Kezdőlap (Kankalin)

 Növény 

  » »
 
   

Kankalin

Növény  Kandilla gólyaorr  Kankalinfélék

Kankalin
A kankalin védett növény, így vadon történő szedése tilos! Neve a latin primus szóból ered, melyből kicsinyítő képzővel alakul ki a primula szócska, mely első-t jelent, mivel a kankalin a tavasz első virága.


Kankalin, tavaszi
Kankalinfélék családja
Évelő növény. Száraz tölgyesekben, karsztbokorerdőkben, cserjésekben, hegyi réteken, sziklaréteken és sziklagyepekben tenyészik. A mintegy 10 cm hosszú és ...

Kankalin (Primula) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld.

A kankalin
A kankalin, latin nevén Primula veris, márciusban virágzik. A gyógyászatban a kankalin levele és gyökere is felhasználható, de általában a virágáért értékelik. Virágát legjobb április végén, május elején szedni.

A kankalin (Primula) a kankalinfélék családjának 400-500 fajt tartalmazó nemzetsége. Alacsony növésű, lágy szárú növények tartoznak ide, melyek közül többet dísznövényként is termesztenek.

A kankalin gondozása és ültetése
Nagyon rosszNagyon jó
Elege van a hidegből és fagyból? A tavaszi kankalin otthonába hozza a napsütést és a tavaszi színek egész kavalkádját.

Kankalin
kásavirág, Szt. György virága, sárga kükörcs v. kikerics, kankalék, tavaszi fű, tavaszi virág, Szt. Péter kulcsa, kulcsvirág, kesztyüvirág (növ., Primula L., Aretia Link), a róla nevezett család többnyári virága.

Kankalin
20-30 cm magas növény. Virágai ernyőszerű virágzatban nyílnak. Árnyékos, félárnyékos kertrészekbe ültessük. A vetést ne takarjuk, a csírázáshoz fényt igényel. Állandó helyére szeptemberben ültessük. Februártól májusig gazdagon virágzik.

Kankalin
Erdei primulaféle, sárga virágú tavaszi évelő növény.
Annak a görbül, hajlik alapjelentésű, hangfestő eredetű szócsaládnak a tagja, amelybe a kampó, kancsal, kankó1, kanyarít, konyul szavak is tartoznak.

Kankalin
A kankalin (Primula) a kankalinfélék családjának 400-500 fajt tartalmazó nemzetsége.

Kankalin, tavaszi
Primula veris
"Kiválóan alkalmas a köhögés enyhítésére"
Népies neve: ...

A Kankalin a kankalinfélék családjába és a kankalinvirágúak rendjébe tartozik. Igénytelen, hálás növény. Ezért tartása nagyon egyszerű. Vannak télen és tavasszal virágzó fajok. Rendkívül szépen, sokat és sokszínűen virágzik.

A tavaszi kankalin (Primula veris) a kankalinfélék (Primulaceae) család Primula nemzetségének Magyarországon őshonos, évelő, lágy szárú faja. Európában, a Kaukázusban, Ny-Európában is honos.

A kankalin szinte az első virág, amelyik a tavasz hirnökeként megjelenik a lakásban. A növényt elhelyezhetjük önállóan, virágos növény-összeállításban, de tarthatjuk őket cserépben is.

Cifra Kankalin

(Primula Auricula)
A kankalinok alacsony termetű lágyszárú növények, melynek különböző fajtái kora tavasztól folyamatosan a tavasz végéig virítanak, s az elsők között kápráztatnak el bennünket változatos virágaikkal.

Szobai kankalin a növénykompozíciókban
Mutatós virágai miatt a kereskedők előszeretettel kombinálják a kankalint zöld növényekkel, valamilyen szép, közös tartóban.

Szobai kankalin
Primula obconica
A legtöbb kankalinfajta tavasszal gazdag és dús virágzatot hoz, de a virágzás rövid ideig tart. A szobai kankalin azonban szinte egész nyáron át virágzik, és egyben nagyon hálás szobanövény is.

A kankalint kulcsocska néven is ismerik, nevezik Szent Péter kulcsának is, mert virágai úgy nyílnak, mintha kulcsok lennének felfűzve. Kedvelt szobai és kerti dísznövények.

