Kezdőlap (Kankalin)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kankalin

Növény  Kandilla gólyaorr  Kankalinfélék

Kankalin, tavaszi
Kankalinfélék családja
Évelő növény. Száraz tölgyesekben, karsztbokorerdőkben, cserjésekben, hegyi réteken, sziklaréteken és sziklagyepekben tenyészik. A mintegy 10 cm hosszú és ...


A kankalin
A kankalin, latin nevén Primula veris, márciusban virágzik. A gyógyászatban a kankalin levele és gyökere is felhasználható, de általában a virágáért értékelik. Virágát legjobb április végén, május elején szedni.

A kankalin (Primula) a kankalinfélék családjának 400-500 fajt tartalmazó nemzetsége. Alacsony növésű, lágy szárú növények tartoznak ide, melyek közül többet dísznövényként is termesztenek.

A kankalin gondozása és ültetése
Nagyon rosszNagyon jó
Elege van a hidegből és fagyból? A tavaszi kankalin otthonába hozza a napsütést és a tavaszi színek egész kavalkádját.

Kankalin
kásavirág, Szt. György virága, sárga kükörcs v. kikerics, kankalék, tavaszi fű, tavaszi virág, Szt. Péter kulcsa, kulcsvirág, kesztyüvirág (növ., Primula L., Aretia Link), a róla nevezett család többnyári virága. Levele többnyire a töve körül csoportosodik, gyakran fordított tojásdad v.

~
20-30 cm magas növény. Virágai ernyőszerű virágzatban nyílnak. Árnyékos, félárnyékos kertrészekbe ültessük. A vetést ne takarjuk, a csírázáshoz fényt igényel. Állandó helyére szeptemberben ültessük. Februártól májusig gazdagon virágzik. Páraigényes, fagytűrő.

~
Erdei primulaféle, sárga virágú tavaszi évelő növény.
Annak a görbül, hajlik alapjelentésű, hangfestő eredetű szócsaládnak a tagja, amelybe a kampó, kancsal, kankó1, kanyarít, konyul szavak is tartoznak.

~
A ~ (Primula) a ~félék családjának 400-500 fajt tartalmazó nemzetsége.

~, tavaszi
Primula veris
"Kiválóan alkalmas a köhögés enyhítésére"
Népies neve: ...

A ~ a ~félék családjába és a ~virágúak rendjébe tartozik. Igénytelen, hálás növény. Ezért tartása nagyon egyszerű. Vannak télen és tavasszal virágzó fajok. Rendkívül szépen, sokat és sokszínűen virágzik.

A ~ védett növény, így vadon történő szedése tilos! Neve a latin primus szóból ered, melyből kicsinyítő képzővel alakul ki a primula szócska, mely első-t jelent, mivel a ~ a tavasz első virága. Gyógyászati célokra a ~ gyökerét és virágját hasznosítják.

A tavaszi ~ (Primula veris) a ~félék (Primulaceae) család Primula nemzetségének Magyarországon őshonos, évelő, lágy szárú faja. Európában, a Kaukázusban, Ny-Európában is honos. Magyarországon a Középhegységben elég gyakori, máshol szórványos, lomberdők tisztásain, szegélyein fordul elő.

A ~ szinte az első virág, amelyik a tavasz hirnökeként megjelenik a lakásban. A növényt elhelyezhetjük önállóan, virágos növény-összeállításban, de tarthatjuk őket cserépben is. Szobai tartásuk után szabadba is kihelyezhetők, ahol élénken fejlődnek.
A ~t sok színben megtaláljuk ...

Cifra ~

(Primula Auricula)
A ~ok alacsony termetű lágyszárú növények, melynek különböző fajtái kora tavasztól folyamatosan a tavasz végéig virítanak, s az elsők között kápráztatnak el bennünket változatos virágaikkal.

Szobai ~ galéria


...

A ~t kulcsocska néven is ismerik, nevezik Szent Péter kulcsának is, mert virágai úgy nyílnak, mintha kulcsok lennének felfűzve. Kedvelt szobai és kerti dísznövények.

A ~ok népes nemzetsége az egész világon elterjedt.
A szabadföldi évelő fajok kertjeinek tavaszi díszét adják, az üvegházi cserepes növények - megfelelő gondozás esetén - lakásunk értékes, tartós virágzó növényei.

cifra ~ - Primula auricula
Fokozottan védett növények: zárvatermők.
Természetvédelmi értéke: 250 000 forint
Fokozottan védett. Zárvatermők törzse.

