Kezdőlap (Nyitvatermő)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nyitvatermő

Növény  Nyírfafélék  Nyugati csillagvirág

A tanulmányozott nyitvatermők rendszertani besorolása
A bemutatott fajok a következő legfontosabb rendszertani kategóriákba tartoznak:
Magvas növények -Spermatophyta
I. Gymnospermatophyta- Nyitvatermők ...


Nyitvatermők
A jellegzetes örökzöldek a nyitvatermők (Gymnospermae) törzsébe tartoznak. A megtermékenyítés következményeképpen a magkezdemény maggá alakul . A mag a virággal együtt a törzsfejlődés folyamán először a nyitvatermőkön jelent meg.

Nyitvatermő fa. Csonka kúpos koronájú, szabálytalanul elágazó, terebélyes, idősebb korban szétterülő ágú óriásfák. Fája rendkívül ellenálló. Virágzata toboz. Nagy díszértékű fa, egzotikus megjelenésükkel a kertnek mediterrán hangulatot kölcsönöz.

Nyitvatermő évelő növény. Levele kétszeresen szárnyasan összetett. Évelő, áttelelő szervei (rügyei) a talajfelszínen vannak (hemikryptophyta).

NYITVATERMŐK TÖRZSE
Magkezdeményeik a termőleveleken szabadon állnak, mert a termőlevelek nem záródnak magházzá. Mind fás növényék, gyakorta kúpszerű növekedésű fajok, s általában örökzöldek. Virágaik egyivarúak, virágtakaró nélküliek. tTermős viráguk többnyire toboz, csíranövényük több sziklevelű.

A ~k (Gymnospermae, Gymnospermatophytd) külön osztályát képviselő egyedüli nemzetség egyetlen faja. A fenyőktől eltérően, ezen a fatermetű növényen a levelek legyezőszerűen szélesedő, trapezoid alakúak, gyakran kétkaréjúak és csúcsukon egyenlőtlenül bevagdaltak.

A ~k törzsének jellegzetes, érdekes képviselője. Gyógynövényként tartják számon, de nem használható háziszerként! ...

Örökzöld ~, kétlaki cserje vagy fa. Nyíres fenyvesekben, hegyi cserjés legelőkön gyakori, a Duna-Tisza közi homoki nyáras borókásokban tömeges.

Védett növények: ~k
Eszmei értéke: -
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj. ~k törzse.
Küldje el a cikket ismerősének! ...

A fenyők osztályának (~k) spirálisan, néha á átellenesen, gyakran fásodott, ritkábban elhúsosodó termő- és meddőpikkelyekből álló képlete. A kétféle pikkely esetén az alsó, a meddő fedőpikkely rendesen kisebb a toboz-pikkelyekké fejlődő termőpikkelyeknél (Pinus).
Toboztermők ...

Általános: Egyenes törzset nevelő, karcsú ~. Oldalágai vízszintesen, "emeletenként" fejlődnek (örvös elrendezésűek). Szúrós tűlevelei sűrűn, körkörösen borítják a hajtásokat, fiatalon világos, idősebb korban sötétzöldek.

Zsurlókhoz vagy harasztokhoz hasonló kis cserje, de a ~k csoportjának tagja, vagyis közelebbi rokonságban áll a fenyőfélékkel, mint a zsurlókkal.

~knél és a kétszikű zárvatermők esetében a fejlődő gyökér tovább növekedik, oldalágakat bocsát szét, elágazásokat hoz létre kialakítva a valódi főgyökérrendszert/ allorhizás gyökérzet/.

Tágabb kategória, magyar: ~k (törzs)
Tágabb kategória, latin: Gymnospermatophyta (phylum)
Szűkebb kategória, magyar: Csikófarkfélék (család) ...

A csikófarkokat Soó Rezső rendszertanában még a fenyők altörzsében találjuk, mert ő a Cordaitopsida osztályból (~ ősfák) vezeti le az csikófarkféléket (Ephedropsida), amelyek feltevése szerint hosszú redukciós úton alakultak ki a késő kréta végére.
Gyógyhatása ...

Mindennapi nyelvhasználatunkban nem soroljuk a fenyők közé a ciprusokat, borókákat, tiszafákat, tujákat, csak a hagyományos tűlevelű fenyőket, mint az ezüstfenyő, lucfenyő, pedig ezek is idetartoznak. ~knek nevezzük őket, gyakran hívjuk őket örökzöldeknek.

Ősi család, melynek fajai az északi félgömb hűvösebb területein élnek. Leveleik tűszerűek, magányosan, vagy csomókban állnak. Termős tobozai elfásodók. A magok a tobozpikkelyek felső oldalán fejlődnek, szabadon állók (~k). Fájukban gyantajáratok vannak.

A páfrányfenyő (tudományos neve: Gingko biloba) az évmilliók alatt alig változott, a kövületeken talált lenyomat és a ma élő növény alig különbözik, legfeljebb a levelek változtak: az ősi formák sokkal mélyebben hasítottak, mint a maiak. A Gingko az egyetlen olyan ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Cserje, Fenyő, Örökzöld, Gyógynövény?

◄ Nyírfafélék   Nyugati csillagvirág ►
 
RSS Mobile