Kezdőlap (Lándzsás útifű)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lándzsás útifű

Növény  Lándzsás utifű  Lángvirág

Lándzsás útifű
Gyógyászati célokra a lándzsás útifű levelét hasznosítják. Utakon, réteken található meg.
Hatóanyag: flavonoidok, iridoidok, kovasav, káliumsó, cink, cseranyagok, nyálka.


Lándzsás útifű
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pontosság ...

Lándzsás útifű: Mire és hogyan használható a lándzsás útifű
Nagyon rosszNagyon jó
Találat: 23746 ...

A lándzsás útifű alkalmazása torokgyulladás ellen
Nagyon rosszNagyon jó
A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas például a torokgyulladás kezelésére.

A lándzsás útifűnek kifejlett, ép levelét hasznosítják gyógyászati célra. Május-június folyamán érdemes gyűjteni.
Mi van benne?
A levelek nyálkát és cseranyagot, flavonoidokat, kovasavat, cink és káliumsókat, iridoidokat (aukubint) tartalmaznak.

~ felhasználása:
A lándzsás útifüvet nyálkaoldó és köhögéscsillapító szerként alkalmazzák légúti hurutok esetén, ritkábban száj- és toroknyálkahártya-gyulladás (öblögetés és gargarizálás formájában), gyulladásos bőrelváltozások ellen (borogatásban).

~: az elterjedt és jellegzetes évelő növény vitaminban (C-vitamin) és polifenolokban gazdag, emellett glikozidot is tartalmaz, és ennek köszönheti köhögéscsillapító hatását. Ebből is elég két kiskanálnyi a teádhoz. Gyógynövényboltokban tudod beszerezni.

~szirup készítése házilag
A kígyófűnek is nevezett lándzsás útifüvet a legtöbben a patikák polcain sötét üvegbe rejtett, köhögéscsillapító és váladékoldó szirupként ismerjük, pedig sokkal több erő rejlik e csodálatos, fehér virágú gyógynövényben.

~ - Plantago lanceolata
Tea: Nyálkaoldó és köhögéscsillapító. Elkészítése: Forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Kívánság szerint mézzel édesíthető. Naponta 2-3 csésze teát fogyasszunk.

~
ándzsás vagy keskenylevelű útifű, (Plantago lanceolata L. ) Útifű félék családjába tartozik. Az útifűfajok baktériumölő, sebgyógyító hatása az aukubin enzimatikus bomlástermékének tulajdonítható. Teája nyálkaoldó, köhögéscsillapító hatású, Drogjából gyógycukorka is készül.

~
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
MUCOPLANT Dr. Theiss ~ szirup
A Plantago lanceolata Európában és Ázsiában egyaránt megtalálható évelő növény, amelynek a gyógyászatban levelét hasznosítják.

~ levél
Plantaginis lanceolatae folium
Csökkenti a felső légúti nyálkahártyák izgalmát, gyulladását; antibakteriális hatású. Gyermekkori légcső- és hörghurut kezelésére alkalmas.

~
(Plantago lanceolata)
Allergiára, köhögésre, külsőleg rovarcsípésre, sebgyógyításra, ekcémára, aranyérre. Nyálkaoldásra és köhögéscsillapításra kiváló. Erre a célra szirup formájában is fogyaszthatjuk. Levelét gyűjtjük.
Alacsony vérnyomás ...

~ (Plantago lanceolata L.)
Népies neve: kígyófű, kígyónyelvűfű, lúdnyelvűfű, hálófű, gyíkfű, útilapu ...

A ~, latin nevén Plantago lanceolata, vadon termő, évelő növény, amely gyakorlatilag a világ minden táján megtalálható. Bizonyos feltevések szerint eredetileg Dél-Európából vagy Nyugat-Ázsiából származik, ám ez teljes bizonyossággal nem állítható.

A ~ hasznos gyógynövény, a rétek gyakori virága
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

A ~ friss levelét a népi gyógyászat külsőleg sebek, bőrsérülések, fertőzések kezelésére alkalmazta. Belsőleg erőteljes hurutoldó hatást fejt ki, magja a béltartalom mennyiségét növeli, székletlazító.
Útifű (nagy) ...

A ~nek antibakteriális gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása is van. A köhögés elleni küzdelemben elengedhetetlen, nyálkaoldó, köhögéscsillapító, baktériumölő képessége jelentős.

Apró szulák ~
Tyúkhúr Madársóska
Ha gyepünk már több mint öt éves, az is a gyomosodás oka lehet.

