Kezdőlap (Muskátli)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Muskátli

Növény  Muskátdió  Muskátli fajok

A muskátli fagypont alatt elpusztul
A muskátli nem kedveli a túl sok vizet. Rendszeresen öntözzük, de a cserépalátétben ne álljon folyamatosan a víz, mert ettől megfulladnak, elpusztulnak a gyökerek.


A muskátli ültetése és gondozása
Nagyon rosszNagyon jó
Muskátli: ( pelargonium) A kertbarátok körében az egyik legkedveltebb kerti növény a muskátli! Hazánkban szinte nemzeti növénynek tartják, nyáron minden háznál találkozunk vele.

Muskátli
Piros vagy rózsaszín virágú növény, pelargónium.
A bajor-osztrák muschkatl átvétele, forrása az irodalmi német Muskat(nuss) (szerecsendió), amely a francián át a késő latin muscusra vezethető vissza, ennek eredetéről lásd mósusz. A virág neve pézsmáéhoz hasonló illatával kapcsolatos.

Muskátli
Legkedveltebb balkonvirágunk, de virágágyásban is szépen díszít. Kompakt növekedésű, gazdagon virágzó hibrid. Napos, félárnyékos helyet és tápanyagdús talajt igényel.
Vetés: I-II-ban üvegházba, vagy cserépbe. Csírázása 20-22 0C fokon 5-7 napig tart. 3-4 hét után pikírozzuk.

A Muskátli a gólyaorrfélék családjába és a gólyaorrtermésűek rendjébe tartozik. Egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fajta virágunk. Tavasztól őszig folyamatos virágzással kápráztat el bennünket. Arra kell csak figyelnünk, hogy túl ne öntözzük.

~
Kéne valami virág az ablakba, párkányra, balkonra, mi legyen az? Hát ~! Feltételezem sokunk fejében megfordult már ez a gondolat, bizonyítja ezt, hogy bármerre járunk-kelünk az országban, ~s ablakot, erkélyt mindenhol találunk.

Futó~ gondozása
A futó~ gondozása nem igényel különösebb odafigyelést és viszonylag könnyen átteleltethető, így több éven keresztül gyönyörködhetünk benne.

Futó~
(Pelargonium peltatum)
'A szép, rózsaszín vagy piros virágok dús ernyőben helyezkednek el a borostyánszerű, bordázott levelek között. Virágokban gazdag növény, ezért jól mutat ámpolnában, dézsában és virágládában is. ...

Angol ~

(Pelargonium Grandiflorum)
A ~ fajok Dél-Afrikából származnak, onnan kerültek át Európába közel 400 éve.

~
Pelargonium
~ jellemzői: A ~ évelő növény. Az egyik legnépszerűbb balkonnövény. Bokros növekedésű, sötétzöld, fodros szélű levelekkel. Virága gömbös ernyővirágzat, telt vagy egyszerű virágokkal. Az elnyílt virágokat rendszeren távolítsuk el. ...

Kerti növényekBalkon növények, ~k
Petúnia
Petunia
Ez a növény ugyanolyan jól mutat a szobában mint az erkélyen vagy a kertben. Szinte számon se tartható mennyi fajtája kapható jelenleg. Tallálhatunk bokros, rövid szárú vagy csüngő formájú fejlődőt másfél méteres szárakkal.

~
Világos helyet, jó minőségű talajt kíván. Virágzásban gyakran kell tápoldatozni. A teletetés régi, jó módszere a pinében tartás.
A ~, amely meghódította európát
~, angol ...

~
A hosszú zord, hideg tél után mindenkinek jólesik beszívni a tavasz illatát, hallgatni a madárdalt. Jó érzés látni a fű zöldjét, a rügyező fákat, bokrokat. Aki szereti, és módja van rá, alig várja, hogy egy kis színfoltot vigyen a teraszára, az ablakpárkányára vagy a kertjébe.

~
A ~ dugványozása
A hobbikertészek számára nincs is nagyobb öröm, mint saját nevelésű növényekkel gazdagítani a kert n… ...

A ~
rovat:Díszkert
A világon nagyjából 250 ~faj él, a legnépszerűbb fajok fajtáinak tárháza pedig szinte kimeríthetetlen. Legtöbbjük Fokföldön őshonos. Hazánkban legnagyobb jelentősége a kerti és futó ~knak van, de számos más faj is forgalomban van....
[elolvasom] ...

A ~ fajták számos egyedei Dél Afrikában honosak, ahol cserje méretűre növekszenek. Szórt állású matt zöld, enyhén molyhos levelei hosszú száron ülnek, kerekdedek és hullámosan csipkézettek. Lombjuknak jellegzetes illatuk van.

Rózsa~
Latinnév: Pelargonium radula
Családnév: Gólyaorrfélék családja (Geraniaceae) ...

Kerti ~ (Pelargonium x Hortorum)
Az egyik legrégebben használt dísznövény. Ma már számtalan színben kapható. Szárazságtűrő, júniustól októberig folyamatosan virít. Át is teleltethetjük hűvös, világos helyiségben, keveset öntözve. Napos helyet kedvel, közepes vízigényű.

Illat~ (mentolos)
Az illatmuskátlik népes táborának egyik különlegessége. Amellett, hogy tarka leveleket fejleszt, még erősen mentolos illatot is áraszt a növény. Mint a képen látszik, a virágai sem elhanyagolható szépségűek. Úgy kell tartani, mint bármely más ~t.

~
Régóta termesztésben lévő, de ma is erőteljes nemesítés alatt álló növény. Két típusa: a futó- és az álló~. Gazdagon virágzó fajta, mely tavasztól késő őszig hozza virágait. Ezek lehetnek szimplák vagy teltek; fehérek, rózsaszínek, pirosak vagy lilák.

