Kezdőlap (Liliom)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Liliom

Növény  Lilahagyma  Liliomfa

Liliomfa

(Magnolia)
Feltűnően nagyvirágú cserje vagy kisebb fa, melynek szépsége leginkább szoliterként érvényesül. A tavasszal, még lombfakadás előtt nyíló liliomra emlékeztető fehér vagy pasztellszínű virágai lebilincselően makulátlanok és igazi ékei a még kissé kopár kertnek.


Liliomfa-virágúak
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magnoliales szócikkből átirányítva) ...

Liliomfa (Magnolia) / katalógus oldal ajánlata
Magnolia x soulangeana Alba Superba / nagyvirágú liliomfa
Virágjai tavasszal, lombfakadás előtt nyílnak. Színűk hófehér, nagy kehely alakúak. Növekedése lassú, 3-5 méter nagys&aacu ...

Liliomokról, magyarokról, Szent Koronáról
Plósz Sándor György SZEMÉLYI LAP ...

Liliom
Ez a lehetőség nem fog megfelelően működni. A böngészője sajnos nem támogatja a beágyazott kereteket.
Tippek, Tanácsok ...

Liliom
(növ., Lilium L.), a liliomfélék hagymás virága; hagymája pikkelyes, levele váltakozó v. örves, virágleple hat szirmu, lapos magva háromélü tokban képződik, 45 faja mind a két földségnek É-i és mérsékelt vidékén (hazánkban 5) terem.

Liliom
Illatos tölcsérvirágot hozó, magas szárú kerti növény, ez mint stilizált díszítő motívum: a Bourbon liliom.
A latin lilium átvétele, ennek forrása a görög leirion.

Liliomfafélék családja, liliomfa-virágúak rendje, cserje vagy kis fa, zárvatermők, kétszikűek, dísznövény, kerti növény, fás szárú növény,
Eredet: ...

Sásliliom a legtöbb kertészetben, és faiskolában kapható, vidéki piacokon is hozzájuthatunk, de nem mindegy mikor keressük. Az évelőket mindig akkor árusítják, amikor a legszebbek, tehát virágzáskor. A sásliliomoknál ez a június-júliust jelenti, esetleg az augusztust.

sásliliom sásliliomok sasliliom változatok hemerocallis Hemerocallis Matador ...

Liliomok
Tippek » Növényismertetések »
A virágoskert értékes tavasz végi, nyár eleji díszei. Sokféle faj és hibrid létezik, ebből következően nevelési módjuk is eltérő.

Görbeliliom
Cyrtanthus
A görbeliliomnak számos változata van, a kicsitől a nagyméretűig. A csőszerű virágok azonban mindig aprók és édes illatúak. Ez a gumós növény több éven át újra és újra virágzik.
A jövő növénye
A görbeliliom több gu­mós növényt magában foglaló növénycsaládba tartozik.

A pávaliliom egy éve
Márciustól áprilisig
Egy cserépbe több gumót ültessünk. Használjunk tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű földet. Ezt magunk is egyszerűen összeállíthatjuk kereskedelemben kapható virágföld, komposzt és homok egyenlő arányú keverékéből.

Kobraliliom (Darlingtonia californica)
Darlingtonia tartásához: ...

Olyan liliomot válasszunk, melyen a virágok és a bimbók különböző fejlődési stádiumban vannak, lehetőleg az éppen bomlóban levő bimbótól a részben kinyílt virágig.

Kockásliliom
Kockásliliom (Fritillaria)
Tavasszal virágzó hagymások, leveles száraikon bókoló, harangra emlékeztető virágok ülnek. Teljesen télállóak, de a kisebb, 5-15 centi magas fajokat hidegházban teleltessük.

Ernyős liliom (Crinum moorei)
Az ernyős liliom az amarillisz közeli rokona, ám felépítésében kecsesebb és elegánsabb hatású. Kellemes illatú tölcséres virágaiból egy-egy száron akár nyolc is nyílik.

