Kezdőlap (Nyírfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nyírfa

Növény  Nyír  Nyírfafélék

Nyírfanedv története
A nyírfa nedve évszázadok óta értékes itala az emberiségnek. Már a XIII. században egy perzsa geográfus megemlíti, hogy bizonyos ázsiai népek a nyírvízzel oltják szomjukat. A 14.


Nyírfafélék
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Közönséges nyírfa szócikkből átirányítva) ...

Nyírfa
Nevéhez méltóan a nyírfafélék csoportjába tartozik. A gyógyászat területén leginkább a levelét, míg elvétve a homeopátiában a kérgét is alkalmazzák.
Hatóanyag: aszkorbinsav, káliumsó, illóolaj, flavonoidok.

nyírfafélék
(növ. Betulaceae), kétszikü növénycsalád a barkások rendjében. Lombváltó fák v. cserjék, levelök váltakozó, egyszerü, szárnyalt erezetü, pálhájok hamar lehulló. Virágjok egyivaru, egylaki, barkás virágzatu.

Nyírfa, közönséges
Betula pendula
"A nyírfa levél teája jó vértisztító gyógytea"
Népies neve: ...

~levél
A közönséges nyír vagy bibircses nyír (Betula pendula) a ~félék (Betulaceae) családjába tartozó, természetes körülmények között leginkább a tajga éghajlati öv alatt honos fafaj.
Jellemzői ...

~ - Pallas lexikon
~ v. nyír (növ., Betula L., l. a mellékelt képet), a barkások rendjébe, a nyírfélék családjába tartozó egylaki fa vagy cserje.
Kérge többnyire mint papirosvékonyságu szál könnyen lefejthető vagy magától is lehámlik, vén korában mindig hasadozott.

~ szőrgomba
Kategória: Szimbiózisban élő
Latin neve: Lactarius torminosus (Schaeff.:Fr.) Gray ...

~-púposszövő - Pheosia gnoma
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 2.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, púposszövőfélék családja.

~levél
Betulae folium
Vizelethajtó, vese- és húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére alkalmazható. Rendszeres használat mellett a hugyutak átmosásával csökkenti a kőképződést. Külsőleg fürdőadalékként reuma, köszvény kezelésére ajánlott.

BETULA - ~
BETULA
~
Szoliter fáink egyik legkedveltebbike. Hűvös, fehér kérgével, karcsú termetével az északi tájak hangulatát idézi. Szépségét a vele egy csoportba ültetett fenyők emelik ki igazán, de szoliterként vagy elegytelen foltba ültetve is jól mutat.

Közönséges Nyírfa
Betula Pendula

A ~ gyorsan 18-20 méterre növő fa vékony lecsüngő hajtásokkal. Rendkívül jól alkalmazkodó növény, szépen fejlődik a nedves, nyírkos és a száraz talajokon egyaránt. Nagy fényigényű, kedveli a savanyú talajtípusokat. Virágai április-májusban nyílnak.

~ /Betula pendula roth/
A ~ fő hatóanyagai: glikozidát, szaponin, cukor, cseranyag, keserűanyag, gyanta.
Belsőleg: vesét kímélő vízhajtó a ~ levél, hólyagbántalmak ellen is kiváló.

~
Latinnév: Betula verrucosa Ehrh.
Családnév: ~félék családja (Betulaceae)
Fehér kérgű fa, ágai lelógnak, levelei rombusz alakúak. Napos domb- és hegyvidékeink gerincein, erdőégések és irtások helyén, főleg savanyú talajon mindenfelé megtalálható. Termesztik is.

~ sommal és fehér virágokkal
A növények alapvetően meghatározzák egy kert, kertrészlet hangulatát. Ha igazán hangulatos kertet szeretnénk kialakítani, nem szabad százféle eltérő alakú és színű növényt összevásárolni, törekedni kell a "kevesebb több" elv érvényesítésére.

~, Közönséges nyírfa
Betula pendula
Teáját vese és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóként használják.
Nyúlszapuka, Réti nyúlhere
Anthyllis vulneraria
A drogból vese-, hólyag-, cukorbetegségek elleni teát készítenek. Teáját betegségek után erősítő kúrákhoz is ajánlják.

~, közönséges felhasználása:
A ~levelek vízhajtó hatásúak. A drog a veseszövet irritálása nélkül fokozza a víz- és elektrolitkiválasztást.

~
Közönséges nyírfa, ( Betula pendula Roth. ) ~félék családja. Teája vese és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóul alkalmazható.
Nyúlszapuka ...

