Kezdőlap (Nyárfa)

 Növény 

  » »
 
   

Nyárfa

Növény  Nyalókavirág  Nyári

Nyárfa (Populus) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld.


A nyárfa (Populus) a fűzfafélék (Salicaceae) család egy nemzetsége mintegy 30 fajjal.

nyárfa
(Populus L.), jegenyefa, a fűzfafélék fája (l. a képmelléklet), 18 faj az É-i földgömbön (hazánkban 5). Testvérgénuszától, a fűzfától széles levele, valamint a virágoknak tökéletlen leple különbözteti meg.

Nyárfarügy
A nyárfa (Populus) a fűzfafélék (Salicaceae) családjának egyik nemzetsége mintegy 30 fajjal.

Nyárfarontólepke - Lamellocossus terebrus
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, farontólepkefélék családja.

Nyárfa, Fekete nyárfa
Populus nigra
Teája nyálkaoldó és vizelethajtó hatású.

Nyárfafélék (Populus sp.)
Különböző fajai változatos életterűek: árterületeken, mészben szegény talajokon is nőnek. Gyorsan fejlődnek. Dísznövényként sorfának is szívesen alkalmazzák őket. Vattás termése nem allergén, de pollenje igen! ...

Nyárfa
Fekete nyárfa ( Populus nigra L.) fűzfafélék családjába tartozik. Teája nyálkaoldó és vizelethajtó hatású.

Nyárfa
fekete (Populus nigra L.)
Gyógyhatása: Hurutok, reuma, hajápolás. A rügytea nyálkaoldó és vizelethajtó hatású. A rügy balzsamanyaga zsírban vagy faggyúban kiolvasztva ajakra, égésre, fagyásra, aranyeres daganatokra, hajápolásra használható.

Nyárfa
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
MAURERS SCHWEDENBITTER 2,5% alkoholtartalommal
MAURERS SVÉDCSEPP oldat ...

- Nyárfa-citrom, nyárcitrom - Acronychia acidula
citromtermésű rezgő nyárfa, lemon aspen
Apró (20-25 mm) halványsárga gyümölcsei a grépfrút és zöldcitrom intenzív keverékére emlékeztetnek. Héja-húsa ehető, a csutkája nem.

Fekete nyárfa
Latinnév: Populus nigra L.
Családnév: Fűzfafélék családja (Salicaceae) ...

Nyárfa érdestinóru
Kategória: Ehető, Szimbiózisban élő
Latin neve: Leccinum duriusculum
Család: Tinórufélék ...

Nyárfa, fekete (Populus nigra Rezgőnyárfa, fekete jegenye, topolyafa) A fekete nyárfa sétányaink kedvelt fája, mert gyorsan nő, terebélyes lombos fa. A fiatal fa kérge sima, az idősebbé durva és hasadozott. Levelei hosszúnyelűek,...
Nyírfa ...

Nyárfa
Alig okoz allergiát. A szélbeporzású növény lecsüngő barkái virágzáskor intenzív magszőrt bocsátanak ki, amely belégzéskor torokviszketést, köhögést és fulladást okozhat, szembe jutva vörösödést, könnyezést, idegentest-érzést, ...

Nyárfarügy
Elnevezése: Populus nigra L.
Gyógyhatása: A rügytea nyálkaoldó és vizelethajtó hatású. A rügy balzsamanyaga zsírban vagy faggyúban kiolvasztva ajakra, égésre, fagyásra, aranyeres daganatokra, hajápolásra használható.

A különböző nyárfajok ivaros úton könnyen kereszteződnek egymás között.
Ez a kereszteződés létrejöhet mindén emberi beavatkozás nélkül, természetes úton, de mesterséges körülmények között is keresztezhetők.

Saláta-gyökértetű (Pemphigus bursarius) a nyárfa levélnyelés okoz sokszor mogyorónagyságú zacskó-gubacsot.

Az egyik leggyakoribb hazai nyárfaféle. Fehér kérgéről és fehéren molyhos fonákú leveleiről könnyen megismerhető. Ártéri erdőkben, folyópartokon gyakran uralkodó fafaj.

Jellemző fajok: A lombkoronaszintet túlnyomórészt fűz (Salix alba, S. fragilis) és nyárfajok (Populus alba, P. nigra) képezik. Az alsó lombkoronaszint fája lehet az Ulmus laevis vagy helyenként az Alnus incana, a Salix elaeagnos.

rezgő nyárfa rügye 20 g
füzikehajtás 20 g
Elkészítése: 2 púpozott teáskanál keveréket 1 liter hideg vízzel felöntünk, forrásig melegítjük, majd további forralás nélkül 5 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük.

Populus x beroliensis - Berlini nyárfa
Széles jegenyeformájú koronája van.Jelentéktelen virágú.Hajtásai kissé szögletesek,szürkés sárgák.Lombja ősszel sárgára színeződik.Városi klímát jól tűri.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Keresztesi (1962.): A magyar nyárfatermesztés. Mezőgazdasági Kiadó Budapest
Keresztesi (1978.): A nyárak és füzek termesztése. Mezőgazdasági Kiadó Budapest
Danszky I. (1972.): Erdőművelés I-II. Mezőgazdasági Kiadó Budapest ...

A puhafaligetek elemei közül - az említett fűz- és nyárfajok mellett - a szálkás tarackbúza (Elymus caninus) és a fodros bogáncs (Carduus crispus) érdemel említést. A Dráva menti bokorfüzesek védett félcserjéje a csermelyciprus (Myricaria germanica).

A gyöngyvirágos tölgyesek zárt lombkoronaszintjében uralkodó a terebélyes koronájú kocsányos tölgy (Quercus robur), de jellemző két hazai nyárfajunk, a szürke nyár (Populus canescens) és a fehér nyár (Populus alba) is.

Rezgő nyár (Populus tremula) Levele csaknem kerekded, hullámos szélű. A többi nyárfajtól ezzel könnyen megkülönböztethető.

A puhafaligetek általában mesterséges telepítések eredményeként jöttek létre, a lombkoronaszintet mesterséges nyárfahibridek (Populus x sp.) vagy fűz (Salix sp.) fajok alkotják.

Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akácfa. Rövid szerteágazó ágai ismételt álvillás elágazásúak. Levelei átellenesek, zöldessárgák, bőrneműek. Zöldessárga színű redukált virágai ülők. Termése ragadós álbogyó.

A minden újra fogékony Kazinczy Ferenc két ízben is (1803 és 1831) meglátogatta a neki nagyon tetsző "angluskertet" és élményeiről így ír: "Szebb vegetatiót nem gondolhatni. Egy olasz nyárfa derekát kétszeri ölelésem által nem foghattam kövül.

Citromfű, lepkeszegmag, kakukkfű, kamillavirág, körömvirág, fagyöngy, fehérmályvalevél, feketenadálytő, nyárfarügy, somkórófű, Zsurlófű.


...

Lásd még: Lásd még: Magas, Gyógynövény, Saláta, Sóska, Ökörfarkkóró

Növény  Nyalókavirág  Nyári

 
RSS Mobile