Kezdőlap (Liliom)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Liliom

Növény  Lilahagyma  Liliomfa

Liliomfa

(Magnolia)
Feltűnően nagyvirágú cserje vagy kisebb fa, melynek szépsége leginkább szoliterként érvényesül. A tavasszal, még lombfakadás előtt nyíló liliomra emlékeztető fehér vagy pasztellszínű virágai lebilincselően makulátlanok és igazi ékei a még kissé kopár kertnek.


Liliomfa-virágúak
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magnoliales szócikkből átirányítva) ...

Liliomokról, magyarokról, Szent Koronáról
Plósz Sándor György SZEMÉLYI LAP ...

Liliom
Ez a lehetőség nem fog megfelelően működni. A böngészője sajnos nem támogatja a beágyazott kereteket.
Tippek, Tanácsok ...

Liliom
(növ., Lilium L.), a liliomfélék hagymás virága; hagymája pikkelyes, levele váltakozó v. örves, virágleple hat szirmu, lapos magva háromélü tokban képződik, 45 faja mind a két földségnek É-i és mérsékelt vidékén (hazánkban 5) terem.

~
Illatos tölcsérvirágot hozó, magas szárú kerti növény, ez mint stilizált díszítő motívum: a Bourbon ~.
A latin lilium átvétele, ennek forrása a görög leirion.

~fafélék családja, ~fa-virágúak rendje, cserje vagy kis fa, zárvatermők, kétszikűek, dísznövény, kerti növény, fás szárú növény,
Eredet: ...

Sás~ a legtöbb kertészetben, és faiskolában kapható, vidéki piacokon is hozzájuthatunk, de nem mindegy mikor keressük. Az évelőket mindig akkor árusítják, amikor a legszebbek, tehát virágzáskor. A sás~oknál ez a június-júliust jelenti, esetleg az augusztust.

sás~ sás~ok sas~ változatok hemerocallis Hemerocallis Matador ...

~ok
Tippek » Növényismertetések »
A virágoskert értékes tavasz végi, nyár eleji díszei. Sokféle faj és hibrid létezik, ebből következően nevelési módjuk is eltérő.

Görbe~
Cyrtanthus
A görbe~nak számos változata van, a kicsitől a nagyméretűig. A csőszerű virágok azonban mindig aprók és édes illatúak. Ez a gumós növény több éven át újra és újra virágzik.
A jövő növénye
A görbe~ több gu­mós növényt magában foglaló növénycsaládba tartozik.

A páva~ egy éve
Márciustól áprilisig
Egy cserépbe több gumót ültessünk. Használjunk tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű földet. Ezt magunk is egyszerűen összeállíthatjuk kereskedelemben kapható virágföld, komposzt és homok egyenlő arányú keverékéből.

Kobra~ (Darlingtonia californica)
Darlingtonia tartásához: ...

Olyan ~ot válasszunk, melyen a virágok és a bimbók különböző fejlődési stádiumban vannak, lehetőleg az éppen bomlóban levő bimbótól a részben kinyílt virágig.

Kockás~
Kockás~ (Fritillaria)
Tavasszal virágzó hagymások, leveles száraikon bókoló, harangra emlékeztető virágok ülnek. Teljesen télállóak, de a kisebb, 5-15 centi magas fajokat hidegházban teleltessük.

Az inka~ ültetése és gondozása
Nagyon rosszNagyon jó
Az inka~ot (alstroemeria) vagy más néven alstormeliát legtöbbször csak virágboltban látjuk, de ott sem ismerik túl sokan. Pedig ezt a kedves színes virágot már kertünkben is ültethetjük, akár több színben is.

~fa, nagyvirágú ~fa
Magnolia 'Rustica Rubra'
Mintegy 5 méter magas, terebélyes bokor, vagy kisebb fa. Nagyon jó télállóságú, igen látványos, dús virágzású fajta. Korán kezd virágozni, nagy méretű, kigömbölyödő, borvörös színű virágai lombfakadáskor nyílnak.

Árny~
Hosta
Hosta jellemzői: Az árny~ egy igénytelen, változatos méretű, bokros növekedésű árnyékkedvelő évelő dísznövény. Levelei dekoratívak és igen változatosak, többféle méretben és mintával létezik.