Szobai ~ a nö­vénykompozíciókban
Mutatós virágai miatt a kereskedők előszeretettel kombinálják a ~t zöld növényekkel, valami­lyen szép, közös tartóban. A ~ révén a színhatás nagyon szép lesz, a növények szempontjából azonban nem mindig elő­nyös a kompozíciós meg­oldás.

~félék
VÉDETT!
Jellemzők:
10-30 cm magas, a kocsány felső része lágyan molyhos-pelyhes. Csak tőlevelei vannak, melyek széles elliptikusak vagy tojásdadok, szélük csipkés-fogacskás vagy ép, ráncosak, széles vagy fogas nyélbe keskenyedők. A nyél többnyire olyan hosszú, mint a lemez.

Jellemzők: A szártalan és a tavaszi ~ hibridje.
Virágzás: Március-április.
Méret: 10-25cm
Élőhely: Üde réteken, gyertyános tölgyesekben, bükkelegyes erdőkben.

~ toplista
rovat:Szobanövény
A kertészetekben késő ősztől tavaszig kedvező áron kapható az egyik legnépszerűbb cserepes faj, a szártalan ~. A ~ kiültethető a kertbe is, a virágok elnyílását követően. Ismerjünk meg néhány fajtát....
[elolvasom] ...

~ (Primula)
(bővebben róla itt)
Édes ízű.
A nálunk vadon élő tavaszi ~ Primula veris gyógynövény. Gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik.

~
Latinnév: Primula officinalis (L.)
Családnév: ~félék családja (Primulaceae) ...

~, szobai
Jól viseli a szoba melegét. Humuszban gazdag virágföldjét tartsuk nyirkosan. A virágzás alatt kéthetente mérsékelt töménységű tápoldattal öntözzük. Virágzás után ültessük ki vagy tartsuk a szabadban.
Primula
Királypalást ...

~ színkeverék Újdonság!
(Primula vulgaris mixed) 10-15 cm magas, bokros, tőlevélrózsás évelő. Rövid tőkocsányon egyesével nyílnak krémsárga, kék, lila vagy rózsaszín, telt vagy féltelt virágai.

~
Primula vulgaris
A gyökérdrogot (Primulae radix) köhögés elleni teakeverékek alkotórészeként használják, illetve patikákban nyálkaoldó hatású kanalas orvosságot készítenek belőle. Az enyhébb hatású virágdrogot (Primulae flos) is hasonló célokra alkalmazzák.

~ - a tavasz mézillatú gyógyfüve
A Nagyhéti sonkavásárlásról hazafele tartva, iskolából tavaszi vakációra igyekezvén, locsolás alkalmával két lányos porta közt félúton, avagy országút melletti mező friss levegőjével itatva át orrát.

~, tavaszi felhasználása:
Magas szaponin-tartalmánál fogva a ~gyökér nyálkaoldó és köptető hatású, a légutak betegségei esetén használatos. A gyökérdrogot csak az I.

~
(Primulacea) alkotó része a köhögés elleni teakeverékeknek. Patikákban nyálkaoldó hatású kanalas orvosságot készítenek belőle.
Kapor ...

~
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
BRONCHIPRET filmtabletta
SINUPRET belsőleges oldatos cseppek
SINUPRET bevont tabletta
SINUPRET FORTE bevont tabletta ...

A ~ vagy primula (Primula auricula) szintén a koratavasz virágaihoz tartozik. Vaskos gyöktörzsében igen sok tápanyag kell raktározódjon, hogy létre tudja hozni a levélzetét és virágait.

Uráli ~
Élénk rózsaszín virágok sokvirágú virágzatban, világoszöld lomb
Primula denticulata 'Confetti Blue' ...

Tavaszi ~ [Primula veris]
Cowslip
Egyike a kevés nem védett ~fajnak. Tavasszal virágzik, megismerhető jellegzetes leveleiről, ami a többi primulának is sajátossága. Gyógynövény, a gyökeréből készült tea az öregkori köhögés ellen használható.

Tavaszi ~ (Primula veris)
Virágzása: március-május.
Népies nevei: orvosi ~, csókaláb, égikincs, gutaütésfű, istenkesztyu, Isten kulcsa, József-napi virág, kacinka, kankalék, kásavirág, kesztyűvirág, mennyország kulcsa, sárgakökörcsin, szentgyörgyike, Szent György virága, ...

~
(Primula)
A primula évelő növény, megtalálható a kertekben, szobanövényként pedig nemesített példányokkal találkozhatunk. A növény alacsony növésű, kb. 10 cm magas, virágai rövid kocsányúak.

