Kezdőlap (Maszlag)

 Növény 

  » »
 
   

Maszlag

Növény  Márványos szobaifutóka  Mate

Maszlag, csattanó
Burgonyafélék családja
Egyéves, kellemetlen gyomnövény.
Főként szemét- és trágyadombok környékén, parlagokon, kapás kultúrákban, ártereken találkozhatunk vele, Gyökere 1020cm hosszú, karószerű, erősen elágazó.


Maszlag (Datura) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld.

Maszlag
maszlang (növ.- csattantó, pukkantó, néhol csodafa, de ez inkább a Ricinus redőszirom., Datura L.), a csucsorkafélék füve, 12 faja (hazánkban csak egy) mind a két világrésznek mérsékelt és meleg vidékein terem.

Maszlag, csattanó
Latin neve: Datura stramonium
Termés: Négy kopáccsal nyíló tüskés toktermése nagy, 3-5 cm hosszú, tojásdad alakú vagy gömbölyű.

Maszlagos nadragulya
-MÉRGET TARTALMAZÓ NÖVÉNYEK-
Ebbe a csoportba tartozó drogok nem képezhetik az olvasó közvetlen érdeklődési tárgyát, mivel házi szerként nem alkalmazhatóak! ...

A maszlag vagy csattanó maszlag (Datura stramonium) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növényfaj.

Métel Maszlag

(Datura Metel L.)
A melegebb éghajlatú tájakon vadon gyomnövényként nő ez az először Linné botanikus által leírt egyéves növény, amely néhány hazai kertben is megtalálható.

Maszlagos nadragulyaként is említik. Fontos tudni, hogy ez egy kimondottan mérgező növény! ...

A Csattanó maszlag érett magjai
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

Datura strammonium - ANGYALTROMBITA / DÍSZMASZLAG
Díszmaszlag
Datura
A legszebb dézsás növények közé tartozik, de gondos ápolást igényel. Néhány hét alatt akár 2 méter magas, terebélyes és egyenletes bokorrá fejlődhet, amely bőségesen virágzik.

Maszlag
Csattanó maszlag, redőszirom, csodafa (Datura stramonium L. ) Burgonya félék családjába tartozik. Erősen mérgező hatású! A gyógyszergyárak állítanak elő belőle fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású gyógyszereket.

Maszlag, Csattanó maszlag, redőszirom, csodafa
Datura stramonium
Erősen mérgező!
Háziszerként nem alkalmazható, a gyógyszeripar állít elő belőle fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású gyógyszereket.

maszlagos nadragulya
Nadragulya leírása:
Elágazó, erős szárú növény, levelei széles lándzsásak, épszélűek, virágtakarója kétkörös.

Maszlagos nadragulya (Atropa belladonna)
Régen az itáliai hölgyek kivonatával pupillájukat tágították ki, így próbálták csábító erejüket növelni. Innen ered a neve.
évelő kerti növények, gyógynövények ...

maszlagos nadragulya
A növény leírása:
A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Bükkösöket és gyertyánosokat kedvelő, évelő növény. Sötétibolyás, harang alakú virágai vannak. Termése augusztusban érik.

A maszlag (Datura stramonium) levelekkel együtt asztmáéllenes "dohány", illetőleg cigaretta készítésére használják. Külsőlegesen reumás fájdalmak, idegzsábák kezelésére ajánlott az Oleum Hyoscyami nevű gale-nusi készítmény.

A maszlag egynyári növény, szára 50-90 cm magasságú. A levelek kihegyesedő tojásdadok, szélük egyenlőtlenül öblösen fogazott. Az alsó levelek arasznyi hosszúak és 10-15 cm szélesek is lehetnek.

A maszlagos nadragulya vagy nadragulya (Atropa belladonna) hazánkban leginkább a bükkös vágásterületeken jelenik meg, cserje nagyságú, de lágyszárú évelő. A mérsékelt öv egyik legmérgezőbb növénye.

Csattanó maszlag, redőszirom Datura stramonium Egyéves növény, szárának hossza elérheti a 120 cm-t, termesztett példányokon a 200 cm-t. Amikor a főszár mintegy 20-30 cm-re megnőtt, csúcsán virág fejlődik, és ezzel a főtengely...

Csattanó maszlag (Datura stramonium)
Országszerte gyakori növény. 0,5-1,2 m magas, terebélyes növény. Levelei színükön sötét-, fonákukon világosabb zöldek, szélük öblösen fogas.

