Kezdőlap (Nyírfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nyírfa

Növény  Nyír  Nyírfafélék

Nyírfanedv története
A nyírfa nedve évszázadok óta értékes itala az emberiségnek. Már a XIII. században egy perzsa geográfus megemlíti, hogy bizonyos ázsiai népek a nyírvízzel oltják szomjukat. A 14.


Nyírfafélék
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Közönséges nyírfa szócikkből átirányítva) ...

Nyírfa
Nevéhez méltóan a nyírfafélék csoportjába tartozik. A gyógyászat területén leginkább a levelét, míg elvétve a homeopátiában a kérgét is alkalmazzák.
Hatóanyag: aszkorbinsav, káliumsó, illóolaj, flavonoidok.

Nyírfa (Betula) / katalógus oldal ajánlata
Betula pendula Youngii / csüngő nyírfa
Mikroszaporítással előállított, 3-5 méter magas fa. Oldalágai csüngőek.
Betula pendula / nyirfa
10-15 m-re növő laza koronájú fa, kérge fehér , idősebb korában repedezett, fekete. Zóna 4 ...

nyírfafélék
(növ. Betulaceae), kétszikü növénycsalád a barkások rendjében. Lombváltó fák v. cserjék, levelök váltakozó, egyszerü, szárnyalt erezetü, pálhájok hamar lehulló. Virágjok egyivaru, egylaki, barkás virágzatu.

~
Jellegzetes, könnyen felismerhető fa. Fehér törzse, sudár termete, lecsüngő ágai mindenki számára ismerős. Kertekben, parkokban, köztereken gyakran lehet találkozni vele. Természetes előfordulása hazánkban a Nyugat-Dunántúl, Somogy és a Zempléni-hegység.

~, közönséges
Betula pendula
"A ~ levél teája jó vértisztító gyógytea"
Népies neve: ...

~levél
A közönséges nyír vagy bibircses nyír (Betula pendula) a ~félék (Betulaceae) családjába tartozó, természetes körülmények között leginkább a tajga éghajlati öv alatt honos fafaj.
Jellemzői ...

~ - Pallas lexikon
~ v. nyír (növ., Betula L., l. a mellékelt képet), a barkások rendjébe, a nyírfélék családjába tartozó egylaki fa vagy cserje.
Kérge többnyire mint papirosvékonyságu szál könnyen lefejthető vagy magától is lehámlik, vén korában mindig hasadozott.

~ szőrgomba
Kategória: Szimbiózisban élő
Latin neve: Lactarius torminosus (Schaeff.:Fr.) Gray ...

~-púposszövő - Pheosia gnoma
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 2.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, púposszövőfélék családja.

~levél
Betulae folium
Vizelethajtó, vese- és húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére alkalmazható. Rendszeres használat mellett a hugyutak átmosásával csökkenti a kőképződést. Külsőleg fürdőadalékként reuma, köszvény kezelésére ajánlott.

BETULA - ~
BETULA
~
Szoliter fáink egyik legkedveltebbike. Hűvös, fehér kérgével, karcsú termetével az északi tájak hangulatát idézi. Szépségét a vele egy csoportba ültetett fenyők emelik ki igazán, de szoliterként vagy elegytelen foltba ültetve is jól mutat.

Közönséges Nyírfa
Betula Pendula

A ~ gyorsan 18-20 méterre növő fa vékony lecsüngő hajtásokkal. Rendkívül jól alkalmazkodó növény, szépen fejlődik a nedves, nyírkos és a száraz talajokon egyaránt. Nagy fényigényű, kedveli a savanyú talajtípusokat. Virágai április-májusban nyílnak.

~ /Betula pendula roth/
A ~ fő hatóanyagai: glikozidát, szaponin, cukor, cseranyag, keserűanyag, gyanta.
Belsőleg: vesét kímélő vízhajtó a ~ levél, hólyagbántalmak ellen is kiváló.