~ (Primula (offieinalis) veris. Elsőke, kásavirág, égikincs, sárga kikerics, lúdláb, sárga kökörcsin, Szt. Péter kulcsa. 20-30 cm magas növény, melynek erősen ráncos levelei nyélbe hirtelen keskenyedők. Virágai a...
Kányabangita ...

~
(Primula vulgaris , P. veris)
Gyógyhatása: Köptető, vizelethajtó, meghűlés esetén, szédülés, álmatlanság ellen. A gyökértea és a virágtea is köhögés elleni teakeverékek alkotórésze nyálkaoldó hatása miatt. Ideg- és szívgyengeség esetén is alkalmazzák. Boros főzetét vesekő ellen isszák.

~fajok és hibridek
Primula spp. et hybr. / ~fajok és hibridek
Talajigény:
Fényigény: Fényigényes,déli napsütés ártalmukra van.
Vízigény: Egyenletes , bőséges ,lehetőleg kerüljük a pangó vizet.
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

~, tavaszi (Primula veris)
Népies neve: tavaszfű, tavaszka csókaláb, égikincs, husitivirág, istenkesztyű, Isten kulcsa, kacinka, kankalék, sárgakükörcsin ...

~
Elnevezése: Primula vulgaris , P. veris.
Gyógyhatása: Köptető, vizelethajtó, meghűlés esetén, szédülés, álmatlanság ellen. A gyökértea és a virágtea is köhögés elleni teakeverékek alkotórésze nyálkaoldó hatása miatt. Ideg- és szívgyengeség esetén is alkalmazzák.

A ~ tudományos Primula nemzetségneve a korai virágzásra utal. A terminus a latin primus kicsinyített alakja: elsőke (tavasszal korán nyíló virág). A Primula nemzettségbe mintegy 425 faj tartozik. Ebből 300 faj a Himalája lejtőin és Nyugat-Kínában őshonos.
Keresés: ...

A tavaszi ~, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a földfeletti levélrózsákból kinövő hosszú szárán nyíló halványsárga virágai édesen illatoznak. Általában a tavasz legjellegzetesebb hírnöke, virágai február és március fordulóján nyílnak.

Primula (~)
Széles körben elterjedt növényeink közé tartozik. Egyik legkedveltebb tavaszi virág, vagy gyógynövény és fűszernövény. A szivárvány valamennyi színében előfordul. Virágai lehetnek szimplák, vagy teltek. Tőlevélrózsás levelei jellegzetesen erezettek, és molyhosak.

Primula - ~
Primula nemzetség a róla elnevezett ~félék (Primulaceae) családjának tagja. Fajai száma 500 körüli, valamennyien alacsony, lágyszárú növények, melyek közül többet dísznövényként is termesztenek.

A kisvirágú ~okat (Primula) virágzási idő alatt, száraz tavaszon öntözni kell. Több színben virít, 10-15 cm magas bokros növekedésű. Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne ismené.
Primula
Kapcsolódó írások ...

A tavaszi ~
Ilkó Krisztina
Régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket.

Primulaceae (~félék családja)
Növekedési formája: Tőlevélrózsás, a hajtásai egy tőből nőnek.
Levele: Hosszúkás tojásdad, üde zöld, a széle fogazott.
Virága: A levélhozás előtt virágzik, a virágzati szár tetején hozza az összetett ernyővirágzatát.

Primulaceae (~félék családja)
Növekedési formája: Felálló hajtásrendszerű évelő, sarjakat hoz.
Levele: Keresztben átellenes levélállású, keskeny lándzsás levelekkel.
Virága: Bojt alakú virágzatai a levélhónaljakból nőnek, a virágok sárgák.
Termése: Apró toktermés.

1. Sárga fű (~): az isten igéjéhez és szolgálatjához való jókedv és szeretet.
2. szekfű: hogy az istent és szent igéjét igazán ismerjük,
3. viola: istenhez való fiúi félelem, ...

Vincellérbogár előfordulhat a szabadban tartott dézsás növényeknél, azaleánál, ~nál, fuksziánál, rózsánál, gumós begóniáknál, ciklámennél.

sugár ~ (Primula elatior)
sugártalan székfű - kutyakapor (Matricaria discodea)
szúrós csorbóka - disznyókáposzta (Sanculus asper)
széleslevelü útiflí - utilapi (Plantago major)
szúrós kenderkefű (Galeopsis tetrahit)
tarlóhere - baklató (Trifolium arvense) ...

