Kezdőlap (Kökörcsin)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kökörcsin

Növény  Kökényszilva  Köles

Kökörcsin

(Pulsatilla Vulgaris)
Lágyszárú, kora tavasszal virágzó évelő, amely Közép- és Kelet-Európa száraz rétjein, világos fenyőerdeiben őshonos. Érdekessége, hogy szeldelt, tőrózsás leveleit csak a virágok elnyílása után fejleszti ki.


A kökörcsin (Pulsatilla) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó Anemoneae nemzetségcsoport egyik nemzetsége mintegy száz fajjal.
Nevét az ótörök 'kök' szóból kapta, ami magyarul kéket jelent, utalva ezzel a kökörcsinek színére - krónikáink eleinte kügülcsin néven említik.

Kökörcsin
Szőrös, molyhos virágú, tavasszal nyíló évelő növény.
Ótörök eredetű: kun kügürcsin, türkmén gögercsin (galamb), ezek a kök (kék) kicsinyített származékai.

Kökörcsin (piros virágú)
Webáruház » Évelők »
(Pulsatilla vulgaris Rubra) Sziklakertekben a legkorábban nyíló virágok közé tartozik. 20-30cm-es száron hozza piros csészevirágait. Napos, száraz helyet kedvel.

Kökörcsin - Pulsatilla, kerti évelő virágok, tavasszal nyíló virágok, sziklakert, évelőágy növényei
Növényismertetések
Receptek ...

Leány~ (Pulsatilla grandis)
Tavasszal, a hajnali fagyoktól a növényt a felszínét borító szőrök óvják.
Elsősorban dombságjaink és középhegységeink rétjeit márciusban borítják lilás virágszőnyegei.

Fekete ~
Pulsatilla pratensis subsp. nigricans
Határozóbélyegek Hasonló növények ...

~virág-földibagoly - Chersotis fimbriola
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 50.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, bagolylepkefélék családja.

Lila ~
A lilavirágú ~ (Pulsatilla vulgaris) 20-30 cm magas, március, áprilisban virágzik, tollszerű terméscsoportja sokáig díszít még, az elvirágzás után is. Napot, humuszban gazdag talajt, jó vízelvezetést kedveli.
Levendulák, kakukkfüvek.

A 6 lepellevél nagy, kehelyszerű, sötétibolya színű. A virágban - a többi ~nek is - porzószerű mézfejtők vannak. A terméskék tollas aszmagok.
Virágzás: Március-április.
Méret: 5-30cm
Élőhely: Homoki legelőkön és homoki erdőkben.

A tőlevelek tenyeresen hármasak, a szeletek cimpái 5-10 mm szélesek, csak elvirágzás után jelennek meg, de elszáradtan is megmaradnak. A 6 lepellevél nagy, kehelyszerű, sötétibolya színű. A virágban - a többi ~nek is - porzószerű mézfejtők vannak. A terméskék tollas aszmagok.

~ a kertben
Virágoskertek gyakori éke a közönséges vagy európai ~ (Pulsatilla vulgaris). A két faj nagyon hasonló egymáshoz, de az európai ~ levelei több cimpájúak és már a virágzás kezdetén megjelennek. 15-30cm-es száron hozza lila csészevirágait.

~, Nagy~, leány~
Anemone pulsatilla
Virágaiból és leveleiből vese-, hólyag-, köszvényes és csúzos bántalmak elleni teát készítenek. Mezei zsurlóval egyenlő mennyiségben összekeverve szokták használni.

~
Nagy~, leány~ (Pulsatilla grandis W.) Boglárkafélék családjába tartozik. Teája a növény virágaiból és leveleiből készül. Alkalmazható: vese- hólyagbántalmak, köszvényes- csúzos bántalmak ellen. A Mezei zsurlóval egyenlő arányban összekeverve szokták alkalmazni.

Leány~ (Pulsatilla grandis)
Virágzása: március-április.
Népies nevei: ló~, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics.

Leány~ [Pulsatilla grandis]
Pulsatilla
Ez a ritka virág kora tavasszal virágzik, fázós virágai szőrmebundát viselnek a hideg ellen. Ha rátalál, ne próbálja meg kiásni: azon kívül, hogy védett növény, nem is marad meg máshol.

Leány~ - ~ - Pulsatilla vulgaris
Kora tavasszal nyílik. Harang alakú, selymes-szőrös virága, és ezüstösen szőrös szára van. A ~ virágzása után is különleges növény. Sziklakertbe egyesével, vagy kisebb csoportba ültessük. Több évig egy helyen maradhat.

~.2. 2. Isten fája.3. 3. Rózsa.4. 4. Viola.5. 5. Margaréta.6. 6. Gyöngyvirág.7. 7. Szegfű.8. 8. Rozmaring.9. 9. Nárcisz.10. 10. Büdöske.11. 11. Tulipán.12. 12. Narancsvirág.13. 13. Árvalányhaj.14. 14. Muskátli.15. 15. Krizanténum.

~ (Pulsatilla grandis Kikirics) A virágos herba főzete asztmánál görcscsillapító, szamárköhögést, féloldali fejfájást szüntet. Szemborogató.
Kókusz ...

~
Elnevezése: Pulsatilla pratensis.
Gyógyhatása: A ~ száraz drogjából főzött teát jól használhatjuk asztma és szamárköhögés gyógyítására, de vese és köszvénypanaszok csökkentésére is alkalmas.
Vissza a lap tetejére ...

Fekete ~
(Pulsatilla pratensis subsp. nigricans)
A ~eket szőrök védik a hidegtől.
Májvirág
(Hepatica nobilis)
Sajátos levelű és szép kis virág.

