Kezdőlap (Paprika)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Paprika


 

Paprika

Növény  Papiruszsás  Paprikavirág
2014.04.17

Paprikavirág

(Salvia Splendens)
Brazíliából származó 20-30 cm-es egynyári növény, amely ma már a hagyományos piroson kívül számtalan más színben is kapható.


Paprika (Capsicum annuum)
A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban.

Paprika (Capsicum) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld.

Paprika
( Capsicum annum L. )
A paprika szinte a legfontosabb zöldségfélénk. Az iránta megnyilvánuló igény és a nemesítői munka eredményeként sokféle alakú, színű fajta alakult.

Paprika
A paprika nem csak fűszernövény, hanem kapszaicin vegyületcsoport révén értékes gyógyhatásokat is kifejt. Különösen a reumás panaszok, köszvény enyhítésére, emésztésserkentésre, nyálelválasztás fokozásra alkalmazzák.

A paprikavirág gondozása és ültetése
Nagyon rosszNagyon jó
A paprikavirág tűzpiros színével a virágágyások kiemelkedő egynyári virága. Szegélynövénynek, erkélyládába, vagy virágágyásba is ültethető.

paprika
(Benkő), kerti bors (Bod), török bors (Molnár Albert), spanyol bors (növ., Capsicum L.), a burgonyafélék génusza, melynek dudvás egynyári, a délibb vidéken pedig fás tövü több évi, elágazó kóróján magános v.

paprika
Sárga, zöld, éretten piros fűszernövény.
A szerb-horvát paprika átvétele, ez a papar (bors) származéka az újgörög piperi nyomán, amelynek őse a szanszkrit pippalí (füge, bors).

Paprikavirág
Salvia splendens
Paprikavirág
A lángoló piros paprikavirág fő színfoltja a napfényes virágágyaknak, balkonládáknak. 20-30 cm magas növény, szép szív alakú leveleivel és a hajtásvégeken lévő fürtös virágaival díszít.

Paprika
A paprikát, azaz a Capsicum nemzetséget a burgonyafélék (Solanaceae) családjába soroljuk. Tudományos neve a termése csípős ízére utal.
Jellemzői ...

Fűszerpaprika-őrlemények egy bolíviai piacon
Öt faját termesztik szerte a világon, rengeteg változattal: ...

A paprika élettani hatásai
A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas.

Balkonpaprika - Redskin F1
A Redskin F1 balkonpaprika kb. 40 cm-es magasságával inkább kompakt növekedésű. A közepesen nagy, tömbös termések a zöldről világítóan piros színűre érnek, és rendkívül zamatosak.

paprika virág
Bejegyezte: Tóth Tímea dátum: 0:23
Címkék: bedörzsölő, C-vitamin, capsicin, fűszer, izzasztó, külső szer, vizelethajtó, étvágygerjesztő ...

A paprika palánták itt is hagyományosan üvegházakban kezdik kora tavasszal az évet.

A paprika Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik őket. Már az indiánok is ismerték és termesztették a paprikát. Európába pedig Kolombusz orvosa által került.

A szegedi paprika a szabadalmi hivatal által hivatalosan bejegyzett védjegy.

Cayenne bors, chilipaprika:
Nem borsféle, hanem nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Nálunk egy apró termetű változata díszpaprikaként ismert.

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.

A paprika beérett termését óvatosan szedjük, mert ha szára megtörik nem terem tovább. Eredete ellenére a tengeren túli paprika legnagyobb termelői mára nem a dél-amerikai országok, hanem Afrika és India.

Bár a mustáros borogatásnál kevésbé veszélyes, a csilipaprika-borogatást orvosi javallat nélkül ne alkalmazza! Ugyanez vonatkozik a belőle készült kenőcsökre és paprikakivonatot tartalmazó más készítményekre is.

PAPRIKA A trópusi Amerikából és a Nyugat-Indiai szigetekről származó paprika lehet édes vagy csípős. Sokféle színben és méretben jelenhet meg. Az édes paprika enyhe ízű, nyersen vagy főzve-sütve fogyasztható.

Paprika Albaregia
Szabadföldi termnesztésre ajánlott, folytonnövő fajta. Termése begyűrt végű, fehér, édes ízű.
Paprika almapaprika (csípős) ...

Paprika
Latinnév: Capsicum annuum L.
Családnév: Burgonyafélék családja (Solanaceaé) ...

