Kezdőlap (Keserűfű)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Keserűfű

Növény  Keserű vidrafű  Keserűfűfélék

Keserűfű (Polygonum) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld. Éves növekedése, kedvező körülmények között akár 1 m is ! ...


Keserűfű, lapulevelű
Latin neve: Persicaria lapathifolia
Termés: Makktermését a lepellevelek körülfogják, s az érés után sem hull ki. Kerek termésének mindkét oldala lapos, bemélyedt, keresztmetszete piskóta alakú, sötétbarna színű vagy majdnem fekete.

Japán keserűfű Fallopia japonica
Hazánkban több keserűfű-faj is előfordul, közülük nem is egy invazív gyomnövény, mint például a japán keserűfű, mely vízpartok mellett gyakori, és gyorsan terjed.

Porcsin keserűfű, porcsin csikszár, úti porcsinfű, porcfű,
disznőporcsin, vérgyökér.
Vogelknöterich, Knöterich, Hansl am weg, Wegetritt.

Keserűfűfélék
Jellemzők:
A víz fenekén gyökeresedő, évelő vízinövény. A rizóma vékony, hosszan kúszó, a csomókon legyökeresedő. A szár csöves, felemelkedő, rövid szártagú.

dúslevelű keserűfű - Persicaria foliosa
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok.
Természetvédelmi értéke: - forint
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj. Zárvatermők törzse.

Örökzöld Keserűfű

(Polygonum Affine)
Terjedő tövű lágyszárú évelő, amely őshazájában, a Himalájában gyomnövényként nő, hazánkban azonban értékes talajtakaró és sziklakerti dísznövény.

kígyógyökerű keserűfű (P. bistorta)
keskenylevelű keserűfű (P. minor)
lapulevelű keserűfű (P. lapathifolia) - levelein nem található folt
Ochreája ...

A madárkeserűfű (Polygonum aviculare) - másnéven disznópázsit - ha nem is alakít át, de szaponintartalmának köszönhetően köptetőként kiválóan alkalmazható.
Fúriafűz ...

Porcsin keserűfű (Polygonum aviculare)
Egy másik hasznos gyom a papsajtmályva, termését gyerekkorunkban majszoltuk.

Keserűfűfélék családja (Polygonaceae)
Évelő vagy kétéves növények. A szikes pusztáktól a havasi legelőkig, a lápoktól a homokbuckákig mindenfelé teremnek. Többnyire erőteljes és fásodó gyöktörzsük van. A száraik 20-200cm magasak.

Keserűfű, borsos (Polygonum hydropiper Vizibors, ebgyömbér, vizihunyor) Csípősen bors ízű 1 éves növény, sokágú erőteljes szárral, vöröses viráglevelekkel. Nedves helyeken, házak körül fordul elő. Hatóanyaga:...
Keskenylevelű kasvirág ...

(Keserűfűhínár)
Sekély állóvizek terheléstűrő, úszó levelű, gyökerező hínárja, amely állóvizek, halastavak, kubikgödrök sekélyebb, part menti zónájában, a vízszintingadozást és az eutrofizációt - beleértve a foszfátszennyezést is - jól tűrő, tág ökológiai amplitúdójú állományokat alkot.

A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. Virágai laza bugavirágzatban állnak. Réteken, gyomtársulások területén található meg.
Hogyan gyűjtsük?
A mezei sóska föld feletti és föld alatti részeit használják gyógyászati célokra.

A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. A Kínából származó növényt hazánkban termesztik. Egy-, illetve többéves faja is létezik.
Ricinus (Ricinus communis) ...

Madárkeserűfű, porcfű, disznópázsit (Polygonum aviculare L. ) keserűfű félék családjába tartozik, nem összekeverendő a porcikafűvel. Teája bélhurut, légcsőhurut, légcsőhurut és hólyagbántalmak ellen alkalmazható.
Pozsgás zsázsa ...