A kankalinok népes nemzetsége az egész világon elterjedt.
A szabadföldi évelő fajok kertjeinek tavaszi díszét adják, az üvegházi cserepes növények - megfelelő gondozás esetén - lakásunk értékes, tartós virágzó növényei.

cifra kankalin - Primula auricula
Fokozottan védett növények: zárvatermők.
Természetvédelmi értéke: 250 000 forint
Fokozottan védett. Zárvatermők törzse.

Kankalinfélék
VÉDETT!
Jellemzők:
10-30 cm magas, a kocsány felső része lágyan molyhos-pelyhes.

A sudár kankalin ( primula elatior)már eléri a 20-25 cm magasságot, és a virágok itt a levelek fölé emelkednek. A levelek itt is tojásdad alakúak csak nagyobbak, mint a Szártalan kankalinnál.

A tavaszi kankalin aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva állnak.

Jellemzők: A szártalan és a tavaszi kankalin hibridje.
Virágzás: Március-április.
Méret: 10-25cm
Élőhely: Üde réteken, gyertyános tölgyesekben, bükkelegyes erdőkben.

Kankalin toplista
rovat:Szobanövény
A kertészetekben késő ősztől tavaszig kedvező áron kapható az egyik legnépszerűbb cserepes faj, a szártalan kankalin. A kankalin kiültethető a kertbe is, a virágok elnyílását követően.

Kankalin (Primula)
(bővebben róla itt)
Édes ízű.
A nálunk vadon élő tavaszi kankalin Primula veris gyógynövény. Gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik.

Kankalin
Latinnév: Primula officinalis (L.)
Családnév: Kankalinfélék családja (Primulaceae) ...

Kankalin, szobai
Jól viseli a szoba melegét. Humuszban gazdag virágföldjét tartsuk nyirkosan. A virágzás alatt kéthetente mérsékelt töménységű tápoldattal öntözzük. Virágzás után ültessük ki vagy tartsuk a szabadban.
Primula
Királypalást ...

Kankalin színkeverék Újdonság!
(Primula vulgaris mixed) 10-15 cm magas, bokros, tőlevélrózsás évelő. Rövid tőkocsányon egyesével nyílnak krémsárga, kék, lila vagy rózsaszín, telt vagy féltelt virágai.

Kankalin
Primula vulgaris
A gyökérdrogot (Primulae radix) köhögés elleni teakeverékek alkotórészeként használják, illetve patikákban nyálkaoldó hatású kanalas orvosságot készítenek belőle.

Kankalin - a tavasz mézillatú gyógyfüve
A Nagyhéti sonkavásárlásról hazafele tartva, iskolából tavaszi vakációra igyekezvén, locsolás alkalmával két lányos porta közt félúton, avagy országút melletti mező friss levegőjével itatva át orrát.

Kankalin, tavaszi felhasználása:
Magas szaponin-tartalmánál fogva a kankalingyökér nyálkaoldó és köptető hatású, a légutak betegségei esetén használatos. A gyökérdrogot csak az I.

Kankalin
(Primulacea) alkotó része a köhögés elleni teakeverékeknek. Patikákban nyálkaoldó hatású kanalas orvosságot készítenek belőle.
Kapor ...

Kankalin
(Primula vulgaris , P. veris)
Gyógyhatása: Köptető, vizelethajtó, meghűlés esetén, szédülés, álmatlanság ellen. A gyökértea és a virágtea is köhögés elleni teakeverékek alkotórésze nyálkaoldó hatása miatt.

Kankalin
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
BRONCHIPRET filmtabletta
SINUPRET belsőleges oldatos cseppek
SINUPRET bevont tabletta
SINUPRET FORTE bevont tabletta ...

A kankalin vagy primula (Primula auricula) szintén a koratavasz virágaihoz tartozik. Vaskos gyöktörzsében igen sok tápanyag kell raktározódjon, hogy létre tudja hozni a levélzetét és virágait.

Uráli kankalin
Élénk rózsaszín virágok sokvirágú virágzatban, világoszöld lomb
Primula denticulata 'Confetti Blue' ...

Tavaszi kankalin [Primula veris]
Cowslip
Egyike a kevés nem védett kankalinfajnak. Tavasszal virágzik, megismerhető jellegzetes leveleiről, ami a többi primulának is sajátossága.

Tavaszi Kankalin (Primula veris)
Virágzása: március-május.
Népies nevei: orvosi kankalin, csókaláb, égikincs, gutaütésfű, istenkesztyu, Isten kulcsa, József-napi virág, kacinka, kankalék, kásavirág, kesztyűvirág, mennyország kulcsa, ...