Az inkaliliom ültetése és gondozása
Nagyon rosszNagyon jó
Az inkaliliomot (alstroemeria) vagy más néven alstormeliát legtöbbször csak virágboltban látjuk, de ott sem ismerik túl sokan. Pedig ezt a kedves színes virágot már kertünkben is ültethetjük, akár több színben is.

Liliomfa, nagyvirágú liliomfa
Magnolia 'Rustica Rubra'
Mintegy 5 méter magas, terebélyes bokor, vagy kisebb fa. Nagyon jó télállóságú, igen látványos, dús virágzású fajta. Korán kezd virágozni, nagy méretű, kigömbölyödő, borvörös színű virágai lombfakadáskor nyílnak.

A liliomok családja mintegy 100 fajtából és számtalan változatból áll, az egyik legrégebb óta termesztett kerti dísznövény. Őshonos növénynek számítanak Európába, Ázsiában, a Fülöp szigeteken, és Észak Amerikában is.

Árnyliliom
Hosta
Hosta jellemzői: Az árnyliliom egy igénytelen, változatos méretű, bokros növekedésű árnyékkedvelő évelő dísznövény. Levelei dekoratívak és igen változatosak, többféle méretben és mintával létezik.

Békaliliom - Hottonia palustris
Védett növények: zárvatermők.
Természetvédelmi értéke: 5.000 forint
Védett. Zárvatermők törzse.

Pávaliliom (Tigridia pavonia)
A pávaliliom igazi ékességét színpompás virágai jelentik. Jóllehet ezek egy nap (néhány óra) alatt elhervadnak, mégis sokáig gyönyörködhetünk e növényben, hiszen a száron több virág is fejlődik, amelyek nyáron egymás után nyílnak.

Turbánliliom virágzat
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

Liliomfélék
VÉDETT!
Jellemzők:
50-120 cm magas, hagymás évelő. Alsó levelei látszólag örvösek, a felsők átellenes állásúak, hosszúkás lándzsásak, ép szélűek, csúcsuk és válluk is fokozatosan keskenyedő.

A valódi liliomk közé tartozó örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora) Észak-Amerika déli részének trópusi-szubtrópusi éghajlatú tájairól származó fa. Eredeti termőhelyén akár 30 m magasra is megnőhet. Sűrű koronája szélesen kúpos, időnként gömbölydeddé fejlődik.

Kockás kotuliliom / Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris)
Megosztás Facebook-on
Védett ...

Jukka - Pálmaliliom szaporítása
Ha a jukka nem tűnik igazán egészségesnek, vagy csak szaporítani szeretnénk, akkor készítsünk szár- vagy hajtásdugványokat.
Szárdugványról: A szárat vágjuk min. 4 cm-es darabokra.

Bei Mu - kockás liliom
Fritillaria cirrhosa
Két típusa létezika kockás liliomnak: Chuan (kicsi), és Zhe (nagy). - Működésük hasonló, bár a Chuan Bei Mu hatásosabb. Ez a legfontosabb, növény a Tüdő Forróság-Nyálka kórképekben, illetve csomók, daganatok esetében.

3-5 m magas mésztűrő liliomfa. Virágzási idő április.
50- cm es növényeket küldök.
2.500Ft
Igények ...

Vásárlóink véleménye: Kétszínű virágú /kívül bíborosrózsaszín, belül fehér/ német liliomfa
- még nem írtak véleményt -
Ha ismeri, vásárolta, netán ültette, írja meg véleményét! ...

Liliomfa szaporítása
Sep 18. 20:29
A magnóliát magvetéssel és bujtással lehet szaporítani, de mindkét módszer igen nehézkes és hosszadalmas. A magok csírázási aránya sajnos igen kicsi, a bujtványnak pedig két évre van szüksége ahhoz, hogy meggyökeresedjen.

