Kezdőlap (Maszlag)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Maszlag

Növény  Márványos szobaifutóka  Mate

Maszlag, csattanó
Burgonyafélék családja
Egyéves, kellemetlen gyomnövény.
Főként szemét- és trágyadombok környékén, parlagokon, kapás kultúrákban, ártereken találkozhatunk vele, Gyökere 1020cm hosszú, karószerű, erősen elágazó. Szára erőteljes, 50-100cm magas, állvillás, kettősbogas elágazású.


Maszlag
maszlang (növ.- csattantó, pukkantó, néhol csodafa, de ez inkább a Ricinus redőszirom., Datura L.), a csucsorkafélék füve, 12 faja (hazánkban csak egy) mind a két világrésznek mérsékelt és meleg vidékein terem. Kelyhe csöves, a tövön ugy reped le, hogy az alja kézelő módjára marad vissza.

Maszlag, csattanó
Latin neve: Datura stramonium
Termés: Négy kopáccsal nyíló tüskés toktermése nagy, 3-5 cm hosszú, tojásdad alakú vagy gömbölyű. A magja lapított vese alakú, fénytelen, sötétszürke, sötétbarna vagy fekete, finoman, egyenletesen pontozott.

Maszlagos nadragulya
-MÉRGET TARTALMAZÓ NÖVÉNYEK-
Ebbe a csoportba tartozó drogok nem képezhetik az olvasó közvetlen érdeklődési tárgyát, mivel házi szerként nem alkalmazhatóak! ...

A maszlag vagy csattanó maszlag (Datura stramonium) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növényfaj. Közép-amerikai származású gyomnövény, de szinte az egész világ melegebb vidékein elterjedt, nitrogéndús talajok gyomos társulásaiban.

Métel ~

(Datura Metel L.)
A melegebb éghajlatú tájakon vadon gyomnövényként nő ez az először Linné botanikus által leírt egyéves növény, amely néhány hazai kertben is megtalálható.

~os nadragulyaként is említik. Fontos tudni, hogy ez egy kimondottan mérgező növény! Latin neve a belladonna - szép hölgyet jelent, a középkorban a hölgyek a szemükbe cseppentették a növény termésének levét, mivel az a pupillát kitágította, így megfeleltek az akkori kor ideáljának.

A Csattanó ~ érett magjai
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

Datura strammonium - ANGYALTROMBITA / DÍSZ~
Dísz~
Datura
A legszebb dézsás növények közé tartozik, de gondos ápolást igényel. Néhány hét alatt akár 2 méter magas, terebélyes és egyenletes bokorrá fejlődhet, amely bőségesen virágzik.

~
Csattanó ~, redőszirom, csodafa (Datura stramonium L. ) Burgonya félék családjába tartozik. Erősen mérgező hatású! A gyógyszergyárak állítanak elő belőle fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású gyógyszereket. Az asztmások görcsös köhögésük csillapítására.
Maté ...

~, Csattanó ~, redőszirom, csodafa
Datura stramonium
Erősen mérgező!
Háziszerként nem alkalmazható, a gyógyszeripar állít elő belőle fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású gyógyszereket.

~os nadragulya
Nadragulya leírása:
Elágazó, erős szárú növény, levelei széles lándzsásak, épszélűek, virágtakarója kétkörös. Virágai magánosak, harang alakúak, a párta 25 mm-es barnáslila, belül piszkossárga, vörösen erezett, rövid, 5 részes, visszahajló szegélyű.

~os nadragulya (Atropa belladonna)
Régen az itáliai hölgyek kivonatával pupillájukat tágították ki, így próbálták csábító erejüket növelni. Innen ered a neve.
évelő kerti növények, gyógynövények ...

~os nadragulya
A növény leírása:
A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Bükkösöket és gyertyánosokat kedvelő, évelő növény. Sötétibolyás, harang alakú virágai vannak. Termése augusztusban érik.

A ~ (Datura stramonium) levelekkel együtt asztmáéllenes "dohány", illetőleg cigaretta készítésére használják. Külsőlegesen reumás fájdalmak, idegzsábák kezelésére ajánlott az Oleum Hyoscyami nevű gale-nusi készítmény.

A ~ egynyári növény, szára 50-90 cm magasságú. A levelek kihegyesedő tojásdadok, szélük egyenlőtlenül öblösen fogazott. Az alsó levelek arasznyi hosszúak és 10-15 cm szélesek is lehetnek.

