Kezdőlap (Paprika)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Paprika


 

Paprika

Növény  Papiruszsás  Paprikavirág

Paprikavirág

(Salvia Splendens)
Brazíliából származó 20-30 cm-es egynyári növény, amely ma már a hagyományos piroson kívül számtalan más színben is kapható.


Paprika (Capsicum annuum)
A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban.

Paprika (Capsicum) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld.

Paprika
( Capsicum annum L. )
A paprika szinte a legfontosabb zöldségfélénk. Az iránta megnyilvánuló igény és a nemesítői munka eredményeként sokféle alakú, színű fajta alakult.

Paprika
A paprika nem csak fűszernövény, hanem kapszaicin vegyületcsoport révén értékes gyógyhatásokat is kifejt. Különösen a reumás panaszok, köszvény enyhítésére, emésztésserkentésre, nyálelválasztás fokozásra alkalmazzák.

A paprikavirág gondozása és ültetése
Nagyon rosszNagyon jó
A paprikavirág tűzpiros színével a virágágyások kiemelkedő egynyári virága. Szegélynövénynek, erkélyládába, vagy virágágyásba is ültethető.

paprika
(Benkő), kerti bors (Bod), török bors (Molnár Albert), spanyol bors (növ., Capsicum L.), a burgonyafélék génusza, melynek dudvás egynyári, a délibb vidéken pedig fás tövü több évi, elágazó kóróján magános v.

paprika
Sárga, zöld, éretten piros fűszernövény.
A szerb-horvát paprika átvétele, ez a papar (bors) származéka az újgörög piperi nyomán, amelynek őse a szanszkrit pippalí (füge, bors).

Paprikavirág
Salvia splendens
Paprikavirág
A lángoló piros paprikavirág fő színfoltja a napfényes virágágyaknak, balkonládáknak. 20-30 cm magas növény, szép szív alakú leveleivel és a hajtásvégeken lévő fürtös virágaival díszít.

Paprika
A paprikát, azaz a Capsicum nemzetséget a burgonyafélék (Solanaceae) családjába soroljuk. Tudományos neve a termése csípős ízére utal.
Jellemzői ...

Fűszerpaprika-őrlemények egy bolíviai piacon
Öt faját termesztik szerte a világon, rengeteg változattal: ...

Ilyenek: banánpaprika, a spanyol és olasz fajták, valamint a sárga-, a zöld- és a piros california. Javaslom, hogy ne végy ilyen magot, hanem ha üzletekben e fajtákkal találkozol, vegyél mindegyikből 2-3 darabot.

Paprikavirág jellemzői: 20-40 cm magasra megnövő, bokros egynyári virág. Levelei, lombja a paprikáéhoz hasonló. Folyamatosan virágzik. Rendszeres öntözéssel júniustól a fagyokig.

A paprika élettani hatásai
A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas.

Balkonpaprika - Redskin F1
A Redskin F1 balkonpaprika kb. 40 cm-es magasságával inkább kompakt növekedésű. A közepesen nagy, tömbös termések a zöldről világítóan piros színűre érnek, és rendkívül zamatosak.

paprika virág
Bejegyezte: Tóth Tímea dátum: 0:23
Címkék: bedörzsölő, C-vitamin, capsicin, fűszer, izzasztó, külső szer, vizelethajtó, étvágygerjesztő ...

A paprika palánták itt is hagyományosan üvegházakban kezdik kora tavasszal az évet.

A paprika Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik őket. Már az indiánok is ismerték és termesztették a paprikát. Európába pedig Kolombusz orvosa által került.

A díszpaprika kis termetű, mindössze 20-30 cm magasra növő, sűrűn elágazó cserje. Fényes levelek között nyíló fehér vagy lila virágai jelentéktelenek, ám termése annál mutatósabb.

A szegedi paprika a szabadalmi hivatal által hivatalosan bejegyzett védjegy.

Cayenne bors, chilipaprika:
Nem borsféle, hanem nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Nálunk egy apró termetű változata díszpaprikaként ismert.

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.

A paprika beérett termését óvatosan szedjük, mert ha szára megtörik nem terem tovább. Eredete ellenére a tengeren túli paprika legnagyobb termelői mára nem a dél-amerikai országok, hanem Afrika és India.

Bár a mustáros borogatásnál kevésbé veszélyes, a csilipaprika-borogatást orvosi javallat nélkül ne alkalmazza! Ugyanez vonatkozik a belőle készült kenőcsökre és paprikakivonatot tartalmazó más készítményekre is.

PAPRIKA A trópusi Amerikából és a Nyugat-Indiai szigetekről származó paprika lehet édes vagy csípős. Sokféle színben és méretben jelenhet meg. Az édes paprika enyhe ízű, nyersen vagy főzve-sütve fogyasztható.

Paprika Albaregia
Szabadföldi termnesztésre ajánlott, folytonnövő fajta. Termése begyűrt végű, fehér, édes ízű.
Paprika almapaprika (csípős) ...

Paprika
Latinnév: Capsicum annuum L.
Családnév: Burgonyafélék családja (Solanaceaé) ...

Paprikavirág
Napos helyet, tápdús talajt és rendszeres öntözést kíván. Hetente egyszer tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat távolítsuk el. Júniustól szeptemberig virágzik.
Pelyvavirág, évelő ...

Paprika, Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors
Capsicum annuum
Az eredetileg Közép-Amerikában őshonos paprikát az 1500-as években hozták Európába. Minket a törökök ismertettek meg vele az 1750-es évek táján.

Paprika: csípős, magyaros ételek, mártások, saláták, húsok, sajtos és vajas ételek, körözöttek.
Pasztinák: húsleves, ragu.
Petrezselyem: levesek, főzelékek, sült és párolt húsok, tojásételek, saláták.

Paprika
Népies neve: kerti bors, magyarbors, törökbors, veres bors
A magyar konyha tipikus és kedvelt fűszere, hiszen ételeink az egész világon a paprikáról híresek. Őshazája azonban Amerika, Európába az újvilág felfedezése után került.

Paprika
Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors (Capsicum annuum L.) burgonya félék családjába tartozik. Hazánkba a törökökkel került az150-es évek táján. A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye. Csípős és csemege változata ismert.

Paprika
(Capsicum annuum L.)
Gyógyhatása: Emésztésserkentő, hasmenés, krónikus fájdalmak, övsömör, diabéteszes lábfájás, lokalizált fejfájás, migrén. Gyógyszerészeti célokra a csípős paprikát alkalmazzák.

Lásd még: Lásd még: Hagyma, Rózsa, Narancs, Fenyő, Magas

Növény  Papiruszsás  Paprikavirág

 
RSS Mobile