Kezdőlap (Ostorfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ostorfa

Növény  Orvosi zsálya  Ostorkaktusz

Nyugati ostorfa - Celtis occidentalis
Celtis australis - Déli ostorfa
14-18 méteres, felfelé törő koronájú fa. sima kéreggel. Leveli valamivel keskenyebbek az előző faj leveleinél, fonákuk sűrűn szőrös.


Nyugati ostorfa (Celtis occidentalis)
20-25 méter magas, széles koronájú fa. Kérgén jellegzetes bibircseket találunk. Bőrszerű, fényeszöld levelei tojásdadok. Barnás, apró, csonthéjas termése a madarak kedvelt csemegéje.
Jól tűri a metszést és a szennyezettebb városi levegőt is.

Zárt állományaiban a behurcolt nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), a kései meggy (Padus serotina), az alásfa (Ptelea trifoliata), illetve a honos fekete bodza (Sambucus nigra) képes behatolni.

Celtis Occidentalis - Nyugati ostorfa
Szabálytalan koronájú fa,20-25 méter.Fiatalon gyors növekedésű,visszavágást jól tűri. A szennyezett levegőt jól tűri,kitűnő utca sorfa.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Megjegyzés: A Keleti ostorfa rokona. Hazánkban ritka díszfa.
Virága
Levele és termése ...

A meglévő állományokban az amerikai eredetű nyugati ~ is sokfelé megtalálható az alsó lombkoronában. A cserjék közül a veresgyűrű som és a kutyabenge jellemző a termőhelyre, de a galagonya itt is gyakori.

A fás növények közül említésre méltó a dió (Juglans), az orgona (Syringa), a keleti gyertyán (Carpinus orientalis), a déli ~ (Celtis australis), a francia juhar (Acer monspessulanus), a török mogyoró (Corylus colurna), a vörös boróka (Juniperus oxycedrus), ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Nyugati ostorfa, Cserje, Gyertyán, Fenyő?

◄ Orvosi zsálya   Ostorkaktusz ►
 
RSS Mobile