Kezdőlap (Kökény)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kökény

Növény  Kőhúr  Kökényszilva

Kökény, közönséges
Rózsafélék családja (Rosaceae)
Kis termetű, sűrű ágú, ágtövisekkel borított cserje. Száraz tölgyesekben, karsztbokorerdőkben, erdőszéleken és töviskés társulásokban gyakori. Kérge feketés, fiatal ágai hamvasak.


KÖKÉNY
Szám: 00196
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...

Kökény (Prunus spinosa)
Latin neve: Prunus spinosa
A drog latin neve: Spinosi flos, fructus
Német neve: Schlehdorn
Angol neve: Blackthorn ...

A kökény (Prunus spinosa) Európában és hazánkban is gyakori gyógynövény. Ez a tüskés (tulajdonképpen tövises) cserje a szilva egyik rokona.
Tartalomjegyzék ...

Kökény
(növ., kikiny, tájiasan boronafa, mert boronálnak vele, Prunus pinosa L.), a szilvafának vad testvére, erdő szélén, mezőn, mesgyén, árokban satöbbi gyakori tövises cserje; rendesen virágzás után lombosodik. Nálunk több eltérése van.

~
Kékesfekete, fanyar bogyót termő tüskés cserje, ennek termése.
Ótörök eredetű: kipcsak köken (szilva), csagatáj kökem (~), ezek a kék jelentésű kök származékai. kék, kökörcsin.

~ - Porumbarul
Prunus spinosa L.
8. ábra. ~
a) terméses hajtás levelekkel, b) virágzó hajtás,
c) téli hajtás, d) csiranövényke ...

~ virága
A ~ sűrű ágú tüskés ágú 2-3 méter magas lombhullató cserje.
Tüskés ágai miatt védősövénynek kiválóan alkalmas.
Igénytelen cserje, bármilyen talajban jól fejlődik. A ~ egyszerre szolgál védelemmel (tüskés ágak) és táplálékforrással.

~
A ~ (Prunus spinosa) Európában és azon belül Magyarországon is gyakori gyógynövény. Ez a tüskés (tulajdonképpen tövises) cserje a szilva egyik rokona.
Jellemzése ...

A ~, latin nevén Prunus spinosa, a szilvafával rokon, tövises cserje. A ~ márciusban kezd virágzani. A virágok begyűjtésének optimális ideje április utolsó harmadától május első két harmadáig terjed. A ~ termése apró, kékes színű csonthéjas termés.

~
Gyógynövények
Egészségünkért
rák
Kapcsolódó elemek
Azt hiszi, nem eszik szóját?
Mesterséges édesítőszer: korunk legkomolyabb új betegségokozója
Egy segélyezéstől mentes falu
Malőr (az úgynevezett 'rossz' koleszterin)
Fahamu és faszén a tisztításban ...

~ Prunus spinosa
Zelnice meggy Prunus padus
Japán díszcseresznye Prunus serrulata agg.
Még a rómaik honosították meg Európa területén, eredeti élőhelyét a Kaukázus és Nyugat-Ázsia vidékén kell keresni.

~
Latinnév: Prunus spinosa L.
Családnév: Rózsafélék családja (Rosaceae) ...

~
Zselnicemeggy - Románul: Mălin - Latinul: Prunus padus L.
Dekoratív hatása révén utcafásításra alkalmas.

~
Prunus spinosa
A virág teája enyhe hashajtó, vértisztító, vizelethajtó és magas vérnyomást csökkentő hatású. A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják.

~
(Prunus spinosa) a rózsafélék családjába tartozik. 1-2m magas ágtövises cserje. A ~virág teája enyhe hashajtóhatású, vértisztító, vizelethajtó, magas vérnyomást csökkentő hatású. A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják.
Kökörcsin ...

A ~
Lassan az első fagyokon túl a ~ is élvezhetővé "érik". Ilyenkor szedhető nyers fogyasztásra, vagy bornak, pálinkának, gyümölcslének, lekvárnak, aszalványnak. A középkorban ez utóbbit olyannyira megbecsülték, hogy adótételnek is szívesen fogadták.

