Kezdőlap (Kankalin)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Kankalin


 

Kankalin

Növény  Kandilla gólyaorr  Kankalinfélék

Kankalin
A kankalin védett növény, így vadon történő szedése tilos! Neve a latin primus szóból ered, melyből kicsinyítő képzővel alakul ki a primula szócska, mely első-t jelent, mivel a kankalin a tavasz első virága.


, tavaszi
félék családja
Évelő növény. Száraz tölgyesekben, karsztbokorerdőkben, cserjésekben, hegyi réteken, sziklaréteken és sziklagyepekben tenyészik. A mintegy 10 cm hosszú és ...

Kankalin (Primula) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld.

A
A , latin nevén Primula veris, márciusban virágzik. A gyógyászatban a levele és gyökere is felhasználható, de általában a virágáért értékelik. Virágát legjobb április végén, május elején szedni.

A kankalin (Primula) a kankalinfélék családjának 400-500 fajt tartalmazó nemzetsége. Alacsony növésű, lágy szárú növények tartoznak ide, melyek közül többet dísznövényként is termesztenek.

A gondozása és ültetése
Nagyon rosszNagyon jó
Elege van a hidegből és fagyból? A tavaszi otthonába hozza a napsütést és a tavaszi színek egész kavalkádját.

Kankalin
kásavirág, Szt. György virága, sárga kükörcs v. kikerics, kankalék, tavaszi fű, tavaszi virág, Szt. Péter kulcsa, kulcsvirág, kesztyüvirág (növ., Primula L., Aretia Link), a róla nevezett család többnyári virága.


20-30 cm magas növény. Virágai ernyőszerű virágzatban nyílnak. Árnyékos, félárnyékos kertrészekbe ültessük. A vetést ne takarjuk, a csírázáshoz fényt igényel. Állandó helyére szeptemberben ültessük. Februártól májusig gazdagon virágzik.

Kankalin
Erdei primulaféle, sárga virágú tavaszi évelő növény.
Annak a görbül, hajlik alapjelentésű, hangfestő eredetű szócsaládnak a tagja, amelybe a kampó, kancsal, kankó1, kanyarít, konyul szavak is tartoznak.


A (Primula) a félék családjának 400-500 fajt tartalmazó nemzetsége.

Kankalin, tavaszi
Primula veris
"Kiválóan alkalmas a köhögés enyhítésére"
Népies neve: ...

A a félék családjába és a virágúak rendjébe tartozik. Igénytelen, hálás növény. Ezért tartása nagyon egyszerű. Vannak télen és tavasszal virágzó fajok. Rendkívül szépen, sokat és sokszínűen virágzik.

A tavaszi kankalin (Primula veris) a kankalinfélék (Primulaceae) család Primula nemzetségének Magyarországon őshonos, évelő, lágy szárú faja. Európában, a Kaukázusban, Ny-Európában is honos.

A szinte az első virág, amelyik a tavasz hirnökeként megjelenik a lakásban. A növényt elhelyezhetjük önállóan, virágos növény-összeállításban, de tarthatjuk őket cserépben is.

Cifra Kankalin

(Primula Auricula)
A kankalinok alacsony termetű lágyszárú növények, melynek különböző fajtái kora tavasztól folyamatosan a tavasz végéig virítanak, s az elsők között kápráztatnak el bennünket változatos virágaikkal.

Szobai
Primula obconica
A legtöbb fajta tavasszal gazdag és dús virágzatot hoz, de a virágzás rövid ideig tart. A szobai azonban szinte egész nyáron át virágzik, és egyben nagyon hálás szobanövény is.

A kankalinok (Primula) az északi féltekén, többnyire a magashegységekben honos tőlevélrózsás évelő növények. A primula szó jelentése elsőcske, ez a korai virágzási idejükre utal. A primulaceae családba tartoznak, 500 faj van a Primula nemzetségben.

A ok népes nemzetsége az egész világon elterjedt.
A szabadföldi évelő fajok kertjeinek tavaszi díszét adják, az üvegházi cserepes növények - megfelelő gondozás esetén - lakásunk értékes, tartós virágzó növényei.

cifra kankalin - Primula auricula
Fokozottan védett növények: zárvatermők.
Természetvédelmi értéke: 250 000 forint
Fokozottan védett. Zárvatermők törzse.

Szobai t
Primula obconica
A lakás hűvösebb részébe tegyük. Nyár elejéig hozza fehér, krémszínű, lila vagy rózsaszín virágait. Levelének pirimin-tartalma az érzékeny bőrűeknél bőrgyulladást okozhat, ezért kesztyűben nyúljunk hozzá! ...

Kankalinfélék
VÉDETT!
Jellemzők:
10-30 cm magas, a kocsány felső része lágyan molyhos-pelyhes.

A tavaszi aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva állnak.

Jellemzők: A szártalan és a tavaszi kankalin hibridje.
Virágzás: Március-április.
Méret: 10-25cm
Élőhely: Üde réteken, gyertyános tölgyesekben, bükkelegyes erdőkben.

toplista
rovat:Szobanövény
A kertészetekben késő ősztől tavaszig kedvező áron kapható az egyik legnépszerűbb cserepes faj, a szártalan . A kiültethető a kertbe is, a virágok elnyílását követően.

Kankalin (Primula)
(bővebben róla itt)
Édes ízű.
A nálunk vadon élő tavaszi kankalin Primula veris gyógynövény. Gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik.


Latinnév: Primula officinalis (L.)
Családnév: félék családja (Primulaceae) ...

Kankalin
A kankalin Magyarországon is őshonos fajairól szeretnék írni, hiszen ez a gyönyörű, sokszínű, és egyszerűen gondozható növény ideális választás lehet a téli napokon.

, szobai
Jól viseli a szoba melegét. Humuszban gazdag virágföldjét tartsuk nyirkosan. A virágzás alatt kéthetente mérsékelt töménységű tápoldattal öntözzük. Virágzás után ültessük ki vagy tartsuk a szabadban.
Primula
Királypalást ...

Kankalin színkeverék Újdonság!
(Primula vulgaris mixed) 10-15 cm magas, bokros, tőlevélrózsás évelő. Rövid tőkocsányon egyesével nyílnak krémsárga, kék, lila vagy rózsaszín, telt vagy féltelt virágai.

:
kulcscsomóként lecsüngő virágzata miatt Szt. Péter kulcsait szimbolizálja, átvitt értelemben Mária jelképe is, aki fia által nyitotta meg az emberek előtt a mennyországot ...

Kankalin, tavaszi felhasználása:
Magas szaponin-tartalmánál fogva a kankalingyökér nyálkaoldó és köptető hatású, a légutak betegségei esetén használatos. A gyökérdrogot csak az I.


(Primulacea) alkotó része a köhögés elleni teakeverékeknek. Patikákban nyálkaoldó hatású kanalas orvosságot készítenek belőle.
Kapor ...

Kankalin
(Primula vulgaris , P. veris)
Gyógyhatása: Köptető, vizelethajtó, meghűlés esetén, szédülés, álmatlanság ellen. A gyökértea és a virágtea is köhögés elleni teakeverékek alkotórésze nyálkaoldó hatása miatt.

Lásd még: Lásd még: Primula, Rózsa, Liliom, Hagyma, Csalán

Növény  Kandilla gólyaorr  Kankalinfélék

 
RSS Mobile