Kezdőlap (Olajfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Olajfa

Növény  Odvas keltike  Olajfafélék

Olajfalevél
Az olajfa (Olea Europaea) a mediterrán térség jellegzetes növénye, több ezer év óta termesztik táplálkozási és orvosi célokra.


Olajfa
Az olajfa a mediterrán vidékek jellegzetes, örökzöld növénye, amelynek levelei legalább olyan jótékonyak, mint a terméséből sajtolt olívaolaj. Levelének főzetét nem csak magas-vérnyomásra, székletlazításra, hanem a reumás és köszvényes fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák.

Olajfa
(ölea L., oliva, elaia), a róla nevezett család fája v.cserjéje, levele átellenes, télizöld, egyszerü, épszélü, ritkán fogas.Virága a levél tövében csembőkös, fürtös v.ágas-bogas, csonthéjas gyümölcse tojásdad vagy gömbölyded, egy-, ritkán kétmagu.

Olajfa, olajbogyó
Oliva europea
Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger mediterrán régióiban régóta termesztett növény, a mediterránum karsztbokor erdeiben honos. Legfeljebb 8-10 m magasságú, lassú növekedésű örökzöld fa. Törzse egyenetlen és bütykös.

Olajfa (Olíva)
Olea europea
Leírás
Mediterrán égövi dolomit és mészkő alapkőzetek karsztbokor erdőiben honos. 2-8 m magas, nagy kort megérő örökzöldlevelű fa. Törzse sima, világosszürke, a fiatal ágai kopaszok, zöldek vagy ezüstös szürkék. Levelei ezüstös zöld színűek.

Olajfafélék családja, örökzöld fa vagy cserje, fás szárú, csonthéjas, fűszer- és gyógynövény, zárvatermő, valódi kétszikű,
Jellemzői: ...

Olajfafélék
A fákról Ünnep
"A természetben a maga helyén minden egyenértékű, egyenjogú, legyen az akár a legparányibb légy dongása, vagy a Vezúv kitörése. E hatalom birtokában nincs sem megvetni - sem letaposnivaló, s ez nagyon is érdekünk." (Herman Ottó) ...

Olajfa
Az olajfa, egy rendkívül hosszú életű, örökzöld, dézsás növény. Idősebb korára,érdekes látványt, nyújt göcsörtös törzse. A gyümölcs, rendkívül értékes, omega 3 zsírsavban gazdag, olajat tartalmaz. Idősebb korára megpróbálkozhatunk, a szabadban való tartásával is védett napos fekvésben.

Az olajfa
Ilkó Krisztina
Az olajfa termése a közkedvelt olajbogyó, amiből a manapság szinte nélkülözhetetlen olivaolajat gyártják ...

8 Olajfafélék (Oleaceae)
Magas kőris - (Fraxinus excelsior) A fiatal hajtás vastag, szürke, paraszemölcsei hosszúkásak. A szár rügymagasságban ellaposodó. A csúcsrügy szénfekete, gúla alakú. A levél keresztben átellenes, páratlanul szárnyalt, 9-13 levélkéjű.

Olea (Olajfa)
Csavarodott törzsű, göcsörtös kérgű, csodálatra méltó fa az olajfa, néha olyan öreg, mint a hegyek, melyeken élnek. Az olajág a béke szimbóluma évezredek óta. A mediterrániumban, napjainkban is minden napos használatban van az olaja, zöld és fekete termése, az olíva bogyó.

Olajfafélék családja (Oleaceae)
Kis termetű fa. Karsztbokorerdők, törmelékerdők, sziklacserjések jellemző növénye. Magassága legfeljebb 20m, általában 10m alatti, koronája laza, kerekded.

Olajfafélék
Jellemzők:
8 m-ig megnövő fa vagy ritkán cserje. Hajtásai zöldesszürkék, fénytelenek, kopaszak. Rügyei szürkék, a csúcsrügyek nagyok, gúla alakúak, a hónaljrügyek gömbölydedek, elállóak.

