Kezdőlap (Nyitvatermő)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Nyitvatermő


 

Nyitvatermő

Növény  Nyírfalevél  Nyugati csillagvirág
2014.04.18

A tanulmányozott nyitvatermők rendszertani besorolása
A bemutatott fajok a következő legfontosabb rendszertani kategóriákba tartoznak:
Magvas növények -Spermatophyta
I. Gymnospermatophyta- Nyitvatermők ...


fák, cserjék - nyitvatermők
Cikkek
Araucaria araucana - chilei araukária ...

Nyitvatermők
A jellegzetes örökzöldek a nyitvatermők (Gymnospermae) törzsébe tartoznak. A megtermékenyítés következményeképpen a magkezdemény maggá alakul . A mag a virággal együtt a törzsfejlődés folyamán először a nyitvatermőkön jelent meg.

Nyitvatermő fa. Csonka kúpos koronájú, szabálytalanul elágazó, terebélyes, idősebb korban szétterülő ágú óriásfák. Fája rendkívül ellenálló. Virágzata toboz. Nagy díszértékű fa, egzotikus megjelenésükkel a kertnek mediterrán hangulatot kölcsönöz.

Nyitvatermő évelő növény. Levele kétszeresen szárnyasan összetett. Évelő, áttelelő szervei (rügyei) a talajfelszínen vannak (hemikryptophyta).

Nyitvatermő fa.
Élőhely, származás
A Földközi-tenger medencéjétől keletre fekvő területek (Taurus-hegység, Törökország déli része, Szíria hegységei és Libanon).

NYITVATERMŐK TÖRZSE
Magkezdeményeik a termőleveleken szabadon állnak, mert a termőlevelek nem záródnak magházzá. Mind fás növényék, gyakorta kúpszerű növekedésű fajok, s általában örökzöldek. Virágaik egyivarúak, virágtakaró nélküliek.

A nyitvatermők (Gymnospermae, Gymnospermatophytd) külön osztályát képviselő egyedüli nemzetség egyetlen faja.

Örökzöld nyitvatermő, kétlaki cserje vagy fa. Nyíres fenyvesekben, hegyi cserjés legelőkön gyakori, a Duna-Tisza közi homoki nyáras borókásokban tömeges.

A szobafenyő nyitvatermő dísznövényeink egyike. Nagyszüleink lakószobáiban gyakori vendég volt. A modern lakásokban a száraz levegő miatt gondozása nem egyszerű. Hűvös helyet igényel.

Védett növények: nyitvatermők
Eszmei értéke: -
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj. Nyitvatermők törzse.
Küldje el a cikket ismerősének! ...

A fenyők osztályának (Nyitvatermők) spirálisan, néha á átellenesen, gyakran fásodott, ritkábban elhúsosodó termő- és meddőpikkelyekből álló képlete.

Általános: Egyenes törzset nevelő, karcsú nyitvatermő. Oldalágai vízszintesen, "emeletenként" fejlődnek (örvös elrendezésűek). Szúrós tűlevelei sűrűn, körkörösen borítják a hajtásokat, fiatalon világos, idősebb korban sötétzöldek.

Zsurlókhoz vagy harasztokhoz hasonló kis cserje, de a nyitvatermők csoportjának tagja, vagyis közelebbi rokonságban áll a fenyőfélékkel, mint a zsurlókkal.

Nyitvatermőknél és a kétszikű zárvatermők esetében a fejlődő gyökér tovább növekedik, oldalágakat bocsát szét, elágazásokat hoz létre kialakítva a valódi főgyökérrendszert/ allorhizás gyökérzet/.

Tágabb kategória, magyar: Nyitvatermők (törzs)
Tágabb kategória, latin: Gymnospermatophyta (phylum)
Szűkebb kategória, magyar: Csikófarkfélék (család) ...

A csikófarkokat Soó Rezső rendszertanában még a fenyők altörzsében találjuk, mert ő a Cordaitopsida osztályból (nyitvatermő ősfák) vezeti le az csikófarkféléket (Ephedropsida), ...

Mindennapi nyelvhasználatunkban nem soroljuk a fenyők közé a ciprusokat, borókákat, tiszafákat, tujákat, csak a hagyományos tűlevelű fenyőket, mint az ezüstfenyő, lucfenyő, pedig ezek is idetartoznak. Nyitvatermőknek nevezzük őket, ...

Ősi család, melynek fajai az északi félgömb hűvösebb területein élnek. Leveleik tűszerűek, magányosan, vagy csomókban állnak. Termős tobozai elfásodók. A magok a tobozpikkelyek felső oldalán fejlődnek, szabadon állók (nyitvatermők).

Nyitvatermő növény, ezért a magok nem zárt magházban fejlődnek, hanem a tobozt alkotó termőlevelek alapjánál szabadon ülnek. A magok 3-5 mm hosszúak, tojás alakúak, világosbarnák, terjedésüket egy-egy 15-25 mm hosszú szárny segíti.

Lásd még: Lásd még: Évelő, Cserje, Örökzöld, Fenyő, Gyógynövény

Növény  Nyírfalevél  Nyugati csillagvirág
2014.04.18

 
RSS Mobile