Kezdőlap (Paprika)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Paprika

Növény  Papiruszsás  Paprikavirág

Paprikavirág

(Salvia Splendens)
Brazíliából származó 20-30 cm-es egynyári növény, amely ma már a hagyományos piroson kívül számtalan más színben is kapható. Bokrosodó formájú felálló szárú növény, amely üde zöld szív alakú leveleivel és a hajtásvégeken lévő fürtös virágaival díszít.


Paprika (Capsicum annuum)
A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban.

Paprika (Capsicum) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld. Éves növekedése, kedvező körülmények között akár 1 m is ! ...

Paprika
( Capsicum annum L. )
A paprika szinte a legfontosabb zöldségfélénk. Az iránta megnyilvánuló igény és a nemesítői munka eredményeként sokféle alakú, színű fajta alakult.

Paprika
A paprika nem csak fűszernövény, hanem kapszaicin vegyületcsoport révén értékes gyógyhatásokat is kifejt. Különösen a reumás panaszok, köszvény enyhítésére, emésztésserkentésre, nyálelválasztás fokozásra alkalmazzák.
Latin név: Capsicum annuum ...

A paprikavirág gondozása és ültetése
Nagyon rosszNagyon jó
A paprikavirág tűzpiros színével a virágágyások kiemelkedő egynyári virága. Szegélynövénynek, erkélyládába, vagy virágágyásba is ültethető.

paprika
(Benkő), kerti bors (Bod), török bors (Molnár Albert), spanyol bors (növ., Capsicum L.), a burgonyafélék génusza, melynek dudvás egynyári, a délibb vidéken pedig fás tövü több évi, elágazó kóróján magános v. páros és osztatlan épszélü levelei s az ág hegyein egyenként, kettesével v.

paprika
Sárga, zöld, éretten piros fűszernövény.
A szerb-horvát paprika átvétele, ez a papar (bors) származéka az újgörög piperi nyomán, amelynek őse a szanszkrit pippalí (füge, bors).

Paprikavirág
Salvia splendens
Paprikavirág
A lángoló piros paprikavirág fő színfoltja a napfényes virágágyaknak, balkonládáknak. 20-30 cm magas növény, szép szív alakú leveleivel és a hajtásvégeken lévő fürtös virágaival díszít.

Paprika
A paprikát, azaz a Capsicum nemzetséget a burgonyafélék (Solanaceae) családjába soroljuk. Tudományos neve a termése csípős ízére utal.
Jellemzői ...

Fűszerpaprika-őrlemények egy bolíviai piacon
Öt faját termesztik szerte a világon, rengeteg változattal: ...

Ilyenek: banánpaprika, a spanyol és olasz fajták, valamint a sárga-, a zöld- és a piros california. Javaslom, hogy ne végy ilyen magot, hanem ha üzletekben e fajtákkal találkozol, vegyél mindegyikből 2-3 darabot.

Paprikavirág jellemzői: 20-40 cm magasra megnövő, bokros egynyári virág. Levelei, lombja a paprikáéhoz hasonló. Folyamatosan virágzik. Rendszeres öntözéssel júniustól a fagyokig.

A paprika élettani hatásai
A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából.

Balkonpaprika - Redskin F1
A Redskin F1 balkonpaprika kb. 40 cm-es magasságával inkább kompakt növekedésű. A közepesen nagy, tömbös termések a zöldről világítóan piros színűre érnek, és rendkívül zamatosak. Szereti a napos helyeket nagyobb balkonládában, teraszon, ágyásban.

paprika virág
Bejegyezte: Tóth Tímea dátum: 0:23
Címkék: bedörzsölő, C-vitamin, capsicin, fűszer, izzasztó, külső szer, vizelethajtó, étvágygerjesztő ...

A paprika palánták itt is hagyományosan üvegházakban kezdik kora tavasszal az évet.

A paprika Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik őket. Már az indiánok is ismerték és termesztették a paprikát. Európába pedig Kolombusz orvosa által került.