Paprikavirág
Napos helyet, tápdús talajt és rendszeres öntözést kíván. Hetente egyszer tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat távolítsuk el. Júniustól szeptemberig virágzik.
Pelyvavirág, évelő ...

Paprika, Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors
Capsicum annuum
Az eredetileg Közép-Amerikában őshonos paprikát az 1500-as években hozták Európába. Minket a törökök ismertettek meg vele az 1750-es évek táján.

Paprika
Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors (Capsicum annuum L.) burgonya félék családjába tartozik. Hazánkba a törökökkel került az150-es évek táján. A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye. Csípős és csemege változata ismert.

Paprika
(Capsicum annuum L.)
Gyógyhatása: Emésztésserkentő, hasmenés, krónikus fájdalmak, övsömör, diabéteszes lábfájás, lokalizált fejfájás, migrén. Gyógyszerészeti célokra a csípős paprikát alkalmazzák.

Díszpaprika:
MÉRGEZŐ!!!
A bogyók 18 °C körüli hőmérsékleten tartanak legtovább. A nyárra megtartott növényeket helyezzük ki a szabadba, amennyiben a lakásban a hőmérséklet meghaladja a 18 °C-ot.

Díszpaprika
Saját fűszerkert. A kert csodáit már a konyhánkban is elrendezhetjük, hiszen nagyon hangulatos, ha a friss kerti fűszereket onnan szedjük le. Most egy ilyen praktikus és gyönyörű növényről szeretnék írni, a díszpaprikáról.

Pirospaprika, Csili a csípős
Az erős Pirospaprika hat a plazmára (kötőszövetek), összes szövetre, csontra, a vérre, egy kissé a velőre, az idegekre, és a reproduktív szervekre.

A díszpaprika csípős termései fogyasztásra is alkalmasak.
Ha jól gondozzuk, akkor a kis paprikák 2-3 hónapig is szépek maradnak.
...

Midi paprikaparadicsom
Gyümölcse 5-6 cm-re növő, hosszúkás, piros színű lugasparadicsom. Paprika alakú termése hosszú fürtökben helyezkedik el a szár mellett. Rendkívül bőtermő.
(cikksz: par021) ...

Paprika (Capsicum annuum) Hatóanyaga: kapszaicin, capsantin, ascorbinsav, (C-vitamin) satöbbi Kedvelt fűszer. Hatása elsősorban C-vitamin tartalmán alapszik. Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó. Alkoholos kivonata sokat használt...
Paradicsom ...

Paprika
A kapszaicin tartalma miatt, főleg reuma elleni készítményekben alkalmazzák.
TERMÉKEK:
Inno rheuma forte krém
Virde lóbalzsam melegítő ...

Paprika
Elnevezése: Capsicum annuum L.
Gyógyhatása: Gyógyszerészeti célokra a csípős paprikát alkalmazzák. Emésztésserkentő hatású a nyál és a gyomornedvek elválasztásának fokozásával.

A paprika (Cypsicum annuum) az Indiát kereső spanyolok szemében a borsot jelentette s mint bors terjedt a déli országokban, ahol a latin piper nevet hordta, a görög, arab és török földön pedig a pepperi nevet, ...

Díszpaprika: vadpaprika, pogánybors, mogyorópaprika, kertibors.
Endívia: endíviasaláta, salátakatáng.
Édeskömény: ánizskapor, édesánizs, édes fenik, magyaránizs, olaszkapor, rómaikapor (venkel).

Chili paprika termesztése Jamie Oliver tippjeivel!
A chili paprika Angliában és Amerikában is a konyhák egyik fő zöldség növénye. Nézzük milyen tippeket ad Jamie Oliver a chili termesztésével kapcsolatban.
Bővebben...

Chili paprika vetés:
További furcsa, esetleg érdekes fényképek, kattints a képre!

...

rovat:Hamm
Paprika ügy, kémiai bizonytalanság.
"A világon a legnagyobb gyilkos, az iparilag előállított élelmiszer!" ...
[elolvasom] ...

Salvia splendens Sello (paprikavirág).
Hazája Brazília, ahol 50-150 cm magas évelő v. félcserje. A kertészeti termesztésben egynyári növény
Sambucus - Bodza
Sambucus L. (bodza, Caprifoliaceae). Lombhullató cserjék v.

A burgonyafélék családjába tartozik (rendszertanilag a paradicsom és paprika, padlizsán rokona), viszonylag alacsony, körülbelül egy méter magasra növő évelő növény, ún. félcserje. Szárai nem törnek a magasba, erőtlenek, gyakran a földön terülnek el.