Porcsin
Keserűfű, disznófű, kukacvirág.
Valószínű forrása az olasz porcino (disznófű), a porco (disznó) kicsinyített formája a latin porcus (disznó) nyomán. porcelán.

-A Vidrakeserűfű (Persicaria amhibia) állandóan változó szintű tavakba való növény. Hosszú szára, lándzsa alakú levelei és rózsaszín virágai vannak. Napsütéses helyre, 30-tól akár 100 cm mély vízbe is ültethetjük.

A sóska a keserűfűfélék családjába tartozó évelő növény. A Kárpát-medencében őshonos, ahol vadon élő alakjai szinte mindenféle termőterületen megtalálhatóak. Mindegyik változata ehető. Előfordul Észak-Amerikában és Ázsiában is.
Élettani, táplálkozástani hatás ...

A legtöbb keserűfűféle lágy szárú, évelő növény megduzzadt szárcsomókkal, de kisebb cserjék (pl. Coccoloba) és kúszónövények (pl. Antipogon) is vannak köztük.
« Előző oldal - Következő oldal »
Friss hírek ...

Lapulevelű keserűfű (bábic) (Polygonum lapathifolium)
Szurokfű (Origanum vulgare)
Varjútövis (Rhamnus catharcticus) ...

Polygonaceae (keserűfűfélék családja)
Növekedési formája: Indákkal terjed, a vízfelszínen úszó leveleit gyakran hosszú levélnyélen hozza.
Levele: Elliptikusak, 5-10 cm hosszúak, bőrszerűek, barnás színűek. A levelek összeállva kis szigeteket alkothatnak.

A rebarbara a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. Földalatti gyökértörzse sötétsárga, belül világosan márványozott. A gyökértörzsön 25-30 db/tő az óriási hajtásrügy helyezkedik el, ebből kora tavasszal a tőlevélrózsa, majd a magszár képződik.

Ernyős gyapjaskeserűfű
Eriogonum umbellatum / Ernyős gyapjaskeserűfű
Talajigény: Tápanyagban szegény, jóvízelvezetésű talaj
Fényigény: Teljes megvilágítást kíván
Vízigény: Jó vízgazdálkodású talaj, részben fagytűrő
Magasság: M: 8-30 cm.
Tőtávolság: T: 15-30 cm.

Maga a növény a keserűfű félék családjába tartozik és rokonságot mutat a sóskával, bár a levelek itt piros színre váltanak. Ázsiából indult el világhódító útjára, innen került be Európába. Régi feljegyzések tanúskodnak róla, hogy mint gyógynövényt már i.e. 2700 évvel ezelőtt is használták Kínában.

Ernyős gyapjaskeserűfű (Eriogonum umbellatum)
10-20 cm magas, gyepet alkotó évelő. Sárga, ernyős virágait május-júniusban bontja. Virágai a levelek fölé nyúlnak. Jó talajtakaró, sziklakertbe, kőedényekbe ültessük. Világos helyet szeret. Rendszeresen öntözzük.

Polygonaceae (cs.) - Keserűfűfélék
Polygonatum odoratum - Orvosi salmonpecsét
Polygonum affine - Keserűfű
Polypodium vulgare - Édesgyökerű páfrány
Polystichum sp. - Vesepáfrány
Pontederia cordata - Sellővirág
Portulaca afra - Szalonnafa ...

Fallopia japonica Variegata tarkalevelű japán keserűfű
Filipendula ulmaria Réti legyezőfű
Fragaria 'Lipstick' piros virágú díszeper
Gaillardia aristata Bijou kokárdavirág
Gentiana dinarica albán tárnics
Gentiana septemfida var. Lagodechiana kaukázusi tárnics ...