A díszpaprika kis termetű, mindössze 20-30 cm magasra növő, sűrűn elágazó cserje. Fényes levelek között nyíló fehér vagy lila virágai jelentéktelenek, ám termése annál mutatósabb.

A szegedi paprika a szabadalmi hivatal által hivatalosan bejegyzett védjegy. Így kizárólag a hagyományos tájkörzeten belül termesztett fűszert hívhatják, hiszen csak ezen a területen érvényesülnek a paprika termesztéshez rendkívül kedvező időjárási feltételek.

Cayenne bors, chilipaprika:
Nem borsféle, hanem nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Nálunk egy apró termetű változata díszpaprikaként ismert.

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.

A paprika beérett termését óvatosan szedjük, mert ha szára megtörik nem terem tovább. Eredete ellenére a tengeren túli paprika legnagyobb termelői mára nem a dél-amerikai országok, hanem Afrika és India. Egyébként az Egyesült Államok déli részén Louisianában is megterem a paprika (tabasco).

Bár a mustáros borogatásnál kevésbé veszélyes, a csilipaprika-borogatást orvosi javallat nélkül ne alkalmazza! Ugyanez vonatkozik a belőle készült kenőcsökre és paprikakivonatot tartalmazó más készítményekre is.
Tags: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, keringést segítő
No responses yet ...

Paprika Albaregia
Szabadföldi termnesztésre ajánlott, folytonnövő fajta. Termése begyűrt végű, fehér, édes ízű.
Paprika almapaprika (csípős) ...

Paprika
Latinnév: Capsicum annuum L.
Családnév: Burgonyafélék családja (Solanaceaé) ...

Paprikavirág
Napos helyet, tápdús talajt és rendszeres öntözést kíván. Hetente egyszer tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat távolítsuk el. Júniustól szeptemberig virágzik.
Pelyvavirág, évelő ...

Paprika, Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors
Capsicum annuum
Az eredetileg Közép-Amerikában őshonos paprikát az 1500-as években hozták Európába. Minket a törökök ismertettek meg vele az 1750-es évek táján.

Paprika: csípős, magyaros ételek, mártások, saláták, húsok, sajtos és vajas ételek, körözöttek.
Pasztinák: húsleves, ragu.
Petrezselyem: levesek, főzelékek, sült és párolt húsok, tojásételek, saláták.

Paprika
Népies neve: kerti bors, magyarbors, törökbors, veres bors
A magyar konyha tipikus és kedvelt fűszere, hiszen ételeink az egész világon a paprikáról híresek. Őshazája azonban Amerika, Európába az újvilág felfedezése után került.

Paprika (Capsicum annuum L.)
A kapszaicin, illetve kapszaicinoidok mellett előforduló vegyületek a fűszerként használt paprika jellemzéséhez tartoznak, biztosítva a zamatot és színezőképességet. A zamatanyagok között található egy pirazinszár-mazék (izobutil-metoxipirazin).

Paprika
Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors (Capsicum annuum L.) burgonya félék családjába tartozik. Hazánkba a törökökkel került az150-es évek táján. A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye. Csípős és csemege változata ismert. Gyógyászati célra a csípős paprikát használják.

Paprika
(Capsicum annuum L.)
Gyógyhatása: Emésztésserkentő, hasmenés, krónikus fájdalmak, övsömör, diabéteszes lábfájás, lokalizált fejfájás, migrén. Gyógyszerészeti célokra a csípős paprikát alkalmazzák. Emésztésserkentő hatású a nyál és a gyomornedvek elválasztásának fokozásával.

Díszpaprika:
MÉRGEZŐ!!!
A bogyók 18 °C körüli hőmérsékleten tartanak legtovább. A nyárra megtartott növényeket helyezzük ki a szabadba, amennyiben a lakásban a hőmérséklet meghaladja a 18 °C-ot. A díszpaprika magjának a csírázáshoz 14-21 napon keresztül 21-27 °C-os melegre van szüksége.

