Kezdőlap (Mezei zsálya)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mezei zsálya

Növény  Mezei varfű  Mezei zsurló

Mezei zsálya (Salvia pratensis)
Zárvatermők törzse, kétszikűek osztálya, árvacsalánfélék családja
A virágban két porzó van, a párta kétajkú, nagy, kék vagy ibolyaszínű. A murvalevelek jóval rövidebbek a csészénél, zöldek.


Mezei zsálya
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pontosság ...

A mezei zsálya virága
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

Másik fajtája, a mezei zsálya (Sa/via pratensis) legelőkön, réteken és rézsűkön lelhető fel. Már mes­sziről virítanak sötétkéklilás virágai, melyekből aromás illat árad.

Mezei zsálya
(Salvia pratensis)
A zsályáknál jól megfigyelhető a virág alsó és a felső ajkainak elkülönülése.
Erdei tisztesfű
(Stachys sylvatica)
A tisztesfüveknél a virág és a virágok elhelyezkedése egyaránt tipikus.

Salvia pratensis-~.Salvia nemzetség,Lamiaceae, ajakosok családja.
Porzóik száma kettőre csökkent,melyek speciális megporzó billentyűkké módosultak, de hosszúak, kilógnak a virágból.Levelei hosszú lándzsásak, az egész növény apró mirígyszőrös.
Bejegyezte: Vadassy Rita dátum: 16:25 ...

Állandó fajai a tarka koronafürt (Securigera varia), a ~ (Salvia pratensis), az árva rozsnok (Bromus inermis), a fehér here (Trifolium repens), a kis bükkönyfajok (Vicia lathyroides és V. tetrasperma), a gyomok közül a Cardaria draba, Convolvulus arvensis, Melandrium album, ...

Látható, hogy vannak erőszakosabb, terjeszkedőbb fajok, mint például a len, a ~,és a szirti ternye, melyeket kordában kell a későbbiekben tartani, ehhez elég megritkítani őket tavasszal, és nyár közepén.

A réteken, mezőkön nagy számban virít a százszorszép, a pitypang, a margaréta, a ~, a gólyahír és még számtalan sok kedves mezei virág. Ezek közül is a legjobban kitűnnek a pipacsok élénk piros virágaikkal, amelyek minden természetkedvelő ember számára a nyár egyik szimbólumai.

kámfor főbb alkotórészekkel), cserzőanyagok, diterpén-keserűanyagok és flavonoidok. Főbb hatása: nyákoldó, köptető, köhögéscsillapító, antimikrobiális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, epehajtó, izzadáscsökkentő és tonizáló. (Forrás: Dr. Babulka Péter, Patika Magazin) Lásd. még, mint ~ ...

(1) Medvehagyma (42) medvehagyma tartósítás (11) medvehagyma termés (1) medvehagymasó (1) menta (1) Mese (4) mese a természetről (3) mezei katáng (1) mezei sóska (2) ~ (1) mirabolán szilva (2) mogyoró (1) májusi pereszke (1) mártás (1) mérgező növény (1) naspolya (1) nem ehető faj (1) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zsálya, Rózsa, Veronika, Boglárka, Szamóca?

◄ Mezei varfű   Mezei zsurló ►
 
RSS Mobile