Kezdőlap (Kutyatej)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kutyatej

Növény  Kutyarózsa  Kutyatejfélék

kutyatej
ebtej, farkastej, farkasfű, tejesfű, fűtej (a kóros faj szettyin a Tisza mellékén; növ., Euphorbia L., tulajdonképen az ebtejfa [l. o.] Tithymalus Tourn., a fűnemü K.), a róla nevezett család génusza, több mint 635 faja mind a két földségnek forró és mérsékelt vidékein (hazánkban 45) terem.


Kutyatejfélék családja, kutyatejvirágúak rendje, egynyári, évelő és dísznövény, kerti növény,
Eredet:
Észak-Amerikában honos, a trópusi és szubtrópusi vidékekről, de a mérsékelt övben is megtalálhatóak a fajai.

A Sárkutyatej virágzata
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

Kutyatej, farkas
Latin neve: Euphorbia cyparissias
Termés: Toktermése három barázdás, kívül csaknem bibircses, pontozott, vagy finoman ráncos, magva sima, fénytelen, kékesszürke vagy lilás barnás.

Az erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, ezen belül a Malpighiales rendjébe és a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék
1 Jellemzők
2 Méret
3 Élőhelye
4 Forrás ...

~
Euphorbia
A pompás ~ szoborhatású pozsgás cserje. Ceruzavastagságú tüskés ágain apró, fordított tojás alakú levelekkel. A hosszú száron lévő piros virágok valójában a jelentéktelen virágokat körülvevő fellevelek.
Magasság: 80 cm ...

A ~félék népes családjába tartozó délszaki ~ alacsony pozsgás növény, mely habitusánál és szárazságtűrő mivoltánál fogva kiválóan alkalmas sziklakerti kiültetésekbe. Fagytűrő évelő, melynek szétterülő szárait kékeszöld körkörösen álló húsos levelek borítják.

A ~félék családja egyike a létező legnagyobb növénycsaládoknak. Több mint 2000 faját ismerjük. Ezek a növények azonban nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is jelentősen különböznek egymástól, részben sokszínű megjelenési formájuknak, részben színgazdagságuknak köszönhetően.

ágas ~ - Euphorbia transtagana
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok.
Természetvédelmi értéke: - forint
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj. Zárvatermők törzse.

~félék
Jellemzők:
15-50 cm magas, ceruza vastagságú, fásodó gyöktörzsből bokrosan növő évelő. Felálló szára sűrűn leveles, sárgás, később szürkészöld, alja gyakran pirossal futatott, a virágzat alatt serteszerű, meddő leveles hajtásokkal.

A pompás ~ gondozása

Hőigény:
Átlagos meleg, télen legalább 12 °C. A virágképződéshez legideálisabb a 15-18°C.

Euphorbia valida / ~
Fájl osztályozása (jelenlegi osztályzat: 2, 3 szavazattal)
Fájl információ ...

~, Rózsás
Közepesen vízigényű, jó vízelvezető, tápdús talajt kíván. Napra, félárnyékba ültessük. Télen a nedves talajt nem tűri. Fagytól az első évben takarással védjük.
Lángvirág ...

Déli ~ (Euphorbia myrsinites)
Vastag karógyökerű, elfekvő szárú évelő. Hajtásain a szürkészöld levelek körkörösen, sűrűn állnak. Zöldessárga levelei a hajtásvégeken áprilisban nyílnak. Kőfalra vagy sziklakertbe ültessük. Napfénykedvelő, közepes vízigényű.

Erdei ~
Zöldessárga virágzat, lila, örökzöld lomb
[új] Euphorbia cyparissias 'Rubrifolia' ...

Farkas ~ (Euphorbia cyparissias)
A ~félék családjába tarozó, terjedő tövű, 20-50 cm magas évelő növény. Levelei sűrűn állók, keskeny szálasak. Virágzata ernyőszerű, soksugarú. Szirmai eleinte sárgák, őszre vörösre színeződnek.

Pozsgás ~ek (Euphorbia spp.)
Az Euphorbia nemzetségnév II. Juba, a mai Marokkó egykori királyát gyógyító udvari orvosnak, a görög természettudósnak, Euphorbusnak nevét viseli.

A ~félékhez tartozó dísznövény Közép-Amerikából, Mexikóból származik. Jóval az európaiak megérkezése előtt az indián tisztaság jelképeként a közép-mexikói aztékok termesztették.

A ~félék (Euphorbiaceae) családjába tartozik. A trópusokon örökzöld, hazánkban egynyári növény. Magjából hashajtó készül.
Hogyan gyűjtsük?
A ricinust ősidők óta termesztik Kelet-Indiában és a trópusokon.