Capsicum annuum / Díszpaprika
Általános: A konyhakerti növényként közismert paprika kistermetű, változatok alakú és színű termésekkel ékes változatait dísznövényként is tartják.

Ahogyan valami megfoghatatlan csoda folytán más a saját termesztésű paprika vagy paradicsom, illetve gyümölcsök íze, ugyanúgy a saját gyűjtésű gyógynövénynek sincs párja semmilyen üzletben.
Hazánkban a kamillagyűjtésnek hagyománya van.

A-vitamin: lucerna, gyermekláncfű, paprika, petrezselyem, tengeri hínár, vizitorma.

Paprikát: paprika alanyra.
Görögdinnyét, sárgadinnyét, uborkát és különleges sütőtököket: tök alanyra. (Ízetlen-e a tökre oltott dinnye?)
Bár az oltott palánta drágább, de gazdaságos.

Belsőleg Kapszulázzuk a következőket: Echinacea angustifolia, vagy purpurea por - 3 rész Larrea tridentata por - 3 rész Althaea officinalis gyökér - 1 rész Cayenne erőspaprika - 1/2 rész Vegyünk be 2 kapszulát 2 óránként.

Felhasználása: Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve használhatjuk.

Tisztában volt a retek, spárga, paprika, paradicsom, káposztafélék fogyasztásának egészségre gyakorolt kedvező hatásával, ezért a fiatal gyümölcsösök és faneveldék sorközeibe zöldségféléket először ő vettetett.

Hozzávalók: 20 dkg brokkoli, 1 szál póréhagyma, só, 1 db chilipaprika, 1 db piros húsú paprika, 1 kávéskanál olívaolaj, fél liter zöldségleves, 3 dl tejszín, bors, fél csokor petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma ...

Reform töltött paprika
Vízi sport: tréning és életérzés
Diétás tévedések
Nyaralás Dániában
Egészségtippek egy nyári wellnessnaphoz
Csillagjegyek - a Rák (június 22. - július 22.)
Mikoterápia - a gomba mint orvosság ...

Az egész világon közkedvelt fűszer, melyet káposztafélék, szószok, uborka és paprika eltevésénél is használnak. Puffadásgátló, szélhajtó, emésztést elősegítő, valamint vértisztító teakeverékek alkotórésze.

1. 100 g céklában 30 kcal energiatartalom van! Ezzel a zöld saláták (15 kcal), a paradicsom, paprika, uborka (20 kcal) után igencsak előkelő helyet vívott ki a fogyásra vágyók étrendjében.

Babér (Laurus nobilis)
Nagy csalán (Urtica dioica)
Chili paprika (Capsicum annuum)
Fehér mustár (Sinapis alba) ...

(9) csirke (11) csíra (5) cukkini (7) cékla (10) ecet (5) fokhagyma (26) hagyma (49) kakukkfű (9) kapor (7) kelbimbó (7) kelkáposzta (5) krumpli (24) kukorica (5) káposzta (5) kókuszzsír (5) liszt (22) mustár (5) olívaolaj (14) oregano (12) paprika ...

Hatóanyag: 50% pimetrozinFelhasználható: - burgonya, levéltetvek 0,3 kg/ha- dohány, levéltetvek 0,2 kg/ha- paprika... Tovább
A kosárban 0 termék van 0 Forint értékben
Hírlevél feliratkozás ...

Héja sárga, barnás vagy lilás csíkozással, de léteznek teljesen lila fajták is. Alakja lehet gömbölyded vagy megnyúlt, paprika alakú, de főként tojásdad típusaival találkozhatunk. A sárga, lédús terméshús íze a sárgadinnyére emlékeztető.

Az 1990-es évektől kezdődik az 'új korszak' amikor a fűszernövények becsülete visszatért, s a magyar konyhában nem csupán a bors, a fűszerpaprika és a só található meg.

Salvia splendens - Zsálya, tűzpiros zsálya, paprikavirág
Sansevieria trifasciata - Szobai tigrislevél, szanszeviéria
Sanvitalia procumbens - Tömpevirág
Saponaria ocymoides - Pirosló szappanfű
Sasa pumila - Alacsony bozótbambusz ...

Lásd még: Lásd még: Hagyma, Rózsa, Citrom, Fenyő, Liliom

Növény  Papiruszsás  Paprikavirág
2014.04.17

 
RSS Mobile