Kezdőlap (Káposztafélék)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Káposztafélék

Növény  Káposzta  Káposztarepce

Káposztafélék hőigénye:
Csírázási optimum: 20 Celsius fok
Csírázási minimum: 5 Celsius fok
Termesztés során optimum: 16 Celsius fok ...


Káposztafélék téli fogyasztásra
rovat:Hamm
A káposztafélékben található glükozinolátok gátolják a baktériumok, vírusok szaporodását, felgyorsítják a szervezet méregtelenítési folyamatát, és hozzájárulnak a rák megelőzéséhez. Erőteljes illatuk és ízük jellegzetes....
[elolvasom] ...

Káposztafélék
Magyarországon őshonos növényfajok
Mit gondolsz erről az oldalról?
Arra kérünk, szánj egy percet a cikk értékelésére! A visszajelzések segítenek az oldal fejlesztésében.

A káposztafélékkel rokonságban lévő kínai kel az utóbbi 10 évben lett kedvelt zöldségféle nálunk, előtte szinte egyáltalán nem ismertük. Európában a franciák kaptak rá először, Ausztriában és Svájcban már az 50-es évektől termesztik, őshazájában, Ázsiában pedig több ezer éve fogyasztják.

A káposztafélék családjába tartozó Brassica oleracea egyik változata a szárban gumószerűen megvastagodó karalábé. Az ásvány anyagban gazdag növény fajtársa a kelbimbó, de ebbe a fajba tartozik a fejes káposzta, a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol is.
Az őshonos káposztaféle ...

A ~ képviselőivel találkozhatunk mezőgazdasági táblákban (repce), kertekben (káposzta), vannak köztük dísznövények (holdviola), fűszernövények (torma) is.

A ~ vagy keresztesek (Brassicaceae) családjába tartozó torma (Armoracia lapathifolia) évelő lágyszárú növény. A Volga és a Don mentén őshonos. Igen vastag, hosszasan hengeres elágazó gyökeréből 1-2 arasznyi hosszúkás alakú, csipkés szélű tőlevelek erednek.

KARFIOL Sokan a ~ királyának nevezik a karfiolt. Először a Közel_keleten termesztették, és a XIII: század folyamán került Európába. Virágait, ?rózsáit? nyersen vagy enyhén főzve, csőben sütve fogyasztják.

~
~ a keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába, a káposzta (Brassica) nemzetségébe tartoznak. Elsőéves alakjukat zöldségként használják. Magot a második évben hoznak
Káposztalepke
Káposztalepke (Pieris brassicae L.). A szárnyak fehéresek.

Fűthető melegágyba vethető februártól a ~ magja, a karalábé, zeller, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs és a korai tökfélék magja. Hidegágyba a paradicsom, korai kabakosok, paprika, zeller és a melegigényes egynyáriak magja.

A kömény a ~ jellegzetes ízesítője. Káposztasaláta, kelkáposzta főzelék, rakott kel, frankfurti leves, savanyított káposzta elképzelhetetlen nélküle, valamint zsíros nehezen emészthető sültek, liba,- kacsa,- sertéssültek ízesítésére használják.

Család: ~ (Brassicaceae)
Nemzetség: Sinapis és Brassica
Népies nevei: angol mustárként is ismerik
Európa déli tájain honos, nálunk fűszeres magjáért nagyban termesztett, egyéves növény.
Szára egyenes, fél méternél is magasabb. Levelei szórtak, nyelesek.

Ezek a káposztalepkék, amelyek a dáliákra, de főképpen a ~ leveleinek a fonákára rakják le sárga tojáscsomóikat. Az ezekből kikelő, és roppant falánk, zöldszínű hernyók a növények leveleit rágják meg szabálytalan formában.

Ezeket az elemeket egyébként a ~ családjának a többi tagja is tartalmazza. S mivel mind jobb eredmények fűződnek ezekhez a táplálékainkhoz, a tudósok komolyabban kezdtek velük foglalkozni.

Burgonyából készült ételekhez, gulyáshoz, ~hez, vadhúsokhoz, vadas mártáshoz, sonkapáchoz, savanyúságokhoz, egybesült sertés- és marhahúshoz, savanykás ízű mártásokhoz, szószokhoz, pástétomokhoz, savanyú és ecetes ételekhez elengedhetetlen ízesítő a babérlevél.

Borsikafű: hüvelyes főzelékek, burgonyaételek, ~, saláták, húsos és gombás ételek, kolbászáruk, majonézek, mártások, ecetes és vizes uborka eltevésénél, borspótlásra is alkalmas.
Borsmenta: töltelékek, gyümölcssaláták, borok, likőrök.

A fehér mustár, más néven angol mustár vagy fehér repce (Sinapis alba) a ~ családjába tartozó növényfaj. Nyugat-Ázsiából és a mediterrán térségből származik. Több földrészen termesztik, Magyarországon is nagyobb területen. Magja jelentős fűszeralapanyag.

