Kezdőlap (Kökörcsin)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kökörcsin

Növény  Kökényszilva  Köles

Kökörcsin

(Pulsatilla Vulgaris)
Lágyszárú, kora tavasszal virágzó évelő, amely Közép- és Kelet-Európa száraz rétjein, világos fenyőerdeiben őshonos. Érdekessége, hogy szeldelt, tőrózsás leveleit csak a virágok elnyílása után fejleszti ki.


Kökörcsin (Pulsatilla) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld. Éves növekedése, kedvező körülmények között akár 1 m is ! ...

A kökörcsin (Pulsatilla) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó Anemoneae nemzetségcsoport egyik nemzetsége mintegy száz fajjal.
Nevét az ótörök 'kök' szóból kapta, ami magyarul kéket jelent, utalva ezzel a kökörcsinek színére - krónikáink eleinte kügülcsin néven említik.

Kökörcsin
Szőrös, molyhos virágú, tavasszal nyíló évelő növény.
Ótörök eredetű: kun kügürcsin, türkmén gögercsin (galamb), ezek a kök (kék) kicsinyített származékai.

Kökörcsin (piros virágú)
Webáruház » Évelők »
(Pulsatilla vulgaris Rubra) Sziklakertekben a legkorábban nyíló virágok közé tartozik. 20-30cm-es száron hozza piros csészevirágait. Napos, száraz helyet kedvel.

Kökörcsin - Pulsatilla, kerti évelő virágok, tavasszal nyíló virágok, sziklakert, évelőágy növényei
Növényismertetések
Receptek ...

Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Tavasszal, a hajnali fagyoktól a növényt a felszínét borító szőrök óvják.
Elsősorban dombságjaink és középhegységeink rétjeit márciusban borítják lilás virágszőnyegei.

Fekete kökörcsin
Pulsatilla pratensis subsp. nigricans
Határozóbélyegek Hasonló növények ...

Kökörcsinvirág-földibagoly - Chersotis fimbriola
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 50.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, bagolylepkefélék családja.

Lila kökörcsin
A lilavirágú Kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) 20-30 cm magas, március, áprilisban virágzik, tollszerű terméscsoportja sokáig díszít még, az elvirágzás után is. Napot, humuszban gazdag talajt, jó vízelvezetést kedveli.
Levendulák, kakukkfüvek.

A 6 lepellevél nagy, kehelyszerű, sötétibolya színű. A virágban - a többi kökörcsinnek is - porzószerű mézfejtők vannak. A terméskék tollas aszmagok.
Virágzás: Március-április.
Méret: 5-30cm
Élőhely: Homoki legelőkön és homoki erdőkben.

A tőlevelek tenyeresen hármasak, a szeletek cimpái 5-10 mm szélesek, csak elvirágzás után jelennek meg, de elszáradtan is megmaradnak. A 6 lepellevél nagy, kehelyszerű, sötétibolya színű. A virágban - a többi kökörcsinnek is - porzószerű mézfejtők vannak. A terméskék tollas aszmagok.

Kökörcsin a kertben
Virágoskertek gyakori éke a közönséges vagy európai kökörcsin (Pulsatilla vulgaris). A két faj nagyon hasonló egymáshoz, de az európai kökörcsin levelei több cimpájúak és már a virágzás kezdetén megjelennek. 15-30cm-es száron hozza lila csészevirágait.

Kökörcsin, Nagykökörcsin, leánykökörcsin
Anemone pulsatilla
Virágaiból és leveleiből vese-, hólyag-, köszvényes és csúzos bántalmak elleni teát készítenek. Mezei zsurlóval egyenlő mennyiségben összekeverve szokták használni.

Kökörcsin
Nagykökörcsin, leánykökörcsin (Pulsatilla grandis W.) Boglárkafélék családjába tartozik. Teája a növény virágaiból és leveleiből készül. Alkalmazható: vese- hólyagbántalmak, köszvényes- csúzos bántalmak ellen. A Mezei zsurlóval egyenlő arányban összekeverve szokták alkalmazni.

Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Virágzása: március-április.
Népies nevei: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics.