~
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
DIURO belsőleges oldatos cseppek
HERBÁRIA VÍZHAJTÓ filteres teakeverék
HERBÁRIA VÍZHAJTÓ teakeverék
MENSESYL
NYÍRFALEVÉL HERBAL bevont tabletta
PANNONHALMI ÍZÜLETI BÁNTALMAK KEZELÉSÉRE AJÁNLOTT teakeverék
PANNONHALMI VESETISZTÍTÓ teakeverék ...

~ (közönséges)
A közönséges nyírfa a ~félék családjába tartozik. Számos értékes hatóanyag forrása. A népi gyógyászatban a vízhajtó tulajdonsága miatt alkalmazták. Ágából és kérgéből nyert kátránnyal a bőr ekcémáit, parazitafertőzéseit kezelték.
Olajfa ...

A ~
A közönséges nyír (Betula pendula) gyorsan 15 méterre növő fa vékony lecsüngő hajtásokkal. A szárazságra érzékenyebb, mint a nyár. Jellegzetes, táncoló árnyékot ad. Betula pendula 'Purpurea' (Vörös levelű ~). Legfeljebb 10 méteresre növő, viszonylag lazább koronájú.

6 ~félék (Betulaceae)
Gyertyán-(Carpinus betulus) A levéllemez tojásdad hosszúkás, válla kerekített, csúcsa kihegyesedő, éle erősen, kétszeresen fűrészes. Gazdagon erezett, levele a bükkével szemben ráncosabb, redőzött. Fűzérben fejlődő makkja háromujjú kupacslevélen (szárnyon) ül.

~félék családja, bükkfavirágúak rendje, zárvatermők, kétszikűek, ~félék családja, fás szárú, lombhullató fa, egylaki, cserjefaj,
Jellemzői: ...

~félék családja
Cserje vagy soktörzsű bokorfa. Sík- és hegyvidéki lomberdeinkben eléggé gyakori az előfordulása. Magassága 4-8m. Kérge pirosas vagy fehéres-szürke, sima, fényes, rajta barna paraszemölcsök láthatók. Az egyéves vesszők vörösesbarnák, jellegzetes világos paraszemölcsökkel.

~ forgáccsal díszíthetjük az agyagcserepet, de ne hámozzuk meg a közeli nyírfákat, a kéreg barkácsboltokban is beszerezhető. Egy ollóval vágjunk egy megfelelő méretű ~kéreg csíkot, majd ragasszuk az agyaghoz egy erős ragasztóval. Így a mohakert természetes hatást nyújt.

~, fehér (Betula (alba) pubescens Szőrösnyír, svédliliomfa) Nyúlánk, magasra megnő, kérge fehér (fiatalkorban barna vagy sárgásvörös) és törékeny, ágai lelógnak. Levele hosszúnyelű háromszög alakú, világos zöld,...
Ökörfarkkóró ...

~levél (Betula pendula Roth)
aranyvesszőfű (Solidago virguarea)
nagy csalán (Urtica dioica)
gyermekláncfű (Taraxacum officinalis)
kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) ...

~, közönséges (Betula pendula )
Népies neve: bibircses nyír, nyílfa
A ~félék (Betulaceae) családjába tartozik. Hegyvidékek, lomberdők, parkok közismert fehér, foszló kérgű fája.

~
(Betula pendula Roth.)
Gyógyhatása: Vizelethajtó. A levéltea vese- és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóként alkalmas. Kérgének főzete vizelet- és vesekőhajtó, izzasztó hatású.

~levél
(Betulae folium)
Az egyik legjobb vízhajtó, veseműködést segítő gyógynövény. Vesehomok hajtásra, vesekő megelőzésre egyaránt használható. Akut betegség esetén naponta 1 csészével igyanak meg kétszerre.

~levél
Elnevezése: Betula pendula Roth.
Gyógyhatása: A levél tea vese- és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóként alkalmas. Kérgének főzete vizelet- és vesekőhajtó, izzasztó hatású.

A ~félék (Betulaceae) családjába tartozó, erdős, cserjés helyeken sokfelé vadon élő cserje. Gyorsan fejlődő, terbélyes cserje, amely akár 6 méter magasra is megnőhet. Kitartó és igénytelen növény, amely nemcsak az árnyékban, hanem a felettébb szennyezett környezetben is jól érzi magát.

10: ~, hársfa, mályvacserje eladás szegedi kertészetből
Hirdetés
Látogató országok ...

~félék
VÉDETT!
Jellemzők:
20 m-nél alacsonyabb fa. Törzse sudarlós, koronája kúpos, ágai mereven felfelé irányulók, sohasem csüngők. Kérge fehér, gyűrűsen felrepedező. Az ágak kérge sötétszürke, majdnem fekete.

