca sativa egyéb magyar nevei: ~, fehérrépa, olaszrépa angolul: parsnip németül: Pastinake Származás: Eurázsia Receptek pasztinákkal Növénytani jellemzők: kétéves növény (magokat a második évben, július körül hoz), fehér-világossárga karógyökerét fogyasztjuk, ...

Medvetalp, termetes (Heracleum sphondylium Tehén~ medvelapu Hatóanyaga: glutamin, arginin, galacton, araban. Herba curn radice a drog. 2 éves, embermagasságú növény. Széles levelei karéjosak, a fonákon érdesek. Az ernyő...
Meggy ...

A pasztinák és a petrezselyem
Európa őshonos, vadon is termő növénye a pasztinák (vagy ~). A sárgarépa és a burgonya 19. századi térhódítása előtt ez volt a legszélesebb körben termesztett, legfontosabb gyökérzöldség. Főleg levesbe főzték. Hosszú, elefántcso...
Articsóka ...

Levele és gyökere egyaránt ízletes. Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó petrezselyem ismertebb rokonai a sárgarépa, a ~, a kapor és a kömény.
Termesztési tanácsok
A petrezselyem jó vízáteresztő képességű, tápanyagban közepesen gazdag talajt kedvel. Szépen nő homoktalajokon is.

~ (l. o.); murokrépa a. m. sárgarépa (l. o.); oberndorfi répa, a takarmányrépának kerek alaku, földből erősen kinövő félesége, mely hazánkban egyike a legelterjedtebb répaféleségeknek. Van vörös, sárga és fehér változata, ez utolsót ritkán termelik.

A Delikát ételízesítő többféle zöldség hozzáadásával készül: sárgarépa, vöröshagyma, petrezselyem levél, fokhagyma, zeller, lestyán, pritaminpaprika, ~, kaporlevél és só. Helyettesíthetjük másféle ételízesítővel, hiszen sokféle létezik a piacon, kapható sómentes és bio-változata is.
Deréce ...

A kelbimbó remek fagytűrő, nagyon sok fontos vitamint tartalmaz és egészen tavaszig szedhető. Az ínyencek most szüretelhetik a nálunk még kevésbé kedvelt ~ot. Még a fagyok előtt fontos azonban a vöröshagymát felszedni, ha még eddig nem tettük meg, mert a hagyma igen fagyérzékeny.

(Apiales) rendjébe, ezen belül a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó faj, amely a sárgarépával (Daucus carota subsp. sativus) rokon és Európában őshonos gyökérzöldség. Már az ókorban ismerték, és csak a burgonya érkezése után szorult vissza. Népies nevei: fehérrépa, peszternák, ~, ...

carota), a közönséges kígyószisz (Echium vulgare), a fehér, a réti és az orvosi somkóró (Melilotus albus, M. altissima, M. officinalis), a komlós lucerna (Medicago lupulina), a parlagi, a vörösszárú és a magyar ligetszépe (Oenothera biennis s.str., O. rubricaulis, O. salicifolia), a ~ ...

Pasztinák (~). Vad változata hazánkban is gyakori. Kétéves növény. Termesztésével már a középkorban is foglalkoztak. Elsősorban a nyugati országokban kedvelt levesízesítő. Gyökerét használják, amely a petrezselyem gyökeréhez hasonlít.
Pathogén anyagok ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Paprika, Paradicsom, Narancs, Mandula, Krumpli?

◄ Pasuchaca   Pasztinák ►
 
RSS Mobile