Jellemzői ...

A brokkoli a ~ családjába tartozik, gazdag C-vitaminban, továbbá immunerősítő alkotóelemek is találhatók benne. A főzés hatására a kedvező hatásainak nagy része elvész, így célszerűbb inkább gőzölni, vagy mikrohullámú sütőben elkészíteni.

Az egész világon közkedvelt fűszer, melyet ~, szószok, uborka és paprika eltevésénél is használnak. Puffadásgátló, szélhajtó, emésztést elősegítő, valamint vértisztító teakeverékek alkotórésze.

Felhasználása: Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Babételek, ~, krumpli, gomba, majonéz, saláták, húsételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor.

Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, ~, saláták, húsételek ízesítésére.
Jó tudni!
Csak kevés ideig főzzük az étellel, mert erős ízétől keserű lehet az étel! ...

A fehér vagy angol mustár (Sinapis alba) a ~ rokona, a keresztesvirágúak közé tartozik, szórt állású, nyeles, szárnyasan tagolt levelei, vékony szára, hengeres gyökere van. Ismert a fekete vagy francia fajta is (Brassica nigra), amelyet házi fűszerként .

A herefélék mellett megtalálható a paprikán, paradicsomon, a tökféléken, burgonyán és ~en. A Leguminosae család nem a legfontosabb gazdanövénye. A gyomnövények között elsősorban a Chenopodiaceae, Polygonaceae, Compositae és Umbelliferae család növényein élősködik.

A termesztett mustárfajok a Caparales (káprivirágúak) rendjébe, a brassicaceae (~) családjába tartoznak.

Ízesíto és emésztést elősegítő hatása van. Jellegzetes fűszeres aromája, enyhén kesernyés, csípős íze nélkülözhetetlen sok ételünkbol: gulyás, burgonya, ~, savanyú étel, vadas- vagy sonkapác, tartósított savanyúság szinte elképzelhetetlen nélküle.

században is ismeték mint jellegzetes borsra emlékeztető fűszeres illatú gyógynövényt. Babételek, burgonyás ételek, ~, vadpácok, majonézek és mártások, ecetes uborka fűszereként használják. A konzerv és a likőripar is alkalmazza. ...

Népies neve: beléndfű, cigánypetrezselyem, zergefű
Ősidők óta használt fűszer. A Földközi tenger vidékéről származik. Közkedvelt fűszer, melyet sültek, húspácok, ~, szószok, marinádok készítésénél használunk.
Kömény ...

Főtörzs: Virágos növények (Spermatophyta)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Brassicales
Család: ~ (Brassicaceae)
Nemzetség: Sinapis és Brassica
Népies nevei: angol mustárként is ismerik ...

Szárnyainak a színe sárgásfehér, a mellső szárnyak külső szeglete fekete és a hímnél középen még két-két fekete folttal, a hátsó szárnyak mellső része is fekete. széles. Sárgásszínű petéit kora tavasszal különböző konyhakerti növények, de leginkább ~ leveleire rakja.

karalábé, paradicsom, paprika, fejes káposzta, ~, bimbóskel, kukorica, borsikafű, körömvirág, édeskömény, koriander, saláták.
Hajtassunk petúniát, oroszlánszájat, pillangóvirágot, begóniagumót.
Palántázásról bővebben itt: (link) + YOUTUBE video ...

Két faja ismert, a fehér vagy angol mustár (Sinapis alba) és a fekete vagy francia mustár (Brassica nigra). A két faj két különböző nemzetség tagja, mindkét nemzetség a ~ vagy más néven keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik.

Közkedvelt fűszernövény sültek, húspácok, ~, szószok sonka pácok, savanyúságok (uborka, paprika) ízesítésére nélkülözhetetlen. Az érés egyenetlen, akkor kezdjük el betakarítani mikor már a termések kezdenek barnulni.

Tea: Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott. Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, ~, saláták, ...

A babfélék (kicsi fehér bab, "fekete szemű" bab, óriás(ló)bab, disznóbab), a csicseriborsó, a lencsefélék, a tökfélék (cukkinik, padlizsán- és uborkafélék), a hegyi fűfélék (pl. pongyola pitypang virágzás előtti talajközeli zöld levelei), a gabonafélék, a ~, ...

Fahamus beszórással fertőtleníthetjük a levéltetvekkel fertőzött lombot és a leveleket is.
A növények köré szórva megvédhetik vele az állományt a csigáktól és a hernyóktól.
~nél megelőzhető vele a tőrothadás és a káposztalepke hernyójának kártétele is csökkenthető.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Káposzta, Magas, Nyári, Évelő, Hagyma?

◄ Káposzta   Káposztarepce ►
 
RSS Mobile