Közeli rokona a ~nek, valamint a réti útifűnek - hatóanyagaikban megegyeznek. A gyógyszeripar és a népgyógyászat mindhárom faj leveleit felhasználja, de a ~ a legjobb erre a célra.
A ~höz hasonlóan a népi gyógyászatban köhögés csillapítására használják.

A szintén szélbeporzású ~ szintén veszélyes lehet, mivel szinte mindenhol megtalálható, és májustól egészen késő októberig virágozhat. Allergológiai szempontból nem hagyható figyelmen kívül a vadsóska, a libatop és a disznóparéj virágpora sem.

~ - utilapi (Plantago lanceolata)
leostyán (Levisticum officinale)
libapimpö - töréstül való dudó (Potentilla anserina)
lila pereszke - nyikoréc (Tricholoma nudum)
menta - minta (Mentha longifolia)
madárberkenye - kánya virág (Sorbus aucuparia) ...

Konstans-szubkonstans fajai a réti és a pusztai cickafark (Achillea collina és A. setacea), a sziki madárhúr (Cerastium dubium), a réti peremizs (Inula britannica), a ~ (Plantago lanceolata), a sziki pozdor (Scorzonera cana).

- ~
Plantago major L. - Nagy útifű
Plantago maxima JUSS. - Óriás útifű
Plantago media L. - Réti útifű
Platanthera bifolia (L.) RCHB. - Kétlevelű sarkvirág
Podospermum canum C. A. MEY. - Közönséges szikipozdor
Polygala amara L. - Keserű pacsirtafű
Polygala major JACQ. - Nagy pacsirtafű ...

A nyálkaanyagokat tartalmazó növényi részek, mint az orvosi ziliz gyökere és levele, a mályvalevél és virág, a ~levél jótékony hatásúnak bizonyulnak légúti megbetegedésekben.

~vel dörzsöltem be, ha megcsípett szúnyog, vagy darázs a réten.
Kertemben tavasszal sok a salátaboglárka - de a réten az u.n. madársalátát is le szoktam szedni, habár átkozottul pepecselő munka.
Volt idő, amikor zsurlófű teát ittam a veseköveim miatt.

A keskeny levelű vagy ~ (Plantago lanceolata) évelő növény, lándzsás levelei tőrózsát képeznek, hosszuk 20 cm, szélességük kb. 3,5 cm, élük ép vagy csak ritkásan fogazott, a 3-5 hosszanti ér majdnem párhuzamos.

Alacsony évelő növény, a hozzá hasonló ~től teljesen ép levélszéle és rányomott ezüstös szőrzetű levele különbözteti meg. Levelei tőrózsát alkotnak, keskeny-lándzsásak, kihegyesedők, 3-7 erűek. Virágzata aránylag széles, szinte gömbös, szintén rányomott szőrű.

~ (Ribwort Plantain - Plantaginis folium)
Bodzavirág (Elder flower - Sambuci flos)
Orvosi Tüdőfű (Lungworth - Pulmonaria officinalis)
Kakukkfű (Thyme - Thymus vulgaris)
Édesgyökér (Liquorice root - Glycyrrhiza glabra)
Ökörfarkkóró (Orange mullein - Verbascum phlomoides) ...

Gyógyászati szempontból a legértékesebb a ~, de többi felsorolt fajtája is gyógyító hatású, azonban hatóanyag-tartalmuk gyengébb.
Fő hatóanyaga az aukubin nevű glikozid, amely az iridoidok csoportjába tartozik (1,5-2%).

Ha talaj- és napfényigényét kielégítettük, a szép ~höz hasonló tőlevelei közül 70-100 cm-es szárakon gyönyörű kúpos, lilás-rózsaszín virágzatokat nevel júliustól akár októberig is. Ezeket aztán szorgalmasan látogatják a lepkék és a méhek (darazsak nem).

kakukkfű (Thymus vulgaris herba)
izlandi zuzmó (Cetraria islandica)
cickafarkfű (Achillea millefolium)
mezei zsurló (Equisetum arvanse)
~ (Plantago lanceolata)
orvosi ziliz (Althaea officinalis)
zsálya (Salvia officinalis) ...

Bojtorján, C-vitamin, cellulóz, Édesgyökér, édesítőszer, emésztés, energiaforrás, fehér akácvirág, fehér csillagfürt, fotoszintézis, fruktóz, füge, galaktóz, glukóz, gyermekláncfű, gyógynövény, Hárs, hashajtó, hasmenés, hatóanyag, ibolyagyökér, katángkóró, keményítő, kolloid, laktóz, ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Útifű, Gyógynövény, Magas, Csalán, Tavaszi?

◄ Lándzsás utifű   Lángvirág ►
 
RSS Mobile