Kezdőlap (Krumpli)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Krumpli


 

Krumpli

Növény  Kroton  Kucsmagomba

krumpli
Burgonya. Alakváltozatok: korompély, kolompér, kumpi, kumpri, kolompri stb.


Krumpli, kolompér, krumpedli, pityóka...
A 'földi alma" (Solanum tuberosum) dél-amerikai eredetű, ahol a szegény emberek kenyerének is nevezték. Mára Európa lett a legnagyobb burgonyatermesztő földrész.

Krumplisaláta pitypanglevéllel: Krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük enyhén sós vízben. Mikor kihűlt összekeverjük a megmosott zsenge levelekkel, felszeletelt lilahagymával, vagy metélőhagymával. Leöntjük a salátaalappal.

Szalmakrumpli paszternákból
Hozzávalók 2 főre: 0,5 kg paszternák - 5-6 .
Rántott sertés hús paleo panírral - többféle sütési módszerrel ...

RAKOTT KRUMPLI - RAKOTTPITYÓKA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 tojás, 10 dkg füstölt kolbász, 5 dl tejföl, zsemlemorzsa, só.

Krumplisaláta, ahogy mi szeretjük
Sonkával töltött sajtos-krumplis muffin
Tárkonyos újburgonyaleves
Hogyan fogyasszuk?

Krumplilevesek, gulyások, saláták, mártások, diétás ételek fűszere. L...
morzsolt
33 ...

Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesítenek vele.

Főtt kockakrumpli répával, kelbimbóval és chilivel. Hozzávalók 2 főre: 5-6 nagyobb szem krumpli 10-15 dkg kelbimbó 1 sárgarépa 1 kis fej hagyma chili (elhagyható) só, olaj Read More »
Heti Dobozok ...

Kalap, kabát, krumpli...
A gödöllői vetőmagbörze egyik standján egy tonettfogason fekete kalap és fekete kabát társaságában egy meglepő kiszerelésű vetőburgonya foglalt helyet, elegáns csomagolásának fogantyújára akasztva.

másnéven csucsorka, földi alma, kartifli, kolompér, krumpér, krumpli, kutyatök, pityóka, sváb-tök, amely a róla nevezett Solanaceák családjába tartozik. A burgonya hazája Amerika mérsékelt részeinek valamelyike.

Minden kéznél levő: kolbász, sonka, hús is főzhető bele - és a krumpli is elhagyható, ha éppen nincs a tarisznyában. A tésztát meg kell pirítani (pergelt!).
Hozzávalók kb. 4 személyre: ...

- 50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és citromlé, csipetnyi cukor.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe teszem.

Több más növénnyel együtt az Újvilágból származik, és először a krumplihoz hasonlóan a gumójáért termesztették, és csak később figyeltek fel az akkor még sokkal jelentéktelenebb virágaira.

Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (májgombóc, pástétomok, kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére.

Burgonya kakukkfűvel: 1 kg karikára vágott krumplit rakjunk le egy tűzálló tálba, fedjük be egy sor karikára vágott hagymával, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, petrezselyemmel. Erre ismét egy sor krumpli, és egy sor hagyma kerül.

Ily módon pompás fűszere hurkáknak, káposzta-, krumpli, gomba ételeknek, savanyúságoknak. Leginkább zöldségeket ízesítenek vele, szemben a kakukkfűvel, amelyet húsok ízesítésére használnak. Nagyon intenzív ízű, csak a főzés végén rakjuk az ételbe.

Egy átlag háztartásban nagyjából tárkonyos krumplileveshez vagy -főzelékhez, esetleg csirkeragú leveshez szoktuk használni. Pedig felhasználási módja és egészségre gyakorolt jótékony hatása igencsak számottevő.

Mártásokban, levelesekben, különösen krumplilevesben ismerős az íze. Teája étvágygerjesztő, emésztést serkentő és szélhajtó.

Első pillantásra formátlan krumplinak is tűnhet a Peruból származó yacon, magyarul inkagumó(Smallanthus sonchifolius syn. Polymnia sonchifolia), pedig még csak nem is rokona ennek a terménynek.

Virágai fehérek, jellegzetes 'krumplivirág': a öt fehér, hegyes sziromlevél hátrahajlik, a sárga porzók kilógnak közülük. A virágok fürtben nyílnak a száron elszórtan. Termése apró, körülbelül borsszem nagyságú, fényes fekete színű.

Brit tudósok szerint a gyorséttermeknek ingyen biztosítaniuk kellene koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket, hogy semlegesítsék a szívbetegség kockázatát növelő hamburger és sültkrumpli hatásait.

Babételek, káposztafélék, krumpli, gomba, majonéz, saláták, húsételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti ...

Csen Pi - Mandarin
Adenoid vegetáció (garatmandula túltengés) - lelki okai
Rhinophyma - krumpliorr - alkoholista orr - lelki háttere
Gui Pi - vietnámi fahéj
Adenóma - jó indulatú mirigy daganat - lelki háttere ...

Borsra emlékeztető íze miatt, használható annak helyettesítésére, vagy annak kiegészítésére. Ily módon pompás fűszere hurkáknak, káposzta-, bab-, krumpli-, gomba ételeknek, savanyúságoknak.

A "csicsóka" jelentése: Burgonyára hasonlító gumós növény. Rendszertanilag a napraforgóval áll rokonságban. Szegények krumplijának is nevezik. Fontos kiegészítője a cukorbetegek diétájának.

Sajtos pogácsa - Egy egyszerű pogácsa receptet hozok, ami a család kedvence a vajas pogácsaés a krumplis tepertős pogácsa mellett. A hozzávalókat tekintve majdnem egyezik...
4 napja
Limara péksége ...

Fűszerként felhasználják mártások, szószok, sütemények, vagdaltak, angolos húsok, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek, angolos húsok készítésénél. A curry egyik alkotó eleme. A cukrászat, a sütőipar és a likőripar is használja.

Amennyiben azonban nem szeretne 'tormaszedő körútra' indulni, elég, ha egy kis tormagyökér darabot elültet tavasszal a kertjében, ha lehet a burgonya mellé, mert így növelheti a krumpli ellenálló-képességét a különböző betegségekkel szemben.

Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet, és hozzásegít a gyors gyógyuláshoz.

A lúgosításra meg lehet próbálni ezeket a módszereket is: az első nap egy egész citrom levét ki kell nyomni, vízzel össze kell keverni és azt elfogyasztani, másik nap egy közepes krumplit meg kell hámozni, lereszelni, a levét kinyomni, ...

a krumpli és cukorrépa közé ültetik. Magvából 15-30% édes, kövér égető és ételolajat ütnek, de finom szappannak és olajfestéshez is használják. Magvát az indus kenyérlisztnek és ételnek használja. A kenyér tőle táplálóbb és könnyebben emészthető.

Kiválóan passzol zöldségekhez, mint padlizsán, cukkini és peperoni; használhatjuk krumplis egytálételekhez, sertés- illetve marhahúsokhoz.
Az intenzív illatot árasztó oregánó íze fűszeres, enyhén édeskés.
Napos helyre ültessük. Télálló.

Lásd még: Lásd még: Paradicsom, Magas, Paprika, Narancs, Gyógynövény

Növény  Kroton  Kucsmagomba

 
RSS Mobile