Kezdőlap (Nyárfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nyárfa

Növény  Nyalókavirág  Nyári

A nyárfa (Populus) a fűzfafélék (Salicaceae) család egy nemzetsége mintegy 30 fajjal.
A magyarországi 'tiszta' és keverék nyárfafajok első monográfiáját Gombocz Endre állította össze 1908-ban (A Populus-nem monográfiája címen). A munka bővített kiadását húsz évvel később ugyanő adta közre.


nyárfa
(Populus L.), jegenyefa, a fűzfafélék fája (l. a képmelléklet), 18 faj az É-i földgömbön (hazánkban 5). Testvérgénuszától, a fűzfától széles levele, valamint a virágoknak tökéletlen leple különbözteti meg.

Nyárfarügy
A nyárfa (Populus) a fűzfafélék (Salicaceae) családjának egyik nemzetsége mintegy 30 fajjal.

Nyárfarontólepke - Lamellocossus terebrus
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, farontólepkefélék családja.

Nyárfa, Fekete nyárfa
Populus nigra
Teája nyálkaoldó és vizelethajtó hatású.

Nyárfafélék (Populus sp.)
Különböző fajai változatos életterűek: árterületeken, mészben szegény talajokon is nőnek. Gyorsan fejlődnek. Dísznövényként sorfának is szívesen alkalmazzák őket. Vattás termése nem allergén, de pollenje igen!
Fűzfafélék (Salix sp.) ...

Nyárfa
Fekete nyárfa ( Populus nigra L.) fűzfafélék családjába tartozik. Teája nyálkaoldó és vizelethajtó hatású. Érdekesség: régebben háziszerként népszerű volt a pipom-pápom kenőcs, amelyet a rügy balzsamanyagából készítenek és ajakra, hajra, égésekre alkalmazták.
Nyírfa ...

Nyárfa
fekete (Populus nigra L.)
Gyógyhatása: Hurutok, reuma, hajápolás. A rügytea nyálkaoldó és vizelethajtó hatású. A rügy balzsamanyaga zsírban vagy faggyúban kiolvasztva ajakra, égésre, fagyásra, aranyeres daganatokra, hajápolásra használható.
Nyírfa ...

Nyárfa
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
MAURERS SCHWEDENBITTER 2,5% alkoholtartalommal
MAURERS SVÉDCSEPP oldat ...

- Nyárfa-citrom, nyárcitrom - Acronychia acidula
citromtermésű rezgő nyárfa, lemon aspen
Apró (20-25 mm) halványsárga gyümölcsei a grépfrút és zöldcitrom intenzív keverékére emlékeztetnek. Héja-húsa ehető, a csutkája nem. Felhasználható mindenhez, amihez erős citromillat és -íz illik.

Fekete nyárfa
Latinnév: Populus nigra L.
Családnév: Fűzfafélék családja (Salicaceae) ...

Nyárfa érdestinóru
Kategória: Ehető, Szimbiózisban élő
Latin neve: Leccinum duriusculum
Család: Tinórufélék ...

Nyárfa, fekete (Populus nigra Rezgőnyárfa, fekete jegenye, topolyafa) A fekete nyárfa sétányaink kedvelt fája, mert gyorsan nő, terebélyes lombos fa. A fiatal fa kérge sima, az idősebbé durva és hasadozott. Levelei hosszúnyelűek,...
Nyírfa ...

Nyárfa
Alig okoz allergiát. A szélbeporzású növény lecsüngő barkái virágzáskor intenzív magszőrt bocsátanak ki, amely belégzéskor torokviszketést, köhögést és fulladást okozhat, szembe jutva vörösödést, könnyezést, idegentest-érzést, az orrba kerülve tüsszögést, orrfolyást eredményezhet.
Gyertyán ...

A különböző nyárfajok ivaros úton könnyen kereszteződnek egymás között.
Ez a kereszteződés létrejöhet mindén emberi beavatkozás nélkül, természetes úton, de mesterséges körülmények között is keresztezhetők.