~
Latinnév: Betula verrucosa Ehrh.
Családnév: ~félék családja (Betulaceae)
Fehér kérgű fa, ágai lelógnak, levelei rombusz alakúak. Napos domb- és hegyvidékeink gerincein, erdőégések és irtások helyén, főleg savanyú talajon mindenfelé megtalálható. Termesztik is.

~ sommal és fehér virágokkal
A növények alapvetően meghatározzák egy kert, kertrészlet hangulatát. Ha igazán hangulatos kertet szeretnénk kialakítani, nem szabad százféle eltérő alakú és színű növényt összevásárolni, törekedni kell a "kevesebb több" elv érvényesítésére.

~, Közönséges nyírfa
Betula pendula
Teáját vese és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóként használják.
Nyúlszapuka, Réti nyúlhere
Anthyllis vulneraria
A drogból vese-, hólyag-, cukorbetegségek elleni teát készítenek. Teáját betegségek után erősítő kúrákhoz is ajánlják.

~, közönséges felhasználása:
A ~levelek vízhajtó hatásúak. A drog a veseszövet irritálása nélkül fokozza a víz- és elektrolitkiválasztást.

~
Közönséges nyírfa, ( Betula pendula Roth. ) ~félék családja. Teája vese és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóul alkalmazható.
Nyúlszapuka ...

~
(Betula pendula Roth.)
Gyógyhatása: Vizelethajtó. A levéltea vese- és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóként alkalmas. Kérgének főzete vizelet- és vesekőhajtó, izzasztó hatású.

~
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
DIURO belsőleges oldatos cseppek
HERBÁRIA VÍZHAJTÓ filteres teakeverék
HERBÁRIA VÍZHAJTÓ teakeverék
MENSESYL
NYÍRFALEVÉL HERBAL bevont tabletta
PANNONHALMI ÍZÜLETI BÁNTALMAK KEZELÉSÉRE AJÁNLOTT teakeverék
PANNONHALMI VESETISZTÍTÓ teakeverék ...

A ~
A közönséges nyír (Betula pendula) gyorsan 15 méterre növő fa vékony lecsüngő hajtásokkal. A szárazságra érzékenyebb, mint a nyár. Jellegzetes, táncoló árnyékot ad. Betula pendula 'Purpurea' (Vörös levelű ~). Legfeljebb 10 méteresre növő, viszonylag lazább koronájú.

6 ~félék (Betulaceae)
Gyertyán-(Carpinus betulus) A levéllemez tojásdad hosszúkás, válla kerekített, csúcsa kihegyesedő, éle erősen, kétszeresen fűrészes. Gazdagon erezett, levele a bükkével szemben ráncosabb, redőzött. Fűzérben fejlődő makkja háromujjú kupacslevélen (szárnyon) ül.

~félék családja, bükkfavirágúak rendje, zárvatermők, kétszikűek, ~félék családja, fás szárú, lombhullató fa, egylaki, cserjefaj,
Jellemzői: ...

~félék családja
Cserje vagy soktörzsű bokorfa. Sík- és hegyvidéki lomberdeinkben eléggé gyakori az előfordulása. Magassága 4-8m. Kérge pirosas vagy fehéres-szürke, sima, fényes, rajta barna paraszemölcsök láthatók. Az egyéves vesszők vörösesbarnák, jellegzetes világos paraszemölcsökkel.

~ forgáccsal díszíthetjük az agyagcserepet, de ne hámozzuk meg a közeli nyírfákat, a kéreg barkácsboltokban is beszerezhető. Egy ollóval vágjunk egy megfelelő méretű ~kéreg csíkot, majd ragasszuk az agyaghoz egy erős ragasztóval. Így a mohakert természetes hatást nyújt.

