Kezdőlap (Kökény)

 Növény 

  » »
 
   

Kökény

Növény  Kőhúr  Kökényszilva

Kökény, közönséges
Rózsafélék családja (Rosaceae)
Kis termetű, sűrű ágú, ágtövisekkel borított cserje. Száraz tölgyesekben, karsztbokorerdőkben, erdőszéleken és töviskés társulásokban gyakori. Kérge feketés, fiatal ágai hamvasak.


KÖKÉNY
Szám: 00196
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...

Kökény (Prunus spinosa)
Latin neve: Prunus spinosa
A drog latin neve: Spinosi flos, fructus
Német neve: Schlehdorn
Angol neve: Blackthorn ...

Kökény (Prunus spinosa) / katalógus oldal ajánlata
Prunus cerasifera Pissardii / vérszilva
Kedvelt díszfa, virágait áprilisban tömegesen hozza, lombszíne egész évben sötét-bordó. Kisebb fa vagy bokor.

A kökény (Prunus spinosa)
A kökény, latin nevén Prunus spinosa, a szilvafával rokon, tövises cserje. A kökény márciusban kezd virágzani. A virágok begyűjtésének optimális ideje április utolsó harmadától május első két harmadáig terjed.

A kökény (Prunus spinosa) Európában és hazánkban is gyakori gyógynövény. Ez a tüskés (tulajdonképpen tövises) cserje a szilva egyik rokona.
Tartalomjegyzék ...

Kökény
(növ., kikiny, tájiasan boronafa, mert boronálnak vele, Prunus pinosa L.), a szilvafának vad testvére, erdő szélén, mezőn, mesgyén, árokban satöbbi gyakori tövises cserje; rendesen virágzás után lombosodik. Nálunk több eltérése van.

Kökény
Kékesfekete, fanyar bogyót termő tüskés cserje, ennek termése.
Ótörök eredetű: kipcsak köken (szilva), csagatáj kökem (kökény), ezek a kék jelentésű kök származékai. kék, kökörcsin.

Kökény - Porumbarul
Prunus spinosa L.
8. ábra. Kökény
a) terméses hajtás levelekkel, b) virágzó hajtás,
c) téli hajtás, d) csiranövényke ...

Kökény virága
A kökény sűrű ágú tüskés ágú 2-3 méter magas lombhullató cserje.
Tüskés ágai miatt védősövénynek kiválóan alkalmas.
Igénytelen cserje, bármilyen talajban jól fejlődik.

Kökény
A kökény (Prunus spinosa) Európában és azon belül Magyarországon is gyakori gyógynövény. Ez a tüskés (tulajdonképpen tövises) cserje a szilva egyik rokona.
Jellemzése ...

kökény
Gyógynövények
Egészségünkért
rák
Kapcsolódó elemek
Azt hiszi, nem eszik szóját?
Mesterséges édesítőszer: korunk legkomolyabb új betegségokozója
Egy segélyezéstől mentes falu
Malőr (az úgynevezett 'rossz' koleszterin) ...

P2b - Galagonyás-kökényes-borókás cserjések
Kiegészítette: Kun András, Horváth András, Molnár Zsolt, Szmorad Ferenc ...

Kökény Prunus spinosa
Zelnice meggy Prunus padus
Japán díszcseresznye Prunus serrulata agg.
Még a rómaik honosították meg Európa területén, eredeti élőhelyét a Kaukázus és Nyugat-Ázsia vidékén kell keresni.

Kökény
Latinnév: Prunus spinosa L.
Családnév: Rózsafélék családja (Rosaceae) ...

Kökény
Zselnicemeggy - Románul: Mălin - Latinul: Prunus padus L.
Dekoratív hatása révén utcafásításra alkalmas.

Kökény
Prunus spinosa
A virág teája enyhe hashajtó, vértisztító, vizelethajtó és magas vérnyomást csökkentő hatású. A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják.

Kökényvirág tea és hatásai
A kökény latin neve: (Prunus spinosa), a kökényszilva latin neve: (Prunus insititia),
Magyar népies nevei: kökény, boronafa
Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye.