Béka~ - Hottonia palustris
Védett növények: zárvatermők.
Természetvédelmi értéke: 5.000 forint
Védett. Zárvatermők törzse.

Páva~ (Tigridia pavonia)
A páva~ igazi ékességét színpompás virágai jelentik. Jóllehet ezek egy nap (néhány óra) alatt elhervadnak, mégis sokáig gyönyörködhetünk e növényben, hiszen a száron több virág is fejlődik, amelyek nyáron egymás után nyílnak.

Turbán~ virágzat
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

~félék
VÉDETT!
Jellemzők:
50-120 cm magas, hagymás évelő. Alsó levelei látszólag örvösek, a felsők átellenes állásúak, hosszúkás lándzsásak, ép szélűek, csúcsuk és válluk is fokozatosan keskenyedő.

A valódi ~k közé tartozó örökzöld ~fa (Magnolia grandiflora) Észak-Amerika déli részének trópusi-szubtrópusi éghajlatú tájairól származó fa. Eredeti termőhelyén akár 30 m magasra is megnőhet. Sűrű koronája szélesen kúpos, időnként gömbölydeddé fejlődik.

Kockás kotu~ / Mocsári kockás~ (Fritillaria meleagris)
Megosztás Facebook-on
Védett ...

Jukka - Pálma~ szaporítása
Ha a jukka nem tűnik igazán egészségesnek, vagy csak szaporítani szeretnénk, akkor készítsünk szár- vagy hajtásdugványokat.
Szárdugványról: A szárat vágjuk min. 4 cm-es darabokra.

Bei Mu - kockás ~
Fritillaria cirrhosa
Két típusa létezika kockás ~nak: Chuan (kicsi), és Zhe (nagy). - Működésük hasonló, bár a Chuan Bei Mu hatásosabb. Ez a legfontosabb, növény a Tüdő Forróság-Nyálka kórképekben, illetve csomók, daganatok esetében.

3-5 m magas mésztűrő ~fa. Virágzási idő április.
50- cm es növényeket küldök.
2.500Ft
Igények ...

Vásárlóink véleménye: Kétszínű virágú /kívül bíborosrózsaszín, belül fehér/ német ~fa
- még nem írtak véleményt -
Ha ismeri, vásárolta, netán ültette, írja meg véleményét! ...

~fa szaporítása
Sep 18. 20:29
A magnóliát magvetéssel és bujtással lehet szaporítani, de mindkét módszer igen nehézkes és hosszadalmas. A magok csírázási aránya sajnos igen kicsi, a bujtványnak pedig két évre van szüksége ahhoz, hogy meggyökeresedjen.

~fa virágcsodák
rovat:Díszkert
Április - május hónapok legpompásabb virágai közé tartoznak a ~k. A nálunk kedvelt fajok 10-15 cm hosszú, bíborvörös, fehér, rózsaszín, sokszirmú virágai lombfakadás előtt nyílnak. ...
[elolvasom] ...

~: Köptető és köhögtető hatású, tisztítja az elmét és nyugtatja az idegeket; lázcsökkentő és vizelethajtó; hűti a vért és csillapítja vérzést; tonizálja a lépet és a gyomrot.

~ Connecticut King
A ~ elhervadt virágfejeit távolítsuk el. Ősszel a növényt vágjuk vissza. Virágágyban, szegélyként, dézsás növényként nevelhetjük.
Madártej, bujdosó ...

~ (latinul lilium), család: Liliaceae (fel)
A ~ok nagyrészt a földgömb északi területein, Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában terjedtek el.

~(ok)
(Lilium)
Főként nyáron virágzó hagymások, melyeket élénk színű, gyakran illatos virágaikért ültetnek. Mindegyik húsos hagymalevelekből álló hagyma egy elágazás nélküli leveles szárat fejleszt.

Sás~
Egész nyáron folyamatosan hozza nap sárga virágait
Hemerocallis 'Strawberry Candy' ...

Sás~ (Hemerocallis)
(bővebben róla itt)
Friss salátalevélhez hasonló ízű, enyhe gesztenyés beütéssel.