~, fehér (Betula (alba) pubescens Szőrösnyír, svédliliomfa) Nyúlánk, magasra megnő, kérge fehér (fiatalkorban barna vagy sárgásvörös) és törékeny, ágai lelógnak. Levele hosszúnyelű háromszög alakú, világos zöld,...
Ökörfarkkóró ...

~levél (Betula pendula Roth)
aranyvesszőfű (Solidago virguarea)
nagy csalán (Urtica dioica)
gyermekláncfű (Taraxacum officinalis)
kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) ...

~, közönséges (Betula pendula )
Népies neve: bibircses nyír, nyílfa
A ~félék (Betulaceae) családjába tartozik. Hegyvidékek, lomberdők, parkok közismert fehér, foszló kérgű fája.

~levél
(Betulae folium)
Az egyik legjobb vízhajtó, veseműködést segítő gyógynövény. Vesehomok hajtásra, vesekő megelőzésre egyaránt használható. Akut betegség esetén naponta 1 csészével igyanak meg kétszerre.

~levél
Elnevezése: Betula pendula Roth.
Gyógyhatása: A levél tea vese- és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóként alkalmas. Kérgének főzete vizelet- és vesekőhajtó, izzasztó hatású.

A ~félék (Betulaceae) családjába tartozó, erdős, cserjés helyeken sokfelé vadon élő cserje. Gyorsan fejlődő, terbélyes cserje, amely akár 6 méter magasra is megnőhet. Kitartó és igénytelen növény, amely nemcsak az árnyékban, hanem a felettébb szennyezett környezetben is jól érzi magát.

10: ~, hársfa, mályvacserje eladás szegedi kertészetből
Hirdetés
Látogató országok ...

~félék
VÉDETT!
Jellemzők:
20 m-nél alacsonyabb fa. Törzse sudarlós, koronája kúpos, ágai mereven felfelé irányulók, sohasem csüngők. Kérge fehér, gyűrűsen felrepedező. Az ágak kérge sötétszürke, majdnem fekete.

Szomorú ~ - Betula pendula Youngii
2-3,5 méter magas csüngő ágú fa. Ágai, vesszői vékonyak, erősen csüngők. Kicsi barkái tavasszal díszítik. Lombja ősszel sárgás díszbe öltözik. A túl száraz talaj kivételével bárhová ültethető. Temetők, kertek, parkok hangulatos növénye.

Betula pendula (~)
Betula utilis 'Doorenbos' (Hófehér kérgű himalájai nyír)
«« « 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » »» ...

Sem klímában, sem talajban nem válogatós díszfa a ~, de a jó vízellátású talajt részesíti előnybe. Napos helyre ültessük. Nagyobb kertek, parkok, gyorsan növő díszfája lehet a ~. Esetenként a levéltetű megtámadja.

~
A nyírfák igen kedvelt növények a kertekben.
Szívesen ültetik mert könnyen nevelhető, helyigénye nem túl nagy és gyorsan nő.
Ültethető magányosan, párban, de ligetet is kialakíthatunk belőlük.
15 - 20 m magas díszfa. Gyors növekedésű, vízigényes.

TERMÉKEK:
Tasakos ~levél
Herbária vízhajtó teakeverék
Uroherb tinktúra ...

Betula nana - Törpe ~
Betula nigra - Fekete nyír
Betula pubescens - Szőrös nyír
Betula utilis - Himalájai nyír
Betula verrucosa - Közönséges nyír
Betulaceae (cs.) - ~félék
Bignoniaceae - Bignóniafélék
Billbergia nutans - Bilbergia
Blechnum gibbum - Bordapáfrány ...

Bélgörcs: ánizsmag, cickafark, édeskömény, kálmosgyökér, kamilla, libapimpó, majoranna, ~levél, pásztortáska
Bélhurut esetén: angelikagyökér, bazsalikom, cickafark, citromfű, édeskömény, kamilla, kökénybogyó, libapimpó, szederlevél, zsályalevél ...

A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a ~levél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz.

