Kezdőlap (Lándzsás útifű)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lándzsás útifű

Növény  Lándzsás utifű  Lángvirág

Lándzsás útifű
Gyógyászati célokra a lándzsás útifű levelét hasznosítják. Utakon, réteken található meg.
Hatóanyag: flavonoidok, iridoidok, kovasav, káliumsó, cink, cseranyagok, nyálka.


Lándzsás útifű
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pontosság ...

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld. Éves növekedése, kedvező körülmények között akár 1 m is ! ...

Lándzsás útifű: Mire és hogyan használható a lándzsás útifű
Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó ...

A lándzsás útifű alkalmazása torokgyulladás ellen
Nagyon rosszNagyon jó
A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas például a torokgyulladás kezelésére.

A lándzsás útifűnek kifejlett, ép levelét hasznosítják gyógyászati célra. Május-június folyamán érdemes gyűjteni.
Mi van benne?
A levelek nyálkát és cseranyagot, flavonoidokat, kovasavat, cink és káliumsókat, iridoidokat (aukubint) tartalmaznak.

A lándzsás útifű felhasználása:
Teakeverék: 1 púpozott teáskanálnyi keveréket 1/4 liter vízzel leforrázzunk. A keverékhez kakukkfüvet és útifüvet veszünk 1:1 arányban.

Lándzsás útifű
Plantago lanceolata
Leírás
Rétek, legelők, útszegélyek jellegzetes évelő, tőrózsás növénye. Főgyökeres gyöktörzs, rövid szártagú hajtásain csak lándzsa alakú, 3-5 ívesen futó erezetű, ép szélű tőlevelek vannak.

Lándzsás útifű felhasználása:
A lándzsás útifüvet nyálkaoldó és köhögéscsillapító szerként alkalmazzák légúti hurutok esetén, ritkábban száj- és toroknyálkahártya-gyulladás (öblögetés és gargarizálás formájában), gyulladásos bőrelváltozások ellen (borogatásban).

Lándzsás útifű: az elterjedt és jellegzetes évelő növény vitaminban (C-vitamin) és polifenolokban gazdag, emellett glikozidot is tartalmaz, és ennek köszönheti köhögéscsillapító hatását. Ebből is elég két kiskanálnyi a teádhoz. Gyógynövényboltokban tudod beszerezni.

Lándzsás útifű - Plantago lanceolata
Tea: Nyálkaoldó és köhögéscsillapító. Elkészítése: Forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Kívánság szerint mézzel édesíthető. Naponta 2-3 csésze teát fogyasszunk.

Lándzsás útifű
ándzsás vagy keskenylevelű útifű, (Plantago lanceolata L. ) Útifű félék családjába tartozik. Az útifűfajok baktériumölő, sebgyógyító hatása az aukubin enzimatikus bomlástermékének tulajdonítható. Teája nyálkaoldó, köhögéscsillapító hatású, Drogjából gyógycukorka is készül.

Lándzsás útifű
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
MUCOPLANT Dr. Theiss Lándzsás útifű szirup
A Plantago lanceolata Európában és Ázsiában egyaránt megtalálható évelő növény, amelynek a gyógyászatban levelét hasznosítják.

Lándzsás útifű levél
Plantaginis lanceolatae folium
Csökkenti a felső légúti nyálkahártyák izgalmát, gyulladását; antibakteriális hatású. Gyermekkori légcső- és hörghurut kezelésére alkalmas.

Lándzsás útifű
(Plantago lanceolata)
Allergiára, köhögésre, külsőleg rovarcsípésre, sebgyógyításra, ekcémára, aranyérre. Nyálkaoldásra és köhögéscsillapításra kiváló. Erre a célra szirup formájában is fogyaszthatjuk. Levelét gyűjtjük.
Alacsony vérnyomás ...

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata L.)
Népies neve: kígyófű, kígyónyelvűfű, lúdnyelvűfű, hálófű, gyíkfű, útilapu ...

A lándzsás útifű, latin nevén Plantago lanceolata, vadon termő, évelő növény, amely gyakorlatilag a világ minden táján megtalálható. Bizonyos feltevések szerint eredetileg Dél-Európából vagy Nyugat-Ázsiából származik, ám ez teljes bizonyossággal nem állítható.

A Lándzsás útifű hasznos gyógynövény, a rétek gyakori virága
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

A lándzsás útifűnek antibakteriális gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása is van. A köhögés elleni küzdelemben elengedhetetlen, nyálkaoldó, köhögéscsillapító, baktériumölő képessége jelentős.

A lándzsás útifű szirup enyhíti a köhögést!
A lándzsás útifű gyógynövény remekül alkalmazható köhögés, torokgyulladás, megfázás estén, de székrekedés, fog és fül fájás kialakulásának is alkalmazható.
Játssz és nyerj! ...

Apró szulák Lándzsás útifű
Tyúkhúr Madársóska
Ha gyepünk már több mint öt éves, az is a gyomosodás oka lehet.