Kobra~
Nagyon találó elnevezés ez a növényre ha elnézzük a fejszerűen felfújódott levélcsúcsot, a villásan elágazó vörös függeléket és a hosszú, karcsú tömlőt. Egy botanikus, J.D. Brackenridge fedezte fel Kaliforniában 1841-ben a Shasta-hegy déli oldalán.

Őszi ~ tesz-vesz
A ~ok a legelegánsabb leginkább nyáron virágzó növények. Ne hagyjuk ki őket a kertünkből!
Növények a madárbarát kertben ...

Turbán~ [Lilium martagon]
Martagon or Turk's cap lily
Ez az 50-120 cm magasra is megnövő gyönyörű védett ~fajtánk június-július során virágzik. Nevét turbánt formázó visszagöngyölődő szirmairól kapta.

Kockás ~ - Fritillaria meleagris
A park egyik különleges növénye a kockás ~. Akár Horvátország nemzeti virága is lehetne, mert levele a címer kockázatát mintázza. 15 - 30 cm magas, hagymás évelő növény.

narancs~ - a
legelterjedtebb faj. Narancsvörös virágait nagy
számban hozza. ...

~ virágú változat.Szára erős,virágai egyszerűek,közepe felett össze szűkülő,szirmai kihajló csúcsúak.Késő tavaszi virágzásúak. Virágszíne sötétpiros sárga torokkal.Őszi időszakban hagymás kiszerelésben árusítjuk.
Méret: 40 cm-től 80 cm-ig
Virágzási idő: Május.

~fa - Magnolia
A nemzettség két nagy csoportra osztható. Az első csoport képviselői a lombozat kifejlődése után hozza virágait. Leveleik nagyok: 20-30 cm-esek is lehetnek. Az e csoportba tartozó fajok többsége fa termetű. A második csoport tagjai a lombfakadás előtt adnak feltűnő virágdíszt.

~félék családja (Liliaceae)
Hagymagumós, erősen mérgező növény. Hegyi réteken, üde kaszálókon és lápokon gyakori. Diónyi nagyságú, tömör hagymagumójából ősszel csak virágok fejlődnek, ezek halványlila színűek, helyenként óriási tömegben virítanak augusztus és október között.

~félék
A családhoz tartozó fajok képes listája: klikk ide.
A ~félék egyszikűek, így rájuk is igaz, hogy a szirmok száma jellemzően hárommal osztható (3, 6). Persze vannak 6 szirmú kétszikűek is, például a kökörcsinek.

~, Rózsa, Viola - mint a latin hangzás elárulja - a kereszténységgel került a magyarság nyelvkincsébe, egyedül a Virág szóban kereshetünk támaszt ahhoz a feltevéshez, hogy mint női név a pogány-barbár korszak maradványa és talán bihzonyítéka annak, hogy már akkor is szépet, ...

A ~ok családjába tartozó hagyma történelme - ha nem is egyidős az emberiségével - de igen régmúltra tekint vissza. Időszámításunk előtt 5000 körül az emberiség már nem csak a vadhagyma ízével ismerkedett meg, hanem termesztette is.

A ~kat tévesen tulipánfának nevezik a viráguk formája miatt.
3 - 5 m magas, széles növésű lombhullató cserje vagy fa.
Felálló, harang alakú virágai lombfakadás előtt nyílnak.
Szoliter növénynek ültessük. Átlagos vízigényű díszfa.
Savanyú, jó vízellátású, tápanyagdús talajt kedveli.

A ~félék (Liliaceae) családjába tartozó évelő növény. Mintegy 300 fajt sorolnak az aloék nemzetségébe. Örökzöld, pozsgás növény. Húsos, pettyezett levelei tömött tőrózsában állnak, amelyek zöld, szürkés- vagy kékeszöld színűek. A meleg száraz, mediterrán régiót kedveli.

A ~félék ( Liliaceae ) családjába tartozó, mindössze 3 fajt számláló nemzetség. Elterjedésük Délkelet- Európa mediterrán területeitől egészen Közép- Ázsiáig előfordul.Hagymás évelők, fényes zöld, felálló, szálas lándzsás tőlevelekkel.

A ~fa vagy más néven magnólia a tavasz egyik nagy slágere, hiszen kecsessége és egyedi virágai igazi látványosságnak számítanak minden kertben.
A jácintok télen is tavaszt hoznak otthonunkba! ...