A közönséges (vagy fehér kérgű) ~, latin nevén Betula pendula rendkívül elterjedt fafajta, amely egész Európában honos, de megtalálható keleten is, Szibériától egészen az Altaj-hegységig.

Virága rövid, lecsüngő barkavirágzat ami a többi ~féle virágzatára kevésbé hasonlít. Levele ellipszis alakú, a levélszél kétszeresen fűrészes. Termése három karéjú szárnyas makkocska.

Betula papyrifera - Papír ~
Erőteljes növekedésű ritkás ágú lombhullató fa,kérge fehér, lehámlik.Sárga barka virágait tavasszal hozza.Levelei fűréses szélűek,ősszel sárgára színeződnek.Kérge idős korára is fehér sima marad.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Betula pendula - Közönséges nyírfa, bibircses nyírfa
15-20 méterre növő,laza felfelé törő koronájú fa.Kérge fehér.Levelei rombusz alakúak,ősszel sárgára színeződnek.Gyors növekedésű.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Hozzávalók: -5 dkg kókuszreszelék-5 dkg ~cukor-1 tk levendula virág-2 tojás -csipet só. Elkészítés: A sütőt melegítsük elő a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre. Bővebben...
Csatlakozzon ön is az ablakfarm tulajdonosok táborához! ...

1 méter magas, sűrű ágú cserje. Levélformája a ~levélre hasonlít. Fehér virágai júniusban sátorvirágzatban nyílnak. Közepes vízigényű, napfénykedvelő cserje.
Orbáncfű (Hypericum patulum var. henryi) ...

10% aranyvessző, 10% lenmag, 10% ~levél, 50% zöldtea, 10% borsmenta, 10% citromfű
Nyugtató stressz oldó teakeverék.
25% levendula, 25% orbáncfű, 25% komló, 25% macskagyökér ...

Gyógyszertani felhasználásuk igen széleskörű. Ismertebb a ~, szelíd gesztenye, csarab, kerekrepkény, izsóp,levendula, borsos és fodormenta, tüdőfű, tölgy, rozmaring, tisztesfű, medveszőlő, kaukfű, stb.
Keserű-anyagok.

Így készül a levendulás kókuszcsók Hozzávalók: -5 dkg kókuszreszelék-5 dkg ~cukor-1 tk levendula virág-2 tojás -csipet só. Elkészítés: A sütőt...
Szobanövények
Levél dísznövények
Virágzó dísznövények
Bonsai
Kaktuszok ...

Ánizsmag, cickafarkfű, édesköménymag, gyömbérgyökér, kálmosgyökér, libapimpófű, majorannalevél, ~levél, pásztortáskafű, rebarbaragyökér, somkórófű, vidraeleckefű.

Bélgyulladás: ...

A szintén őshonos szélbeporzású, barkás. Április és május tájékán virágzik, pollenkibocsátása alacsony, virágporának súlya nehéz, emiatt helyben okoz allergiás reakciót. A keresztallergia miatt a gyertyánra allergiás betegből a mogyoró, az éger- és ~pollen is tüneteket válthat ki.
Fűz ...

Ősszel el is ülteti a facsemetéket, amelyek azonban tavasszal még mindig nem terjedelmesebbek egy kopott ~seprőnél, és csak 2-3 év múlva mutatják be első termésüket. Ezzel szemben a szamóca: augusztusban elültetik a palántákat, és tavasszal már szedik is a gyümölcsét.

Termése lilás-rózsaszín, ehető, kissé az áfonya ízzére emlékeztet. Ültetésnél savanyú tőzeget használjunk. Szoliter bokornak, fának kiválló. Háttérbe tó mellé, vagy egyébb ősszel színesedő (sárga lomb miatt ~) fa és cserje mellé is tervezhetjük.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Magas, Cserje, Hagyma, Rózsa?

◄ Nyír   Nyírfafélék ►
 
RSS Mobile