Kezdőlap (Lóhere)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lóhere

Növény  Lobélia  Lóheresóska

LÓHERE
Szám: 00216
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai ...


Lóhere, fehér
Hüvelyesek családja
Évelő növény. Üde, nedves réteken, legelőkön és szántóföldeken gyakori. Gyökere erős, orsó alakú. Szárai földre fekvők, 10-20cm magasak, a csomóknál legyökeresedők, és csak a hajtásvégeknél emelkednek fel.

Lóhere ellenjavallat
Ösztrogénhatása miatt óvatosan alkalmazzák, belső vérrögképződést és a véredények gyulladását okozhatja! Mell- és nőgyógyászati rákos betegek, szívbetegek, szívinfarktuson átesett betegek ne fogyasszák!
Kísérleti eredmények ...

Tarlóhere
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tarló-here szócikkből átirányítva) ...

Lóhere
néhol egyszerüen csak here, bodorka Békés vmegyében, fenyer Somogyban (növ., Trifolium L.), vitorlás virágu fű, levele hármas, ritkán négyágu virágzata gömb, de a füzér vagy ernyő felé is hajlik, ritkán van magános s a levél tövéből eredő virága.

század elejére a lóhere számos szabadalmazott gyógyszer, a Trifolium vegyületek alapanyaga volt. A gyártók szerint ezek a vegyületek bőrbetegségek, a szifilisz és a nyirokmirigyek tuberkulózisa kezelésében gyógyító és frissítő hatással rendelkeztek. Mások szerint semmiféle bizonyíték nincs erre.

Lóhere, Vörös vagy réti lóhere
Trifolium pratenae
A lóherevirág-teát máj-, epe-, cukorbaj, ízületi és reumás bántalmak ellen fogyasztják. Fürdőjét reuma és ízületi bántalmakra használják.

Lóhere
Vörös vagy réti lóhere (Trifolium pratense L.) Illóolaja baktericidhatású. Teája máj epe, cukorbaj, izületi bántalmak, reumás bántalmak ellen javasolt. A lóheréből készült fürdő reumás és izületi bántalmakra ajánlott.
Lórom ...

Lóhere
(Trifolium pratense, repens L.) - fehér here vagy fehér lóhere
Gyógyhatása: Rákbetegség, nőgyógyászati problémák. A virágtea máj-, epe-, cukorbaj, ízületi és reumás bántalmak ellen fogyasztható. Kimutatták tumor ellenes hatását is. Csökkenti a menopauzális szimptómákat is.

Fehér lóhere
Latinnév: Trifolium repens L.
Családnév: Hüvelyesek családja (Leguminosae, Fabaceae) ...

Lóhere (Trifolium pratense, arvense, repens. Réti lóhere, herehura, fehér-lóhere) Vadon nő, de termesztik is. Az egész növényt mellteának isszák, hasmenésnél forrázatot készítenek. Katarrusos megbetegedéseknél, lesoványodás-,...
Long Yan Rou - longánfa ...

Lóhere
Elnevezése: Trifolium pratense, repens L. (Vörös vagy réti lóhere).
Gyógyhatása: A virágtea máj-, epe-, cukorbaj, ízületi és reumás bántalmak ellen fogyasztható. Fürdője reuma és ízületi bántalmak enyhítésére szolgál.

Tarlóhere virágzat
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

A négylevelű lóhere évszázadok óta a szerencse szimbóluma. A hagyomány szerint minden levél szimbolizál valamit: Az első a reményt, a második a hitet, a harmadik a szerelmet, a negyedik pedig a szerencsét.

lóhere: gyarapodás, jólét, lelki egyensúly, szerencse, (Lottó, Totó, szerencsejátékok, Újév)
mályva: Mária gyógyító erejét szimbolizálja. Korea nemzeti virága, Kínában az állhatatosság jelképe.

A szerencsét hozó lóhere
A négylevelű lóherék vidám szerencsehozók az új évre. Tavasszal, amikor már nem fenyeget fagy, a madársóska (Oxalis) remekül érzi magát egy világos, félárnyékos vagy árnyékos helyen a kertben.
Árlevelű lángvirág ...

