Kezdőlap (Nyitvatermő)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nyitvatermő

Növény  Nyírfafélék  Nyugati csillagvirág

A tanulmányozott nyitvatermők rendszertani besorolása
A bemutatott fajok a következő legfontosabb rendszertani kategóriákba tartoznak:
Magvas növények -Spermatophyta
I. Gymnospermatophyta- Nyitvatermők ...


Nyitvatermők
A jellegzetes örökzöldek a nyitvatermők (Gymnospermae) törzsébe tartoznak. A megtermékenyítés következményeképpen a magkezdemény maggá alakul . A mag a virággal együtt a törzsfejlődés folyamán először a nyitvatermőkön jelent meg.

Nyitvatermő fa. Csonka kúpos koronájú, szabálytalanul elágazó, terebélyes, idősebb korban szétterülő ágú óriásfák. Fája rendkívül ellenálló. Virágzata toboz. Nagy díszértékű fa, egzotikus megjelenésükkel a kertnek mediterrán hangulatot kölcsönöz.

Nyitvatermő évelő növény. Levele kétszeresen szárnyasan összetett. Évelő, áttelelő szervei (rügyei) a talajfelszínen vannak (hemikryptophyta).

Nyitvatermő fa.
Élőhely, származás
A Földközi-tenger medencéjétől keletre fekvő területek (Taurus-hegység, Törökország déli része, Szíria hegységei és Libanon).

NYITVATERMŐK TÖRZSE
Magkezdeményeik a termőleveleken szabadon állnak, mert a termőlevelek nem záródnak magházzá. Mind fás növényék, gyakorta kúpszerű növekedésű fajok, s általában örökzöldek. Virágaik egyivarúak, virágtakaró nélküliek. tTermős viráguk többnyire toboz, csíranövényük több sziklevelű.

A nyitvatermők (Gymnospermae, Gymnospermatophytd) külön osztályát képviselő egyedüli nemzetség egyetlen faja. A fenyőktől eltérően, ezen a fatermetű növényen a levelek legyezőszerűen szélesedő, trapezoid alakúak, gyakran kétkaréjúak és csúcsukon egyenlőtlenül bevagdaltak.

A nyitvatermők törzsének jellegzetes, érdekes képviselője. Gyógynövényként tartják számon, de nem használható háziszerként! ...

Örökzöld nyitvatermő, kétlaki cserje vagy fa. Nyíres fenyvesekben, hegyi cserjés legelőkön gyakori, a Duna-Tisza közi homoki nyáras borókásokban tömeges.

A szobafenyő nyitvatermő dísznövényeink egyike. Nagyszüleink lakószobáiban gyakori vendég volt. A modern lakásokban a száraz levegő miatt gondozása nem egyszerű. Hűvös helyet igényel.

Védett növények: nyitvatermők
Eszmei értéke: -
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj. Nyitvatermők törzse.
Küldje el a cikket ismerősének! ...

A fenyők osztályának (Nyitvatermők) spirálisan, néha á átellenesen, gyakran fásodott, ritkábban elhúsosodó termő- és meddőpikkelyekből álló képlete. A kétféle pikkely esetén az alsó, a meddő fedőpikkely rendesen kisebb a toboz-pikkelyekké fejlődő termőpikkelyeknél (Pinus).
Toboztermők ...

Általános: Egyenes törzset nevelő, karcsú nyitvatermő. Oldalágai vízszintesen, "emeletenként" fejlődnek (örvös elrendezésűek). Szúrós tűlevelei sűrűn, körkörösen borítják a hajtásokat, fiatalon világos, idősebb korban sötétzöldek.

Zsurlókhoz vagy harasztokhoz hasonló kis cserje, de a nyitvatermők csoportjának tagja, vagyis közelebbi rokonságban áll a fenyőfélékkel, mint a zsurlókkal.

Nyitvatermőknél és a kétszikű zárvatermők esetében a fejlődő gyökér tovább növekedik, oldalágakat bocsát szét, elágazásokat hoz létre kialakítva a valódi főgyökérrendszert/ allorhizás gyökérzet/.

Tágabb kategória, magyar: Nyitvatermők (törzs)
Tágabb kategória, latin: Gymnospermatophyta (phylum)
Szűkebb kategória, magyar: Csikófarkfélék (család) ...

A csikófarkokat Soó Rezső rendszertanában még a fenyők altörzsében találjuk, mert ő a Cordaitopsida osztályból (nyitvatermő ősfák) vezeti le az csikófarkféléket (Ephedropsida), amelyek feltevése szerint hosszú redukciós úton alakultak ki a késő kréta végére.
Gyógyhatása ...

Mindennapi nyelvhasználatunkban nem soroljuk a fenyők közé a ciprusokat, borókákat, tiszafákat, tujákat, csak a hagyományos tűlevelű fenyőket, mint az ezüstfenyő, lucfenyő, pedig ezek is idetartoznak. Nyitvatermőknek nevezzük őket, gyakran hívjuk őket örökzöldeknek.

Ősi család, melynek fajai az északi félgömb hűvösebb területein élnek. Leveleik tűszerűek, magányosan, vagy csomókban állnak. Termős tobozai elfásodók. A magok a tobozpikkelyek felső oldalán fejlődnek, szabadon állók (nyitvatermők). Fájukban gyantajáratok vannak.

A páfrányfenyő (tudományos neve: Gingko biloba) az évmilliók alatt alig változott, a kövületeken talált lenyomat és a ma élő növény alig különbözik, legfeljebb a levelek változtak: az ősi formák sokkal mélyebben hasítottak, mint a maiak. A Gingko az egyetlen olyan nyitvatermő, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Cserje, Fenyő, Örökzöld, Gyógynövény?

◄ Nyírfafélék   Nyugati csillagvirág ►
 
RSS Mobile