Leánykökörcsin [Pulsatilla grandis]
Pulsatilla
Ez a ritka virág kora tavasszal virágzik, fázós virágai szőrmebundát viselnek a hideg ellen. Ha rátalál, ne próbálja meg kiásni: azon kívül, hogy védett növény, nem is marad meg máshol.

Leánykökörcsin - Kökörcsin - Pulsatilla vulgaris
Kora tavasszal nyílik. Harang alakú, selymes-szőrös virága, és ezüstösen szőrös szára van. A kökörcsin virágzása után is különleges növény. Sziklakertbe egyesével, vagy kisebb csoportba ültessük. Több évig egy helyen maradhat.

Kökörcsin.2. 2. Isten fája.3. 3. Rózsa.4. 4. Viola.5. 5. Margaréta.6. 6. Gyöngyvirág.7. 7. Szegfű.8. 8. Rozmaring.9. 9. Nárcisz.10. 10. Büdöske.11. 11. Tulipán.12. 12. Narancsvirág.13. 13. Árvalányhaj.14. 14. Muskátli.15. 15. Krizanténum.

Kökörcsin (Pulsatilla grandis Kikirics) A virágos herba főzete asztmánál görcscsillapító, szamárköhögést, féloldali fejfájást szüntet. Szemborogató.
Kókusz ...

Kökörcsin
Elnevezése: Pulsatilla pratensis.
Gyógyhatása: A kökörcsin száraz drogjából főzött teát jól használhatjuk asztma és szamárköhögés gyógyítására, de vese és köszvénypanaszok csökkentésére is alkalmas.
Vissza a lap tetejére ...

Fekete kökörcsin
(Pulsatilla pratensis subsp. nigricans)
A kökörcsineket szőrök védik a hidegtől.
Májvirág
(Hepatica nobilis)
Sajátos levelű és szép kis virág.

Magyar kökörcsin (Pulsatilla hungarica)
g) Az Északi-Alföld ligeterdeiben több montán faj díszlik.

Sárga leánykökörcsin, sárga hunyor, tyúkszemvirág.
Frühlingsauge, Teufelsauge, Adonisröschen
A barnás, fás gyökér 10-30 cm magas ágakat hajt, melyen a levelek három-négyszeresen szeldeltek. A sárga virág az ág végén ül. A sárga sziromlevelek száma 10-20 között változik.

Pulsatilla (Kökörcsin)
Európában honos, védett növény. Karógyökeret fejlesztő, felálló szárú, molyhosan szőrös, hálás sziklakerti évelő. Szárnyasan összetett, 2-3 szorosan szeldelt levelű, közép zöld színű.

Nyugati leánykökörcsin
Fehér, harang alakú virágok, molyhosan szőrös lomb.
Pulsatilla vulgaris 'Perlen Glocke' ...

Tavaszi tőzike Kökörcsin Tavaszi csillagvirág Salátaboglárka Kankalin vagy primula Fürtös gyöngyike
Keresés:
névnapja van.
Küldj képeslapot! ...

Napos lejtőkön találkozhatunk a kökörcsinnel (Pulsatilla sp.), amely egy egész túlélőművész. Mostoha körülményekhez alkalmazkodott, az egész növényt selymes szőrök borítják, hogy védje magát a hidegtől és az erős párolgástól.

Ilyen a fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans) (nála még alfaji elkülönítés nélkül), a fekete galagonya (Crataegus nigra), a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), a homoki kocsord (Peucedanum arenarium), a vajszínű atracél (Anchusa ochroleuca) (még A.

Anemone pulsatilla/ Pulsatilla vulgaris - Európai kökörcsin
Anthurium scherzerianum - Dél-amerikai flamingóvirág, kis flamingóvirág
Anthurium andreanum - André flamingóvirág
Antirrhinum majus - Oroszlanszáj, tátogató
Aphelandra sqarrosa - Sárkányfüzér, afelandra
Apiaceae (cs.) - Ernyősök ...

A pusztai tölgyesek tisztásain kialakult kisebb-nagyobb száraz homoki réteken márciusban rábukkanhatunk a ritka magyar kökörcsin hamvas, sötétlila, bókoló, harang alakú virágaira is, de gyakrabban megtalálhatjuk a leánykökörcsin világosabb lila kelyhecskéit.