Liliomfa virágcsodák
rovat:Díszkert
Április - május hónapok legpompásabb virágai közé tartoznak a liliomk. A nálunk kedvelt fajok 10-15 cm hosszú, bíborvörös, fehér, rózsaszín, sokszirmú virágai lombfakadás előtt nyílnak. ...
[elolvasom] ...

Liliom: Köptető és köhögtető hatású, tisztítja az elmét és nyugtatja az idegeket; lázcsökkentő és vizelethajtó; hűti a vért és csillapítja vérzést; tonizálja a lépet és a gyomrot.

Liliom Connecticut King
A liliom elhervadt virágfejeit távolítsuk el. Ősszel a növényt vágjuk vissza. Virágágyban, szegélyként, dézsás növényként nevelhetjük.
Madártej, bujdosó ...

Liliom (latinul lilium), család: Liliaceae (fel)
A liliomok nagyrészt a földgömb északi területein, Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában terjedtek el.

Liliom(ok)
(Lilium)
Főként nyáron virágzó hagymások, melyeket élénk színű, gyakran illatos virágaikért ültetnek. Mindegyik húsos hagymalevelekből álló hagyma egy elágazás nélküli leveles szárat fejleszt.

Sásliliom
Egész nyáron folyamatosan hozza nap sárga virágait
Hemerocallis 'Strawberry Candy' ...

Sásliliom (Hemerocallis)
(bővebben róla itt)
Friss salátalevélhez hasonló ízű, enyhe gesztenyés beütéssel.

Kobraliliom
Nagyon találó elnevezés ez a növényre ha elnézzük a fejszerűen felfújódott levélcsúcsot, a villásan elágazó vörös függeléket és a hosszú, karcsú tömlőt. Egy botanikus, J.D. Brackenridge fedezte fel Kaliforniában 1841-ben a Shasta-hegy déli oldalán.

Őszi liliom tesz-vesz
A liliomok a legelegánsabb leginkább nyáron virágzó növények. Ne hagyjuk ki őket a kertünkből!
Növények a madárbarát kertben ...

Turbánliliom [Lilium martagon]
Martagon or Turk's cap lily
Ez az 50-120 cm magasra is megnövő gyönyörű védett liliomfajtánk június-július során virágzik. Nevét turbánt formázó visszagöngyölődő szirmairól kapta.

Kockás liliom - Fritillaria meleagris
A park egyik különleges növénye a kockás liliom. Akár Horvátország nemzeti virága is lehetne, mert levele a címer kockázatát mintázza. 15 - 30 cm magas, hagymás évelő növény.

narancsliliom - a
legelterjedtebb faj. Narancsvörös virágait nagy
számban hozza. ...

Liliom virágú változat.Szára erős,virágai egyszerűek,közepe felett össze szűkülő,szirmai kihajló csúcsúak.Késő tavaszi virágzásúak. Virágszíne sötétpiros sárga torokkal.Őszi időszakban hagymás kiszerelésben árusítjuk.
Méret: 40 cm-től 80 cm-ig
Virágzási idő: Május.

Liliomfa - Magnolia
A nemzettség két nagy csoportra osztható. Az első csoport képviselői a lombozat kifejlődése után hozza virágait. Leveleik nagyok: 20-30 cm-esek is lehetnek. Az e csoportba tartozó fajok többsége fa termetű. A második csoport tagjai a lombfakadás előtt adnak feltűnő virágdíszt.

Liliomfélék családja (Liliaceae)
Hagymagumós, erősen mérgező növény. Hegyi réteken, üde kaszálókon és lápokon gyakori. Diónyi nagyságú, tömör hagymagumójából ősszel csak virágok fejlődnek, ezek halványlila színűek, helyenként óriási tömegben virítanak augusztus és október között.

