Kezdőlap (Margaréta)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Margaréta

Növény  Maracuja  Margarétafa

Margaréta gondozása
A margaréta gondozása nem igényel komoly erőfeszítést, de rendszeres gondoskodás mellett hosszú ideig díszíti otthonunk vagy a fagyokig kertet.


Margaréta

(Leucanthemum Maximum)
A margaréta a mindenki számára ismert hagyományos évelők közé illeszkedik. 50-80 cm magas, erőteljes növekedésű, terjedő tövű dísznövény. Leveleik fényesek, sötétzöldek, hosszúkás lándzsa alakúak, avagy tojásdadok. Szélük durván fogazott.

Margaréta
Margitvirág.
Mint növénynév a francia marguerite átvétele a német Margerite közvetítésével a 19.

Egynyári margaréta
Chrysanthemum carinatum
Egynyári margaréta
40 cm magas, dúsan elágazó növény. Egyszerű, 4-6- cm átmérőjű , tarka fészkes virágzatai 20 cm-es száron nyílnak. Laza, középkötött, közepes tápanyagtartalmú talajt igényel. Napfénykedvelő, mérsékelten vízigényes.

A cserjés margaréta magassága elérheti az 50-70 cm nagyságot, bokros dús növekedésű évelő virág.
Kedveli a napfényes kerteket, de félárnyékban is jól érzi magát, ültethetjük kertbe vagy tehetjük erkélyre, teraszra egy szép kaspóba, cserépbe.

~
Edényben és szabadban is tartható. Egynyári növénynek tartják, de valójában egy könnyen átteleltethető évelő. Napos helyet, rendszeres öntözést igényel. Az elnyílt virágokat csípjük le. Teleltessük világos, hűvös helyen, ritka öntözés mellett.
Méhbalzsam ...

Színes ~
Tanacetum coccineum 'Robinson's Rose'
Színes ~ ...

A ~félék csodás világa
Hogyan neveljünk csodaszép flamingóvirágot?
Ismerjük meg a dekoratív fűzlevelű napraforgót!
Csüngő harangvirág (Campanula isophylla)
Lovagcsillag ...

A ~ a lovagkor olyan virágaira arányítja figyelmünket, amelyek jelentőségében nem fontos, vajjon ültették-e a kertben vagy sem, hanem az a lényeges, - miként nevük mutatja - hogy szórakoztatták a vár asszonynépét és gyermekeit.

törpe ~, Gaillardia Kobold, Oenothera tetragona
Szín:
kék, harangvirágféle ...

Törpe ~ - Sziklakerti évelő virágok (Áruházas oldalak linkjei)
Léggömbvirág - Sziklakerti évelő virágok (Áruházas oldalak linkjei)
Tweet
Leyland ciprus sövény videó ...

A cserjés ~ (argyranthemum) legtöbbször fehér színben kapható, ám van belőle sárga vagy épp rózsaszín virágú fajta is. Magassága elérheti az 50-70 cm nagyságot, bokros dús növekedésű évelő virág.

A cserjés ~ gondozása
Gyönyörű hófehér virágával szép kerti növény lesz a cserjés ~, amelynek most van itt a szez…
Évelő növények ...

Napos, vagy félárnyékos helyre való a margitvirág-~, jó vízáteresztő, tápdús, semleges talajt igényel a leucanthemum-évelő margit virág-~. Egyes fajtái (telt virágú) téli védelmet kívánnak.

A réti margitvirág vagy ~ (Leucanthemum vulgare vagy Chrysanthemum leucanthemum) a fészkesek (Asteraceae) családjába, a csövesvirágúak (Asteroideae) alcsaládjába tartozó növényfaj.

~: a görög 'margarisz' (gyöngy) szóból ered, a kiontott könnyek szimbólumként Krisztus és a vértanúk szenvedésének jelképe. Néphitben sorsjelkép (szeret-nem szeret)
mimóza: érzékenység, ...

