Kezdőlap (Olajfa)

 Növény 

  » »
 
   

Olajfa

Növény  Odvas keltike  Olajfafélék

Olajfalevél
Az olajfa (Olea Europaea) a mediterrán térség jellegzetes növénye, több ezer év óta termesztik táplálkozási és orvosi célokra.


Olajfa
Az olajfa a mediterrán vidékek jellegzetes, örökzöld növénye, amelynek levelei legalább olyan jótékonyak, mint a terméséből sajtolt olívaolaj.

Olajfa
(ölea L., oliva, elaia), a róla nevezett család fája v.cserjéje, levele átellenes, télizöld, egyszerü, épszélü, ritkán fogas.Virága a levél tövében csembőkös, fürtös v.

Olajfa, olajbogyó
Oliva europea
Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger mediterrán régióiban régóta termesztett növény, a mediterránum karsztbokor erdeiben honos. Legfeljebb 8-10 m magasságú, lassú növekedésű örökzöld fa. Törzse egyenetlen és bütykös.

Olajfa (Olíva)
Olea europea
Leírás
Mediterrán égövi dolomit és mészkő alapkőzetek karsztbokor erdőiben honos. 2-8 m magas, nagy kort megérő örökzöldlevelű fa. Törzse sima, világosszürke, a fiatal ágai kopaszok, zöldek vagy ezüstös szürkék.

Olajfafélék családja, örökzöld fa vagy cserje, fás szárú, csonthéjas, fűszer- és gyógynövény, zárvatermő, valódi kétszikű,
Jellemzői: ...

Olajfafélék
A fákról Ünnep
"A természetben a maga helyén minden egyenértékű, egyenjogú, legyen az akár a legparányibb légy dongása, vagy a Vezúv kitörése. E hatalom birtokában nincs sem megvetni - sem letaposnivaló, s ez nagyon is érdekünk.

Olajfa
Az olajfa, egy rendkívül hosszú életű, örökzöld, dézsás növény. Idősebb korára,érdekes látványt, nyújt göcsörtös törzse. A gyümölcs, rendkívül értékes, omega 3 zsírsavban gazdag, olajat tartalmaz.

Az olajfa
Ilkó Krisztina
Az olajfa termése a közkedvelt olajbogyó, amiből a manapság szinte nélkülözhetetlen olivaolajat gyártják ...

8 Olajfafélék (Oleaceae)
Magas kőris - (Fraxinus excelsior) A fiatal hajtás vastag, szürke, paraszemölcsei hosszúkásak. A szár rügymagasságban ellaposodó. A csúcsrügy szénfekete, gúla alakú.

Olea (Olajfa)
Csavarodott törzsű, göcsörtös kérgű, csodálatra méltó fa az olajfa, néha olyan öreg, mint a hegyek, melyeken élnek. Az olajág a béke szimbóluma évezredek óta.

Olajfafélék családja (Oleaceae)
Kis termetű fa. Karsztbokorerdők, törmelékerdők, sziklacserjések jellemző növénye. Magassága legfeljebb 20m, általában 10m alatti, koronája laza, kerekded.

Olajfafélék
Jellemzők:
8 m-ig megnövő fa vagy ritkán cserje. Hajtásai zöldesszürkék, fénytelenek, kopaszak. Rügyei szürkék, a csúcsrügyek nagyok, gúla alakúak, a hónaljrügyek gömbölydedek, elállóak.

Család: olajfafélék (Oleaceae)
Származás: A Jasminum sambac Ázsia déli részén, trópusi, meleg környezetben honos, Indiában, a Fülöp szigeteken, Burmában (Myanmar) és Srí Lankán.

A virágos kőris az olajfafélékhez tartozó faféle. Szép virágát hamar elhullajtja.
Album: KFKI Élővilág - Növények ...

Görögországban 2500 éve ültetnek olajfaligeteket. Csak Korfu szigetén 3-4 millió olajfa nő, melyeket nem metszenek, így az ország legnagyobb fái itt találhatók.

Hogy az ókori kertekben milyen fontos szerepe volt, a biblia is bizonyítja, amely Palesztina legfontosabb gazdasági növényeit ebben a rendben sorolja fel: búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajfa, datolya.

Főleg füge (Ficus carica), gránátalma (Punica granatum), olajfa (Olea europea) és más gyümölcstermő ültetvények felszámolásakor nem kivágják a fákat, hanem óriási földlabdával munkagépek segítségével kiemelik és bekonténerezik.

Levele a nálunk olajfaként ismert Eleagnus angustifolia-ra hasonlít, csak keskenyebb és ezüstösebb. Könnyen tartható igénytelen fa, homokos kövecses talajokon is elél. Díszítő érétke elhanyagolható, inkább termése miatt fontos.

A jázmin (Jasminum) az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó nemzetség. Felálló, vagy csavarodó szárú cserjék vagy kúszónövények. Leveleik páratlanul szárnyaltak, egyes fajoknál látszólag egyszerűek (csak a csúcsi levélke marad meg).

Magas kőrisfa, (Fraxinus excelsior L.) olajfafélék családjába tartozik. Hazánkban erdőségeket alkot. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó, vizelethajtó hatású. Vékonyabb ágainak kérgéből készült tea reuma és izületi fájdalmak ellen alkalmazható.

Oenothera-Osmanthus Oenothera fruticosa (Aranyvirágú ligetszépe) Oenothera speciosa 'Rosea' Olea europaea 'Aglandaou' Olea europaea 'Oliviere' (Télálló olajfa) Olea europaea (Olajfa, olívabogyó) Opuntia fragilis (Törékeny ...

A kőris (Fraxinus) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy 70 fajjal.
Megjelenése, felépítése ...

Latinnév: Fraxinus excelsior L.
Családnév: Olajfafélék családja (Oleaceae) ...

Leander
Babérrózsa.
A bécsi német Leander átvétele, amely az olasz oleandro piemonti leandro alakjából való. Ezek, valamint a botanikai latin oleander, kevert alakok a latin olea (olajfa) és görög rhododendron elemeiből. rododendron.

Ez az elnevezés a virágok alakjára utal, ami egy vékony hallójárathoz hasonlít, amelyiknek a végén az öt szirom alkotja a koronát. A koszorúfutóka a selyemkórófélék (Apocynaceae) családjába tartozik, míg a jázmin az olajfafélék (Oleaceae) családjába.

Oleaceae (cs.) - Olajfafélék
Omphalodes verna - Tavaszi békaszem
Onagraceae (cs.) - Ligetszépfélék
Onoclea sensibilis - Gyöngypáfrány
Onothera missouriensis - Ligetszépe
Ophris sphegodes - Pókbangó
Opuntia ficus-indica - Fügekaktusz
Opuntia sp.

Lásd még: Lásd még: Örökzöld, Magas, Gyógynövény, Fenyő, Rózsa

Növény  Odvas keltike  Olajfafélék

 
RSS Mobile