Liliomfélék
A családhoz tartozó fajok képes listája: klikk ide.
A liliomfélék egyszikűek, így rájuk is igaz, hogy a szirmok száma jellemzően hárommal osztható (3, 6). Persze vannak 6 szirmú kétszikűek is, például a kökörcsinek.

Liliom, Rózsa, Viola - mint a latin hangzás elárulja - a kereszténységgel került a magyarság nyelvkincsébe, egyedül a Virág szóban kereshetünk támaszt ahhoz a feltevéshez, hogy mint női név a pogány-barbár korszak maradványa és talán bihzonyítéka annak, hogy már akkor is szépet, ...

A liliomkat tévesen tulipánfának nevezik a viráguk formája miatt.
3 - 5 m magas, széles növésű lombhullató cserje vagy fa.
Felálló, harang alakú virágai lombfakadás előtt nyílnak.
Szoliter növénynek ültessük. Átlagos vízigényű díszfa.
Savanyú, jó vízellátású, tápanyagdús talajt kedveli.

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó évelő növény. Mintegy 300 fajt sorolnak az aloék nemzetségébe. Örökzöld, pozsgás növény. Húsos, pettyezett levelei tömött tőrózsában állnak, amelyek zöld, szürkés- vagy kékeszöld színűek. A meleg száraz, mediterrán régiót kedveli.

A liliomfélék ( Liliaceae ) családjába tartozó, mindössze 3 fajt számláló nemzetség. Elterjedésük Délkelet- Európa mediterrán területeitől egészen Közép- Ázsiáig előfordul.Hagymás évelők, fényes zöld, felálló, szálas lándzsás tőlevelekkel.

A liliomok királya! Nem hiába kapta ezt a nevet ez a gyönyörű virág, amely hatalmas illatos hófehér, vagy épp rózsaszín virágaival...
Szobanövények
Levél dísznövények
Virágzó dísznövények
Bonsai
Kaktuszok ...

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú.

Sásliliom - Hemerocallis Gentle shepherd
Hagymás évelő nővény, magassága: 60-70cm, liliomszerű virágú. Virágzási idő: Jún. - Aug. Minden egyes virága csak 1 napig nyílik, majd új bimbók képződnek. Így hosszú ideig virágzik. Napos helyet kedveli, közepes tápanyagigényű talajt kedvel.

Szobaliliom
Clivia miniata / Szobaliliom
Talajigény:
Fényigény: Világos helyet kedvelő,óvjuk a tűző naptól.
Vízigény: Nyugalmi időszakban mérsékelt,a vegetációs szakban bőséges öntözés.
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

Szobaliliom (Clivia miniata) Rendszertan Rend: Lilliomvirágúak (Liliales)Család: Liliomfélék (Liliaceae)Nemzetség: Klívia (Clivia)Faj: Szobaliliom (Clivia miniata) Általános leírás Egyszikű évelő növény. Robosztus gyöktörzse van. Élőhely, származás Őshazája Dél-Afrika.

Német liliomfa
Magnolia grandiflora Gallisoniensis Nana
Kislevelű örökzöld liliomfa ...

Liliaceae (liliomfélék családja)
Növekedési formája: Felálló szárú hagymás évelő, a szárai egy tőből erednek. Miután beérlelte a magjait, visszahúzódik a földbe.
Levele: Szálas lándzsás, szürkészöld, a szárak is levelesek.

A fürtös pálmaliliom nem nevel törzset..Kard szerű levelei,tőlevél rózsát alkotnak, és óriási virág füzérei szoliternek ültetve érvényesülnek a legjobban.Virágait augusztusban hozza fehér, kehely alakúak.
Méret: 0 cm-től 120 cm-ig
Virágzási idő: Augusztus ...

A liliomfélék családjába tartozó, nyirkos, lápos réteken termő, évelő növény. Gyökérzete a talajban függőlegesen elhelyezkedő, 5-8 cm hosszú, kb. 3 cm vastag gyökértörzsből és az abból eredő számos, 20-30 cm hosszú, 3-4 mm vastag, barnássárga színű járulékos gyökérből áll.