~ (Prunus spinosa)
2-3 méter magas, tövises cserje. Fehér virágai lombfakadás előtt, nagy tömegben nyílnak. Nálunk vadon is megtalálható. Termése kékesfekete, hamvas, nagyon finom, kissé fanyar gyümölcslé készíthető belőle. Szárazságtűrő, talajjal szemben igénytelen, mészkedvelő növény.

Festő~, büdöscseresznye, büdösfa, ebesfa, feketeéger, puskaporfa.
-
Faulbaum, Pulverholz, Zapfenholz.

~ (Prunus spinosa Boronafa, ~szilva) Tövises ágas cserje, mert fiatalon szőrös, levelei tojásdadok, virága rendszerint előbb jelenik meg, mint a levele. Termése hamvas, kék bogyó. Nálunk vadon, erdők, utak, vízmosások...
Kökörcsin ...

~
(Prunus spinosa L.) - boronafa.
Gyógyhatása: Vese- és vértisztító, enyhe hashajtó, hasmenés, bélhurut. Teája vizelet- és hashajtó, vértisztító, magas vérnyomást csökkentő, valamint fogyasztó hatású. A termésből készült lekvár hasmenés, bélhurut ellen alkalmazható.

~lekvár és ~es receptek
A ~lekvár készítése szerintem nagyon egyszerű, egyetlen macera a passzírozás. De nem kell órákig főzni, mert a viszonylag sok gyümölcs...
Itt az ideje: Medvehagyma tartósítás házilag, több módon ...

~ (Prunus spinosa) Levelek visszástojásdadok, éles fűrészesek, kopaszok. Levélnyél rövid. Fehér virágai a rövid hajtásokon egyesével, de sűrűn állnak. Lombfakadás előtt virágzik. Termése kékesfekete, hamvas-deres, parányi szilva. Igen fanyar.

(~es pesztercés)
Az erdőszéli pusztai cserjésekkel (Pruno-Crataegetum) szemben az útszéli ~bozótok tartoznak ebbe a társulásba, amelynek talaja kötött, nyirkos és nitrátban gazdag. Fajokban meglehetősen gazdag és stabil összetételű társulás, amelyben feltűnően nagy a konstans elemek száma.

A ~t öntsük le vízzel, és teljesen főzzük szét gyenge tűzön, fedő alatt. Törjük össze pürévé, adjuk hozzá az apróra vágott, összetört fűszereket, sózzuk meg, keverjük össze, enyhén főzzük fel.

-A ~ (prunus spinosa) 2-3 méter magasra növő, tövises ágú cserje. Virága áprilisban nagy tömegben nyílik, fehér színű, termése bíborfekete, hamvas. Fanyar, kesernyés terméséből gyümölcslét illetve pálinkát, likőrt, konzerveket készítenek. Fájából készítik a golfütőket.

- ~
Rosa canina L. - Gyepűrózsa
Rosa sancti-andreae DEG. ET TRTM. - Szentendrei rózsa
Rubus caesius L. - Hamvas szeder
Rubus saxatilis L. - Kövi szeder
Sorbus aucuparia L. - Madárberkenye
Spiraea media FR. SCHM. - Sziklai gyöngyvessző
Waldsteinia geoides WILLD. - Waldstein-pimpó
Primulales ...

Oldal irányban is erősen bokrosodó, hasonlóan a ~hez. Lombja télálló zöld, erősebb telekn ledobja. Virága apró, fehér, nagy tömegben virít. Legfontosabb látványossága a fürtökben termő apró termése, mely fajtától függően a halvány sárgától, narancson át a tűzpirosig előfordul.

: csipkebogyó, som, ~, naspolya, amelyek akkor lesznek jóízűek, zamatosak, édesek ha a dér már megcsípte őket. Ezért az első fagyok után érdemes leszedni őket. Sajnos nagyon romlandóak, ezért szüret után ajánlatos őket frissen elfogyasztani, vagy lefagyasztani.