CSILIPAPRIKA - Capsicum frutescens
A csili a többi paprikához hasonlóan a burgonyafélék családjába tartozik, és az összes paprikafaj közül a legcsípősebb.

Csak Mexikóban több mint 150 különböző erősségű változata létezik.

Pirospaprika, Csili a csípős
Az erős Pirospaprika hat a plazmára (kötőszövetek), összes szövetre, csontra, a vérre, egy kissé a velőre, az idegekre, és a reproduktív szervekre. Hatását az emésztőrendszeren, vérkeringési rendszeren, légzőszerveken, bőrön keresztül fejti ki.

A díszpaprika csípős termései fogyasztásra is alkalmasak.
Ha jól gondozzuk, akkor a kis paprikák 2-3 hónapig is szépek maradnak.
...

Midi paprikaparadicsom
Gyümölcse 5-6 cm-re növő, hosszúkás, piros színű lugasparadicsom. Paprika alakú termése hosszú fürtökben helyezkedik el a szár mellett. Rendkívül bőtermő.
(cikksz: par021)
ď"ż ...

Paprika (Capsicum annuum) Hatóanyaga: kapszaicin, capsantin, ascorbinsav, (C-vitamin) satöbbi Kedvelt fűszer. Hatása elsősorban C-vitamin tartalmán alapszik. Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó. Alkoholos kivonata sokat használt...
Paradicsom ...

paprika, koriander, bors, római kömény, fahéj, chili, kardamom, szerecsendiĂ...
...
5 ...

Paprika
A kapszaicin tartalma miatt, főleg reuma elleni készítményekben alkalmazzák.
TERMÉKEK:
Inno rheuma forte krém
Virde lóbalzsam melegítő ...

Paprika
Elnevezése: Capsicum annuum L.
Gyógyhatása: Gyógyszerészeti célokra a csípős paprikát alkalmazzák. Emésztésserkentő hatású a nyál és a gyomornedvek elválasztásának fokozásával. Baktériumölő hatású, ezért alkalmazzák a fertőző hasmenés kezelésében.

A paprika (Cypsicum annuum) az Indiát kereső spanyolok szemében a borsot jelentette s mint bors terjedt a déli országokban, ahol a latin piper nevet hordta, a görög, arab és török földön pedig a pepperi nevet, amelyből a délszláv peprika s végül a XVII.

Díszpaprika: vadpaprika, pogánybors, mogyorópaprika, kertibors.
Endívia: endíviasaláta, salátakatáng.
Édeskömény: ánizskapor, édesánizs, édes fenik, magyaránizs, olaszkapor, rómaikapor (venkel).

Díszpaprika
Capiscum annuum / Díszpaprika
Talajigény:
Fényigény: Fényigényes faj, szereti a direkt napsütést.
Vízigény: Vízigényes, általában nyírkos talaj.
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

Pirospaprika
A pirospaprika a magyar konyha leggyakrabban használt fűszere, pedig csak kb. 200 éve honosodott meg Magyarországon. Három fajtája ismert: az édesnemes, a félédes és a csípős.

Chili paprika vetés:
További furcsa, esetleg érdekes fényképek, kattints a képre!

...

rovat:Hamm
Paprika ügy, kémiai bizonytalanság.
"A világon a legnagyobb gyilkos, az iparilag előállított élelmiszer!" ...
[elolvasom] ...

Ez a csípős paprikaféle a többi paprika családjába tartozik, a mexikói konyha egyik alapvető fűszere. Nagyméretű, lágyan csípős ízű paprika, a 10-es skálán ereje 2 és 4 közötti tartományba tehető. Az érett paprikák pirosra színeződnek.

Az Amazonas nyugati részén őshonos, 20 cm-től, 1,5 m magasságra is megnövő erős paprika, melyet hazánkban, dísznövényként is termesztünk. Legcsípősebb erős paprika egyike, a Habanéro. Időszámításunk előtt, 2000-1000-be vonták a habanero paprikát termesztésbe az indiánok .

