Kezdőlap (Kőris)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kőris

Növény  Kőperje  Kőrisfa

KŐRISFA
Szám: 00199
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...


Kőris, virágos
Olajfafélék családja (Oleaceae)
Kis termetű fa. Karsztbokorerdők, törmelékerdők, sziklacserjések jellemző növénye. Magassága legfeljebb 20m, általában 10m alatti, koronája laza, kerekded.

Kőrisfa
v kőrösfa (növ., Fraxinus Tourn., l. a mellékelt képet), az olajfafélék fája, több mint 30 fajjal, hazánkban 3, mind a két földségnek É-i mérsékelt és hidegebb tájain. Levele ágas, páratlanul szárnyalt, átellenes.

kőris
Szürke és sima törzsű, dús koronájú fa.
Ótörök eredetű szó: nogaj küyris, csuvas kavras. A magyarba *kevris-féle alak kerülhetett.

Kőris
A kőris (Fraxinus) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy 70 fajjal.
Megjelenése, felépítése ...

~félék
Hajlékony fájuk a legkitűnőbb sportszerfa.
Gyökerük. Erőteljesen szétágazó.

Magas ~ Fraxinus excelsior
Virágos ~ Fraxinus ornus
Észak-Amerika keleti részéről származik. Hazánkban sok más Amerikából származó fafaj mellett ezt a fajt is az ártereken próbálták meghonosítani. Ma sok helyen kivadult, invazív jellegű.

Magyar ~ (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica)
Megosztás Facebook-on
Ez a magyar alfaj szigetszerű foltokban fordul elő a Dél-Dunántúlon, valamint a Nagy- és a Kisalföldön.

A szoba~ gondozása
Nagyon rosszNagyon jó
A szoba~ radermachera sinica még nem annyira ismert növény hazánkban, pedig megfelelő gondozás mellett akár másfél méteres cserjévé is fejlődhet.

Virágos ~
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Manna~ szócikkből átirányítva) ...

Szobai ~
Galéria megnyitása
(Rademacheria sinica (syn. Stereospermum sinica) ...

Gömb~
Fraxinus ornus 'Mecsek'
Magyar fajta. Nagyra megnösvő, lapított gömbkoronájú fa. Nem igényes, nagyon dekoratív megjelenésű növény. Levelei sötétzöld színűek. Utcák fásítására, szoliternek bátran használható.
Magasság: 6 m ...

Gömb ~
Fraxinus Ornus Mecsek
Gömb koronájú Virágos ~, 1,8-2,2 m-es törzsmagasságban oltott, 5-6 m is megnövő, lapított gömb koronájú, lombhullató fa. Májusban, lombfakadás idején hozza krémfehér virágait. Nem igényes, napos, meleg fekvést, laza talajokat kedvel.

köris ~ ~fa fák díszfák ősszel színesedő levelű fák körisfa ~fa

- Nyírfa
- Tűzvörös juhar
- Szelídgesztenye
- Magnolia ...

Éger-~ láperdő (Fraxino pannonicae-Alnetum). Termőhelyük kevésbé mély, talajukat az előbbi társuláshoz képest ritkábban borítja víz, ezért kevesebb tőzeget tartalmaz. A lombkoronaszintben az Alnus glutinosa mellett ill. gyakran helyette, a Fraxinus angustifolia subsp.

Magyar ~
Lombos díszfa jellemzői: Egyenes törzse, szép őszi bíborvörös lombszíne miatt kertek, parkok ideális választása.
- magassága: kifejlett magassága 20-25 m is lehet
- alakja: fiatalon karcsú kúp alakú, később kiszélesedő koronájú ...

~levél-pakolás
Ilkó Krisztina
Az ujjak artritiszes fájdalma esetén megbízható segítséget nyújt a ~levél-pakolás.

~fa, Magas ~fa
Fraxinus excelsior
A leveleiből (Fraxini folium) készült enyhe tea hashajtó és vizelethajtó hatású. A fa vékonyabb ágai kérgéből (Fraxini cortex) pedig reuma és ízületi bántalmak elleni teát készítenek.

~fa
Magas ~fa, (Fraxinus excelsior L.) olajfafélék családjába tartozik. Hazánkban erdőségeket alkot. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó, vizelethajtó hatású. Vékonyabb ágainak kérgéből készült tea reuma és izületi fájdalmak ellen alkalmazható.

~fa
(Fraxinus excelsior L.) - virágos ~, manna~
Gyógyhatása: Vizelethajtó, vese- és hólyagbajok, enyhe hashajtó. Beszárított cukros nedve hashajtóhatású. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó és vizelethajtó. Vékonyabb ágainak kérgéből reuma és ízületi bántalmak elleni tea készül.

~fa
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
BITTNER SVÉDCSEPP oldat
MAURERS SCHWEDENBITTER 2,5% alkoholtartalommal
MAURERS SVÉDCSEPP oldat
NAGY SVÉDCSEPP Naturland oldat
NATURLAND NAGY SVÉDCSEPP + C-VITAMIN
SVÉDKESERŰ krém ...