Hosta (Árnyékliliom)
Közkedvelt, igénytelen, árnyékot kedvelő, levelével és virágával egyaránt díszítő, lágyszárú évelő. Levelei szív alakú, 8 pár erű, igen változatos színvariációkban kaphatók kertészetünkben.

A vizes, nedves helyeken különlegesség a hegyi perje (Poa remota), amelynek valamennyi hazai előfordulási helye a Kékes tömbjének északi lábánál található. Tavaszi időszakban vízzel borított cseres-tölgyesben a kockás liliom (Fritillaria meleagris) él egyetlen mátrai élőhelyén.

Magyar név: Békaliliom
Latin név: Hottonia palustris
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

- Inkaliliom
Althea rosea/ Alcea rosea - Mályvarózsa
Alyssum maritimum - Illatosternye, fülesternye
Amaryllidaceae - Amarilliszfélék
Amaryllis/ Hippeastrum - Amarilisz
Amelanchier canadensis - Fanyarka
Amelanchier laevis - Pompás fanyarka
Amelanchier lamarckii - Fanyarka ...

- Békaliliom
Lysimachia nummularia L. - Pénzlevelű lizinka
Lysimachia punctata L. - Pettyegetett lizinka
Lysimachia vulgaris L. - Közönséges lizinka
Primula auricula L. subsp. hungarica (BORB.) SOÓ - Medvefül-kankalin
Primula elatior (L.) GRUFB. - Sugárkankalin
Primula farinosa L. subsp. alpigena O.

Darlingtonia - Kobra liliom
A darlingtoniák nemzettsége mindössze egy fajt tartalmaz, melynek ismertebb neve kobraliliom. Jellemző élőhelye California, és Oregon hegyei között van. Általában, sőt mindig hidegvizű források közelében fordul elő.

A kockás kotuliliom (Fritillaria meleagris) szintén a rétek tavaszi ékessége. A Csákánydoroszlóhoz közeli Büksi réten (a nemzeti parkon kívül) és Alsószenterzsébet határában él. A Rába és a Csörnöc árterén, nyár elején a pajzstok (Peltaria alliacea) fehér bokrai virítanak.

Az ernyős virágzatban csillagszerű kis liliomvirágok helyezkednek el. A szára 30 cm-re nő meg. A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagymaillatát már messziről érezni.

Alkaloidban gazdag növénycsaládok a boglárkafélék, a liliomfélék, a mákfélék és a burgonyafélék.
Az alkaloidok erős élettani hatással rendelkeznek, egy részük erősen mérgező, melyekből kis mennyiség fogyasztása is halálhoz vezethet.

Keleties elterjedésű, a Kaukázustól a Balkán félsziget nyugati részéig megtalálható liliomféle.

Liliaceae ,a liliomfélék családjába tartozik.
Colchicum nemzetség
A felvétel az Ócsai Tájvédelmi Körzet területén készült ősszel. Az őszi kikerics mérgező növény.

Családnév: Liliomfélék családja
A friss, ép fokhagymában (Aliit sativi bulbus recens) található fő hatóanyag a kéntartalmú, szagtalan alliin (kb. 1%). Ez az elővegyület a hagymacikkelyek felaprítása, összezúzása során az addig elkülönített alliináz nevű enzim hatására allicinné alakul át.

Gyér cserjeszintje alatt olyan értékes növényfajok élnek, mint a turbánliliom, a kardos madársisak és a hazánkban csak itt előforduló hegyi lednek. A hegység másik nagy kiterjedésű erdőtársulása a nyugat-dunántúli bükkös, mely a térszíneket tekintve az előbbi társulás fölött helyezkedik el.