A ~félék (Liliaceae) családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú.

Sás~ - Hemerocallis Gentle shepherd
Hagymás évelő nővény, magassága: 60-70cm, ~szerű virágú. Virágzási idő: Jún. - Aug. Minden egyes virága csak 1 napig nyílik, majd új bimbók képződnek. Így hosszú ideig virágzik. Napos helyet kedveli, közepes tápanyagigényű talajt kedvel.

Szoba~
Clivia miniata / Szoba~
Talajigény:
Fényigény: Világos helyet kedvelő,óvjuk a tűző naptól.
Vízigény: Nyugalmi időszakban mérsékelt,a vegetációs szakban bőséges öntözés.
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

Szoba~ (Clivia miniata) Rendszertan Rend: Lilliomvirágúak (Liliales)Család: ~félék (Liliaceae)Nemzetség: Klívia (Clivia)Faj: Szoba~ (Clivia miniata) Általános leírás Egyszikű évelő növény. Robosztus gyöktörzse van. Élőhely, származás Őshazája Dél-Afrika.

Német ~fa
Magnolia grandiflora Gallisoniensis Nana
Kislevelű örökzöld ~fa ...

Liliaceae (~félék családja)
Növekedési formája: Felálló szárú hagymás évelő, a szárai egy tőből erednek. Miután beérlelte a magjait, visszahúzódik a földbe.
Levele: Szálas lándzsás, szürkészöld, a szárak is levelesek.

A fürtös pálma~ nem nevel törzset..Kard szerű levelei,tőlevél rózsát alkotnak, és óriási virág füzérei szoliternek ültetve érvényesülnek a legjobban.Virágait augusztusban hozza fehér, kehely alakúak.
Méret: 0 cm-től 120 cm-ig
Virágzási idő: Augusztus ...

A ~félék családjába tartozó, nyirkos, lápos réteken termő, évelő növény. Gyökérzete a talajban függőlegesen elhelyezkedő, 5-8 cm hosszú, kb. 3 cm vastag gyökértörzsből és az abból eredő számos, 20-30 cm hosszú, 3-4 mm vastag, barnássárga színű járulékos gyökérből áll.

Hosta (Árnyék~)
Közkedvelt, igénytelen, árnyékot kedvelő, levelével és virágával egyaránt díszítő, lágyszárú évelő. Levelei szív alakú, 8 pár erű, igen változatos színvariációkban kaphatók kertészetünkben.

A vizes, nedves helyeken különlegesség a hegyi perje (Poa remota), amelynek valamennyi hazai előfordulási helye a Kékes tömbjének északi lábánál található. Tavaszi időszakban vízzel borított cseres-tölgyesben a kockás ~ (Fritillaria meleagris) él egyetlen mátrai élőhelyén.

Magyar név: Béka~
Latin név: Hottonia palustris
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

- Inka~
Althea rosea/ Alcea rosea - Mályvarózsa
Alyssum maritimum - Illatosternye, fülesternye
Amaryllidaceae - Amarilliszfélék
Amaryllis/ Hippeastrum - Amarilisz
Amelanchier canadensis - Fanyarka
Amelanchier laevis - Pompás fanyarka
Amelanchier lamarckii - Fanyarka ...

- Béka~
Lysimachia nummularia L. - Pénzlevelű lizinka
Lysimachia punctata L. - Pettyegetett lizinka
Lysimachia vulgaris L. - Közönséges lizinka
Primula auricula L. subsp. hungarica (BORB.) SOÓ - Medvefül-kankalin
Primula elatior (L.) GRUFB. - Sugárkankalin
Primula farinosa L. subsp. alpigena O.

Darlingtonia - Kobra ~
A darlingtoniák nemzettsége mindössze egy fajt tartalmaz, melynek ismertebb neve kobra~. Jellemző élőhelye California, és Oregon hegyei között van. Általában, sőt mindig hidegvizű források közelében fordul elő.

A kockás kotu~ (Fritillaria meleagris) szintén a rétek tavaszi ékessége. A Csákánydoroszlóhoz közeli Büksi réten (a nemzeti parkon kívül) és Alsószenterzsébet határában él. A Rába és a Csörnöc árterén, nyár elején a pajzstok (Peltaria alliacea) fehér bokrai virítanak.

