Kezdőlap (Ördögcérna)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ördögcérna

Növény  Ördögbocskor  Ördögcsáklya

KÍNAI ÖRDÖGCÉRNA
Szám: 00190
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
kínai ...


A Közönséges ördögcérna virága
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

Kou Csi Ce - ördögcérna
Lycium chinense
A kínai orvoslás az ördögcérna bogyótermését és gyökerének kérgét (Ti Ku Pi) használja. A gyökér kérgét Sen Nung az 'elsőrangú fák' között említi, melyet a 'gonosz chi" kezelésére alkalmaznak, bár manapság már a termés használata az elterjedtebb.

Goji, Farkasbogyó, Kínai ördögcérna, Wolfberry
Kategória:
Fűszer- és gyógynövények ...

Kínai ördögcérna (Lycium chinense)
A kínai gyógyászat a bogyókat, gyökérkérget, és ritkábban a leveleket máj- és veseműködés, vérkeringés élénkítésére használja. Termésével tuberkulózist, cukorbetegséget, gyermekkori tüdőgyulladást, szürkületi farkasvakságot gyógyítanak.

Lícium
~, liláspiros virágú sövénycserje.
Latin szó, a.m. keresztfonal, szál.

A kínai ördögcérna, latin nevén Lycium chinense a burgonyafélék családjába tartozó évelő bokor, amely akár 3 méter magasra is megnőhet, és amelynek termése már több ezer éve óriási tiszteletnek és szeretetnek örvend a keleti orvostudományban.

Az ördögcérna Lycium barbarum (goji bogyó) virága lilás színű, júniustól - szeptemberig nyílik. Termése 2 cm-es tojásdad, fényes, piros bogyó. Igen értékes gyógynövény. A bogyó húsa vitaminokban gazdag. Homokos, agyagos, törmelékes, és száraz talajon egyaránt megél.

A természet adta magvak, zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények közül bemutattunk már néhány nagyon egészséges, gyógyító hatású növényt, de a leghatásosabb és talán a legismeretlenebb Magyarországon, ami weboldalunkról nem maradhat le az a goji bogyó (ördögcérna, farkasbogyó).

Cserjeszintjét a közönséges ördögcérna (Lycium barbarum) monodomináns állománya alkotja, míg gyepszintjében a fekete peszterce (Ballota nigra) uralkodik.

A "lícium" jelentése: Egyfajta bokros növény, melynek termése sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Goji-bogyónak, vagy kínai farkasbogyónak is hívják. Magyar neve: közönséges ördögcérna. A burgonyafélék családjába tartozik.

Kínai ördögcérna, (Lycium chinense MilL.)
Kínai rebarbara ~ Rebarbara (Rheum palmatum L.)
Királydinnye, (Tribulus terrestris L.)
Kis aranka ~ Aranka (növény) (Cuscuta epithymum L.)
Kis békaorsó, (Sium erectum Huds.)
Kis ezerjófű, Ezerjófű (Centaurium minus Moench) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Magas, Cserje, Fahéj, Évelő?

◄ Ördögbocskor   Ördögcsáklya ►
 
RSS Mobile