Salvia splendens Sello (paprikavirág).
Hazája Brazília, ahol 50-150 cm magas évelő v. félcserje. A kertészeti termesztésben egynyári növény
Sambucus - Bodza
Sambucus L. (bodza, Caprifoliaceae). Lombhullató cserjék v. kis fák, ritkán lágy szárúak, vastag belű hajtásokkal.

A burgonyafélék családjába tartozik (rendszertanilag a paradicsom és paprika, padlizsán rokona), viszonylag alacsony, körülbelül egy méter magasra növő évelő növény, ún. félcserje. Szárai nem törnek a magasba, erőtlenek, gyakran a földön terülnek el.

Capsicum annuum / Díszpaprika
Általános: A konyhakerti növényként közismert paprika kistermetű, változatok alakú és színű termésekkel ékes változatait dísznövényként is tartják.

Népies nevén: amerikai paprika, ördögbors
Származása: trópusok, India, Közép-és Dél-Amerika nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A chili fűszerkeverékek meghatározó alkotója.

Ahogyan valami megfoghatatlan csoda folytán más a saját termesztésű paprika vagy paradicsom, illetve gyümölcsök íze, ugyanúgy a saját gyűjtésű gyógynövénynek sincs párja semmilyen üzletben.
Hazánkban a kamillagyűjtésnek hagyománya van.

A-vitamin: lucerna, gyermekláncfű, paprika, petrezselyem, tengeri hínár, vizitorma.

Paprikát: paprika alanyra.
Görögdinnyét, sárgadinnyét, uborkát és különleges sütőtököket: tök alanyra. (Ízetlen-e a tökre oltott dinnye?)
Bár az oltott palánta drágább, de gazdaságos.

Belsőleg Kapszulázzuk a következőket: Echinacea angustifolia, vagy purpurea por - 3 rész Larrea tridentata por - 3 rész Althaea officinalis gyökér - 1 rész Cayenne erőspaprika - 1/2 rész Vegyünk be 2 kapszulát 2 óránként. Ahogy javul a fertőzés állapota, úgy csökkentsük a szedés gyakoriságát 4 órára.

Felhasználása: Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve használhatjuk.

Tisztában volt a retek, spárga, paprika, paradicsom, káposztafélék fogyasztásának egészségre gyakorolt kedvező hatásával, ezért a fiatal gyümölcsösök és faneveldék sorközeibe zöldségféléket először ő vettetett.

Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb vagy -lapocka, 1 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, fél evőkanál pirospaprika, só, fél-fél mokkáskanál őrölt bors , és majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom , (télen 2 evőkanál lecsó), 80 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, ...

Hozzávalók: 20 dkg brokkoli, 1 szál póréhagyma, só, 1 db chilipaprika, 1 db piros húsú paprika, 1 kávéskanál olívaolaj, fél liter zöldségleves, 3 dl tejszín, bors, fél csokor petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma ...

Reform töltött paprika
Vízi sport: tréning és életérzés
Diétás tévedések
Nyaralás Dániában
Egészségtippek egy nyári wellnessnaphoz
Csillagjegyek - a Rák (június 22. - július 22.)
Mikoterápia - a gomba mint orvosság
Az omega-3 zsírsavak alkotórészei
Homok, gyógykövek, tenger ...

Az egész világon közkedvelt fűszer, melyet káposztafélék, szószok, uborka és paprika eltevésénél is használnak. Puffadásgátló, szélhajtó, emésztést elősegítő, valamint vértisztító teakeverékek alkotórésze.

Az 1990-es évektől kezdődik az 'új korszak' amikor a fűszernövények becsülete visszatért, s a magyar konyhában nem csupán a bors, a fűszerpaprika és a só található meg.
A fűszerezés célja, hogy harmonikus íz és színhatást érjünk el, ezáltal fokozzuk az étvágyat és elősegítsük az ételek emésztését.

A burgonyafélék családjának tagjait mindenki ismeri a kiskertből, hiszen idetartozik a burgonya, paradicsom, paprika.. A család fontos jellemzője, hogy mérgező anyagokat, például szolanint tartalmaznak az ide tartozó növények.