Közeli rokona a lándzsás útifűnek, valamint a réti útifűnek - hatóanyagaikban megegyeznek. A gyógyszeripar és a népgyógyászat mindhárom faj leveleit felhasználja, de a lándzsás útifű a legjobb erre a célra.
A lándzsás útifűhöz hasonlóan a népi gyógyászatban köhögés csillapítására használják.

A szintén szélbeporzású lándzsás útifű szintén veszélyes lehet, mivel szinte mindenhol megtalálható, és májustól egészen késő októberig virágozhat. Allergológiai szempontból nem hagyható figyelmen kívül a vadsóska, a libatop és a disznóparéj virágpora sem.

lándzsás útifű - utilapi (Plantago lanceolata)
leostyán (Levisticum officinale)
libapimpö - töréstül való dudó (Potentilla anserina)
lila pereszke - nyikoréc (Tricholoma nudum)
menta - minta (Mentha longifolia)
madárberkenye - kánya virág (Sorbus aucuparia) ...

Konstans-szubkonstans fajai a réti és a pusztai cickafark (Achillea collina és A. setacea), a sziki madárhúr (Cerastium dubium), a réti peremizs (Inula britannica), a lándzsás útifű (Plantago lanceolata), a sziki pozdor (Scorzonera cana).

- Lándzsás útifű
Plantago major L. - Nagy útifű
Plantago maxima JUSS. - Óriás útifű
Plantago media L. - Réti útifű
Platanthera bifolia (L.) RCHB. - Kétlevelű sarkvirág
Podospermum canum C. A. MEY. - Közönséges szikipozdor
Polygala amara L. - Keserű pacsirtafű
Polygala major JACQ. - Nagy pacsirtafű ...

A nyálkaanyagokat tartalmazó növényi részek, mint az orvosi ziliz gyökere és levele, a mályvalevél és virág, a lándzsás útifűlevél jótékony hatásúnak bizonyulnak légúti megbetegedésekben.

Lándzsás útifűvel dörzsöltem be, ha megcsípett szúnyog, vagy darázs a réten.
Kertemben tavasszal sok a salátaboglárka - de a réten az u.n. madársalátát is le szoktam szedni, habár átkozottul pepecselő munka.
Volt idő, amikor zsurlófű teát ittam a veseköveim miatt.

A keskeny levelű vagy lándzsás útifű (Plantago lanceolata) évelő növény, lándzsás levelei tőrózsát képeznek, hosszuk 20 cm, szélességük kb. 3,5 cm, élük ép vagy csak ritkásan fogazott, a 3-5 hosszanti ér majdnem párhuzamos.

Alacsony évelő növény, a hozzá hasonló lándzsás útifűtől teljesen ép levélszéle és rányomott ezüstös szőrzetű levele különbözteti meg. Levelei tőrózsát alkotnak, keskeny-lándzsásak, kihegyesedők, 3-7 erűek. Virágzata aránylag széles, szinte gömbös, szintén rányomott szőrű.

Lándzsás útifű (Ribwort Plantain - Plantaginis folium)
Bodzavirág (Elder flower - Sambuci flos)
Orvosi Tüdőfű (Lungworth - Pulmonaria officinalis)
Kakukkfű (Thyme - Thymus vulgaris)
Édesgyökér (Liquorice root - Glycyrrhiza glabra)
Ökörfarkkóró (Orange mullein - Verbascum phlomoides) ...

Gyógyászati szempontból a legértékesebb a Lándzsás útifű, de többi felsorolt fajtája is gyógyító hatású, azonban hatóanyag-tartalmuk gyengébb.
Fő hatóanyaga az aukubin nevű glikozid, amely az iridoidok csoportjába tartozik (1,5-2%).

Ha talaj- és napfényigényét kielégítettük, a szép lándzsás útifűhöz hasonló tőlevelei közül 70-100 cm-es szárakon gyönyörű kúpos, lilás-rózsaszín virágzatokat nevel júliustól akár októberig is. Ezeket aztán szorgalmasan látogatják a lepkék és a méhek (darazsak nem).

kakukkfű (Thymus vulgaris herba)
izlandi zuzmó (Cetraria islandica)
cickafarkfű (Achillea millefolium)
mezei zsurló (Equisetum arvanse)
lándzsás útifű (Plantago lanceolata)
orvosi ziliz (Althaea officinalis)
zsálya (Salvia officinalis) ...

Bojtorján, C-vitamin, cellulóz, Édesgyökér, édesítőszer, emésztés, energiaforrás, fehér akácvirág, fehér csillagfürt, fotoszintézis, fruktóz, füge, galaktóz, glukóz, gyermekláncfű, gyógynövény, Hárs, hashajtó, hasmenés, hatóanyag, ibolyagyökér, katángkóró, keményítő, kolloid, laktóz, Lándzsás útifű, ...

Járjunk nyitott szemmel, és csak azokat irtsuk ki, amelyeknek tényleg semmilyen haszna nincsen, sem emberre, sem pedig az állatokra nézve. A lándzsás útifű az egyik legsokoldalúbb gyom- és gyógynövényünk. Ahelyett, hogy kiirtanánk, .

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Útifű, Gyógynövény, Magas, Csalán, Tavaszi?

◄ Lándzsás utifű   Lángvirág ►
 
RSS Mobile