Alkaloidban gazdag növénycsaládok a boglárkafélék, a ~félék, a mákfélék és a burgonyafélék.
Az alkaloidok erős élettani hatással rendelkeznek, egy részük erősen mérgező, melyekből kis mennyiség fogyasztása is halálhoz vezethet.

Keleties elterjedésű, a Kaukázustól a Balkán félsziget nyugati részéig megtalálható ~féle.

Liliaceae ,a ~félék családjába tartozik.
Colchicum nemzetség
A felvétel az Ócsai Tájvédelmi Körzet területén készült ősszel. Az őszi kikerics mérgező növény.

Családnév: ~félék családja
A friss, ép fokhagymában (Aliit sativi bulbus recens) található fő hatóanyag a kéntartalmú, szagtalan alliin (kb. 1%). Ez az elővegyület a hagymacikkelyek felaprítása, összezúzása során az addig elkülönített alliináz nevű enzim hatására allicinné alakul át.

Gyér cserjeszintje alatt olyan értékes növényfajok élnek, mint a turbán~, a kardos madársisak és a hazánkban csak itt előforduló hegyi lednek. A hegység másik nagy kiterjedésű erdőtársulása a nyugat-dunántúli bükkös, mely a térszíneket tekintve az előbbi társulás fölött helyezkedik el.

Nagyvirágú ~fa
Virágzó cserje jellemzői: A leggyakrabban ültetett ~fa. ~szerű, fehér-rózsaszín virágai még lombfakadás előtt tömegesen jelennek meg a növényen, ami káprázatos élmény minden áprilisban.
- magassága: 3-5 m magas
- alakja: széles növésű cserje vagy bokorfa ...

Magnolia-Myrtus Magnolia 'Ann' Magnolia 'Betty' Magnolia 'Elisabeth' (Sárgavirágú ~fa) Magnolia 'Heaven Scent' Magnolia 'Iolanthe' Magnolia 'Jane' Magnolia 'Ricki' Magnolia 'Rickii' Magnolia 'Royal Crown' Magnolia ' ...

VÖRÖSLŐ SÁS~ (LILIACEAE)
Származás: K-Ázsia
Alkat: kúszó rizómáival terjedő, erőteljes növekedésű növény.
Levelei: hosszúak, zöldek, sásszerűek.
Virágai: 6-10 ágú ernyővirágzatokban nyílnak, melyek téglavörösek.
Igénye: tápdús, jó minőségű talajban jól fejlődik.

A csillagvirágú és japán ~fa keresztezésével nemesítették. Magassága elérheti a 6-7 métert. Széles lombkoronájú bokorfa. Lombhullató. Virágát lombfakadás elött, nagy tömegben hozza; hosszúkás, virágzáskor szétnyílik (csillagvirágú fajták); rózsaszín, erősebb rózsaszín sávval középen.

Dél- és Délnyugat-Afrikából származik, ez a ~félék családjába tartozó, napfürdőt kedvelő pozsgás növény. Tőr alakú levelei szoros levélrózsába rendeződnek, melyeket különböző fehér foltok, csíkok, vagy pontok díszítenek.

A fokhagyma, latin nevén Allium sativum a ~félék családjába tartozó, hagyma alakú évelő növény, amely eredetileg Közép-Ázsiából, a Tien-San hegység vidékéről származik. A vándor mongol törzsek vitték magukkal először Kínába, majd onnan folyamatosan terjedt el a világ minden részen.

A ~félék családjába tartozó növénynemzetség egyik tagja a "hagyma". Föld alatti rövid szártagú hajtásából a jellemző hagymatest alakul. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt.

Évelő növény, a föld felett mintegy 90 cm magasra nő, levelei nagyok, a ~éhoz hasonlóak, sárga tölcséres virágai egyetlen központi virágszáron helyezkednek el. A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják.

Tojásdad levelű árnyék~
Származás:
Kb. 300 éve a holland kelet-indiai kolónia orvosai figyeltek fel először erre a növényre. Dr. Thunberg írta le elksőként Aletris japonica néven. 1789-ben Párizsban már magról nevelt H. plantaguinea-t, később H. ventricosa-t kínáltak megvételre. Mindkét fa ...

