Kezdőlap (Kocsánytalan tölgy)

 Növény 

  » »
 
   

Kocsánytalan tölgy

Növény  Kocsányos tölgy  Kocsonyapálma

A kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a bükkfavirágúak (Fagales) rendjébe, ezen belül a bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó fafaj.
Tartalomjegyzék ...


A Kocsánytalan tölgy levele
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

A kocsánytalan tölgyesek esetében a nehezebben hozzáférhető, hegyvidéki körzetekben inkább feltételezhető a temészeteshez közelálló genetikai mintázatok fennmaradása.

4. Kocsánytalan tölgy és bükk alkotta állományok (kivéve, ha a gyepszint jellemzően mészkerülő jellegű). Vulkáni kőzeteken (pl. Visegrádi-hg., Börzsöny, Zempléni-hg.) gyakori típus, a kora tavaszi geofitonok ritkák.

Kocsányos, kocsánytalan tölgy és a cser (Quercus sp.)
A tölgyfajok a hazai erdőgazdálkodásban kulcsfontosságú szerepet töltenek be, ennek ellenére a genetikai, génmegőrzési területen rendkívül nagy lemaradás tapasztalható.

Kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) Levéllemeze elliptikus, öblösen karéjos. A levelek nyele hosszú, válluk nem füles, hanem nyélbe keskenyedő. A termések ülők (kocsánytalanok), rendszerint hármasával állnak.

A kocsánytalan tölgy Magyarországon dombvidékeken és alacsonyabb hegyvidéken állományalkotó faj.Mivel viszonylag későn hajt ki ezért a fagyok nem károsítják.Jelentéktelen virágú.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig
Magasság: 30-35 m ...

Cserfakéregfürdő-Kocsánytalan Tölgy


A cserfakéregnek csersav (tannin) tartalmánál fogva van jelentősége. Elsősorban ipari célokra, de nem utolsó sorban gyógyászatilag is sok oldalúan felhasználható.

A koronaszintben a kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) és a gyertyán (Carpinus betulus) uralkodik. Jellemző faja a madárcseresznye (Prunus avium), állandó kísérőfaj a bükk (Fagus sylvatica) és a cser (Quercus cerris).

Lombkorona-szintjének uralkodó fafaja a kocsánytalan tölgy, de mindenhol megjelenik benne a szelídgesztenye is.

Megtaláljuk a területen a gyertyános kocsánytalan tölgyest (Querco petreae-Carpinetum), melynek már helyenként elegyfa faja a szelídgesztenye. Előfordul. Hegyhátszentmárton, Szalafő, Kondorfa, Szakonyfalu, Alsószölnök, Felsőszölnök határában.

Kocsánytalan tölgy
Quercus petraea
A fák fiatalabb ágairól lefejtett kéreg (Quercus cortex) csersavtartalmánál fogva erősen összehúzó hatású.

A kocsányos tölgy - csakúgy, mint közeli rokona, a kocsánytalan tölgy - szinte egész Európában megtalálható, kivéve Skandinávia északi területeit. Nedves, lombhullató vegyes erdőkban vagy tiszta tölgyerdőkben nő. Időnként előfordul fenyőerdőkben is.

A parttól távolabb alakultak ki a keményfa ligeterdők, ezek jellemző fája a kocsánytalan tölgy, a magas kőris és a szil.

A felhasználható hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan tölgy tartalmazza. A fiatal ágak kérge katechin és galluszsav típusú cserzőanyag keveréket tartalmaz, de megtalálható benne még triterpén és szitoszterol származék is.

Különösen friss vágásterületeken gyakori. Fényigényes. Főként bükkösökben és gyertyános-kocsánytalan tölgyesekben a félszáraztól a félnedves termőhelyekig jelenik meg. Nitrogénkedvelő. Gyökérsarjaival vegetatív úton is jól szaporodik.

Tölgyfa
Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy)
"Kiváló gyomorbántalmak és hasmenés ellen"
Népies neve: ...

Tölgyfa (Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy))
A tölgyfa népies neve:
makkfa ...

Fényigényes, hegyi faj; főként a mészkedvelő tölgyesekben, bükkösökben, gyertyános-kocsánytalan tölgyesekben, cseresekben, pusztafüves lejtőkön él, üde, mély talajon. Április-júniusban, időnként egészen júliusig virágzik.

5-4 cm hosszú, sötét bíborszínű, csöve belül kopasz, alsó ajkának oldalcimpái pedig szálasan elvékonyodnak. A zöld csésze 2 cm hosszú. Védett reliktum faj.
Virágzás: Április-május.
Méret: 30-40cm
Élőhely: Gyertyános-kocsánytalan tölgyesekben, ...

Egy kocsányon 2-5 makktermés fejlődik ki, a makkokat védő kupacs pikkelylevelei fedelékesek, kissé molyhosak, szürkék. A dombvidéki és az ártéri erdőkben gyakori, általában üdébb élőhelyeket kedvel, mint a kocsánytalan tölgy, ...

Quercus petraea - Kocsánytalan tölgy
Quercus robur - Kocsányos tölgy
Quercus rubra - Vörös tölgy
Ranunculaceae - Boglárkafélék
Ranunculus asiaticus - Ázsiai boglárka
Ranunculus lingua - Nádi boglárka
Rebutia sp. - Törpekaktusz
Reseda odorata - Rezeda ...

Lásd még: Lásd még: Tölgy, Kocsány, Magas, Gyertyán, Alacsony

Növény  Kocsányos tölgy  Kocsonyapálma

 
RSS Mobile