Kezdőlap (Káposztafélék)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Káposztafélék


 

Káposztafélék

Növény  Káposzta  Káposztapálma

Káposztafélék kártevői: káposztalégy, bolhák, levéltetű, káposztalepke, káposzta bagolylepke.


Káposztafélék téli fogyasztásra
rovat:Hamm
A káposztafélékben található glükozinolátok gátolják a baktériumok, vírusok szaporodását, felgyorsítják a szervezet méregtelenítési folyamatát, és hozzájárulnak a rák megelőzéséhez.

Káposztafélék
Magyarországon őshonos növényfajok
Arra kérünk, szánj egy percet a cikk értékelésére! A visszajelzések segítenek az oldal fejlesztésében.
Megbízhatóság: Teljesség: Tárgyilagosság: Stílus: ...

A káposztafélék családjába tartozó Brassica oleracea egyik változata a szárban gumószerűen megvastagodó karalábé.

KARFIOL Sokan a káposztafélék királyának nevezik a karfiolt. Először a Közel_keleten termesztették, és a XIII: század folyamán került Európába. Virágait, ?rózsáit? nyersen vagy enyhén főzve, csőben sütve fogyasztják.

Káposztafélék
Káposztafélék a keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába, a káposzta (Brassica) nemzetségébe tartoznak. Elsőéves alakjukat zöldségként használják. Magot a második évben hoznak
Káposztalepke
Káposztalepke (Pieris brassicae L.).

Fűthető melegágyba vethető februártól a káposztafélék magja, a karalábé, zeller, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs és a korai tökfélék magja. Hidegágyba a paradicsom, korai kabakosok, paprika, zeller és a melegigényes egynyáriak magja.

Család: Káposztafélék (Brassicaceae)
Nemzetség: Sinapis és Brassica
Népies nevei: angol mustárként is ismerik
Európa déli tájain honos, nálunk fűszeres magjáért nagyban termesztett, egyéves növény.
Szára egyenes, fél méternél is magasabb.

Ezek a káposztalepkék, amelyek a dáliákra, de főképpen a káposztafélék leveleinek a fonákára rakják le sárga tojáscsomóikat. Az ezekből kikelő, és roppant falánk, zöldszínű hernyók a növények leveleit rágják meg szabálytalan formában.

Ezeket az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. S mivel mind jobb eredmények fűződnek ezekhez a táplálékainkhoz, a tudósok komolyabban kezdtek velük foglalkozni.

Tisztában volt a retek, spárga, paprika, paradicsom, káposztafélék fogyasztásának egészségre gyakorolt kedvező hatásával, ezért a fiatal gyümölcsösök és faneveldék sorközeibe zöldségféléket először ő vettetett.

Burgonyából készült ételekhez, gulyáshoz, káposztafélékhez, vadhúsokhoz, vadas mártáshoz, sonkapáchoz, savanyúságokhoz, egybesült sertés- és marhahúshoz, savanykás ízű mártásokhoz, szószokhoz, pástétomokhoz, ...

A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, gazdag C-vitaminban, továbbá immunerősítő alkotóelemek is találhatók benne. A főzés hatására a kedvező hatásainak nagy része elvész, így célszerűbb inkább gőzölni, vagy mikrohullámú sütőben elkészíteni.

A repce (Brassica napus) a káposztafélék (Brassicaceae) családjának Brassica nemzetségébe tartozó, értékes ipari növény; a magjából olajat ütnek.

Származása, elterjedése ...

Az egész világon közkedvelt fűszer, melyet káposztafélék, szószok, uborka és paprika eltevésénél is használnak. Puffadásgátló, szélhajtó, emésztést elősegítő, valamint vértisztító teakeverékek alkotórésze.

Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.
Jó tudni!
Csak kevés ideig főzzük az étellel, mert erős ízétől keserű lehet az étel! ...

A herefélék mellett megtalálható a paprikán, paradicsomon, a tökféléken, burgonyán és káposztaféléken. A Leguminosae család nem a legfontosabb gazdanövénye.

A termesztett mustárfajok a Caparales (káprivirágúak) rendjébe, a brassicaceae (káposztafélék) családjába tartoznak.

Jellegzetes fűszeres aromája, enyhén kesernyés, csípős íze nélkülözhetetlen sok ételünkbol: gulyás, burgonya, káposztafélék, savanyú étel, vadas- vagy sonkapác, tartósított savanyúság szinte elképzelhetetlen nélküle.

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Brassicales
Család: Káposztafélék (Brassicaceae)
Nemzetség: Sinapis és Brassica
Népies nevei: angol mustárként is ismerik ...

karalábé, paradicsom, paprika, fejes káposzta, káposztafélék, bimbóskel, kukorica, borsikafű, körömvirág, édeskömény, koriander, saláták.
Hajtassunk petúniát, oroszlánszájat, pillangóvirágot, begóniagumót.

Két faja ismert, a fehér vagy angol mustár (Sinapis alba) és a fekete vagy francia mustár (Brassica nigra). A két faj két különböző nemzetség tagja, mindkét nemzetség a káposztafélék vagy más néven keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába ...

században Belgiumban nemesítették ki, emiatt angolul például 'brüsszeli káposztának' (brussel sprouts) is nevezik Növénytani jellemzők: A káposztafélék családjába tartozó kétéves növény, közvetlen rokona a fejes káposztának.

Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott. Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.

bab, "fekete szemű" bab, óriás(ló)bab, disznóbab), a csicseriborsó, a lencsefélék, a tökfélék (cukkinik, padlizsán- és uborkafélék), a hegyi fűfélék (pl. pongyola pitypang virágzás előtti talajközeli zöld levelei), a gabonafélék, a káposztafélék, ...

Fahamus beszórással fertőtleníthetjük a levéltetvekkel fertőzött lombot és a leveleket is.
A növények köré szórva megvédhetik vele az állományt a csigáktól és a hernyóktól.
Káposztaféléknél megelőzhető vele a tőrothadás és a káposztalepke hernyójának ...

Lásd még: Lásd még: Káposzta, Magas, Nyári, Szobanövény, Saláta

Növény  Káposzta  Káposztapálma

 
RSS Mobile