Kezdőlap (Kőris)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kőris

Növény  Kőperje  Kőrisfa

KŐRISFA
Szám: 00199
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...


Kőris, virágos
Olajfafélék családja (Oleaceae)
Kis termetű fa. Karsztbokorerdők, törmelékerdők, sziklacserjések jellemző növénye. Magassága legfeljebb 20m, általában 10m alatti, koronája laza, kerekded.

Kőris (Fraxinus) / katalógus oldal ajánlata
FRAXINUS FORMOSONA bonsai
30 CM, 10 ÉVES.SZOBAI ÉS KÜLTÉRI TARTÁSRA IS ALKALMAS. KÜLTÉRI TARTÁSNÁL NAPI ÖNTÖZÉST IGÉNYEL. Bonsai- ról ...

Kőrisfa
v kőrösfa (növ., Fraxinus Tourn., l. a mellékelt képet), az olajfafélék fája, több mint 30 fajjal, hazánkban 3, mind a két földségnek É-i mérsékelt és hidegebb tájain. Levele ágas, páratlanul szárnyalt, átellenes.

kőris
Szürke és sima törzsű, dús koronájú fa.
Ótörök eredetű szó: nogaj küyris, csuvas kavras. A magyarba *kevris-féle alak kerülhetett.

Kőris
A kőris (Fraxinus) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy 70 fajjal.
Megjelenése, felépítése ...

Kőrisfélék
Hajlékony fájuk a legkitűnőbb sportszerfa.
Gyökerük. Erőteljesen szétágazó.

Magas kőris Fraxinus excelsior
Virágos kőris Fraxinus ornus
Észak-Amerika keleti részéről származik. Hazánkban sok más Amerikából származó fafaj mellett ezt a fajt is az ártereken próbálták meghonosítani. Ma sok helyen kivadult, invazív jellegű.

Magyar Kőris (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica)
Megosztás Facebook-on
Ez a magyar alfaj szigetszerű foltokban fordul elő a Dél-Dunántúlon, valamint a Nagy- és a Kisalföldön.

A szobakőris gondozása
Nagyon rosszNagyon jó
A szobakőris radermachera sinica még nem annyira ismert növény hazánkban, pedig megfelelő gondozás mellett akár másfél méteres cserjévé is fejlődhet.

Virágos kőris
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mannakőris szócikkből átirányítva) ...

Szobai kőris
Galéria megnyitása
(Rademacheria sinica (syn. Stereospermum sinica) ...

Gömbkőris
Fraxinus ornus 'Mecsek'
Magyar fajta. Nagyra megnösvő, lapított gömbkoronájú fa. Nem igényes, nagyon dekoratív megjelenésű növény. Levelei sötétzöld színűek. Utcák fásítására, szoliternek bátran használható.
Magasság: 6 m ...

Gömb kőris
Fraxinus Ornus Mecsek
Gömb koronájú Virágos kőris, 1,8-2,2 m-es törzsmagasságban oltott, 5-6 m is megnövő, lapított gömb koronájú, lombhullató fa. Májusban, lombfakadás idején hozza krémfehér virágait. Nem igényes, napos, meleg fekvést, laza talajokat kedvel.

köris kőris kőrisfa fák díszfák ősszel színesedő levelű fák körisfa kőrisfa

- Nyírfa
- Tűzvörös juhar
- Szelídgesztenye
- Magnolia ...

Éger-kőris láperdő (Fraxino pannonicae-Alnetum). Termőhelyük kevésbé mély, talajukat az előbbi társuláshoz képest ritkábban borítja víz, ezért kevesebb tőzeget tartalmaz. A lombkoronaszintben az Alnus glutinosa mellett ill. gyakran helyette, a Fraxinus angustifolia subsp.

Magyar kőris
Lombos díszfa jellemzői: Egyenes törzse, szép őszi bíborvörös lombszíne miatt kertek, parkok ideális választása.
- magassága: kifejlett magassága 20-25 m is lehet
- alakja: fiatalon karcsú kúp alakú, később kiszélesedő koronájú ...

Kőrislevél-pakolás
Ilkó Krisztina
Az ujjak artritiszes fájdalma esetén megbízható segítséget nyújt a kőrislevél-pakolás.

Kőrisfa, Magas kőrisfa
Fraxinus excelsior
A leveleiből (Fraxini folium) készült enyhe tea hashajtó és vizelethajtó hatású. A fa vékonyabb ágai kérgéből (Fraxini cortex) pedig reuma és ízületi bántalmak elleni teát készítenek.

Kőrisfa
Magas kőrisfa, (Fraxinus excelsior L.) olajfafélék családjába tartozik. Hazánkban erdőségeket alkot. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó, vizelethajtó hatású. Vékonyabb ágainak kérgéből készült tea reuma és izületi fájdalmak ellen alkalmazható.

Kőrisfa
(Fraxinus excelsior L.) - virágos kőris, mannakőris
Gyógyhatása: Vizelethajtó, vese- és hólyagbajok, enyhe hashajtó. Beszárított cukros nedve hashajtóhatású. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó és vizelethajtó. Vékonyabb ágainak kérgéből reuma és ízületi bántalmak elleni tea készül.