A sűrű cserjésben fagyal, galagonya, csíkos kecskerágó, vadrózsa gyakori, megjelenhet a ~ is.A gyepszint is általában fejlett, meghatározó a gyöngyvirág sűrű állománya. Szintén jellemző a borzas ibolya, a bársonyos tüdőfű, a védett epergyöngyike.

Benedekfű, Csalánlevél, Ezerjófű, Fehérárvacsalánfű, Galagonyavirág+levél, Gyermekláncfűlevél, Gyömbérgyökér, Gyujtoványfű, Kamillavirág, Korpafű, Katángkórófű, ~virág, Kutyabengekéreg, lenmag, Máriatövismag, Nyárfarügy, Orbáncfű, Örvénygyökér, Rebarbaragyökér, Kerti rutafű, Szennalevél, ...

Hernyóját sűrű, bolyhos, fekete-vörös szőrbunda fedi, ,,papmacska" néven is emlegetik. Többek között szedren, seprűvirágon, rekettyén, ~en fejlődik, a hernyók áttelelés után tavasszal még táplálkoznak.
Magyarországon mindenütt elterjedt, nedves területeken viszonylag gyakori.

Savanyú talajt kedvelő növényeknél, mint a rhododendron, erika, camelia, azálea, magnólia, hortenzia, tuják és fenyők, ~, burgonya.

Málna
(Rubus idaeus)
A rózsafélék családja tele van finomságokat termő fajokkal: alma, körte, szeder, málna, szamóca, meggy, ~, szilva...

Jellegzetes még az ezüsthárs, a mezei juhar, a gyertyán, a mezei szil, a vénic szil és inkább a széleken a nyír. A cserjék közül a leggyakoribbak a ~, a galagonya, a fagyal. Sok helyen található a mogyoró, a bibircses kecskerágó, és a veresgyűrűsom.

Közismert termések is tartoznak ebbe a terméstípusba. Ilyen termése van számos hazai gyümölcsfánknak/szilva, meggy, barack, mandula/ és még sok más termesztett növényünknek is. Az erdei cserjéink között csonthéjas termésű a ~.

A kedvező fényviszonyok, megfelelő vízgazdálkodás miatt jól fejlett cserjeszintben gyakori a fagyal (Ligustrum vulgare), az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), megjelenik a mogyoró (Corylus avellana), a csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus), vagy a ~ (Prunus spinosa).

A gyümölcs különféle anyagokat tartalmaz ( csersav, tanninok ) melyek friss fogyasztásnál összehúzó hatásúak mint a ~ . A gyümölcsöket nagyüzemileg etiléngázzal kezelik melytől a gyümölcsben lévő savak elbomlanak . Házilagos körülmények között egyszerűen almák közé kell rakni .

A következő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása szintén nagyon ajánlott: borsó, cékla, fekete áfonya, fokhagyma, paprika, sárgarépa, szilvalekvár, sütőtök, dió, fagyöngy, közönséges galaj, som, ~, lucerna, körömvirág /nyersen/, szeder termés.

- ~
Pteridium aquilinum (L.) KUHN - Saspáfrány
Puccinellia limosa (SCHUR) HOLMBERG - Sziki mézpázsit
Pulmonaria mollis WULF. - Bársonyos tüdőfű
Pulmonaria officinalis L. - Orvosi tüdőfű
Pulsatilla grandis WENDER. - Leánykökörcsin
Pulsatilla montana (HOPPE) RCHB. - Hegyi kökörcsin ...

spinosissima - Jajrózsa, ~es rózsa, skót rózsa
Rosa ruginosa/ R. eglanteria - Rozsdásrózsa, sövényrózsa
Rosa rugosa - Japánrózsa, ráncoslevelű rózsa
Rosa villosa/ R. pomifera - Gyapjas rózsa, almarózsa
Rosaceae (cs.) - Rózsafélék
Rubiaceae (cs.) - Buzérfélék
Rudbeckia hirta - Kúpvirág ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Magas, Hagyma, Fokhagyma, Dohány?

◄ Kőhúr   Kökényszilva ►
 
RSS Mobile