Kezdőlap (Lándzsás útifű)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Lándzsás útifű


 

Lándzsás útifű

Növény  Lándzsás utifű  Lángvirág

Lándzsás útifű
Gyógyászati célokra a lándzsás útifű levelét hasznosítják. Utakon, réteken található meg.
Hatóanyag: flavonoidok, iridoidok, kovasav, káliumsó, cink, cseranyagok, nyálka.A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pontosság ...

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld.

A alkalmazása torokgyulladás ellen
Nagyon rosszNagyon jó
A tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas például a torokgyulladás kezelésére.

A lándzsás útifűnek kifejlett, ép levelét hasznosítják gyógyászati célra. Május-június folyamán érdemes gyűjteni.
A levelek nyálkát és cseranyagot, flavonoidokat, kovasavat, cink és káliumsókat, iridoidokat (aukubint) tartalmaznak.

A felhasználása:
Teakeverék: 1 púpozott teáskanálnyi keveréket 1/4 liter vízzel leforrázzunk. A keverékhez kakukkfüvet és útifüvet veszünk 1:1 arányban.

Lándzsás útifű
Plantago lanceolata
Leírás
Rétek, legelők, útszegélyek jellegzetes évelő, tőrózsás növénye. Főgyökeres gyöktörzs, rövid szártagú hajtásain csak lándzsa alakú, 3-5 ívesen futó erezetű, ép szélű tőlevelek vannak.


Tőlevélrózsás növény. Levelei keskeny-lándzsásak 3-7 hosszanti érrel. Virágai 1-3 cm hosszú, tojásdad, később hengeres füzérben állnak. A tőkocsány hosszabb, mint a levelek. Pártája négytagú, szegélye barnás. A porzók sárgásak.

Lándzsás útifű felhasználása:
A lándzsás útifüvet nyálkaoldó és köhögéscsillapító szerként alkalmazzák légúti hurutok esetén, ritkábban száj- és toroknyálkahártya-gyulladás (öblögetés és gargarizálás formájában), ...

: az elterjedt és jellegzetes évelő növény vitaminban (C-vitamin) és polifenolokban gazdag, emellett glikozidot is tartalmaz, és ennek köszönheti köhögéscsillapító hatását. Ebből is elég két kiskanálnyi a teádhoz.

Lándzsás útifű - Plantago lanceolata
Tea: Nyálkaoldó és köhögéscsillapító. Elkészítése: Forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Kívánság szerint mézzel édesíthető.


Szerb neve: ускОĐ"исна боквица
Latin név: Plantago lanceolata ...

Lándzsás útifű
ándzsás vagy keskenylevelű útifű, (Plantago lanceolata L. ) Útifű félék családjába tartozik. Az útifűfajok baktériumölő, sebgyógyító hatása az aukubin enzimatikus bomlástermékének tulajdonítható.


Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
MUCOPLANT Dr. Theiss szirup
A Plantago lanceolata Európában és Ázsiában egyaránt megtalálható évelő növény, amelynek a gyógyászatban levelét hasznosítják.

Lándzsás útifű levél
Plantaginis lanceolatae folium
Csökkenti a felső légúti nyálkahártyák izgalmát, gyulladását; antibakteriális hatású. Gyermekkori légcső- és hörghurut kezelésére alkalmas.

(Plantago lanceolata L.)
Népies neve: kígyófű, kígyónyelvűfű, lúdnyelvűfű, hálófű, gyíkfű, útilapu ...

A lándzsás útifű, latin nevén Plantago lanceolata, vadon termő, évelő növény, amely gyakorlatilag a világ minden táján megtalálható.

A nek antibakteriális gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása is van. A köhögés elleni küzdelemben elengedhetetlen, nyálkaoldó, köhögéscsillapító, baktériumölő képessége jelentős.

Apró szulák Lándzsás útifű
Tyúkhúr Madársóska
Ha gyepünk már több mint öt éves, az is a gyomosodás oka lehet.

Közeli rokona a nek, valamint a réti útifűnek - hatóanyagaikban megegyeznek. A gyógyszeripar és a népgyógyászat mindhárom faj leveleit felhasználja, de a a legjobb erre a célra.

A szintén szélbeporzású lándzsás útifű szintén veszélyes lehet, mivel szinte mindenhol megtalálható, és májustól egészen késő októberig virágozhat.

- utilapi (Plantago lanceolata)
leostyán (Levisticum officinale)
libapimpö - töréstül való dudó (Potentilla anserina)
lila pereszke - nyikoréc (Tricholoma nudum)
menta - minta (Mentha longifolia) ...

Konstans-szubkonstans fajai a réti és a pusztai cickafark (Achillea collina és A. setacea), a sziki madárhúr (Cerastium dubium), a réti peremizs (Inula britannica), a lándzsás útifű (Plantago lanceolata), a sziki pozdor (Scorzonera cana).

-
Plantago major L. - Nagy útifű
Plantago maxima JUSS. - Óriás útifű
Plantago media L. - Réti útifű
Platanthera bifolia (L.) RCHB. - Kétlevelű sarkvirág
Podospermum canum C. A. MEY. - Közönséges szikipozdor
Polygala amara L.

A nyálkaanyagokat tartalmazó növényi részek, mint az orvosi ziliz gyökere és levele, a mályvalevél és virág, a lándzsás útifűlevél jótékony hatásúnak bizonyulnak légúti megbetegedésekben.

vel dörzsöltem be, ha megcsípett szúnyog, vagy darázs a réten.
Kertemben tavasszal sok a salátaboglárka - de a réten az u.n. madársalátát is le szoktam szedni, habár átkozottul pepecselő munka.

A keskeny levelű vagy lándzsás útifű (Plantago lanceolata) évelő növény, lándzsás levelei tőrózsát képeznek, hosszuk 20 cm, szélességük kb. 3,5 cm, élük ép vagy csak ritkásan fogazott, a 3-5 hosszanti ér majdnem párhuzamos.

Alacsony évelő növény, a hozzá hasonló től teljesen ép levélszéle és rányomott ezüstös szőrzetű levele különbözteti meg. Levelei tőrózsát alkotnak, keskeny-lándzsásak, kihegyesedők, 3-7 erűek.

Lándzsás útifű (Ribwort Plantain - Plantaginis folium)
Bodzavirág (Elder flower - Sambuci flos)
Orvosi Tüdőfű (Lungworth - Pulmonaria officinalis)
Kakukkfű (Thyme - Thymus vulgaris)
Édesgyökér (Liquorice root - Glycyrrhiza glabra) ...

Gyógyászati szempontból a legértékesebb a , de többi felsorolt fajtája is gyógyító hatású, azonban hatóanyag-tartalmuk gyengébb.
Fő hatóanyaga az aukubin nevű glikozid, amely az iridoidok csoportjába tartozik (1,5-2%).

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is...

Ha talaj- és napfényigényét kielégítettük, a szép höz hasonló tőlevelei közül 70-100 cm-es szárakon gyönyörű kúpos, lilás-rózsaszín virágzatokat nevel júliustól akár októberig is.

kakukkfű (Thymus vulgaris herba)
izlandi zuzmó (Cetraria islandica)
cickafarkfű (Achillea millefolium)
mezei zsurló (Equisetum arvanse)
lándzsás útifű (Plantago lanceolata)
orvosi ziliz (Althaea officinalis)
zsálya (Salvia officinalis) ...

Lásd még: Lásd még: Magas, Gyógynövény, Virágzat, Évelő, Kender

Növény  Lándzsás utifű  Lángvirág

 
RSS Mobile