1. 100 g céklában 30 kcal energiatartalom van! Ezzel a zöld saláták (15 kcal), a paradicsom, paprika, uborka (20 kcal) után igencsak előkelő helyet vívott ki a fogyásra vágyók étrendjében.

Babér (Laurus nobilis)
Nagy csalán (Urtica dioica)
Chili paprika (Capsicum annuum)
Fehér mustár (Sinapis alba) ...

(9) brokkoli (5) chili (8) citromlé (7) csicsóka (9) csirke (11) csíra (5) cukkini (7) cékla (10) ecet (5) fokhagyma (26) hagyma (49) kakukkfű (9) kapor (7) kelbimbó (7) kelkáposzta (5) krumpli (24) kukorica (5) káposzta (5) kókuszzsír (5) liszt (22) mustár (5) olívaolaj (14) oregano (12) paprika ...

Hatóanyag: 50% pimetrozinFelhasználható: - burgonya, levéltetvek 0,3 kg/ha- dohány, levéltetvek 0,2 kg/ha- paprika... Tovább
A kosárban 0 termék van 0 Forint értékben
Hírlevél feliratkozás ...

Héja sárga, barnás vagy lilás csíkozással, de léteznek teljesen lila fajták is. Alakja lehet gömbölyded vagy megnyúlt, paprika alakú, de főként tojásdad típusaival találkozhatunk. A sárga, lédús terméshús íze a sárgadinnyére emlékeztető. C-vitamin tartalma magas.

A fűszernövények segítenek kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat és a fölösleges zsiradéktól is megszabadítanak. Ezek a fűszernövények semmiképpen sem hiányozhatnak a konyhádból: Csípőspaprika Ez az egyik leggyakrabban használt fűszernövény fogyás alkalmával, ...

Konyhai felhasználásakor főtt kolbászok, sonkák ízesítője, mert emésztést segítő, vérkeringést javító hatása is van. Használjuk még a télire eltett savanyúságok ízesítésére is (uborka, paprika, káposzta).
Deréce veronika
(Veronica beccabunga) ...

A büdöskék virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. A sáfrányt helyettesíti. Létezik citrom zamatú változat is. Összevágott szirmait ajánlják rizshez, liszthez keverve, levesekbe. A T. paprika fűszeres ízű szirmaival fűszervaj, főtt tészta ízesíthető.

Hólyagszerű, belül nagy, levegővel telt üreget tartalmazó termések. Lehetnek húsos és száraz terméstípusok, fejlődésük során sokáig zárva maradnak, néhány száraz felfújt termés a teljes kiszáradáskor azonban felnyílhat.Legjobban ismert képviselőjük minden bizonnyal paprika felfújt bogyótermése.

Könnyű azonban ennek ellenkezőjéről megbizonyosodni magas savtartalma (a zöldségek lúgosak), és a zöldségfélékkel való összeférhetetlensége miatt. Elegendő a paradicsomos káposzta és a paradicsomos paprika (lecsó) nehezen emészthető voltára utalni.

Használható nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle.
Kitűnő étvágyjavító, görcsoldó, szélhajtó, köhögéscsillapító.

A következő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása szintén nagyon ajánlott: borsó, cékla, fekete áfonya, fokhagyma, paprika, sárgarépa, szilvalekvár, sütőtök, dió, fagyöngy, közönséges galaj, som, kökény, lucerna, körömvirág /nyersen/, szeder termés.

Salvia splendens - Zsálya, tűzpiros zsálya, paprikavirág
Sansevieria trifasciata - Szobai tigrislevél, szanszeviéria
Sanvitalia procumbens - Tömpevirág
Saponaria ocymoides - Pirosló szappanfű
Sasa pumila - Alacsony bozótbambusz
Saxifraga aizoon - Fürtös kőtörőfű ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hagyma, Rózsa, Narancs, Fenyő, Magas?

◄ Papiruszsás   Paprikavirág ►
 
RSS Mobile