Kökény
(Prunus spinosa) a rózsafélék családjába tartozik. 1-2m magas ágtövises cserje. A kökényvirág teája enyhe hashajtóhatású, vértisztító, vizelethajtó, magas vérnyomást csökkentő hatású. A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják.

Kökény
(Prunus spinosa L.) - boronafa.
Gyógyhatása: Vese- és vértisztító, enyhe hashajtó, hasmenés, bélhurut. Teája vizelet- és hashajtó, vértisztító, magas vérnyomást csökkentő, valamint fogyasztó hatású.

A kökény
Lassan az első fagyokon túl a kökény is élvezhetővé "érik". Ilyenkor szedhető nyers fogyasztásra, vagy bornak, pálinkának, gyümölcslének, lekvárnak, aszalványnak.

Kökény (Prunus spinosa)
2-3 méter magas, tövises cserje. Fehér virágai lombfakadás előtt, nagy tömegben nyílnak. Nálunk vadon is megtalálható. Termése kékesfekete, hamvas, nagyon finom, kissé fanyar gyümölcslé készíthető belőle.

Festőkökény, büdöscseresznye, büdösfa, ebesfa, feketeéger, puskaporfa.
-
Faulbaum, Pulverholz, Zapfenholz.

Kökény: virágjából készült tea vizelethajtó, anyagcsere fokozó, zsírcsökkentő és vértisztító.
Meggy és cseresznye: kocsányából főzött tea köhögést csillapít és bélgörcsöket enyhít. A belőlük készült befőtt gyenge hashajtó hatású.

Kökény (Prunus spinosa Boronafa, kökényszilva) Tövises ágas cserje, mert fiatalon szőrös, levelei tojásdadok, virága rendszerint előbb jelenik meg, mint a levele. Termése hamvas, kék bogyó. Nálunk vadon, erdők, utak, vízmosások...
Kökörcsin ...

Kökénylekvár és kökényes receptek
A kökénylekvár készítése szerintem nagyon egyszerű, egyetlen macera a passzírozás. De nem kell órákig főzni, mert a viszonylag sok gyümölcs...
Itt az ideje: Medvehagyma tartósítás házilag, több módon ...

Kökény (Prunus spinosa) Levelek visszástojásdadok, éles fűrészesek, kopaszok. Levélnyél rövid. Fehér virágai a rövid hajtásokon egyesével, de sűrűn állnak. Lombfakadás előtt virágzik. Termése kékesfekete, hamvas-deres, parányi szilva. Igen fanyar.

Kökény
Elnevezése: Prunus spinosa L. (boronafa).
Gyógyhatása: Vese- és vértisztító, enyhe hashajtó, hasmenés, bélhurut. Teája vizelet- és hashajtó, vértisztító, magas vérnyomást csökkentő, valamint fogyasztó hatású.

(Kökényes pesztercés)
Az erdőszéli pusztai cserjésekkel (Pruno-Crataegetum) szemben az útszéli kökénybozótok tartoznak ebbe a társulásba, amelynek talaja kötött, nyirkos és nitrátban gazdag.

A kökényt öntsük le vízzel, és teljesen főzzük szét gyenge tűzön, fedő alatt. Törjük össze pürévé, adjuk hozzá az apróra vágott, összetört fűszereket, sózzuk meg, keverjük össze, enyhén főzzük fel.

A kökényvirág teája enyhe hashajtóhatású, vértisztító, vizelethajtó, magas vérnyomást csökkentő hatású. A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják.
TERMÉKEK:
Tasakos kökény virág
Méhes Kökény-hársfavirág szörp
Wörishofener Darmpflege ...

-A Kökény (prunus spinosa) 2-3 méter magasra növő, tövises ágú cserje. Virága áprilisban nagy tömegben nyílik, fehér színű, termése bíborfekete, hamvas. Fanyar, kesernyés terméséből gyümölcslét illetve pálinkát, likőrt, konzerveket készítenek.

Kökény
Hatóanyaga: pektin, cukor, almasav, cseranyag, vas.
Gyógyhatás: frissítő; bélhurut, húgyúti bántalmak, hasmenés elleni.
Felhasználható: lekvár, szárítva, bor, kompót, szörp, mártás, tea, lé.
Naspolya ...

