Kezdőlap (Labdarózsa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Labdarózsa

Növény  Kürtvirág  Laboda

Labdarózsa
(növ., hórózsa, hólapta, Viburnum Opulus L. var. sterile DC. v. flore pleno), a vizmelléki kányafának (l. o.) ivartalan, de nagyobb szirmu, kerti alakja. Virágzata nem lapos mint a vad alaké, hanem gömbölyded. Dugványról v. ojtásról szaporítják.


Labdarózsa jellemzői: Hófehér, gömb alakú virágaival és őszi tűzpiros lombszínével igazán kedvelt virágzó díszcserje. Középerős gyors növekedésű, magassága eléri a 3-4 métert, ágai felfelé törnek. Virágai kezdetben zöldes-fehérek, később hófehérek, gömb alakúak.

Viburnum carlcephalum (Illatos labdarózsa)
Az egyik legfinomabb illatú bangita. Virágzata porcelánszerű, fehér, halvány rózsaszín bemosással.
Vissza a kategóriához ...

Labdarózsa Újdonság!
( Viburnum opulus 'Roseum')
3-4 m magas cserje, május-júniusban hozza nagy, fehér, labda-szerű virágait. Napos helyen dúsan virágzik. Az öntözést meghálálja. Szépen mutat például rózsalonc társaságában.

Labdarózsa ősszel
A bangita (Viburnum) nemzetség szebbnél szebb tagjai között akadnak lombhullatóak, és örökzöldek, ritkaságok és közkedvelt fajok is.
Ezek közül három kedvencemet szeretném bemutatni.
Korai bangita ...

~ levélbogár
~ levélbogár (Galerucella viburni Payk.) fél cm hosszú, sárgásbarna; lárvája sárgászöld, feketefoltos. Gyakran tarrágást okoz, a levelekből csak a főbb erek maradnak meg
Labilis gén ...

A kertekben, parkokban termesztett ~ (var. roseum) valamennyi virága meddő és gömbölyű virágzatot képez. Az ostroménfa (V. lantana L.) levelei épek. A kányabangita kérgét (Viburni cortex) a fiatalabb ágakról gyűjtik, a kéreg mélyebb repedéseinek kialakulása előtt. 40-45 °C-on szárítják.

Viburnum Opulus ,Roseum, - ~
3-4 méter magas.Virágai meddők,fehér gömb alakú virágzatot alkotnak,elnyílva lilás rózsaszín lesz.
Méret: 40 cm-től 120 cm-ig ...

Ha a virágok az azokon hajtásokon vannak, melyeket a növény abban az évben nevel, azok tavasszal metszhetők. Ilyenek: mályvacserje, sudárzsálya, cserjés pimpó, ~, kékszakáll, nyári orgona, fagyal, orbáncfű, hortenzia, barátcserje.

Fontos megemlíteni a bangiták nemzetségét (Viburnum): levelük örökzöld, vagy félörökzöld is lehet, a tavaszi bangita (Viburnum x burkwoodii) álernyőben csoportosuló bimbói ősszel kialakulnak és III-IV hónapban rózsaszínben pompáznak a hajtások végén. Virágzata kellemes illatú! A ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsa, Örökzöld, Cserje, Bangita, Évelő?

◄ Kürtvirág   Laboda ►
 
RSS Mobile