Nagyvirágú liliomfa
Virágzó cserje jellemzői: A leggyakrabban ültetett liliomfa. Liliomszerű, fehér-rózsaszín virágai még lombfakadás előtt tömegesen jelennek meg a növényen, ami káprázatos élmény minden áprilisban.
- magassága: 3-5 m magas
- alakja: széles növésű cserje vagy bokorfa ...

Magnolia-Myrtus Magnolia 'Ann' Magnolia 'Betty' Magnolia 'Elisabeth' (Sárgavirágú liliomfa) Magnolia 'Heaven Scent' Magnolia 'Iolanthe' Magnolia 'Jane' Magnolia 'Ricki' Magnolia 'Rickii' Magnolia 'Royal Crown' Magnolia ' ...

VÖRÖSLŐ SÁSLILIOM (LILIACEAE)
Származás: K-Ázsia
Alkat: kúszó rizómáival terjedő, erőteljes növekedésű növény.
Levelei: hosszúak, zöldek, sásszerűek.
Virágai: 6-10 ágú ernyővirágzatokban nyílnak, melyek téglavörösek.
Igénye: tápdús, jó minőségű talajban jól fejlődik.

A csillagvirágú és japán liliomfa keresztezésével nemesítették. Magassága elérheti a 6-7 métert. Széles lombkoronájú bokorfa. Lombhullató. Virágát lombfakadás elött, nagy tömegben hozza; hosszúkás, virágzáskor szétnyílik (csillagvirágú fajták); rózsaszín, erősebb rózsaszín sávval középen.

Dél- és Délnyugat-Afrikából származik, ez a liliomfélék családjába tartozó, napfürdőt kedvelő pozsgás növény. Tőr alakú levelei szoros levélrózsába rendeződnek, melyeket különböző fehér foltok, csíkok, vagy pontok díszítenek.

A fokhagyma, latin nevén Allium sativum a liliomfélék családjába tartozó, hagyma alakú évelő növény, amely eredetileg Közép-Ázsiából, a Tien-San hegység vidékéről származik. A vándor mongol törzsek vitték magukkal először Kínába, majd onnan folyamatosan terjedt el a világ minden részen.

A liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség egyik tagja a "hagyma". Föld alatti rövid szártagú hajtásából a jellemző hagymatest alakul. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt.

Évelő növény, a föld felett mintegy 90 cm magasra nő, levelei nagyok, a lilioméhoz hasonlóak, sárga tölcséres virágai egyetlen központi virágszáron helyezkednek el. A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják.

Tojásdad levelű árnyékliliom
Származás:
Kb. 300 éve a holland kelet-indiai kolónia orvosai figyeltek fel először erre a növényre. Dr. Thunberg írta le elksőként Aletris japonica néven. 1789-ben Párizsban már magról nevelt H. plantaguinea-t, később H. ventricosa-t kínáltak megvételre. Mindkét fa ...

Nagyvirágú magnólia / liliomfa
Levélszín: ovális, sötétzöld
Virágszín: nagy, illatos, tulipán formájú, bíborral futtatott fehér
Talajigény: tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű,savanyú
Leírás: Napsütést, vagy félárnyékot kedvelő, lombfakadással egy időben tavasszal virágzó, dekoratív kisebb fa.

Növényi tulajdonságok: A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik, kaktusz-szerű, vastag, fogazott levelekkel rendelkezik. Kékeszöld, szürke, élénkzöld színű fajták különböztethetők meg. Dísznövényként is számon tartják.
Hasznos rész: leveleinek nedve ...

15.) Keskenylevelű bunkóliliom Cordyline indivisa
Sárkányfa (Dracena) jellegű, lassan növő örökzöld fa kb.3m magasra nő. Fagyérzékeny, ezért edényben neveljük és télen fagymentes helyen tartsuk.
16.) Pillangófa Caesalpinia (Poinciana) regia ...