Kankalin
(Primula)
A primula évelő növény, megtalálható a kertekben, szobanövényként pedig nemesített példányokkal találkozhatunk. A növény alacsony növésű, kb. 10 cm magas, virágai rövid kocsányúak.

Kankalin (Primula (offieinalis) veris. Elsőke, kásavirág, égikincs, sárga kikerics, lúdláb, sárga kökörcsin, Szt. Péter kulcsa. 20-30 cm magas növény, melynek erősen ráncos levelei nyélbe hirtelen keskenyedők. Virágai a...
Kányabangita ...

Kankalinfajok és hibridek
Primula spp. et hybr. / Kankalinfajok és hibridek ...

Kankalin, tavaszi (Primula veris)
Népies neve: tavaszfű, tavaszka csókaláb, égikincs, husitivirág, istenkesztyű, Isten kulcsa, kacinka, kankalék, sárgakükörcsin ...

Kankalin
Elnevezése: Primula vulgaris , P. veris.
Gyógyhatása: Köptető, vizelethajtó, meghűlés esetén, szédülés, álmatlanság ellen. A gyökértea és a virágtea is köhögés elleni teakeverékek alkotórésze nyálkaoldó hatása miatt.

A kankalin tudományos Primula nemzetségneve a korai virágzásra utal. A terminus a latin primus kicsinyített alakja: elsőke (tavasszal korán nyíló virág). A Primula nemzettségbe mintegy 425 faj tartozik.

A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a földfeletti levélrózsákból kinövő hosszú szárán nyíló halványsárga virágai édesen illatoznak.

Primula (Kankalin)
Széles körben elterjedt növényeink közé tartozik. Egyik legkedveltebb tavaszi virág, vagy gyógynövény és fűszernövény. A szivárvány valamennyi színében előfordul. Virágai lehetnek szimplák, vagy teltek.

Primula - Kankalin
Primula nemzetség a róla elnevezett kankalinfélék (Primulaceae) családjának tagja. Fajai száma 500 körüli, valamennyien alacsony, lágyszárú növények, melyek közül többet dísznövényként is termesztenek.

Fokföldi kankalin (Streptocarpus)
E növényt orchideaszerű virágai és hosszú virágzási ideje teszik népszerűvé. Az utóbbi időben, a hibridizáció eredményeként, e növénynek számos alfaja jelent meg, ezek népszerúsége igen megnőtt.

A kisvirágú kankalinokat (Primula) virágzási idő alatt, száraz tavaszon öntözni kell. Több színben virít, 10-15 cm magas bokros növekedésű. Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne ismené.
Primula
Kapcsolódó írások ...

A tavaszi kankalin
Ilkó Krisztina
Régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket.

Primulaceae (kankalinfélék családja)
Növekedési formája: Tőlevélrózsás, a hajtásai egy tőből nőnek.
Levele: Hosszúkás tojásdad, üde zöld, a széle fogazott.

Primulaceae (kankalinfélék családja)
Növekedési formája: Felálló hajtásrendszerű évelő, sarjakat hoz.
Levele: Keresztben átellenes levélállású, keskeny lándzsás levelekkel.
Virága: Bojt alakú virágzatai a levélhónaljakból nőnek, a virágok sárgák.

1. Sárga fű (kankalin): az isten igéjéhez és szolgálatjához való jókedv és szeretet.
2. szekfű: hogy az istent és szent igéjét igazán ismerjük,
3. viola: istenhez való fiúi félelem, ...

Újra itt a tavaszi kankalin a primula!
Kertben nagy a magyar: sem sajnáljuk az időt és a pénzt
Zöldség gyümölcs ...

Vincellérbogár előfordulhat a szabadban tartott dézsás növényeknél, azaleánál, kankalinnál, fuksziánál, rózsánál, gumós begóniáknál, ciklámennél.

sugár kankalin (Primula elatior)
sugártalan székfű - kutyakapor (Matricaria discodea)
szúrós csorbóka - disznyókáposzta (Sanculus asper)
széleslevelü útiflí - utilapi (Plantago major)
szúrós kenderkefű (Galeopsis tetrahit) ...

A triterpén típusú szaponinok gyakoriak a szegfűfélék, a kankalinfélék, tátogatófélék családjaiban.

