Kezdőlap (Lóhere)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lóhere

Növény  Lobélia  Lóheresóska

LÓHERE
Szám: 00216
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai ...


Lóhere, fehér
Hüvelyesek családja
Évelő növény. Üde, nedves réteken, legelőkön és szántóföldeken gyakori. Gyökere erős, orsó alakú. Szárai földre fekvők, 10-20cm magasak, a csomóknál legyökeresedők, és csak a hajtásvégeknél emelkednek fel.

Lóhere ellenjavallat
Ösztrogénhatása miatt óvatosan alkalmazzák, belső vérrögképződést és a véredények gyulladását okozhatja! Mell- és nőgyógyászati rákos betegek, szívbetegek, szívinfarktuson átesett betegek ne fogyasszák!
Kísérleti eredmények ...

Tarlóhere
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tarló-here szócikkből átirányítva) ...

Lóhere
néhol egyszerüen csak here, bodorka Békés vmegyében, fenyer Somogyban (növ., Trifolium L.), vitorlás virágu fű, levele hármas, ritkán négyágu virágzata gömb, de a füzér vagy ernyő felé is hajlik, ritkán van magános s a levél tövéből eredő virága.

század elejére a ~ számos szabadalmazott gyógyszer, a Trifolium vegyületek alapanyaga volt. A gyártók szerint ezek a vegyületek bőrbetegségek, a szifilisz és a nyirokmirigyek tuberkulózisa kezelésében gyógyító és frissítő hatással rendelkeztek. Mások szerint semmiféle bizonyíték nincs erre.

~, Vörös vagy réti ~
Trifolium pratenae
A ~virág-teát máj-, epe-, cukorbaj, ízületi és reumás bántalmak ellen fogyasztják. Fürdőjét reuma és ízületi bántalmakra használják.

~
Vörös vagy réti ~ (Trifolium pratense L.) Illóolaja baktericidhatású. Teája máj epe, cukorbaj, izületi bántalmak, reumás bántalmak ellen javasolt. A lóheréből készült fürdő reumás és izületi bántalmakra ajánlott.
Lórom ...

Fehér ~
Latinnév: Trifolium repens L.
Családnév: Hüvelyesek családja (Leguminosae, Fabaceae) ...

Vörös ~ (vöröshere, réti ~)
A vörös ~ a hazai népi gyógyászatban is közismert volt bőrnyugtató, köhögést és felső légúti hurutokat oldó hatásai révén. Napjainkban baba védőkrém fontos komponenseként is megtalálható.

~ (Trifolium pratense, arvense, repens. Réti ~, herehura, fehér-~) Vadon nő, de termesztik is. Az egész növényt mellteának isszák, hasmenésnél forrázatot készítenek. Katarrusos megbetegedéseknél, lesoványodás-,...
Long Yan Rou - longánfa ...

~
(Trifolium pratense, repens L.) - fehér here vagy fehér ~
Gyógyhatása: Rákbetegség, nőgyógyászati problémák. A virágtea máj-, epe-, cukorbaj, ízületi és reumás bántalmak ellen fogyasztható. Kimutatták tumor ellenes hatását is. Csökkenti a menopauzális szimptómákat is.

~
Elnevezése: Trifolium pratense, repens L. (Vörös vagy réti ~).
Gyógyhatása: A virágtea máj-, epe-, cukorbaj, ízületi és reumás bántalmak ellen fogyasztható. Fürdője reuma és ízületi bántalmak enyhítésére szolgál.

Tar~ virágzat
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

A négylevelű ~ évszázadok óta a szerencse szimbóluma. A hagyomány szerint minden levél szimbolizál valamit: Az első a reményt, a második a hitet, a harmadik a szerelmet, a negyedik pedig a szerencsét.

~: gyarapodás, jólét, lelki egyensúly, szerencse, (Lottó, Totó, szerencsejátékok, Újév)
mályva: Mária gyógyító erejét szimbolizálja. Korea nemzeti virága, Kínában az állhatatosság jelképe.