Brugmansia candida - Angyaltrombita, cserjés maszlag
Brugmansia sanguinea - Angyaltrombita, cserjés maszlag
Brugmansia sauveolens - Angyaltrombita, cserjés maszlag
Brunfelsia pauciflora - Brunfels-cserje
Brunnera macropylla - Kaukázusi nefelejcs ...

Datura (maszlag, Solanaceae). Nagy termetű, kórós, nyárutói gyom, gyógy, ill. dísznövények. A Datura stramonium, mérges maszlag, 30-120 cm hosszú, vastag, csöves szára felső részében ágas.

A későbbi csattanó virágok közül említjük a maszlagot és a hólyagos habszegfűvet meg a hajnalkát. Utóbbi kettőnek ugyan még nem szerepel magyar irodalmi nevei között a csattanó, de csattantóként való használata nagyon elterjedt.

- Alkaloidok: Általában bódító, fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő hatásúak (anyarozs, beléndek, fecskefű, kender, mákgubó, maszlag, nadragulya, őszi kikerics).

Maszlag- és nadragulyalevéllel együtt asztmás köhögési rohamok csillapítására, füstölőporok és cigaretták, valamint fájdalomcsillapító és bódító hatású gyógyszerek készítésére használják.

Népies neve: bariska, csattantó csudafű, dögfű, maszlagos redőszirom, puttyantó, töviskés disznó, tövisalma, tölcséres bilindek A maszlag vagy csattanó maszlag a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növényfaj.

Maszlag (Datura stramonium L.):
Ennek az igen kellemetlen szagot árasztó, a legelőkön, a parlagon maradt területeken, nitrogénben dús száraz talajokon egyaránt megtalálható növénynek szintén minden része mérgező anyagokat tartalmaz.

Egy barátom még főiskolás korában fogyasztott el nagyobb mennyiséget a növény hallucinációt okozó magjaiból: 'A maszlag egy tróger trip. Egyszer toltuk csak, akkor 400 szem magot is felcsipegettem.

A besina porculuinak nevezett maszlagos nadragulyából (Atropa belladona) a ben ne található piros gyöngyöket használják fel, ezt helyezik a fájó fogra. A bába bélesből: erdei mályva (Malva sylvestris) készült teával megvontatják a fogakat.

Gyógyhatása: A beléndeklevelet - maszlag- és nadragulyalevéllel együtt -asztmás köhögési rohamok csillapítására, füstölőporok és cigaretták, valamint fájdalomcsillapító és bódító hatású gyógyszerek készítésére használják.

Ez a két-három méter magasra növő növény Peruból származik. Elfásodó szárú dudva. Nálunk a maszlagos redőszirom, Datura Stramonium rokona, azaz gyomnövény, amelyet méregtartamáért tartanak számon.
Biztos siker: japán babérsom ...

A valóságban is létező, a maszlagfélékhez tartozó, bódító hatású, mérgező, de gyógyszerként is használatos alapanyagot adó mandragóra a középkorban különböző boszorkánykenőcsök és szerelmi bájitalok fő összetevője volt.

Datura Inoxia (angyaltrombita, büdös gaz, datura, hegyes tüske, hindu datura, indián maszlag, ördögfű, ördöggyökér, szent datura) ...

Az aranka (Cuscuta spp.) kedvelt gazda-növénye. A maszlag (Datura stramonium) magját nehéz kitisztítani a termése közül, ezért ügyelni kell arra, hogy a terület e két fajjal ne legyen fertőzött.

enzim, erjesztő, fájdalomcsillapító, farkasalma, fehér zászpa, Fekete nadálytő, fermentum, gránátalma, gyógyhatás, gyógynövény, hánytatógyökér, harmatfű, hunyor, kakaóbab, katalitikus anyag, kínafakéreg, kokacserje, lúgos, mákgubó, maszlag, mérgező, ...

A család kiemelkedően fontos termesztett zöldségnövényei a burgonya a tojásgyümölcs vagy padlizsán, a paprika, a paradicsom és a közönséges vagy virginiai dohány. Továbbá olyan gyógynövények tartoznak ide, mint a beléndek, a nadragulya, a maszlag.

Lásd még: Lásd még: Magas, Gyógynövény, Datura, Cserje, Nyári

Növény  Márványos szobaifutóka  Mate

 
RSS Mobile