A kamilla szántóföldeken, agyagos, szikes talajon, erdei tisztásokon, gabonaföldeken, kukorica-, burgonya-, répa- és lóhereföldeken terem. Igen havas telek után és csapadékos tavaszokon különösen dúsan tenyészik. Illata kellemesen fűszeres. A kamilla virágát májustól augusztusig kell gyűjteni.

A lovagkor természetszeretetének maradványa a négylevelű lóhere babonás szerepe is. A régiek az ókorban ismerték ugyan a lóherét, de akkor még nem tartozott a fontos mezőgazdasági növények közé.

egyéb elnevezései: réti lóhere, lóhere) az ehető gyógynövények egyike, finom ízű. Nincs annál jobb, mint vöröshere-szezonban (ami szerencsére elég hosszú) kifeküdni a rétre, és egy jót 'legelészni'. Isteni, édes, és gyógyító! Az észak-amerikai indiánok erőt adó zöldségként hasznosították.

kőhere, sárkerep, vad lóhere, sárga lucerna
A növény leírása:
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, tömegesen megtalálható kétéves növény. Utak mellett, meszes talajon, köves helyeken, parlagokon előforduló növény.

Férfi vagy hím emlősállat páros ivarmirigye, a méhek hímje, dologtalan, mások munkájából élő ember, hármas levelű mezei gyomnövény, lóhere.
Ősi uráli örökség: vogul kár, osztják kar (rénbika), finn koiras, szamojéd hóro (hím).

A lóhere a réteken nő, a madársóska erdőkben található. A leveleket el lehet rágcsálni nyersen, akár turmixolva, akár a levét kipréselve, akár teában. A javasolt mennyiségből (napi 3-4 levél) teát javaslunk főzni, turmixolva elég elenyésző mennyiség lesz, akkor kell vagy 10-20 levél.

A szerencsehere (Oxalis sp.) a négylevelű lóhere leveleire hasonlító levélformájáról kapta a nevét. A levél három vagy négy levélkéjén egyforma barna, cakkos rajzolat látható, de vannak egyszínű fajtái is.
Szerencsehere (Oxalis deppei) ...

Erdei madársóska (Oxalis acetosella)
Virágzása: április-május.
Népies nevei: allejújafű, apró fecskehere, háromlevelűfű, heresóska, kakukk kenyere, kakukklóhere, lóheresóska, madársásdi, nyúlkenyér, nyúlsóska, sósdi.

A második évben már a parlagfű több, mint 50 %-ban visszaszorult és átadta a helyét más növénykultúráknak (megjelent a lóhere, a gyermekláncfű, az útilapu (bojtorján), a lósóska, fehér üröm, máriatövis, paréj, libatop, stb).

Adjunk zöldtrágyát a kerti komposzthoz, lóhere, vagy hajdina (ez nitrogénforrás).
Ez aktiválja a kerti komposzthalmot és felgyorsítja a folyamatot.
Tartsuk nedvesen a kerti komposztot.
A burkolóanyag segít megőrizni a nedvességet és a hőt, ezért fedjük le fa, műanyag vagy szőnyegmaradékkal.

Előfordulás: A nyúlszapuka számos változata elterjedt Európában. Utak szélén, parlagon hagyott szántóföldeken vagy mezőkön találkozhatunk vele, gyakran fordul elő lóhere szomszédságában. A száraz, meszes talajt kedveli, továbbá a köves, sziklás terülteket, egészen a hóhatárig.

Cimkék: akác, almafa, Angyalgyökér, Articsóka, árvácska, bársonyvirág, Bazsalikom, Bodza, Borágó, brokkoli, büdöske, Csalán, dália, golgota virág, gyógynövény, hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, krizantém, Levendula, Lóhere, lonc, ...

Aranyvesszőfű, áfonyalevél, fehér babhéj, borókabogyó, cickafarkfű, csalánlevél, csarabfű, csipkebogyó, csipkehús, ezerjófű, feketeürömfű, fokhagyma, fűzfakéreg, gyermekláncfű levél, gyömbérgyökér, korpafű, kecskerutafű, lenmag, lóherevirág, palástfű, pásztortáskafű, rozmaringlevél, szamócalevél, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsa, Hagyma, Liliom, Zsálya, Fenyő?

◄ Lobélia   Lóheresóska ►
 
RSS Mobile