NYUGATI KÖKÖRCSIN (RANUNCULACEAE)
Származás: az alapfaj hazája: Európa
Alkat: bokrosodó, felálló szárakkal. Az egész növény molyhosan-szőrös.
Levelei: szárnyasan összetettek, szeldeltek háromszorosan, szürkés-zöldek.

A száraz homokhátak ritka védett növénye a kora tavasszal virágzó fekete kökörcsin és a nyáron nyíló szalmagyopár. A homokhátaktól alig néhány méternyire a buckaközökben ugyanakkor már ott virít az erősen nedvességkedvelő agárkosbor, hússzínű ujjaskosbor és mocsári kosbor.

Nálunk igen ritka, euroszibériai elterjedésű kökörcsinfaj, ismert lelőhelyeiről is eltűnőfélben van. A kökörcsfajaink közül egyedül a tátogó körcsinnek van tenyeresen-hármasan tagolt tőlevele, erről könnyen felismerhető.

A magyar kökörcsin (Pulsatilla hungarica), a budai imola (Centaurea Sadlerana), a magyar sóballa (Suaeda pannonica), sziki őszirózsa (Aster tripolium ssp. pannonicus) A történelmi időkben az ember már egyre jobban avatkozott be a természet rendjébe, erdőket irtott ki, mocsarakat csapolt le, ...

Pulsatilla nemzetség: Pulsatilla grandis, leánykökörcsin.
A virág felálló, halványkék, kékesibolya. A levél szeletek cimpái 2-8 milliméter szélesek.
Én Nagykovácsi környékén találkoztam vele. A D-Dunántúlon gyakoribb, illetve hegyi kaszálóréteken fordul elő korán, Március-Áprilisban.

Magyar név: Fekete kökörcsin
Latin név: Pulsatilla nigricans (syn.: Pulsatilla pratensis subsp. nigricans)
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

Pulsatilla vulgaris 'Pink Shades'
Nyugati kökörcsin
Származás:
Közép-Európa. Hazánkban száraz gyepekben él. Védett növény! Nemesített fajta.

A gyógyászati célokra felhasználható védett fajok közül Vajdaság területén a következők fordulnak elő: tavaszi hérics (Adonis vernalis), kökörcsinek (Pulsatilla spp.), vidrafű (Menyanthes trifoliata), tárnicsok (Gentiana spp.), ...

Virág: ibolya, kankalin, kökény, kamilla
Levél: ibolya, gyöngyvirág, tüdőfű, keskenynyelvű útifű, papsajt, vidrafű
A föld feletti, virágos rész: hérics, kökörcsin, vérehulló fecskefű, vadárvácska
Gumó: kikerics, kosbor, sisakvirág ...

Utóbbi gyepjeinek néhány jellemző növénye: a tavasz egyik első szép virága a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), az élénksárga virágú tavaszi hérics (Adonis vernalis), a pannóniai bennszülött, kis virágú szegfű, ...

A gyepszint fajai közül fontos szerepet játszanak a homokpusztai reliktumok (ún. maradványfajok): a területen Natura 2000 jelölőfajként is szereplő tartós szegfű (Dianthus diutinus) vagy a homoki nőszirom (Iris arenaria), a fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans) a homoki cickafark (Achillea ...

A Harkai-kúpon csarabos szélén fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans), szürke gurgolya (Seseli osseum) található. A harkai fás legelő gyepjeiben pusztai lengefű (Aira caryophyllea), pillás zöldhúr (Sagina ciliata), de macskahere (Phlomis tuberosa) és tavaszi hérics (Adonis vernalis) is él.

3 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru, termés esetén, 6 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru, virágok esetén.
Érdekesség:
Virágzása: Március végén Áprilisban
Népies nevei:
Boronafa, boronatüske, bökényfa, kökönye, kökörcsin, tövisfa, kikinfa.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Rózsa, Gyógynövény, Évelő, Cserje?

◄ Kökényszilva   Köles ►
 
RSS Mobile