Család: olajfafélék (Oleaceae)
Származás: A Jasminum sambac Ázsia déli részén, trópusi, meleg környezetben honos, Indiában, a Fülöp szigeteken, Burmában (Myanmar) és Srí Lankán.
Gyógyhatás: A Fülöp szigeteken valamikor fejfájás ellen használták a virágot.

A virágos kőris az olajfafélékhez tartozó faféle. Szép virágát hamar elhullajtja.
Album: KFKI Élővilág - Növények ...

Görögországban 2500 éve ültetnek olajfaligeteket. Csak Korfu szigetén 3-4 millió olajfa nő, melyeket nem metszenek, így az ország legnagyobb fái itt találhatók.

Hogy az ókori kertekben milyen fontos szerepe volt, a biblia is bizonyítja, amely Palesztina legfontosabb gazdasági növényeit ebben a rendben sorolja fel: búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajfa, datolya.

Főleg füge (Ficus carica), gránátalma (Punica granatum), olajfa (Olea europea) és más gyümölcstermő ültetvények felszámolásakor nem kivágják a fákat, hanem óriási földlabdával munkagépek segítségével kiemelik és bekonténerezik.

Levele a nálunk olajfaként ismert Eleagnus angustifolia-ra hasonlít, csak keskenyebb és ezüstösebb. Könnyen tartható igénytelen fa, homokos kövecses talajokon is elél. Díszítő érétke elhanyagolható, inkább termése miatt fontos. C-vitaminban gazdag és egyéb más elemet is tartalmaz.

A jázmin (Jasminum) az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó nemzetség. Felálló, vagy csavarodó szárú cserjék vagy kúszónövények. Leveleik páratlanul szárnyaltak, egyes fajoknál látszólag egyszerűek (csak a csúcsi levélke marad meg). A virágzat csúcsálló kettősbog, olykor összetett fürt.

Magas kőrisfa, (Fraxinus excelsior L.) olajfafélék családjába tartozik. Hazánkban erdőségeket alkot. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó, vizelethajtó hatású. Vékonyabb ágainak kérgéből készült tea reuma és izületi fájdalmak ellen alkalmazható.

A kőris (Fraxinus) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy 70 fajjal.
Megjelenése, felépítése
A fajok többsége közepes-nagy termetű fa. Általában lombhullatók, bár néhány szubtrópusi faj örökzöld.

Oenothera-Osmanthus Oenothera fruticosa (Aranyvirágú ligetszépe) Oenothera speciosa 'Rosea' Olea europaea 'Aglandaou' Olea europaea 'Oliviere' (Télálló olajfa) Olea europaea (Olajfa, olívabogyó) Opuntia fragilis (Törékeny kaktusz) Opuntia fragilis var.

Latinnév: Fraxinus excelsior L.
Családnév: Olajfafélék családja (Oleaceae) ...

Leander
Babérrózsa.
A bécsi német Leander átvétele, amely az olasz oleandro piemonti leandro alakjából való. Ezek, valamint a botanikai latin oleander, kevert alakok a latin olea (olajfa) és görög rhododendron elemeiből. rododendron.

Ez az elnevezés a virágok alakjára utal, ami egy vékony hallójárathoz hasonlít, amelyiknek a végén az öt szirom alkotja a koronát. A koszorúfutóka a selyemkórófélék (Apocynaceae) családjába tartozik, míg a jázmin az olajfafélék (Oleaceae) családjába.

Oleaceae (cs.) - Olajfafélék
Omphalodes verna - Tavaszi békaszem
Onagraceae (cs.) - Ligetszépfélék
Onoclea sensibilis - Gyöngypáfrány
Onothera missouriensis - Ligetszépe
Ophris sphegodes - Pókbangó
Opuntia ficus-indica - Fügekaktusz
Opuntia sp. - Medvetalpkaktusz, anyósnyelv ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Örökzöld, Magas, Gyógynövény, Fenyő, Rózsa?

◄ Odvas keltike   Olajfafélék ►
 
RSS Mobile