Kőrisfa
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
BITTNER SVÉDCSEPP oldat
MAURERS SCHWEDENBITTER 2,5% alkoholtartalommal
MAURERS SVÉDCSEPP oldat
NAGY SVÉDCSEPP Naturland oldat
NATURLAND NAGY SVÉDCSEPP + C-VITAMIN
SVÉDKESERŰ krém ...

Gömbkőris
A magas kőris gömbkoronájú változata.
Koronába oltják,magassága az oltás helyétől függ.
Jól tűri a városi klimát, szoliternek, utcafának kiváló.
A humuszos kerti talaj megfelelő számára, átlagos vízigényű fa.

Magas kőrisfa
Latinnév: Fraxinus excelsior L.
Családnév: Olajfafélék családja (Oleaceae) ...

Sárga kőris (Fraxinus excelsior Aurea)
6-8 méteres fa, fő jellegzetessége, hogy vesszői, hajtásai, sőt levelei is sárgák. Zöld lombszínű növényekkel társítva különleges hatást érhetünk el. Közepes vízigényű, napos helyre ültessük.
Sárga lepényfa (Gleditsia triacanthos Sunburst) ...

A szobakőris az egyik legvonzóbb kinézetű szobanövény, mely 120-150 cm magasra nő. Csillogó mélyzöld levelei vannak, kitüremkedő erezettel. A trópusi éghajlatot kedveli, a fényigénye nagy. A virágföld legyen jó vízelvezetésű és nedves, rendszeresen öntözzük.

Virágos kőris [Fraxinus ornus]
Flowering ash, manna ash
A virágos kőris az olajfafélékhez tartozó faféle. Szép virágát hamar elhullajtja.

Kőris, magas vagy hegyi (Fraxinus excelsior Büdös kőrösfa, sebfa) Magas fa, a levelek több kisebb, lándzsás levélkékkel. A termés hosszú hegyes vagy tompa csúcsú, töve lekerekített. A rügy fekete. Nyirkos erdőkben gyakori, vagy...
Körömvirág ...

(Kőrisliget)
A magasabb hegységek hűvös mikroklímájú völgyeiben a lesiető patakokat keskeny sávban montán égerligetek kísérik. A patak hideg vize egész évben meglehetősen hűvös és párás mikroklímát hoz létre, s nedvesen tartja, sőt nagyobb esőzések idején átmenetileg el is árasztja a talajt.

A kőriselhalást 1992-ben észlelték először Kelet-Európában és alig két évtized alatt a járvány szinte az egész kontinensen végigsöpört. Nagy-Britanniában 2012 márciusában vették nyilvántartásba az első esetet.

Magas kőris - (Fraxinus excelsior) A fiatal hajtás vastag, szürke, paraszemölcsei hosszúkásak. A szár rügymagasságban ellaposodó. A csúcsrügy szénfekete, gúla alakú. A levél keresztben átellenes, páratlanul szárnyalt, 9-13 levélkéjű.

A magaskőris sárga kérgű változata Franciaországból származik. Lombkoronája keskeny gömb. Növekedése az első 3-4 évben lassú, utána 60-80cm/évvel lehet számolni. Levele a kőrisekre jellemző páratlanul szárnyasan összetett (akác), nyár vége fele általában besárgul és őszre aranysárga lesz.

Virágos kőris (Fraximus ornus)
Más néven mannakőrisnek is nevezzük. Virágos elnevezését sziromleveleiről kapta.
fák, gyógynövények ...

Az 1900-as évek végén, Pécsett nemesített gömbkőris. Azóta, államilag minősített faj. Fiatal korában, teljes gömbkoronát nevel, idősödve, lapított gömbkoronájú lesz, mely 5-6 m magasra is meg nővő díszfa. Az alapfajéval megegyezik a levele. Gazdagon virágzik, lombfakadás után.

Magyar név: kőrislevelű nagyezerjófű
Latin név: Dictamnus albus
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

Május: fűz, kőris, nyár, nyír, tölgy, gyertyán, bükk, gyermekláncfű, pázsitfűfélék, hárs
Június: tölgy, gyermekláncfű, pázsitfűfélék, rozs, hárs, csalán
Július: pázsitfűfélék, rozs, kukorica, kender, csalán, üröm ...

Acer negundo - Kőrislevelű juhar
Acer platanoides - Korai juhar
Acer platanoides var. Globosum - Gömbjuhar
Acer pseudoplatanus - Hegyi juhar, jávorfa
Acer rubrum - Vöröslevelű juhar
Acer saccharinum - Ezüst juhar
Acer tataricum - Feketegyűrű-juhar
Aceraceae - Juharfélék ...