- Vidrakeserűfű
Polygonum arenarium W. ET K. - Homoki keserűfű
Polypodium vulgare L. - Közönséges édesgyökerű-páfrány
Polystichum aculeatum (L.) ROTH - Karéjos vesepáfrány
Populus alba L. - Fehér nyár
Potentilla alba L. - Fehér pimpó
Potentilla anserina L. - Libapimpó
Potentilla arenaria BORKH.

madárkeserűfű - porcsfű (Poligonum aviculara)
martilapu - martilevél (Tussilago farfara)
mezei iringó - csipke (Eryngium campestre)
mezei szarkaláb - kék vitéz (Consolida regalis)
mezei tyúkháj (Gagea pratensis)
mezei varfű - plescalita dudó (Knautia arvensis) ...

Szárkacsa például a szőlőnek, és a szulák keserűfűnek, ágkacsa pedig a tökféléknek, komlónak, golgotavirágnak van. A rögzítés általában a kacs csavarodásával történik Ritkán a kacsok végén tapadókorongok is fejlődhetnek/ például Parthenocissus-vadszőlő/.

A kenyérbélcickafark (Achillea ptarmica), a kígyógyökerű keserűfű (Polygonum bistorta) sokfelé előfordul. A kockás kotuliliom (Fritillaria meleagris) szintén a rétek tavaszi ékessége. A Csákánydoroszlóhoz közeli Büksi réten (a nemzeti parkon kívül) és Alsószenterzsébet határában él.

ÖRÖKZÖLD KESERŰFŰ (POLYGONACEAE)
Származás: az alapfaj hazája - Himalája
Alkat: gyorsan terjedő talajtakaró évelő.
Levelei: zöldek, oválisak, ősszel színeződnek.
Virágai: halványrózsaszínűek, aprók, tömött álfüzérekben nyílnak.
Igénye: közepesen nedves, humuszos talajt kedveli.

Pohánkának is szokták hívni, a keserűfűfélék csoportjába sorolják. Magjai fekete vagy barna színűek, melyet élelmiszerként is szokták fogyasztani.
Hatóanyag: fagopirin, rutin flavonglikozid.
Erősíti a kötőszövetet, és az érfalakat, érrendszert. Segíti a sejtfalak regenerálódási folyamatait.

Közép Ázsiából származó növény, amely a keserűfű félék családjába tartozik. Fent a Himalájában is megtalálható, de például Kínában is régóta termesztik, mint gyógynövényt.
Hazánkba Ausztriából került be és lett egyre népszerűbb étel belőle. Az Őrség területén ma nagy számban termesztik és ültetik.

A rebarbara (Rheum) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjének keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, lágyszárú növénynemzetség, kb. 60 jelenkori fajjal. A növényeknek nagy, háromszögforma leveleik vannak, húsos levélnyéllel.

A pohánka a keserűfűfélék (Poligonaceae) családjába tartozik. A többi gabonafélétől eltérően kétszikű növény. Korábban a lápvidékek elterjedt, igénytelen szemes növénye volt. Szerepe gabonaként és méhlegelőként volt jelentős, napjainkban lett kedvelt zöldtrágya.

(Polygonum aviculare L.) - Disznópázsit, Porcsin keserűfű, keserűfű, nagy porc-, vagy porcsfű, porcogó pázsit, porcsin cikszár, százbötykőjű fű, térdkötőfű, tetemadó, tetemtoldó fű, véraltató porcsin.
Gyógyhatása: Vérzéscsillapítás, bélbajok, tüdő- és gégebántalmak.

Népies neve: ecetfű, keserűfű, lakatfű
Hasznos kiegészítő fűszer a konyhában. Friss hajtásai kitűnően ízesítik a salátákat és a különböző leveseket. Jellegzetes sós íze miatt jól lehet használni ott, ahol egészségügyi okokból sómentes ételek fogyasztását írják elő.
Zeller ...

Növényi tulajdonságok: A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, 0,2-0,6m-re nő, háromélű, fénytelen makkterméseket hordoz. A pusztákon, hitvány talajon is megél.
Hasznos rész: friss, föld feletti herba
Előfordulás: Közép-Ázsia, Európa ...

