Kezdőlap (Kamélia)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kamélia

Növény  Kaméleonvirág  Kámforfa

A kamélia gondozása és ültetése!
Nagyon rosszNagyon jó
A kamélia (Camellia sinensis) eredetileg Japánból és Kínából származik, egy gyönyörű örökzöld cserje, amely fényes sötétzöld leveleivel és lenyűgöző elegáns virágaival kápráztat el minket.


kamélia
(növ., Camellis L.), a róla nevezett család cserjéje, Kamell (Camellius) György József jezsuitáról nevezik, aki 1639. a Filippinákon gyüjtötte. A K. a teabokorhoz hasonló, a Himaláján, Kokinkhinában, Khinában és Japánban valamint a környező szigeteken honos (16 faj).

kamélia
Piros virágú, keleti eredetű díszcserje: a kaméliás hölgy.
A latin Camellia növénynév magyaros formája a német Kamelie nyomán, az elnevezés Linnétől ered, a morva származású G. J. Kamel jezsuita botanikus latin Camellius nevéből.

A kamélia (Camellia) az egyik legnépszerűbb télen virágzó cserje, ami élénk színfoltokat lop az otthonunkban, amikor más növények már nem virágoznak. Bár savas talajra van szüksége, könnyen nevelhető konténerekben is.
A kamélia gondozása ...

Kamélia jellemzői: Egy gyönyörű örökzöld cserje, amely fényes sötétzöld leveleivel és lenyűgöző elegáns virágaival kápráztat el minket.

Szinonímák:
~, tea, kínai teacserje
Latin név:
Camellia sinensis (Linnaeus) Kuntze, Camellia Bohea Griff., Camellia Thea Link., Camellia viridis Lk., Thea Bohea L., Thea chinensis L., Thea sinensis Linn., Thea stricta Hayne, Thea vitidis L.

Camellia japonica - ~
Camellia japonica
~
A kaméliák eredendően évelők, de a csodaszép, viaszos szirmú, kora tavaszi virágokat a hűvösebb éghajlatokon a fagyok tönkreteszik, így inkább a lakásba valók. Ettől függetlenül hűvös helyet kívánnak, nem viselik el a meleg, száraz levegőt.

~
Ledobja a bimbóit vagy nem? Ezt a kérdést teszi fel magának valamennyi ~tulajdonos, akinek védence már eljutott idáig. A kaméliák ugyanis arról hírhedtek, hogy a legkisebb gondozási hibát is bimbóhullással bosszulják meg. A dolog azért nem egészen így áll.

~ (White Perfection)
(Camelia japonica White Perfection) Örökzöld félcserje, kerekded levelei tojásdadok. Márciustól egészen a fagyokig bontja csodaszép hófehér virágait. Akár az 5-6 méteres magasságot is elérheti, ha megfelelő körülményeket teremtünk számár...

~, japán
Víz és hőigényes. A kert félárnyékos részébe ültessük. Savanyú talajba való! A téli fagyoktól védeni kell, különösen fiatal korában.
Télizöld meténg ...

~
Kora tavasszal virágzó örökzöld cserje, melyet nagy virágjáért fényes zöld leveléért ültetnek. 2-3 m magasra is megnövő, savanyú földet kívánó, nagyon szép növény. Télen citrusfélékhez hasonló 5-10 fokon való tartást igényel. Nyáron félárnyékban a szabadban tartsuk.

Japán ~:
Gondozás
A laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Közepesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a szárazságot. Magas páratartalmat igényel, száraz helyen rendszeresen permetezzük a leveleit. Fényigénye nagy. Nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye közepes. Fagyérzékeny.

~ (Camellia sp.)
Ez a botanikai szócikk már figyelembe veszi a 2009 októberében megjelent APG III-rendszert a rendszertani részek tárgyalásakor.