Magyar ~ (Pulsatilla hungarica)
g) Az Északi-Alföld ligeterdeiben több montán faj díszlik.

Sárga leány~, sárga hunyor, tyúkszemvirág.
Frühlingsauge, Teufelsauge, Adonisröschen
A barnás, fás gyökér 10-30 cm magas ágakat hajt, melyen a levelek három-négyszeresen szeldeltek. A sárga virág az ág végén ül. A sárga sziromlevelek száma 10-20 között változik.

Pulsatilla (~)
Európában honos, védett növény. Karógyökeret fejlesztő, felálló szárú, molyhosan szőrös, hálás sziklakerti évelő. Szárnyasan összetett, 2-3 szorosan szeldelt levelű, közép zöld színű.

Nyugati leány~
Fehér, harang alakú virágok, molyhosan szőrös lomb.
Pulsatilla vulgaris 'Perlen Glocke' ...

Tavaszi tőzike ~ Tavaszi csillagvirág Salátaboglárka Kankalin vagy primula Fürtös gyöngyike
Keresés:
névnapja van.
Küldj képeslapot! ...

Napos lejtőkön találkozhatunk a ~nel (Pulsatilla sp.), amely egy egész túlélőművész. Mostoha körülményekhez alkalmazkodott, az egész növényt selymes szőrök borítják, hogy védje magát a hidegtől és az erős párolgástól.

Ilyen a fekete ~ (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans) (nála még alfaji elkülönítés nélkül), a fekete galagonya (Crataegus nigra), a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), a homoki kocsord (Peucedanum arenarium), a vajszínű atracél (Anchusa ochroleuca) (még A.

Anemone pulsatilla/ Pulsatilla vulgaris - Európai ~
Anthurium scherzerianum - Dél-amerikai flamingóvirág, kis flamingóvirág
Anthurium andreanum - André flamingóvirág
Antirrhinum majus - Oroszlanszáj, tátogató
Aphelandra sqarrosa - Sárkányfüzér, afelandra
Apiaceae (cs.) - Ernyősök ...

A pusztai tölgyesek tisztásain kialakult kisebb-nagyobb száraz homoki réteken márciusban rábukkanhatunk a ritka magyar ~ hamvas, sötétlila, bókoló, harang alakú virágaira is, de gyakrabban megtalálhatjuk a leány~ világosabb lila kelyhecskéit.

NYUGATI KÖKÖRCSIN (RANUNCULACEAE)
Származás: az alapfaj hazája: Európa
Alkat: bokrosodó, felálló szárakkal. Az egész növény molyhosan-szőrös.
Levelei: szárnyasan összetettek, szeldeltek háromszorosan, szürkés-zöldek.

A száraz homokhátak ritka védett növénye a kora tavasszal virágzó fekete ~ és a nyáron nyíló szalmagyopár. A homokhátaktól alig néhány méternyire a buckaközökben ugyanakkor már ott virít az erősen nedvességkedvelő agárkosbor, hússzínű ujjaskosbor és mocsári kosbor.

Nálunk igen ritka, euroszibériai elterjedésű ~faj, ismert lelőhelyeiről is eltűnőfélben van. A kökörcsfajaink közül egyedül a tátogó körcsinnek van tenyeresen-hármasan tagolt tőlevele, erről könnyen felismerhető.

A magyar ~ (Pulsatilla hungarica), a budai imola (Centaurea Sadlerana), a magyar sóballa (Suaeda pannonica), sziki őszirózsa (Aster tripolium ssp. pannonicus) A történelmi időkben az ember már egyre jobban avatkozott be a természet rendjébe, erdőket irtott ki, mocsarakat csapolt le, ...

Pulsatilla nemzetség: Pulsatilla grandis, leány~.
A virág felálló, halványkék, kékesibolya. A levél szeletek cimpái 2-8 milliméter szélesek.
Én Nagykovácsi környékén találkoztam vele. A D-Dunántúlon gyakoribb, illetve hegyi kaszálóréteken fordul elő korán, Március-Áprilisban.

Magyar név: Fekete ~
Latin név: Pulsatilla nigricans (syn.: Pulsatilla pratensis subsp. nigricans)
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

Pulsatilla vulgaris 'Pink Shades'
Nyugati ~
Származás:
Közép-Európa. Hazánkban száraz gyepekben él. Védett növény! Nemesített fajta.

Virág: ibolya, kankalin, kökény, kamilla
Levél: ibolya, gyöngyvirág, tüdőfű, keskenynyelvű útifű, papsajt, vidrafű
A föld feletti, virágos rész: hérics, ~, vérehulló fecskefű, vadárvácska
Gumó: kikerics, kosbor, sisakvirág ...

Utóbbi gyepjeinek néhány jellemző növénye: a tavasz egyik első szép virága a leány~ (Pulsatilla grandis), az élénksárga virágú tavaszi hérics (Adonis vernalis), a pannóniai bennszülött, kis virágú szegfű, ...

A gyepszint fajai közül fontos szerepet játszanak a homokpusztai reliktumok (ún. maradványfajok): a területen Natura 2000 jelölőfajként is szereplő tartós szegfű (Dianthus diutinus) vagy a homoki nőszirom (Iris arenaria), a fekete ~ (Pulsatilla nigricans) a homoki cickafark (Achillea ...

3 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru, termés esetén, 6 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru, virágok esetén.
Érdekesség:
Virágzása: Március végén Áprilisban
Népies nevei:
Boronafa, boronatüske, bökényfa, kökönye, ~, tövisfa, kikinfa.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Rózsa, Gyógynövény, Évelő, Cserje?

◄ Kökényszilva   Köles ►
 
RSS Mobile