Nagyvirágú magnólia / ~fa
Levélszín: ovális, sötétzöld
Virágszín: nagy, illatos, tulipán formájú, bíborral futtatott fehér
Talajigény: tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű,savanyú
Leírás: Napsütést, vagy félárnyékot kedvelő, lombfakadással egy időben tavasszal virágzó, dekoratív kisebb fa.

15.) Keskenylevelű bunkó~ Cordyline indivisa
Sárkányfa (Dracena) jellegű, lassan növő örökzöld fa kb.3m magasra nő. Fagyérzékeny, ezért edényben neveljük és télen fagymentes helyen tartsuk.
16.) Pillangófa Caesalpinia (Poinciana) regia ...

Törzses sárkányfa (Dracaena fragrans), Tarka sárkányfa (Dracaena marginata), Színeslevelű bunkó~ (Cordyline terminalis), Törzses pálma~ (Yucca elephantipes), Buzogányfa (Nolina recurvata), japán cikász (Cycas revoluta)
Egyéb szobanövények ...

Évelő növény, mely a ~félék családjába tartozik. Kb. 300-350 fajta aloe létezik, a növény a mediterrán éghajlatot kedvelik, de megfelelő körülmények itthon is termeszthető.


- Cape-pondweed, fokföldi vízi~ - Aponogeton distachyos
water hawthorne, waterblommetjie, vleikos, afrikanische Wasserähre
A virágja finom fűszer, de fogyasztják a hajtásait és a gumóját is.

A nyílt víztükör felszínét rucaöröm, békalencse és békatutaj borítja, a sekélyebb vízben béka~, fehér tündérrózsa, gyékényesek és nádasok húzódnak meg.

(Bécsisás, kalmus, kálmus, orvosi kálmos, vízi~).
Gyógyhatása: A gyökértörzs étvágygerjesztő, emésztésserkentő, vértisztító és erősítő teakeverékek alkotórésze. Alacsony vérnyomás és vérszegénység ellen is alkalmazzák. Emésztési zavarok elleni epekőhajtó teakeverékekben is meg található.

Egyéb népi megnevezések: Mezei katáng, vadcikória, kávékatáng, napranéző, mezei kék ~, bodácskóró, cikória.

Felhasználható részek: A vékonyabb, 40 cm. - nél nem hosszabb szárhajtásai a tőlevelekkel együtt virágzás idején.

Zárvatermők törzse/Egyszikűek osztálya/~félék családja
A virág 2,5-3 cm, élénk rózsaszínű
Fokozottan védett, veszélyeztetett ...

(Acorus calamus L.) - Bécsi sás, kalmus, kálmus, orvosi kálmos, vízi~.

Ezek közül az Aloe barbadensis miller nevű fajta tartalmazza a legtöbb, emberi felhasználás szempontjából hasznos anyagot, ezért általában belőle készülnek a kereskedelmi forgalomban kapható aloe-termékek. Az aloe a ~félék családjába tartozik, de külseje alapján leginkább kaktusznak gondolnánk.

hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, krizantém, Levendula, Lóhere, lonc, mályvarózsa, menta, méreganyag, muskátli, napraforgó, orgona, pitypang, rózsa, Sáfrány, sáfrányos szeklice, salátaboglárka, Sarkantyúvirág, sás~, szegfű, ...

A magasból készült képen jól látszik, hogy a kanyarulatok közé nem nagyon érdemes bemenni mert könnyen eltévedhet a gyanútlan sétáló. Ezt a nyírt sövénylabirintust 1890 körül telepítették. Egyedülálló a maga nemében, hiszen máig fennmaradt ez a - középkori ~ néven is ismert -dekoratív ...

a gyökereket pedig mosás után, felhasogatva lehetőleg hőkezeléssel (40-50 fokon).
Érdekesség: Nemesített változatának gyökerét pótkávé - cikóriakávé - készítésére termesztik.
Virágzása: Júliustól Szeptemberig
Népies nevei: cikória, mezei katáng, jajkóró, kattan, mezei kék ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Örökzöld, Fenyő, Évelő, Magas, Rózsa?

◄ Lilahagyma   Liliomfa ►
 
RSS Mobile