(Acorus calamus L.) - Bécsi sás, kalmus, kálmus, orvosi kálmos, vízililiom.
Gyógyhatása: Étvágygerjesztő, élénkítő, alacsony vérnyomás, vérszegénység ellen. A gyökértörzs étvágygerjesztő, emésztésserkentő, vértisztító és erősítő teakeverékek alkotórésze.

1. Hottonietum palustris: Békaliliom-hínár, disztróf és mezotróf jellegű lápvizekben, többnyire 0,5- 1,5 m mély vízben, a nyár végére szárazra kerülve amfibikus növényként alkot gyepet a nedves (általában tőzeges) iszapban.

Törzses sárkányfa (Dracaena fragrans), Tarka sárkányfa (Dracaena marginata), Színeslevelű bunkóliliom (Cordyline terminalis), Törzses pálmaliliom (Yucca elephantipes), Buzogányfa (Nolina recurvata), japán cikász (Cycas revoluta)
Egyéb szobanövények ...

Évelő növény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Kb. 300-350 fajta aloe létezik, a növény a mediterrán éghajlatot kedvelik, de megfelelő körülmények itthon is termeszthető.


- Cape-pondweed, fokföldi vízililiom - Aponogeton distachyos
water hawthorne, waterblommetjie, vleikos, afrikanische Wasserähre
A virágja finom fűszer, de fogyasztják a hajtásait és a gumóját is.

A nyílt víztükör felszínét rucaöröm, békalencse és békatutaj borítja, a sekélyebb vízben békaliliom, fehér tündérrózsa, gyékényesek és nádasok húzódnak meg.

(Bécsisás, kalmus, kálmus, orvosi kálmos, vízililiom).
Gyógyhatása: A gyökértörzs étvágygerjesztő, emésztésserkentő, vértisztító és erősítő teakeverékek alkotórésze. Alacsony vérnyomás és vérszegénység ellen is alkalmazzák. Emésztési zavarok elleni epekőhajtó teakeverékekben is meg található.

A fenti két élőhely védett fajai: lápi csalán, a tőzegpáfrány, szálkás pajzsika, békaliliom, békakonty, kardos madársisak, szártalan kankalin, tavaszi tőzike, madárfészek kosbor, pirítógyökér, csillagvirág. Öreg erdők fészkelő madara a fokozottan védett rétisas (Haliaëtus albicilla).

Egyéb népi megnevezések: Mezei katáng, vadcikória, kávékatáng, napranéző, mezei kék liliom, bodácskóró, cikória.

Felhasználható részek: A vékonyabb, 40 cm. - nél nem hosszabb szárhajtásai a tőlevelekkel együtt virágzás idején.

Galbulimima Belgraveana (fehér liliomfa)
Heimia Salicifolia (bozótos sárgabóbita, Napnyitó) ...

Ezek közül az Aloe barbadensis miller nevű fajta tartalmazza a legtöbb, emberi felhasználás szempontjából hasznos anyagot, ezért általában belőle készülnek a kereskedelmi forgalomban kapható aloe-termékek. Az aloe a liliomfélék családjába tartozik, de külseje alapján leginkább kaktusznak gondolnánk.

Nyáron: főleg az évelő növényeket használhatjuk vágott virágnak, például Harangvirág, Margitvirág, Menyecskeszem, Szarkaláb, Dáliák, Szívvirág, Kék Szamárkenyér, Kokárdavirág, Kerti Kardvirág, Napfényvirág, Napszem, Liliomok, Tűzeső, Égőszerelem, Indiáncsalán, Hírharang ...

hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, krizantém, Levendula, Lóhere, lonc, mályvarózsa, menta, méreganyag, muskátli, napraforgó, orgona, pitypang, rózsa, Sáfrány, sáfrányos szeklice, salátaboglárka, Sarkantyúvirág, sásliliom, szegfű, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Örökzöld, Fenyő, Évelő, Magas, Rózsa?

◄ Lilahagyma   Liliomfa ►
 
RSS Mobile