A hajdina - más néven pohánka - a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó növény. Egyes feltételezések szerint Kínából származik. Szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk, melyek fekete vagy barnás színűek.
Hajdina, Közönséges pohánka elterjedése: ...

A vérontó pimpó szeszes kivonata fogínygyulladásban (gingivitis) ecsetelőszer, gyömbérgyökérrel (Geum ur-banum) és/vagy a kígyógyökerű keserűfűvel (Polygonum bistorta) társítható egyenlő arányban (az etilalkohol töménysége 70%).

Jellemzők: Évelő lágy szárú növény, a keserűfűfélék családjába tartozik. Erős karógyökere van, egyenes, alul pirosra színeződő szára, levelei hosszúkásak. Jelentéktelen virágai májustól júliusig nyílnak.

Porcsinfű, Madárkeserűfű, porcfű, disznópázsit
Polygonum. aviculare
Teáját vese- és hólyagbántalmak, bélhurut, légcsőhurut ellen használják.

3 / Persicaria affinis 'Superbum' / Örökzöld keserűfű
4 / Phlox bifida 'Petticoat' / Homoki lángvirág
5 / Phlox carolina 'Bill Baker' / Karolinai lángvirág ...

Szűkebb kategória, magyar: Keserűfűfélék (család)
Szűkebb kategória, latin: Polygonaceae (familia)
Fokozottan védett: nem ...

Polygonum bistorta (kígyógyökerű keserűfű)
Potentilla clusiana (pimpó)
Primula clusiana (kankalin) ...

(Polygonum aviculare L.) - Disznópázsit, Porcsin keserűfű, nagy porc-, vagy porcsfű, porcogó pázsit, porcsin cikszár, százbötykőjű fű, térdkötőfű, tetemadó, tetemtoldó fű, véraltató porcsin.

(Disznópázsit, Porcsin keserűfű, nagy porc-, vagy porcsfű, porcogó pázsit, porcsin cikszár, százbötykőjű fű, térdkötőfű, tetemadó, tetemtoldó fű, véraltató porcsin).
Gyógyhatása: Vérzéscsillapítás, bélbajok, tüdő- és gégebántalmak.

Fajszám: 600-800; védett fajok száma: 40-60; özönfajok: zöld juhar (Acer negundo) 1, tájidegen őszirózsa-fajok (Aster spp.) 1, japánkeserűfű-fajok (Reynoutria spp.) 1, akác (Robinia pseudoacacia) 2, aranyvessző-fajok (Solidago spp.) 3.
KIRÁLY Gergely ...

Ültethetünk többek között bőrlevelet, amely rózsaszín virágával díszít, a püspöksüveg a szív alakú leveleivel tűnik ki kertünkben, vagy a nagyvirágú gólyaorr, amely kékes színű virágaival díszít. Örökzöldek közül a keserűfű, és az árnyéki kőtörőfű, amely szőnyegszerűen borítják be kertünket, ...

A rét jellegzetes növénytársulása a kékperjés láprét, itt található kígyógyökerű keserűfű (Poligonum bistorta), őszi vérfű (Sanquisorba officinalis), széleslevelű ujjaskosbor (Dactylorhiza majalis), kornistárnics (Doronicum austriacum), fehér zászpa (Veratrum album).

Rendkívül népszerű eledel volt a sóskaleves.
Jellemzők: Évelő lágy szárú növény, a keserűfűfélék családjába tartozik. Erős karógyökere van, egyenes, alul pirosra színeződő szára, levelei hosszúkásak. Jelentéktelen virágai májustól júliusig nyílnak.

Mercurialis egy italt ad meg erre, amely 2 lat mirtuszszirupból és 6 lat porcsinfű vagy madárkeserűfű vizéből készül.
A beléndek virágai és magvai altatnak, csillapítják a fájdalmat, de túl sokat használva bolonddá tesznek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Évelő, Gyógynövény, Rózsa, Nyári?

◄ Keserű vidrafű   Keserűfűfélék ►
 
RSS Mobile