Szobaciklámen (Cyclamen persicum) Rendszertan Rend: Kankalinvirágúak (Primulales)Család: Kankalinfélék (Primulaceae)Nemzetség: Ciklámen (Cyclamen)Faj: Szobaciklámen (Cyclamen persicum) Általános leírás Kétszikű évelő növény.

martilapuvirág, martilapulevél, kankalinvirág, ibolyalevél- és virág, tüdőfűlevél, madársóskavirág, repkényvirág (csak fűszerként), csalánhajtás, palástfűlevél- és virág, veromikalevél-, virág-, szár, szamócalevél, szederhajtás, málnahajtás, ...

KANKALIN (PRIMULACEAE)
Alkat: örökzöld, tőlevélrózsás.
Levelei: visszás-tojásdadok, bőrneműek, világos-zöldek.
Virágai: karmazsin-vörösek, viszonylag rövid kocsányon nyílnak.
Igénye: közepes, jó vízáteresztő képességű talajt kedvel, de bárhol megél.

(Primula officinalis) - tavaszi kankalin
Csoport : Eurázsiai és középeurópai származású fajok
Család : Kankalinfélék családja (Primulaceae)
Raunkiaer életforma-kategória: H
Talajnedvesség igény: 3
Hőigény: 2 ...

Témakör: Gyógynövény alapismeretek Cimkék: anyagcsere, aranyvessző fű, borostyán levél, ciklámen, Édesgyökér, étvágygerjesztő, ginszeng gyökér, gyulladáscsökkentő, ibolya-gyökér, iglicgyökér, izzasztó, kankalin-gyökér, kankalingyökér, ...

Primula florindae - Kankalin
Tőlevélrózsás évelő.Mocsaras,jó vízáteresztő talajt kedvel.Tó és patak partra ültessük.Sárga virágai áprilistól nyílnak. Vízmélység:10 cm,mocsaras.
Méret: 20 cm-től 80 cm-ig ...

Benedekfű, Bodzavirág, Borókabogyó, Kínafakéreg, Cickafarkfű, Fagyöngy, Füstikefű, Galagonyavirág, Izsópfű, Kankalinvirág, Kankalingyökér, Majorannalevél, Máriatövismag, Ökörfarkkóróvirág, Pemetefű, Utifűlevél, Vasfű, Zsurlófű. ...

Magyar név: sudár kankalin (sugárkankalin)
Latin név: Primula elatior
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

Primula denticulata 'Lila'
Gömbös kankalin
Származás:
az alapfaj Afganisztán, Ny-Kína nedves hegyi rétjeirôl származik.

A fenti két élőhely védett fajai: lápi csalán, a tőzegpáfrány, szálkás pajzsika, békaliliom, békakonty, kardos madársisak, szártalan kankalin, tavaszi tőzike, madárfészek kosbor, pirítógyökér, csillagvirág.

Az erkélyen a tavasz márciusban kezdődik. Ekkor a következő virágokból válogathatunk: árvácska, kankalinfélék, jácint, nefelejcs, százszorszép, tulipán, kőtörőfű stb.
Nyár ...

A védett botanikai értékek közül érdemes innen megemlítenünk a patakparti sávból és az erősen nedves foltokból májusban virágot bontó békaliliomot. A tavasz első hírnökeként virágzik a kárpáti sáfrány és a szártalan kankalin.

Előfordul viszont a szártalan bábakalács (Carlina acaulis), a réti szegfű (Dianthus deltoides), a szártalan kankalin (Primula vulgaris), az őszi fűzértekercs (Spiranthes spiralis), az agárkosbor (Orchis morio), a sömörös kosbor (Orchis ustulata).

így például Koffler megállapította, hogy a felszívódásra egyébként nem alkalmas anyagok saponinek jelenlétében felszívódásra képesek lesznek. Ismertebb saponin tartalmú gyógynövényeink: százszorszép, gyöngyvirág, zsurló, tövises iglice, kankalin, ...

Az erdei flórában hangsúlyos szerepük van a nyugat-dunántúli elemeknek (erdei ciklámen - Cyclamen purpurascens, szártalan kankalin - Primula vulgaris, magyar varfű - Knautia drymeia), ...

Lásd még: Lásd még: Primula, Rózsa, Liliom, Hagyma, Narancs

Növény  Kandilla gólyaorr  Kankalinfélék

 
RSS Mobile