Sokvirágú, magas ~faj, szára gyengén bordás, egyenes, felső részén ernyőszerűen elágazó. Levelei egymástól távol állnak, az alsók rövid nyelűek a felsők ülők, lemezük szárnyasan szeldelt, 7-15 pár szelettel, amelyek hosszúkás-lándzsásak, egyenletesen szeldeltek, , szegélyük fogazott.

A ~szerű virágok a kaktusz tetején egyesével nyílnak, átmérőjűk elérheti a 10 cm-t is. A virágok színe a sárgától a rózsaszínen át a pirosig terjedhet. Néhány faj virága enyhén illatos.
Fény és hőmérséklet
A lehető legvilágosabb helyre állítsuk.

Migrénre az őszi margitvirág (vad~) teáját javasoljuk. A kakukkfű tea is jó migrénre, erősre főzve napi 1-3 csészével.
A fekete nadálytő tinktúrával vagy a pásztortáska tinktúrával kell bedörzsölni a homlokot és a halántékot, mielőtt jön a migrénes fájdalom.

A sárga különböző árnyalataiból zavarba ejtő a választék: ilyenek többek között a törpedália, a törpe~, a papucsvirág, a bársonyvirág és a rézvirágfajták. Az afrikai aranyvirág és a záporvirág fehér, sárga és narancsszínű változatban kapható.

ALPESI MARGARÉTA (COMPOSITAE)
Származás: az alapfaj hazája - Alpok
Alkat: bokrosodó, tarackoló, terjedő talajtakaró.
Levelei: osztottak, zöldek.
Virágai: fészekvirágzatokban állnak, fehér sugárszirmokkal, és sárga köggel.
Igénye: közepes, jó vízáteresztő képességű talajt kíván.

Telt és szimpla, ~szerű változatai is kedveltek. A ~szerűek sárga közepűek, szirmai vörös vagy kékes árnyalatokban pompáznak. A kertben igazi, természetes varázsukkal díszítenek, míg vázában az egyszerű szépség megtestesítői.

20-25 cm magas dísznövény. ~szerű virágai 7-10 cm-esek, csak napsütésben nyílnak. Színpalettája rendkívül gazdag. Kifejezetten napfényigényes, a szárazabb helyeken is bőségesen virágzik, ezért elsősorban napos virágágyások, sziklakertek, erkélyládák kedvelt növénye. Közepes vízigényű.
Vissza ...

Ennek az összeállításnak az az előnye, hogy sokféle színben, változatban variálható a sásliliom, a nőszirom, a színes ~, és a harangláb is.
Agyagosabb, és homokosabb területre is, napos helyre ajánlott.
A levelek textúrája, és színe is változatos, ez tovább fokozza a díszítő hatást.

-A Peremizs (Inula) Európa, Ázsia és Amerika területein őshonos. Közel száz egynyári vagy évelő változatát tartjuk számon. ~szerű virágáról könnyen fel lehet ismerni. Ősszel vagy tavasszal tőosztással szaporíthatjuk ezt a fagytűrő növényt.

hiszen nem csak fagyérzékeny növények jöhetnek szóba, hanem olyan évelő cserjék és fák is, amelyek egész évben szép díszei lehetnek kertünknek. Ilyenek például a törpefenyők, borókák, tuják, rododendronok. A mediterrán növények közül is nagy a választék: leánder, babér, citrom, narancs, ~fa, ...

~ virág: réti margitvirág (Chrisanthemum leucanthemum) mazarika:
hegyi lednek (Lathyrus linifolium)
négymagvú bükköny (Vicia petrasperma)
mezei garoáfa: pünkösdi székfli (Dianthus gratianopolitanus)
mezei garofita: vetési konkoly (Agrostemma githago) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Évelő, Nyári, Egynyári, Magas, Narancs?

◄ Maracuja   Margarétafa ►
 
RSS Mobile