~ fajok
Camellia spp. et hybr. / ~ fajok
Talajigény:
Fényigény: Világos vagy félárnyék.
Vízigény: Mészben szegény és mérsékelten.
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

- ~
Származása:Távol kelet.Örökzöld cserje,kemény bornemű levelekkel.Virágai télen nyílnak fehér,piros, rózsaszín színben, lehetnek szimplák vagy teltek.Teleltetni párás hűvös helyen lehet.Öntözéséhez lágy vizet használjunk.Fiatal növényeket erősen kell metszeni.Bonsai nevelésére alkalmas.

Camelia japonica - ~, Kínai teacserje
Camelia sinensis - Kínai teacserje
Campanula sp. - Harangvirág
Campanula carpatica - Kárpáti harangvirág
Campanula fragilis - Törékeny harangvirág
Campanula glomerata - Csomós harangvirág
Campanula isophylla - Csüngő harangvirág ...

Kimondottan japáni virág a ~ (Camellia japonica). Japánban nem kell üveg mögött tartani ezt a pompás növényt, amelyet ott gyakran ültetnek élősövénynek s kívált a templomok mellett láthatók ~-élősövények.

/ ~ fajok és hibridek
Általános: Örökzöld, termetes cserjék, hajtásaik - legalább részben - csüngők vagy elfekvők. Leveleik egyszerűek, ép szélűek, bőrneműek, tojásdad alakúak, sötétzöld színűek. Öttagú, sugarasan részarányos virágaik rózsaszínűek, pirosak vagy fehérek.

Camellia japonica (~)
Camellia japonica fajták között közel 2000 különféle virágméretű és szirmú, növekedési erélyű, környezeti igényű és tűrőképességű fajtát ismerünk. Camellia nagyon kedvelt dézsás, cserepes lomblevelű örökzöld díszcserje nálunk.

- A mázas agyagcserép távolkeleti hangulatot idéz, különösen, ha ezekről a tájakról származó növény kerül bele, például ~, japán juhar. Feltétlenül győződjünk meg róla, hogy van-e vízelvezető nyílása. Ha nincsen, akkor az egyszerű, műanyag cserép tartójaként használhatjuk.

~-, szegfű- és rózsa-nebáncsvirágot. A törpe nebáncsvirág változatok csak 25 cm magasra nőnek. Velük ellentétben a kelet indiai származású bíbor nebáncsvirág (I. glandulifera) nagy termetű növény, csaknem 2 méter magasra fejlődik. Törzse vastag, számtalan borvörös virágot hoz.

Egyéb elnevezései: ~, tea, kínai teacserje
A Kínából és Indiából származó teacserje a 20 m magasságot is elérheti, de a teaültetvényeken metszik, hogy ne haladja meg a 1,5 m-t. Dúsan elágazó örökzöld levelei váltakozó állásúak, lándzsa alakúak, finoman fűrészelt szélűek, bőrneműek.

~
Közepes méretű, világoszöld lombozatú, örökzöld cserje.
Levelei sötétzöldek.
Feltűnően szép, rózsazsín virágait tavasszal hozza.
Hazánkban fagyérzékeny, de kíváló dézsás növény.
Télikertben teleltessük.
Mészmentes, savanyú talajt kedvel, tőzeges talajba ültessük.

Camellia japonica Shiragiku - ~
1,5-6 méter magas cserje, vagy fa. Fényes tojásdad levelei fűrészesek. Fehér virágait kora tavasszal hozza. Savanyú talajt igényel.
Méret: 40 cm-től 120 cm-ig ...

A meténg (Catharantus) gondozása
A ~ gondozásának fortélyai - 2. rész
Tarts otthon Costust!
Téma: A Csuporka gondozása ...

- ~ : Franciaország 1840-1860
- Orchidea :1870, különösen USA-ban
- Buxus: Kb.70 faja van. Homérosz, (i.e 1000) az Iliászban, buxusból készült harci szekerekről írt. Augusztus császár idején i.e. I. sz. a római villák kertjében nyírt buxusok voltak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cserje, Örökzöld, Magas, Rózsa, Évelő?

◄ Kaméleonvirág   Kámforfa ►
 
RSS Mobile