A ~félék családjába tartozó, lágy szárú, gazdagon ágazó növénynek több színű változata ismert. A "mikulás" piros mellett találhatunk még krémfehér, sárgabarack, halvány rózsaszín és akár krémfehér-rózsaszín csíkozású példányokat is.

A ~félék családjába tartozó Ricinus egy gyors növekedésű, lágyszárú növény. A trópusokon akár 10-12 méter magasságot is eléri. Magyarországon viszont csak 'egyéves' növény, így jellemzően 50 cm - 3 m magasra nő. Magja mérgező.

A ~félék ( Euphorbiaceae ) virágnak látszó, kis virágzatait védő csészeszerű, virágtakarónak látszó, fellevél-eredetű képződmény.
[ Vissza ]
Szakkifejezések ...

A ~félék családjába tartozó (Euphorbiaceae) Délkelet-Ázsia őserdeiből származó csodacserje (Codiaeum variegatum) a Szunda szigeteken és Nyugat Indiában kedvelt díszcserje, ahol akár 3 méter magasra is megnő, mi szobanövényként ismerjük.

Farkas~ Euphorbia cyparissias Hatóanyaga: a tejnedvben euforbinsav, kristályos euforbon, fehérje. Ajánlják álmatlanság, fül-eldugulás, orbánc, pikkelysömör ellen, népi gyógyszer szemölcsök elmulasztására. Homeopátiás...
Fecskefű ...

Erdei ~
Euphorbia amygdaloides 'Purpurea / Erdei ~
Talajigény: Jó vízelvezetésű, meszes talaj
Fényigény: Félárnyékos, árnyékos területek
Vízigény: Mérsékelten vízigényes
Magasság: 40 cm
Tőtávolság: 35-45 cm
Virágzása: áprilistől-májusig ...

(Veronika-~ gyomtársulások)
Meleg déli lejtők bázisokban gazdag löszös, vályogos, homokos talajain, különösen dombvidéki szőlő- és gyümölcskultúrák gyomtársulásai, amelyekben a téli egyévesek és a kora tavaszi efemerek aszpektusa szembetűnő.

-~ek, Mikulásvirág
Euphorbia nemzetség mintegy 2000 faja a róla elnevezett (Euphorbiacea) ~félék családjának tagja. A mérsékelt égövtől a trópusokig terjedt el, jelentős számban élnek Afrikában, de megtalálhatóak Amerikában és Európában is.

kipróbáltuk a ~et, és a vízzel, gázzal elárasztást, de semmi sem használt.
Nem volt mit tenni, a kert hemzsegett a vakondtúrástól.
Aztán egy szép napon a gyerek macskát szeretett volna, ...

Töviskorona ~
Igénytelensége miatt a kezdő kertészek számára is ideális növény, az idővel cserjévé növő pompás ~. A növény szára erősen tüskés, levelei sötétzöldek. A különböző fajoknak fehér, sárga, rózsaszínű virágai vannak, de legeltejedtebb a piros színű virág.

Euphorbiaceae (~félék családja)
Növekedési formája: Felálló hajtásrendszerű évelő, indákat nevel.
Levele: Fűzlevélszerű, a szárak is levelesek.
Virága: Alig látható, zöldes virágok sárga fellevelekkel, amelyek összetett ernyőt alkotnak.

Euphorbia glareosa-magyar ~ Euphorbiaceae, ...
Cardaria draba-útszéli zsázsa ( régebbi neve:Lepid...
Cardaria draba-útszéli zsázsa Cardaria nemzetség, ...
Trifolium repens-fehér here Trifolium nemzetség, F...
Trifolium repens-fehér here Trifolium nemzetség, F...

A ~ek (Euphorbia), a puszpángok (Buxus) és néhány rokon nemzetség különleges, apró, redukált, váltivarú virágok alkotta virágzata, melyben egy termős virágot több porzós virág, valaimint többnyire húsos, nektár termelő ...
Cikászok ...

Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) Rendszertan Rend: ~virágúak (Euphorbiales)Család: ~félék (Euphorbiaceae)Nemzetség: ~ (Euphorbia)Faj: Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) Általános leírás Kétszikű cserje.

A ricinus (Ricinus communis) a ~félék (Euphorbiaceae) családjába tartozó Ricinus nemzetség egyetlen faja. A trópusi Afrikából származó (i. e. 4000 környéki egyiptomi sírokban már megtalálható a magja), a Földközi-tenger mellékén meghonosodott gyógy- és dísznövény.

A manióka, más néven kasszáva, tápióka, mandióka (Manihot esculenta) a ~félék (Euphorbiaceae) családjába tartozó, Amerika trópusi részein őshonos keményítőtartalmú növény.