Saláta-gyökértetű (Pemphigus bursarius) a nyárfa levélnyelés okoz sokszor mogyorónagyságú zacskó-gubacsot. A szárnyas egyedek kora nyáron saláta, cikória, csorbóka gyökerén alapítanak szűznemzéssel kolóniákat, ahol az elszaporodó Saláta gyökértetű-k sokszor károkat is okoznak.
Saláta levéltetű ...

Az egyik leggyakoribb hazai nyárfaféle. Fehér kérgéről és fehéren molyhos fonákú leveleiről könnyen megismerhető. Ártéri erdőkben, folyópartokon gyakran uralkodó fafaj.

Jellemző fajok: A lombkoronaszintet túlnyomórészt fűz (Salix alba, S. fragilis) és nyárfajok (Populus alba, P. nigra) képezik. Az alsó lombkoronaszint fája lehet az Ulmus laevis vagy helyenként az Alnus incana, a Salix elaeagnos.

csalánlevél 20 g
rezgő nyárfa rügye 20 g
füzikehajtás 20 g
Elkészítése: 2 púpozott teáskanál keveréket 1 liter hideg vízzel felöntünk, forrásig melegítjük, majd további forralás nélkül 5 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Alkalmazása: Naponta 3-4 csészényit iszunk a teából.

Populus x beroliensis - Berlini nyárfa
Széles jegenyeformájú koronája van.Jelentéktelen virágú.Hajtásai kissé szögletesek,szürkés sárgák.Lombja ősszel sárgára színeződik.Városi klímát jól tűri.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Keresztesi (1962.): A magyar nyárfatermesztés. Mezőgazdasági Kiadó Budapest
Keresztesi (1978.): A nyárak és füzek termesztése. Mezőgazdasági Kiadó Budapest
Danszky I. (1972.): Erdőművelés I-II. Mezőgazdasági Kiadó Budapest ...

A puhafaligetek elemei közül - az említett fűz- és nyárfajok mellett - a szálkás tarackbúza (Elymus caninus) és a fodros bogáncs (Carduus crispus) érdemel említést. A Dráva menti bokorfüzesek védett félcserjéje a csermelyciprus (Myricaria germanica).

A gyöngyvirágos tölgyesek zárt lombkoronaszintjében uralkodó a terebélyes koronájú kocsányos tölgy (Quercus robur), de jellemző két hazai nyárfajunk, a szürke nyár (Populus canescens) és a fehér nyár (Populus alba) is.

Rezgő nyár (Populus tremula) Levele csaknem kerekded, hullámos szélű. A többi nyárfajtól ezzel könnyen megkülönböztethető. A levélnyél a lemeznél általában hosszabb, a lemez síkjára merőlegesesen oldalt lapított, így a legkisebb szellő is mozgásba hozza (rezgő nyár ...

A puhafaligetek általában mesterséges telepítések eredményeként jöttek létre, a lombkoronaszintet mesterséges nyárfahibridek (Populus x sp.) vagy fűz (Salix sp.) fajok alkotják. Az ilyen ültetvények természetvédelmi szempontból nem jelentősek, gyakran ültetik őket gyeptársulások helyére.

Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akácfa. Rövid szerteágazó ágai ismételt álvillás elágazásúak. Levelei átellenesek, zöldessárgák, bőrneműek. Zöldessárga színű redukált virágai ülők. Termése ragadós álbogyó.

A minden újra fogékony Kazinczy Ferenc két ízben is (1803 és 1831) meglátogatta a neki nagyon tetsző "angluskertet" és élményeiről így ír: "Szebb vegetatiót nem gondolhatni. Egy olasz nyárfa derekát kétszeri ölelésem által nem foghattam kövül. De ékességét kivált gazdag partiái adják.

Citromfű, lepkeszegmag, kakukkfű, kamillavirág, körömvirág, fagyöngy, fehérmályvalevél, feketenadálytő, nyárfarügy, somkórófű, Zsurlófű.


...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Gyógynövény, Saláta, Sóska, Ökörfarkkóró?

◄ Nyalókavirág   Nyári ►
 
RSS Mobile