Szomorú ~ - Betula pendula Youngii
2-3,5 méter magas csüngő ágú fa. Ágai, vesszői vékonyak, erősen csüngők. Kicsi barkái tavasszal díszítik. Lombja ősszel sárgás díszbe öltözik. A túl száraz talaj kivételével bárhová ültethető. Temetők, kertek, parkok hangulatos növénye.

Betula pendula (~)
Betula utilis 'Doorenbos' (Hófehér kérgű himalájai nyír)
«« « 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » »» ...

Sem klímában, sem talajban nem válogatós díszfa a ~, de a jó vízellátású talajt részesíti előnybe. Napos helyre ültessük. Nagyobb kertek, parkok, gyorsan növő díszfája lehet a ~. Esetenként a levéltetű megtámadja.

~
A nyírfák igen kedvelt növények a kertekben.
Szívesen ültetik mert könnyen nevelhető, helyigénye nem túl nagy és gyorsan nő.
Ültethető magányosan, párban, de ligetet is kialakíthatunk belőlük.
15 - 20 m magas díszfa. Gyors növekedésű, vízigényes.

Betula nana - Törpe ~
Betula nigra - Fekete nyír
Betula pubescens - Szőrös nyír
Betula utilis - Himalájai nyír
Betula verrucosa - Közönséges nyír
Betulaceae (cs.) - ~félék
Bignoniaceae - Bignóniafélék
Billbergia nutans - Bilbergia
Blechnum gibbum - Bordapáfrány ...

A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a ~levél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz.

A közönséges (vagy fehér kérgű) ~, latin nevén Betula pendula rendkívül elterjedt fafajta, amely egész Európában honos, de megtalálható keleten is, Szibériától egészen az Altaj-hegységig.

Virága rövid, lecsüngő barkavirágzat ami a többi ~féle virágzatára kevésbé hasonlít. Levele ellipszis alakú, a levélszél kétszeresen fűrészes. Termése három karéjú szárnyas makkocska.

Betula papyrifera - Papír ~
Erőteljes növekedésű ritkás ágú lombhullató fa,kérge fehér, lehámlik.Sárga barka virágait tavasszal hozza.Levelei fűréses szélűek,ősszel sárgára színeződnek.Kérge idős korára is fehér sima marad.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Betula pendula - Közönséges nyírfa, bibircses nyírfa
15-20 méterre növő,laza felfelé törő koronájú fa.Kérge fehér.Levelei rombusz alakúak,ősszel sárgára színeződnek.Gyors növekedésű.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

1 méter magas, sűrű ágú cserje. Levélformája a ~levélre hasonlít. Fehér virágai júniusban sátorvirágzatban nyílnak. Közepes vízigényű, napfénykedvelő cserje.
Orbáncfű (Hypericum patulum var. henryi) ...

10% aranyvessző, 10% lenmag, 10% ~levél, 50% zöldtea, 10% borsmenta, 10% citromfű
Nyugtató stressz oldó teakeverék.
25% levendula, 25% orbáncfű, 25% komló, 25% macskagyökér ...

Gyógyszertani felhasználásuk igen széleskörű. Ismertebb a ~, szelíd gesztenye, csarab, kerekrepkény, izsóp,levendula, borsos és fodormenta, tüdőfű, tölgy, rozmaring, tisztesfű, medveszőlő, kaukfű, stb.
Keserű-anyagok.

Ánizsmag, cickafarkfű, édesköménymag, gyömbérgyökér, kálmosgyökér, libapimpófű, majorannalevél, ~levél, pásztortáskafű, rebarbaragyökér, somkórófű, vidraeleckefű.

Bélgyulladás: ...

A szintén őshonos szélbeporzású, barkás. Április és május tájékán virágzik, pollenkibocsátása alacsony, virágporának súlya nehéz, emiatt helyben okoz allergiás reakciót. A keresztallergia miatt a gyertyánra allergiás betegből a mogyoró, az éger- és ~pollen is tüneteket válthat ki.
Fűz ...

Ősszel el is ülteti a facsemetéket, amelyek azonban tavasszal még mindig nem terjedelmesebbek egy kopott ~seprőnél, és csak 2-3 év múlva mutatják be első termésüket. Ezzel szemben a szamóca: augusztusban elültetik a palántákat, és tavasszal már szedik is a gyümölcsét.

Termése lilás-rózsaszín, ehető, kissé az áfonya ízzére emlékeztet. Ültetésnél savanyú tőzeget használjunk. Szoliter bokornak, fának kiválló. Háttérbe tó mellé, vagy egyébb ősszel színesedő (sárga lomb miatt ~) fa és cserje mellé is tervezhetjük.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Magas, Cserje, Hagyma, Rózsa?

◄ Nyír   Nyírfafélék ►
 
RSS Mobile