Kezdőlap (Labdarózsa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Labdarózsa

Növény  Kürtvirág  Laboda

Labdarózsa (Viburnum opulus Roseum) / katalógus oldal ajánlata
Viburnum odoratissimum var. awabuki / korallbangita
Örökzöld levelű, sötétpiros virágú bangita. Levelei nagyok és fényes-zöldek, napra vagy félárnyékba ültessük. Újdonság! ...


Labdarózsa
(növ., hórózsa, hólapta, Viburnum Opulus L. var. sterile DC. v. flore pleno), a vizmelléki kányafának (l. o.) ivartalan, de nagyobb szirmu, kerti alakja. Virágzata nem lapos mint a vad alaké, hanem gömbölyded. Dugványról v. ojtásról szaporítják.

Labdarózsa jellemzői: Hófehér, gömb alakú virágaival és őszi tűzpiros lombszínével igazán kedvelt virágzó díszcserje. Középerős gyors növekedésű, magassága eléri a 3-4 métert, ágai felfelé törnek. Virágai kezdetben zöldes-fehérek, később hófehérek, gömb alakúak.

Viburnum carlcephalum (Illatos labdarózsa)
Az egyik legfinomabb illatú bangita. Virágzata porcelánszerű, fehér, halvány rózsaszín bemosással.
Vissza a kategóriához ...

Labdarózsa Újdonság!
( Viburnum opulus 'Roseum')
3-4 m magas cserje, május-júniusban hozza nagy, fehér, labda-szerű virágait. Napos helyen dúsan virágzik. Az öntözést meghálálja. Szépen mutat például rózsalonc társaságában.

Labdarózsa ősszel
A bangita (Viburnum) nemzetség szebbnél szebb tagjai között akadnak lombhullatóak, és örökzöldek, ritkaságok és közkedvelt fajok is.
Ezek közül három kedvencemet szeretném bemutatni.
Korai bangita ...

Labdarózsa levélbogár
Labdarózsa levélbogár (Galerucella viburni Payk.) fél cm hosszú, sárgásbarna; lárvája sárgászöld, feketefoltos. Gyakran tarrágást okoz, a levelekből csak a főbb erek maradnak meg
Labilis gén ...

A kertekben, parkokban termesztett labdarózsa (var. roseum) valamennyi virága meddő és gömbölyű virágzatot képez. Az ostroménfa (V. lantana L.) levelei épek. A kányabangita kérgét (Viburni cortex) a fiatalabb ágakról gyűjtik, a kéreg mélyebb repedéseinek kialakulása előtt. 40-45 °C-on szárítják.

Viburnum Opulus ,Roseum, - Labdarózsa
3-4 méter magas.Virágai meddők,fehér gömb alakú virágzatot alkotnak,elnyílva lilás rózsaszín lesz.
Méret: 40 cm-től 120 cm-ig ...

Ha a virágok az azokon hajtásokon vannak, melyeket a növény abban az évben nevel, azok tavasszal metszhetők. Ilyenek: mályvacserje, sudárzsálya, cserjés pimpó, labdarózsa, kékszakáll, nyári orgona, fagyal, orbáncfű, hortenzia, barátcserje.

Fontos megemlíteni a bangiták nemzetségét (Viburnum): levelük örökzöld, vagy félörökzöld is lehet, a tavaszi bangita (Viburnum x burkwoodii) álernyőben csoportosuló bimbói ősszel kialakulnak és III-IV hónapban rózsaszínben pompáznak a hajtások végén. Virágzata kellemes illatú! A labdarózsa ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsa, Örökzöld, Cserje, Bangita, Évelő?

◄ Kürtvirág   Laboda ►
 
RSS Mobile