A triterpén típusú szaponinok gyakoriak a szegfűfélék, a ~félék, tátogatófélék családjaiban. Ha a szaponinok érpályába jutnak, akkor vörösvértest "oldó" hatásuk érvényesül, ezért szigorúan tilos ezeket az anyagokat közvetlenül a véráramba fecskendezni.

Szobaciklámen (Cyclamen persicum) Rendszertan Rend: ~virágúak (Primulales)Család: ~félék (Primulaceae)Nemzetség: Ciklámen (Cyclamen)Faj: Szobaciklámen (Cyclamen persicum) Általános leírás Kétszikű évelő növény.

martilapuvirág, martilapulevél, ~virág, ibolyalevél- és virág, tüdőfűlevél, madársóskavirág, repkényvirág (csak fűszerként), csalánhajtás, palástfűlevél- és virág, veromikalevél-, virág-, szár, szamócalevél, szederhajtás, málnahajtás, bodzabimbó- és virág, százszorszép, ...

~ (PRIMULACEAE)
Alkat: örökzöld, tőlevélrózsás.
Levelei: visszás-tojásdadok, bőrneműek, világos-zöldek.
Virágai: karmazsin-vörösek, viszonylag rövid kocsányon nyílnak.
Igénye: közepes, jó vízáteresztő képességű talajt kedvel, de bárhol megél.
Fényigénye: napos-árnyékos területek.

(Primula officinalis) - tavaszi ~
Csoport : Eurázsiai és középeurópai származású fajok
Család : ~félék családja (Primulaceae)
Raunkiaer életforma-kategória: H
Talajnedvesség igény: 3
Hőigény: 2
Talaj igény - talajreakció: 5 ...

Témakör: Gyógynövény alapismeretek Cimkék: anyagcsere, aranyvessző fű, borostyán levél, ciklámen, Édesgyökér, étvágygerjesztő, ginszeng gyökér, gyulladáscsökkentő, ibolya-gyökér, iglicgyökér, izzasztó, ~-gyökér, ~gyökér, köhögéscsillapító, koleszterin, kőoldó, lóbab, mezei zsúrló, ...

Primula florindae - ~
Tőlevélrózsás évelő.Mocsaras,jó vízáteresztő talajt kedvel.Tó és patak partra ültessük.Sárga virágai áprilistól nyílnak. Vízmélység:10 cm,mocsaras.
Méret: 20 cm-től 80 cm-ig ...

Benedekfű, Bodzavirág, Borókabogyó, Kínafakéreg, Cickafarkfű, Fagyöngy, Füstikefű, Galagonyavirág, Izsópfű, ~virág, ~gyökér, Majorannalevél, Máriatövismag, Ökörfarkkóróvirág, Pemetefű, Utifűlevél, Vasfű, Zsurlófű.
Ágybavizelés: ...

Magyar név: sudár ~ (sugár~)
Latin név: Primula elatior
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

Primula denticulata 'Lila'
Gömbös ~
Származás:
az alapfaj Afganisztán, Ny-Kína nedves hegyi rétjeirôl származik.

Az erkélyen a tavasz márciusban kezdődik. Ekkor a következő virágokból válogathatunk: árvácska, ~félék, jácint, nefelejcs, százszorszép, tulipán, kőtörőfű stb.
Nyár ...

A védett botanikai értékek közül érdemes innen megemlítenünk a patakparti sávból és az erősen nedves foltokból májusban virágot bontó békaliliomot. A tavasz első hírnökeként virágzik a kárpáti sáfrány és a szártalan ~. A lápréteken tömegesen jelenik meg a hússzínű ujjaskosbor.

A virágzó cserjék közül ideális lehet a liliomfa, a japán díszcseresznye, vagy mandulafa. Évelő dísznövények közül a sásliliom kecses formája, a japán ~, vagy a kékesszürke színű árnyliliom adja vissza a japánkert hangulatát.

Előfordul viszont a szártalan bábakalács (Carlina acaulis), a réti szegfű (Dianthus deltoides), a szártalan ~ (Primula vulgaris), az őszi fűzértekercs (Spiranthes spiralis), az agárkosbor (Orchis morio), a sömörös kosbor (Orchis ustulata).

még számos hatását igazoltan a tudományos kutatás így például Koffler megállapította, hogy a felszívódásra egyébként nem alkalmas anyagok saponinek jelenlétében felszívódásra képesek lesznek. Ismertebb saponin tartalmú gyógynövényeink: százszorszép, gyöngyvirág, zsurló, tövises iglice, ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Primula, Rózsa, Liliom, Hagyma, Narancs?

◄ Kandilla gólyaorr   Kankalinfélék ►
 
RSS Mobile