A ~os nadragulya vagy nadragulya (Atropa belladonna) hazánkban leginkább a bükkös vágásterületeken jelenik meg, cserje nagyságú, de lágyszárú évelő. A mérsékelt öv egyik legmérgezőbb növénye.

Csattanó ~, redőszirom Datura stramonium Egyéves növény, szárának hossza elérheti a 120 cm-t, termesztett példányokon a 200 cm-t. Amikor a főszár mintegy 20-30 cm-re megnőtt, csúcsán virág fejlődik, és ezzel a főtengely...
Cse Ce - nagyvirágú gardénia ...

Brugmansia candida - Angyaltrombita, cserjés ~
Brugmansia sanguinea - Angyaltrombita, cserjés ~
Brugmansia sauveolens - Angyaltrombita, cserjés ~
Brunfelsia pauciflora - Brunfels-cserje
Brunnera macropylla - Kaukázusi nefelejcs
Buddleja alterniflora - Korai nyáriorgona ...

Datura (~, Solanaceae). Nagy termetű, kórós, nyárutói gyom, gyógy, ill. dísznövények. A Datura stramonium, mérges ~, 30-120 cm hosszú, vastag, csöves szára felső részében ágas. Tojásdad, kihegyezett levelei egyenlőtlenül öblösen fogasak, nyelesek
Dárda ...

A későbbi csattanó virágok közül említjük a ~ot és a hólyagos habszegfűvet meg a hajnalkát. Utóbbi kettőnek ugyan még nem szerepel magyar irodalmi nevei között a csattanó, de csattantóként való használata nagyon elterjedt.

~- és nadragulyalevéllel együtt asztmás köhögési rohamok csillapítására, füstölőporok és cigaretták, valamint fájdalomcsillapító és bódító hatású gyógyszerek készítésére használják.

Népies neve: bariska, csattantó csudafű, dögfű, ~os redőszirom, puttyantó, töviskés disznó, tövisalma, tölcséres bilindek A ~ vagy csattanó ~ a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növényfaj.

~ (Datura stramonium L.):
Ennek az igen kellemetlen szagot árasztó, a legelőkön, a parlagon maradt területeken, nitrogénben dús száraz talajokon egyaránt megtalálható növénynek szintén minden része mérgező anyagokat tartalmaz.

Egy barátom még főiskolás korában fogyasztott el nagyobb mennyiséget a növény hallucinációt okozó magjaiból: 'A ~ egy tróger trip. Egyszer toltuk csak, akkor 400 szem magot is felcsipegettem. Nem kellett volna, mert mondták utána, hogy ennyit nem mindenki él túl.

A besina porculuinak nevezett ~os nadragulyából (Atropa belladona) a ben ne található piros gyöngyöket használják fel, ezt helyezik a fájó fogra. A bába bélesből: erdei mályva (Malva sylvestris) készült teával megvontatják a fogakat.

Gyógyhatása: A beléndeklevelet - ~- és nadragulyalevéllel együtt -asztmás köhögési rohamok csillapítására, füstölőporok és cigaretták, valamint fájdalomcsillapító és bódító hatású gyógyszerek készítésére használják.
Beléndek ellenjavallat: Erősen mérgező! ...

Ez a két-három méter magasra növő növény Peruból származik. Elfásodó szárú dudva. Nálunk a ~os redőszirom, Datura Stramonium rokona, azaz gyomnövény, amelyet méregtartamáért tartanak számon.
Biztos siker: japán babérsom ...

A valóságban is létező, a ~félékhez tartozó, bódító hatású, mérgező, de gyógyszerként is használatos alapanyagot adó mandragóra a középkorban különböző boszorkánykenőcsök és szerelmi bájitalok fő összetevője volt.

bódító baraboly, burgonya, csillagfürt, Dohány, ebvészmag, enzim, erjesztő, fájdalomcsillapító, farkasalma, fehér zászpa, Fekete nadálytő, fermentum, gránátalma, gyógyhatás, gyógynövény, hánytatógyökér, harmatfű, hunyor, kakaóbab, katalitikus anyag, kínafakéreg, kokacserje, lúgos, mákgubó, ~, ...

A család kiemelkedően fontos termesztett zöldségnövényei a burgonya a tojásgyümölcs vagy padlizsán, a paprika, a paradicsom és a közönséges vagy virginiai dohány. Továbbá olyan gyógynövények tartoznak ide, mint a beléndek, a nadragulya, a ~.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Gyógynövény, Datura, Cserje, Nyári?

◄ Márványos szobaifutóka   Mate ►
 
RSS Mobile