Gömb~
A magas ~ gömbkoronájú változata.
Koronába oltják,magassága az oltás helyétől függ.
Jól tűri a városi klimát, szoliternek, utcafának kiváló.
A humuszos kerti talaj megfelelő számára, átlagos vízigényű fa.

Magas ~fa
Latinnév: Fraxinus excelsior L.
Családnév: Olajfafélék családja (Oleaceae) ...

Sárga ~ (Fraxinus excelsior Aurea)
6-8 méteres fa, fő jellegzetessége, hogy vesszői, hajtásai, sőt levelei is sárgák. Zöld lombszínű növényekkel társítva különleges hatást érhetünk el. Közepes vízigényű, napos helyre ültessük.
Sárga lepényfa (Gleditsia triacanthos Sunburst) ...

A szoba~ az egyik legvonzóbb kinézetű szobanövény, mely 120-150 cm magasra nő. Csillogó mélyzöld levelei vannak, kitüremkedő erezettel. A trópusi éghajlatot kedveli, a fényigénye nagy. A virágföld legyen jó vízelvezetésű és nedves, rendszeresen öntözzük.

Virágos ~ [Fraxinus ornus]
Flowering ash, manna ash
A virágos ~ az olajfafélékhez tartozó faféle. Szép virágát hamar elhullajtja.

~, magas vagy hegyi (Fraxinus excelsior Büdös kőrösfa, sebfa) Magas fa, a levelek több kisebb, lándzsás levélkékkel. A termés hosszú hegyes vagy tompa csúcsú, töve lekerekített. A rügy fekete. Nyirkos erdőkben gyakori, vagy...
Körömvirág ...

(~liget)
A magasabb hegységek hűvös mikroklímájú völgyeiben a lesiető patakokat keskeny sávban montán égerligetek kísérik. A patak hideg vize egész évben meglehetősen hűvös és párás mikroklímát hoz létre, s nedvesen tartja, sőt nagyobb esőzések idején átmenetileg el is árasztja a talajt.

A ~elhalást 1992-ben észlelték először Kelet-Európában és alig két évtized alatt a járvány szinte az egész kontinensen végigsöpört. Nagy-Britanniában 2012 márciusában vették nyilvántartásba az első esetet.

Magas ~ - (Fraxinus excelsior) A fiatal hajtás vastag, szürke, paraszemölcsei hosszúkásak. A szár rügymagasságban ellaposodó. A csúcsrügy szénfekete, gúla alakú. A levél keresztben átellenes, páratlanul szárnyalt, 9-13 levélkéjű.

A magaskőris sárga kérgű változata Franciaországból származik. Lombkoronája keskeny gömb. Növekedése az első 3-4 évben lassú, utána 60-80cm/évvel lehet számolni. Levele a ~ekre jellemző páratlanul szárnyasan összetett (akác), nyár vége fele általában besárgul és őszre aranysárga lesz.

Virágos ~ (Fraximus ornus)
Más néven manna~nek is nevezzük. Virágos elnevezését sziromleveleiről kapta.
fák, gyógynövények ...

Az 1900-as évek végén, Pécsett nemesített gömb~. Azóta, államilag minősített faj. Fiatal korában, teljes gömbkoronát nevel, idősödve, lapított gömbkoronájú lesz, mely 5-6 m magasra is meg nővő díszfa. Az alapfajéval megegyezik a levele. Gazdagon virágzik, lombfakadás után.

Magyar név: ~levelű nagyezerjófű
Latin név: Dictamnus albus
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

Május: fűz, ~, nyár, nyír, tölgy, gyertyán, bükk, gyermekláncfű, pázsitfűfélék, hárs
Június: tölgy, gyermekláncfű, pázsitfűfélék, rozs, hárs, csalán
Július: pázsitfűfélék, rozs, kukorica, kender, csalán, üröm ...

Acer negundo - ~levelű juhar
Acer platanoides - Korai juhar
Acer platanoides var. Globosum - Gömbjuhar
Acer pseudoplatanus - Hegyi juhar, jávorfa
Acer rubrum - Vöröslevelű juhar
Acer saccharinum - Ezüst juhar
Acer tataricum - Feketegyűrű-juhar
Aceraceae - Juharfélék ...

Az utóbbi évtizedekben ezek területe drasztikusan lecsökkent, helyüket kultúrállományok (nemes nyárasok, fekete diósok), ritkább esetben kocsányos tölgy vagy magyar ~ monokultúrák foglalták el.

magasártéren fekvő keményfa (vagy tölgy-~-szil) ligeterdők (Fraxino pannonicae-Ulmetum) jórészt a mentett oldalra kerültek, és egykori tekintélyes kiterjedésük parányi töredékére esett vissza. A régi alföldi erdőségek maradványai néhol a hullámtéren, másutt azon kívül lelhetőek fel.