A szerencsét hozó ~
A négylevelű lóherék vidám szerencsehozók az új évre. Tavasszal, amikor már nem fenyeget fagy, a madársóska (Oxalis) remekül érzi magát egy világos, félárnyékos vagy árnyékos helyen a kertben.
Árlevelű lángvirág ...

A lovagkor természetszeretetének maradványa a négylevelű ~ babonás szerepe is. A régiek az ókorban ismerték ugyan a lóherét, de akkor még nem tartozott a fontos mezőgazdasági növények közé.

egyéb elnevezései: réti ~, ~) az ehető gyógynövények egyike, finom ízű. Nincs annál jobb, mint vöröshere-szezonban (ami szerencsére elég hosszú) kifeküdni a rétre, és egy jót 'legelészni'. Isteni, édes, és gyógyító! Az észak-amerikai indiánok erőt adó zöldségként hasznosították.

kőhere, sárkerep, vad ~, sárga lucerna
A növény leírása:
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, tömegesen megtalálható kétéves növény. Utak mellett, meszes talajon, köves helyeken, parlagokon előforduló növény.

Férfi vagy hím emlősállat páros ivarmirigye, a méhek hímje, dologtalan, mások munkájából élő ember, hármas levelű mezei gyomnövény, ~.
Ősi uráli örökség: vogul kár, osztják kar (rénbika), finn koiras, szamojéd hóro (hím).

A ~ a réteken nő, a madársóska erdőkben található. A leveleket el lehet rágcsálni nyersen, akár turmixolva, akár a levét kipréselve, akár teában. A javasolt mennyiségből (napi 3-4 levél) teát javaslunk főzni, turmixolva elég elenyésző mennyiség lesz, akkor kell vagy 10-20 levél.

A szerencsehere (Oxalis sp.) a négylevelű ~ leveleire hasonlító levélformájáról kapta a nevét. A levél három vagy négy levélkéjén egyforma barna, cakkos rajzolat látható, de vannak egyszínű fajtái is.
Szerencsehere (Oxalis deppei) ...

Erdei madársóska (Oxalis acetosella)
Virágzása: április-május.
Népies nevei: allejújafű, apró fecskehere, háromlevelűfű, heresóska, kakukk kenyere, kakukk~, ~sóska, madársásdi, nyúlkenyér, nyúlsóska, sósdi.

A második évben már a parlagfű több, mint 50 %-ban visszaszorult és átadta a helyét más növénykultúráknak (megjelent a ~, a gyermekláncfű, az útilapu (bojtorján), a lósóska, fehér üröm, máriatövis, paréj, libatop, stb).

Adjunk zöldtrágyát a kerti komposzthoz, ~, vagy hajdina (ez nitrogénforrás).
Ez aktiválja a kerti komposzthalmot és felgyorsítja a folyamatot.
Tartsuk nedvesen a kerti komposztot.
A burkolóanyag segít megőrizni a nedvességet és a hőt, ezért fedjük le fa, műanyag vagy szőnyegmaradékkal.

Előfordulás: A nyúlszapuka számos változata elterjedt Európában. Utak szélén, parlagon hagyott szántóföldeken vagy mezőkön találkozhatunk vele, gyakran fordul elő ~ szomszédságában. A száraz, meszes talajt kedveli, továbbá a köves, sziklás terülteket, egészen a hóhatárig.

Cimkék: akác, almafa, Angyalgyökér, Articsóka, árvácska, bársonyvirág, Bazsalikom, Bodza, Borágó, brokkoli, büdöske, Csalán, dália, golgota virág, gyógynövény, hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, krizantém, Levendula, ~, lonc, ...

Aranyvesszőfű, áfonyalevél, fehér babhéj, borókabogyó, cickafarkfű, csalánlevél, csarabfű, csipkebogyó, csipkehús, ezerjófű, feketeürömfű, fokhagyma, fűzfakéreg, gyermekláncfű levél, gyömbérgyökér, korpafű, kecskerutafű, lenmag, ~virág, palástfű, pásztortáskafű, rozmaringlevél, szamócalevél, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsa, Hagyma, Liliom, Zsálya, Fenyő?

◄ Lobélia   Lóheresóska ►
 
RSS Mobile