Euphorbia Globosa (csüngőhajtású ~)
Fokföldről származik ez a rendkívül különleges növény. Vastag, répaszerű gyökerei vannak, amelyet átültetéskor fokozatosan a föld fölé lehet emelni, aminek következtében palacktörzsű növénynek hat.

DÉLSZAKI ~ (EUPHORBIACEA)
Származás: az alapfaj hazája - D-Európa
Alkat: örökzöld, heverő szárú évelő.
Levelei: szürkék, húsosak, spirálisan állnak a száron.
Virágai: zöldessárgák, a virágzati szár végén nyílnak csoportosan.
Igénye: mérsékelten száraz, nem kötött talajon jól megél.

Euphorbia seguierana Neck - pusztai ~
Csoport : Eurázsiai és középeurópai származású fajok
Család : ~félék családja (Euphorbiaceae)
Raunkiaer életforma-kategória: H
Talajnedvesség igény: 1
Hőigény: 3.5
Talaj igény - talajreakció: 4 ...

Kaktuszokat, oltott kaktuszokat, ~féléket (Euphorbia),
pozsgásokat, kaudexes növényeket csereberélek, eladok. Ugyanakkor kaktuszok meghatározásában segítek. Engem foleg a törpekaktuszok (Rebutia) érdekelnek.
Ezenkivül bonsai-nevelési tanácsokat adok, esetleg el is adok ...

Én éppen a napokban olvastam hogy a pitypang, vagy más néven gyermekláncfű (vagy gyermekként ugye ~nek is hívtuk) részei szinte mind fogyaszthatóak! Ez akkor nem volna igaz?

Euphorbia myrsinites - Déli ~,szürke ~
Felhasználása: sziklakertben ideális. Közepesen száraz jó vízelvezető talajt igényel.
A felkopaszodott hajtásokat vágjuk vissza, hogy a következő évben virágozzanak, tejnedve mérgező, ezért kesztyűben dolgozzunk!
Méret: 0 cm-től 20 cm-ig ...

A Ricinus leírása A ~félék (Euphorbiaceae) családjába tartozik. A trópusokon örökzöld, hazánkban egynyári növény. Magjából hashajtó készül. Gyors növekedésű, fa méretet is elérő lágyszárú növény. Levelei tenyeresen hasogatottak.

A ricinus mérgező növény, a ~félék csoportjába tartozik. Leginkább trópusi éghajlaton alakul ki, de már hazánkban is kertekben megtalálható. Gyógyászati célokra magját hasznosítják magas zsíros olaja miatt.
Hatóanyag: oleum ricini, kasztorolaj, ricin, ricinin.

Vézna ~ből rákgyógyszer
Mezei zsurló egy univerzális gyógynövény
Gyógynövényes álompárna
Nemcsak kiváló ránctalanító, de kiváló méregtelenítő
Izzik a galagonya
A fa, mely vigyáz egészségünkre
Ingyen természetes mosószer vadgesztenyéből ...

Euphorbia amygdaloides (erdei ~)
Euphorbia polychroma (színeváltó ~)
Galeopsis pubescens (pelyhes kenderkefű) ...

Kökörcsin - Pulsatilla: minden része mérgező,
~ - Euphorbia: a tejnedv mérgező,
Magyal - Ilex: a bogyó mérgező,
Nehézszagú boróka - Juniperus chinensis: minden része mérgező,
Tiszafa - Taxus baccata: minden része, a piros maghéjon kívül mérgező ...

Euphorbia polychroma
Színeváltó ~
Származás:
Közép- és DK-Európa. Hazánkban száraz tölgyesekben, bokorerdôkben él.

Latinnév: + Ricinus communis L.
Családnév: ~tűfélék családja (Euphorbiaceae) ...

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale, pongyola pitypang, ~, lámpavirág, láncfű, oroszlánfog, oroszlánfogfű, pimpó, pimpónya, pipevirág, pitypang) ...

pongyola pitypang, pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, ~, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág
Gyermekláncfű leírása: ...

Egyéb elnevezései: Pongyola pitypang, Pitypang, Kácsavirág, Kikirics, Papatyivirág, Pimpam, Barátfej, Bimbófű, Buborékfű, Éjjelilámpa, ~, Láncfű, Láncvirág, Pimpáré, Zsibavirág.

Népies nevei: barátfej, pitypang, barátfű, békavirág, bimbófű, kákics, dandelion, oroszlánfog, pongyola pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, buborékfű, éjjeli lámpa, ~, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág, tejesfű virág.

Így például nevezik asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, ~, lámpavirág, láncfű, láncvirág, májusi virág, női hűség, oroszlánfog, pampula, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Rózsa, Évelő, Hagyma, Csalán?

◄ Kutyarózsa   Kutyatejfélék ►
 
RSS Mobile