Kezdőlap (Paprika)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Paprika


 

Paprika

Növény  Papiruszsás  Paprikavirág

Paprikavirág

(Salvia Splendens)
Brazíliából származó 20-30 cm-es egynyári növény, amely ma már a hagyományos piroson kívül számtalan más színben is kapható.


(Capsicum annuum)
A t nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers ban több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban.

Paprika (Capsicum) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld.


( Capsicum annum L. )
A szinte a legfontosabb zöldségfélénk. Az iránta megnyilvánuló igény és a nemesítői munka eredményeként sokféle alakú, színű fajta alakult.

Paprika
A paprika nem csak fűszernövény, hanem kapszaicin vegyületcsoport révén értékes gyógyhatásokat is kifejt. Különösen a reumás panaszok, köszvény enyhítésére, emésztésserkentésre, nyálelválasztás fokozásra alkalmazzák.

A virág gondozása és ültetése
Nagyon rosszNagyon jó
A virág tűzpiros színével a virágágyások kiemelkedő egynyári virága. Szegélynövénynek, erkélyládába, vagy virágágyásba is ültethető.

paprika
(Benkő), kerti bors (Bod), török bors (Molnár Albert), spanyol bors (növ., Capsicum L.), a burgonyafélék génusza, melynek dudvás egynyári, a délibb vidéken pedig fás tövü több évi, elágazó kóróján magános v.


Sárga, zöld, éretten piros fűszernövény.
A szerb-horvát átvétele, ez a papar (bors) származéka az újgörög piperi nyomán, amelynek őse a szanszkrit pippalí (füge, bors).

Paprikavirág
Salvia splendens
Paprikavirág
A lángoló piros paprikavirág fő színfoltja a napfényes virágágyaknak, balkonládáknak. 20-30 cm magas növény, szép szív alakú leveleivel és a hajtásvégeken lévő fürtös virágaival díszít.


A t, azaz a Capsicum nemzetséget a burgonyafélék (Solanaceae) családjába soroljuk. Tudományos neve a termése csípős ízére utal.
Jellemzői ...

Fűszerpaprika-őrlemények egy bolíviai piacon
Öt faját termesztik szerte a világon, rengeteg változattal: ...

A élettani hatásai
A igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas.

Balkonpaprika - Redskin F1
A Redskin F1 balkonpaprika kb. 40 cm-es magasságával inkább kompakt növekedésű. A közepesen nagy, tömbös termések a zöldről világítóan piros színűre érnek, és rendkívül zamatosak.

virág
Bejegyezte: Tóth Tímea dátum: 0:23
Címkék: bedörzsölő, C-vitamin, capsicin, fűszer, izzasztó, külső szer, vizelethajtó, étvágygerjesztő ...

A paprika palánták itt is hagyományosan üvegházakban kezdik kora tavasszal az évet.

A Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik őket. Már az indiánok is ismerték és termesztették a t. Európába pedig Kolombusz orvosa által került.

A szegedi paprika a szabadalmi hivatal által hivatalosan bejegyzett védjegy.

Cayenne bors, chili:
Nem borsféle, hanem nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő fajta, a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Nálunk egy apró termetű változata díszként ismert.

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.

A beérett termését óvatosan szedjük, mert ha szára megtörik nem terem tovább. Eredete ellenére a tengeren túli legnagyobb termelői mára nem a dél-amerikai országok, hanem Afrika és India.

Bár a mustáros borogatásnál kevésbé veszélyes, a csilipaprika-borogatást orvosi javallat nélkül ne alkalmazza! Ugyanez vonatkozik a belőle készült kenőcsökre és paprikakivonatot tartalmazó más készítményekre is.

A trópusi Amerikából és a Nyugat-Indiai szigetekről származó lehet édes vagy csípős. Sokféle színben és méretben jelenhet meg. Az édes enyhe ízű, nyersen vagy főzve-sütve fogyasztható.

Paprika Albaregia
Szabadföldi termnesztésre ajánlott, folytonnövő fajta. Termése begyűrt végű, fehér, édes ízű.
Paprika almapaprika (csípős) ...


Latinnév: Capsicum annuum L.
Családnév: Burgonyafélék családja (Solanaceaé) ...

Paprikavirág
Napos helyet, tápdús talajt és rendszeres öntözést kíván. Hetente egyszer tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat távolítsuk el. Júniustól szeptemberig virágzik.
Pelyvavirág, évelő ...

, Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors
Capsicum annuum
Az eredetileg Közép-Amerikában őshonos t az 1500-as években hozták Európába. Minket a törökök ismertettek meg vele az 1750-es évek táján.

Paprika
Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors (Capsicum annuum L.) burgonya félék családjába tartozik. Hazánkba a törökökkel került az150-es évek táján. A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye. Csípős és csemege változata ismert.


(Capsicum annuum L.)
Gyógyhatása: Emésztésserkentő, hasmenés, krónikus fájdalmak, övsömör, diabéteszes lábfájás, lokalizált fejfájás, migrén. Gyógyszerészeti célokra a csípős t alkalmazzák.

Díszpaprika:
MÉRGEZŐ!!!
A bogyók 18 °C körüli hőmérsékleten tartanak legtovább. A nyárra megtartott növényeket helyezzük ki a szabadba, amennyiben a lakásban a hőmérséklet meghaladja a 18 °C-ot.

Dísz
Saját fűszerkert. A kert csodáit már a konyhánkban is elrendezhetjük, hiszen nagyon hangulatos, ha a friss kerti fűszereket onnan szedjük le. Most egy ilyen praktikus és gyönyörű növényről szeretnék írni, a díszpaprikáról.

Pirospaprika, Csili a csípős
Az erős Pirospaprika hat a plazmára (kötőszövetek), összes szövetre, csontra, a vérre, egy kissé a velőre, az idegekre, és a reproduktív szervekre.

A dísz csípős termései fogyasztásra is alkalmasak.
Ha jól gondozzuk, akkor a kis k 2-3 hónapig is szépek maradnak.
...

Midi paprikaparadicsom
Gyümölcse 5-6 cm-re növő, hosszúkás, piros színű lugasparadicsom. Paprika alakú termése hosszú fürtökben helyezkedik el a szár mellett. Rendkívül bőtermő.
(cikksz: par021)
ď"ż ...

Lásd még: Lásd még: Hagyma, Rózsa, Narancs, Fenyő, Tulipán

Növény  Papiruszsás  Paprikavirág

 
RSS Mobile