- Kökény
Rosa canina L. - Gyepűrózsa
Rosa sancti-andreae DEG. ET TRTM. - Szentendrei rózsa
Rubus caesius L. - Hamvas szeder
Rubus saxatilis L. - Kövi szeder
Sorbus aucuparia L. - Madárberkenye
Spiraea media FR. SCHM. - Sziklai gyöngyvessző ...

Bélhurut esetén: angelikagyökér, bazsalikom, cickafark, citromfű, édeskömény, kamilla, kökénybogyó, libapimpó, szederlevél, zsályalevél ...

Oldal irányban is erősen bokrosodó, hasonlóan a kökényhez. Lombja télálló zöld, erősebb telekn ledobja. Virága apró, fehér, nagy tömegben virít.

: csipkebogyó, som, kökény, naspolya, amelyek akkor lesznek jóízűek, zamatosak, édesek ha a dér már megcsípte őket. Ezért az első fagyok után érdemes leszedni őket.

A sűrű cserjésben fagyal, galagonya, csíkos kecskerágó, vadrózsa gyakori, megjelenhet a kökény is.A gyepszint is általában fejlett, meghatározó a gyöngyvirág sűrű állománya.

Benedekfű, Csalánlevél, Ezerjófű, Fehérárvacsalánfű, Galagonyavirág+levél, Gyermekláncfűlevél, Gyömbérgyökér, Gyujtoványfű, Kamillavirág, Korpafű, Katángkórófű, Kökényvirág, Kutyabengekéreg, lenmag, Máriatövismag, Nyárfarügy, Orbáncfű, Örvénygyökér, ...

Savanyú talajt kedvelő növényeknél, mint a rhododendron, erika, camelia, azálea, magnólia, hortenzia, tuják és fenyők, kökény, burgonya.

Málna
(Rubus idaeus)
A rózsafélék családja tele van finomságokat termő fajokkal: alma, körte, szeder, málna, szamóca, meggy, kökény, szilva...

Jellegzetes még az ezüsthárs, a mezei juhar, a gyertyán, a mezei szil, a vénic szil és inkább a széleken a nyír. A cserjék közül a leggyakoribbak a kökény, a galagonya, a fagyal.

Közismert termések is tartoznak ebbe a terméstípusba. Ilyen termése van számos hazai gyümölcsfánknak/szilva, meggy, barack, mandula/ és még sok más termesztett növényünknek is. Az erdei cserjéink között csonthéjas termésű a kökény.

megfelelő vízgazdálkodás miatt jól fejlett cserjeszintben gyakori a fagyal (Ligustrum vulgare), az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), megjelenik a mogyoró (Corylus avellana), a csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus), vagy a kökény (Prunus ...

A gyümölcs különféle anyagokat tartalmaz ( csersav, tanninok ) melyek friss fogyasztásnál összehúzó hatásúak mint a kökény . A gyümölcsöket nagyüzemileg etiléngázzal kezelik melytől a gyümölcsben lévő savak elbomlanak .

A következő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása szintén nagyon ajánlott: borsó, cékla, fekete áfonya, fokhagyma, paprika, sárgarépa, szilvalekvár, sütőtök, dió, fagyöngy, közönséges galaj, som, kökény, lucerna, körömvirág /nyersen/, szeder termés.

- Kökény
Pteridium aquilinum (L.) KUHN - Saspáfrány
Puccinellia limosa (SCHUR) HOLMBERG - Sziki mézpázsit
Pulmonaria mollis WULF. - Bársonyos tüdőfű
Pulmonaria officinalis L. - Orvosi tüdőfű
Pulsatilla grandis WENDER. - Leánykökörcsin ...

spinosissima - Jajrózsa, kökényes rózsa, skót rózsa
Rosa ruginosa/ R. eglanteria - Rozsdásrózsa, sövényrózsa
Rosa rugosa - Japánrózsa, ráncoslevelű rózsa
Rosa villosa/ R. pomifera - Gyapjas rózsa, almarózsa
Rosaceae (cs.) - Rózsafélék
Rubiaceae (cs.

Lásd még: Lásd még: Gyógynövény, Magas, Hagyma, Fokhagyma, Dohány

Növény  Kőhúr  Kökényszilva

 
RSS Mobile