Levelei páratlanul szárnyaltak (a ~ levelére emlékeztetnek, ezért hívják ~levelű ezerjófűnek is a növényt), bőrneműek, 4-7 pár tojásdad-lándzsás, aprón fogas szélű levélkével. A levelek, a virágzat és a termés, akárcsak a szár, szintén sötét fekete-bordó mirigyektől érdesek.

A délies, nyugatias kitettségű meredek mészkő-sziklás lejtők legnevezetesebb növénytársulása a hárs-~ sziklaerdő (Tilio-Fraxinetum), amely a jégkor utáni felmelegedés, a mogyorókor kevert erdeinek az emlékét őrzi és azokra a xerotherm termőhelyekre szorult vissza, ...

A magas ártéri szinten valaha uralkodó szerepet töltött be tölgy-~-szil ligeterdő. Tudományos neve (Fraxino pannonicae Ulmetum) a magyar ~ jelentős előfordulására utal.

Helyenként találni az egykori tölgy-~-szil ligeterdők maradványait, ahol a lombkoronaszintben a kocsányos tölgy (Quercus robur) a magyar ~sel (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica) és a vénicfával (Ulmus laevis) elegyedik.

Az utak mentén hatalmas, 120-180 éves platánok, a parkban méretes tölgyek, nyárak, vadgesztenyék, gyertyánok, bükkökk, füzek, ostorfák, ~ek üdítik a szemet és bájolják el a természet szerelmeseit.

Itt a felső lombkoronaszintben a kocsányos tölgy mellett a vizet jól bíró magyar ~ jellemző, a második szinten pedig leginkább vénicszillel, esetleg zelnicemeggyel, mezei juharral, tatárjuharral találkozhatunk.

A manna nem egyéb, mint a manna~ törzséből származó lé megszárítva, tehát nem tévesztendő össze a Bibliában emlegetett mannával. A készítmény felnőtteknek, valamin szoptató kismamáknak is ajánlott.

Fraxinus Ornus - Virágos ~
6-10 méter magas. Koronája ernyő szerű. Májusban hozza ezüstfehér virágait nagy bugákban. Fényigényes. Meszes talajt igényel. Utcai sorfának ültethető.
Virágzási idő: Május ...

Amint meglátja valaki a kitartó erdélyi négyest a könnyű ~fakocsival, befutja a falut kiabálva: itt van a pán főnagyságos. Asszony, gyerek, vénember, meglett ember a bolthoz sereglik.

Besűrített tejnedve az emplastrum cantharides (~bogár tapasz) egyik alkotó részre.
Az Euphorbia lathyris (kerti, vagy nagy sárfű, hasindítófű) hashajtó.
Bejegyezte: Tóth Tímea dátum: 16:28 Nincsenek megjegyzések: ...

A parttól távolabb alakultak ki a keményfa ligeterdők, ezek jellemző fája a kocsánytalan tölgy, a magas ~ és a szil.

Ártéri erdőkben, melyek fűz és nyárligetek vagy magasabb részekan tölgy ~-szil ligeterdők kevésbé vannak jelen a hegyvidéki erdőkből ...
Porcsin - egy igazi finom "gaz" ...

Tölgyerdőkben VI-VII. hónapokban alkonyat táján tevékenykedik. Olykor ~ben, dióban, gesztenyében, szilben, fűzben is él.

Fraxinus angustifolia Raywood
(Keskenylevelű ~)
- Vissza a listához! - ...

- Salátaboglárka
Filipendula vulgaris MOENCH - Koloncos legyezőfű
Fraxinus ornus L. - Virágos ~
Fritillaria meleagris L. - Kockás liliom
Fumana procumbens (DUN.) GREN. ET GODR. - Naprózsa
Fumaria schleicheri SOY.- WILL. - Közönséges füstike ...

Akác, nyár, hárs, alma, körte, szilva, nyír, ~, juhar, dió, fűz, fenyő fákon élősködik.
Száradási arány: 3 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Érdekesség:
A bogyótermések nedvéből régen légyfogót készítettek, a madarászok pedig madárfogó lépet csináltak belőle.

Polygonatum nemzetség.
Gyöktörzse van, ahol az előző évek hajtásainak helyén ripacsok alakulnak ki.
előfordulás: bükkösökben, és nedves élőhelyeken, például láperdőben.
Az Ócsai selyemréten fényképeztem, a háttérben éger és ~k láthatóak.

Girolamo Luxardo ott fejlesztette ki a marasca cseresznye levéből párolással nyert italt, melyet két évig ~fa hordókban érlelnek. Eközben zamata gazdagodik, de megőrzi kristályos színét. Elkészülte után 32%-os alkoholtartalommal palackozzák.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Tölgy, Cserje, Tavaszi, Rózsa?

◄ Kőperje   Kőrisfa ►
 
RSS Mobile