Kezdőlap (Lósóska)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lósóska

Növény  Lórom  Lószőrpálma

Lósóska fajok
Keserűfűfélék családja (Polygonaceae)
Évelő vagy kétéves növények. A szikes pusztáktól a havasi legelőkig, a lápoktól a homokbuckákig mindenfelé teremnek. Többnyire erőteljes és fásodó gyöktörzsük van. A száraik 20-200cm magasak.


lósóska
v. lórom, bábilló v. bábikó (növ.), a sóskának (Rumex L.) magas kórós, nem savanyulevelü alakjai, melyek helyenként seregesen nőnek és a jobb növényzetet elnyomják. Egy része kórósodás előtt jó takarmány, p. a Rumex obtusifolius L., azért édes lapunak is nevezik.

Lósóska
Vízpartra vagy mocsaras zónába való. Télálló.
Óriáslapu ...

Lósóska, mezei sóska, lórom Rumex acetosa syn Évelő növények ép, gyakran fodros élű levelekkel. A virágok és a termések aprók, utóbbiakon 3-élű szárnyacska látható. Füves helyeken, kaszálókon, legelőkön közönségesek....
Lu Hui - aloe vera ...

Lósóska fajok (Rumex species ) Teája bélhurut esetén segítséget nyújt. A népi gyógyászatban a leveleket bőrbántalmak ellen borogatásként használták. A növény gyökerét az állatgyógyászatban alkalmazzák.
Macskagyökönke ...

Lórom, ~
Rumex optusifolius
Makacs bélhurut elleni teát készítenek belőle. Leveleit a népi gyógyászatban bőrbántalmak ellen borogatószerként használják.

A réti ~, más néven lórom (Rumex obtusifolius), sötétbarna színű érett magvaiból (Rumicis fructus), készített főzetének a bélbaktériumok fejlődését gátló hatása kísérletileg is igazolt, a legmakacsabb hasmenéses állapotokat is eredményesen kezeli.

A második évben már a parlagfű több, mint 50 %-ban visszaszorult és átadta a helyét más növénykultúráknak (megjelent a lóhere, a gyermekláncfű, az útilapu (bojtorján), a ~, fehér üröm, máriatövis, paréj, libatop, stb).

sanguineus tarkalevelű erdei ~
Sagina subulata szálkás zöldhúr
Salvia officinalis Albiflora kerti zsálya fehér virágú
Salvia officinalis Berggarten kerti zsálya kerek levelű
Salvia officinalis Icterina orvosi zsálya sárgatarka
Salvia officinalis Purpurascens orvosi zsálya bordó levelű ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Sóska, Évelő, Fenyő, Lórom?

◄ Lórom   Lószőrpálma ►
 
RSS Mobile