~k, petúniák, begóniák, törpedáliák, verbénák és még számtalan más virág ékesítheti az ablakokat, teraszokat. Mégis sok a csupasz ablak, sok a satnya balkonláda. Pedig a kertészetekben ma már szebbnél szebb palánták kaphatók, és az árak is megfizethetők.

A ~ növénynemzetség, amely a tudományban a Pelargonium nevet viseli, körülbelül 250 fajra oszlik s ezek legnagyobb része a Fokföldön honos.

Oázis ~ és balkonnövény táprúd
Elősegíti a lassú, hosszú időn át tartó tápanyagfelvételt, a megnövelt nitrogéntartalomnak köszönhetően a növények erőteljesebben növekednek.
Oázis ~ és balkonnövény föld ...

Akciós ~ pakkok és kiegészítők
Minden évben egyre népszerűbbek a ~ palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

A dél-frikai ~ Dél-Afrikában honos növényfajok gyűjtőneve. A gyógyászatban két faj, a Pelargonium sidoides és a Pelargonium reniforme (Geraniaceae) szárított, aprított gyökerét használják.
Hagyományos alkalmazás ...

(6) akác (1) akácvirág (4) akácvirág receptek (1) Allium ursinum (10) Antriscus cerefolium (1) apróbojtorján (1) barátka (1) befőtt (1) birs (1) birsalma (3) blogszemlélet (1) blogszülinap (1) bodza (4) bodzavirág (6) böjti étel (1) bükkmakk (1) cickafark (5) citrom (1) citromfű (3) Citrommuskátli ...

Cifralevelű ~ ~ Rózsa~ (Pelargonium radula L)
Ciklámen, (Cyclamen purpurascens MilL.)
Cinaüröm, (Artemisia cina C. C. Berg.)
Cipruska, (Santolina chamaecyparissus L.)
Cirok, (Sorghum bicolor L.)
Citrom, (Citrus limon L.)
Citromfű, (Melissa officialis), ...

Pelargonium - ~
Pelargonium 'Hérit. (~, Geraniaceae). Sivatagi v. félsivatagi cserjék, félcserjék, évelők, D-Afrikából a múlt század elején sok pelargoniumfajt hoztak Európába, itt indult meg nemesítésük. A fajok és fajták keresztezéséből származik alakgazdagságuk.
Pellikula ...

A tavaji évben a legkedveltebb futó~ volt.Rózsaszin színű,dús virágzatú.
közepes vízigényű/vigyázzunk a túlöntözésre/.Kimondottan napos,feltűnő helyre ültessük/erkélyláda,teraszra edényekbe/Ügyeljünka folyamatos tápanyag utánpótlásra-~földre.
A kosár üres ...

- Indrise, rózsageránium - Pelargonium roseum
cifralevelű ~, rózsa~
Illatos leveléért ültetik, kompótok, lekvárok ízesítésére használják.
- Maszlina, olajbogyó
Az éttermekben az üdvözlet gyanánt eléd tett darált valami: finomra darált maszlina - bátran fogyaszthatod.

Ma már könnyedén hozzájuthatunk kimondottan fenyőfélékhez, rododenronokhoz, ~khoz, petúniákhoz, citrusfélékhez, kaktuszokhoz, vagy éppen orchideákhoz kifejlesztett változathoz is. A műtrágyák közül azonban még ma is a kettős hatású pétisó a legismertebb.

Virág jellemzői: ~piros, sötétvörös fonákkal, kehely alakú virág, gyümölcsös illat, szálas virágú, teltvirágú
Ültetési ideje: - szabadgyökerű tearózsa március-április, illetve október-november
- konténeres tearózsa márciustól novemberig ...

A geránium olaj az illatos ~félékből (Pelargonium odorantissimum) nyert olaj, amelyet nagyrészt a kozmetikai ipar használ fel. Frissítő, élénkítő, antiszeptikus hatású, de torokgyulladásnál, bőrgyulladásnál is hasznát vehetjük.

Kora tavasszal virágzik a ~nak ez az apró, de szép virágú rokona. Nevét egyrészt hosszú, gémcsőrre hasonlító terméséről, másrészt bürökhöz hasonló leveleiről kapta.
Album: KFKI Élővilág - Növények ...

Azért sokkal több törődést igényelnek, mint a ~k, naponta többször rájuk kell nézni. Lassan fogjuk megtanulni a tartásukat, mert rengeteg dologra oda kell figyelni, nincs általános hely, bár legjobb nekik a kertben egy tóban a szigeten.

Hús: kemény, törékeny, fehéres színű, tejnedve fehéres, gyümölcs- vagy ~illatú, égetően csípős.
Spóra: spp halvány krémszínű, 7,5-9,5 x 6-6,5 µm, széles elliptikustól elliptikusig, szabálytalan tarajokká összeálló max 0,5 µm magas mintázattal ...

metélőhagyma (snidling), kerti székfű, fokhagyma, ~, büdöske, hagyma, petrezselyem
rozmaring
bab, brokkoli (spárgakel), káposzta, sárgarépa, karfiol, kínai káposzta, leveles kel, zsálya ...

A déli ablakpárkányra kimondottan a kaktuszok valók, a legtöbb pozsgás növény, ~, petúnia, Passiflora, Nolina, Yucca, Musa, Bougainvillea, Celosia, stb.

árvácska, bársonyvirág, Bazsalikom, Bodza, Borágó, brokkoli, büdöske, Csalán, dália, golgota virág, gyógynövény, hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, krizantém, Levendula, Lóhere, lonc, mályvarózsa, menta, méreganyag, ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsák, Magas, Egynyári, Örökzöld, Cserje?

◄ Muskátdió   Muskátli fajok ►
 
RSS Mobile