Az utóbbi évtizedekben ezek területe drasztikusan lecsökkent, helyüket kultúrállományok (nemes nyárasok, fekete diósok), ritkább esetben kocsányos tölgy vagy magyar kőris monokultúrák foglalták el.

magasártéren fekvő keményfa (vagy tölgy-kőris-szil) ligeterdők (Fraxino pannonicae-Ulmetum) jórészt a mentett oldalra kerültek, és egykori tekintélyes kiterjedésük parányi töredékére esett vissza. A régi alföldi erdőségek maradványai néhol a hullámtéren, másutt azon kívül lelhetőek fel.

Levelei páratlanul szárnyaltak (a kőris levelére emlékeztetnek, ezért hívják kőrislevelű ezerjófűnek is a növényt), bőrneműek, 4-7 pár tojásdad-lándzsás, aprón fogas szélű levélkével. A levelek, a virágzat és a termés, akárcsak a szár, szintén sötét fekete-bordó mirigyektől érdesek.

A délies, nyugatias kitettségű meredek mészkő-sziklás lejtők legnevezetesebb növénytársulása a hárs-kőris sziklaerdő (Tilio-Fraxinetum), amely a jégkor utáni felmelegedés, a mogyorókor kevert erdeinek az emlékét őrzi és azokra a xerotherm termőhelyekre szorult vissza, ...

A magas ártéri szinten valaha uralkodó szerepet töltött be tölgy-kőris-szil ligeterdő. Tudományos neve (Fraxino pannonicae Ulmetum) a magyar kőris jelentős előfordulására utal.

Helyenként találni az egykori tölgy-kőris-szil ligeterdők maradványait, ahol a lombkoronaszintben a kocsányos tölgy (Quercus robur) a magyar kőrissel (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica) és a vénicfával (Ulmus laevis) elegyedik.

Az utak mentén hatalmas, 120-180 éves platánok, a parkban méretes tölgyek, nyárak, vadgesztenyék, gyertyánok, bükkökk, füzek, ostorfák, kőrisek üdítik a szemet és bájolják el a természet szerelmeseit.

Itt a felső lombkoronaszintben a kocsányos tölgy mellett a vizet jól bíró magyar kőris jellemző, a második szinten pedig leginkább vénicszillel, esetleg zelnicemeggyel, mezei juharral, tatárjuharral találkozhatunk.

A manna nem egyéb, mint a mannakőris törzséből származó lé megszárítva, tehát nem tévesztendő össze a Bibliában emlegetett mannával. A készítmény felnőtteknek, valamin szoptató kismamáknak is ajánlott.

Fraxinus Ornus - Virágos kőris
6-10 méter magas. Koronája ernyő szerű. Májusban hozza ezüstfehér virágait nagy bugákban. Fényigényes. Meszes talajt igényel. Utcai sorfának ültethető.
Virágzási idő: Május ...

Amint meglátja valaki a kitartó erdélyi négyest a könnyű kőrisfakocsival, befutja a falut kiabálva: itt van a pán főnagyságos. Asszony, gyerek, vénember, meglett ember a bolthoz sereglik.

Besűrített tejnedve az emplastrum cantharides (kőrisbogár tapasz) egyik alkotó részre.
Az Euphorbia lathyris (kerti, vagy nagy sárfű, hasindítófű) hashajtó.
Bejegyezte: Tóth Tímea dátum: 16:28 Nincsenek megjegyzések: ...

A parttól távolabb alakultak ki a keményfa ligeterdők, ezek jellemző fája a kocsánytalan tölgy, a magas kőris és a szil.

Ártéri erdőkben, melyek fűz és nyárligetek vagy magasabb részekan tölgy kőris-szil ligeterdők kevésbé vannak jelen a hegyvidéki erdőkből ...
Porcsin - egy igazi finom "gaz" ...

Fraxinus angustifolia Raywood
(Keskenylevelű kőris)
- Vissza a listához! - ...

- Salátaboglárka
Filipendula vulgaris MOENCH - Koloncos legyezőfű
Fraxinus ornus L. - Virágos kőris
Fritillaria meleagris L. - Kockás liliom
Fumana procumbens (DUN.) GREN. ET GODR. - Naprózsa
Fumaria schleicheri SOY.- WILL. - Közönséges füstike ...

Akác, nyár, hárs, alma, körte, szilva, nyír, kőris, juhar, dió, fűz, fenyő fákon élősködik.
Száradási arány: 3 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Érdekesség:
A bogyótermések nedvéből régen légyfogót készítettek, a madarászok pedig madárfogó lépet csináltak belőle.

Polygonatum nemzetség.
Gyöktörzse van, ahol az előző évek hajtásainak helyén ripacsok alakulnak ki.
előfordulás: bükkösökben, és nedves élőhelyeken, például láperdőben.
Az Ócsai selyemréten fényképeztem, a háttérben éger és kőrisk láthatóak.

Girolamo Luxardo ott fejlesztette ki a marasca cseresznye levéből párolással nyert italt, melyet két évig kőrisfa hordókban érlelnek. Eközben zamata gazdagodik, de megőrzi kristályos színét. Elkészülte után 32%-os alkoholtartalommal palackozzák.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Tölgy, Cserje, Tavaszi, Rózsa?

◄ Kőperje   Kőrisfa ►
 
RSS Mobile